Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!

Изследване: Русия с тактика за подмолно влияние в Източна Европа
13 окт 2016 18:35, Елка Василева
479
Проруски сили може да завладеят държавната машина на България!
Снимка: архив, Reuters

Русия е подела задкулисна кампания от икономически и политически мерки, за да манипулира пет страни от Централна и Източна Европа, да дискредитира западния либерален демократичен модел и да подкопае трансатлантическите връзки, се посочва в изследване, подготвено от американски частен мозъчен тръст и цитирано от Ройтерс.

В изследването, публикувано днес, се казва, че Москва използва за целта симпатизиращи й местни политици, стреми се да доминира на енергийните пазари и в други икономически сектори и подкопава антикорупционните мерки, опитвайки се по този начин да влияе върху правителствата на България, Унгария, Латвия, Сърбия и Словакия.

"В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и нашироко, че поставя под въпрос националната стабилност, както и западната ориентация на страната и (общата) евроатлантическа стабилност", се казва в 16-месечното изследване, извършено съвместно от Центъра за стратегически и международни проучвания във Вашингтон и българския Център за изследване на демокрацията.

Изследването е публикувано под заглавие: "Тактиката на Кремъл: Как да си обясним руското влияние в Източна и Централна Европа". Появата му съвпада с безпрецедентен дебат в САЩ дали Русия се опитва да се намеси в американските президентски избори на 8 ноември чрез кибератаки и чрез публикуването на имейли от кампанията на кандидата за президент от Демократическата партия Хилари Клинтън. От нейната кампания заявиха, че Кремъл се опитва да помогне на републиканския й съперник Доналд Тръмп да спечели битката за Белия дом.

Бивш високопоставен служител от Държавния департамент - Хедър Конли, е водещ автор на изследването, а други високопоставени американски официални лица казаха, че са съгласни с констатациите за руската намеса в Източна Европа.

"Руснаците са подели трайна кампания да си върнат онова, което Путин смята за техен полагащ им се буфер в Източна Европа, и да подкопаят не само НАТО и ЕС, но и цялостните демократични основи на двете институции", каза американски представител, който е проучвал руското поведение още отпреди рухването на СССР през 1991 г.

Служителят пожела анонимност, защото по думите му Белият дом е наредил на своите служители да не обсъждат публично враждебните руски действия. Тези действия според него включват подкупи, пропаганда, дезинформация, "епизодични" убийства на критици на Кремъл в страната и в чужбина, а вече и използване на интернет срещу опонентите и за отслабване на западните институции.

Книгата се спира на поредица от руски стъпки за разширяване на руското влияние в Централна и Източна Европа. Те варират от "мегапроекти", като например контракта за 12,2 млрд. евро за изграждане на два нови ядрени реактора в Унгария, възложени на Русия при непрозрачни условия, до "култивирането" на проруски бизнесмени, които да спечелят политически постове и после да защитават интересите на Москва, сочат авторите.

В България руското икономическо влияние, равняващо се на около 22% от брутния й вътрешен продукт между 2005 и 2014 г., е толкова силно, "че страната е изложена на силен риск цялата й държавна машина да бъде завладяна от проруски сили", се казва в изследването.

Водещият автор на изследването Хедър Конли каза в интервю, че то има за цел да осветли предизвикателствата, на които водещите американски и европейски политици не обръщат достатъчно внимание.

"Първата стъпка е да се признае онова, което се случва - какъв е залогът тук и как ние виждаме себе си и функционирането на нашата демокрация", каза той.

В проучването се препоръчват мерки за ограничаване на "порочния цикъл" на подмолното руско влияние. Те включват осветляване на незаконните финансови потоци и обновяване на американските програми за помощ с акцент върху укрепването на управлението и борбата с руското влияние.

Това не е единственото проучване тази година, което хвърля светлина върху руските действия в региона.

"Русия откри нов политически фронт вътре в Европа, подкрепяйки крайната десница срещу либералния Европейски съюз", посочи през февруари изследователска група на британската армия - Центъра за исторически анализи и изследване на конфликти.

Правителства като тези на Унгария и Гърция "открито симпатизират" на Путин. Резултатът е, че е налице значителна "пета колона" в Западна и Централна Европа, която отслабва нашият отговор на руската агресия", се казва в него.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
6
 
! Отговори
изпърдяна медия преди 7 години
В рускооеврейска медия какво да очакваш жаби какат и акаст в жабуняка.
188
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какви сили влияят, ама аи имаме новини на ТУРСКИ, а не на руски, правете си вие изводите.Ще ни обрежат и ще ни нахлупят по един ФЕС в най- скоро време, защото гербаджиите отдавна продадоха България на ***.
187
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В някои страни руското влияние е проникнало толкова надълбоко и.......Тук се има в предвид че е заплаха за западнато влияние върху същите тези страни.Видяхме че западното влияние особено в-у България доведе до пълна разруха, мизерия и демографски срив. Щом сами не можем да вземаме съдбоносни решения за нацията, ще продължаваме да се люшкаме между изтока и запада, докато напълно ни затрият от географската карта. Имало едно време един народ наречен българи.........
186
2
 
18
 
! Отговори
от 404 ком.-230 преди 7 години
Свобода на словото и демокрация-спазване на човешки права....даааа ама не и демократичните страни-тук нагледно се вижда.А вижте в руските форуми дали има истрити коментари-дори и от Украйна пишат там свободно.............Май е страшно на управляващите и на "свободните ни медии" какво е мнението на народа за руснаците----май болшинството ги чака с нетърпение-факт........
185
4
 
20
 
! Отговори
Haha преди 7 години
Русия отдавна ни е е.а май.ата,благодарение на ФаЩ!!! Къде са хубавите български домати? Криви и вкусни краставици??? Къде е консервната ПРОМИШЛЕНОСТ??? Къде е ПРОМИШЛЕННОСТА ни ПО Дя.олите? А леката и тежка ПРОМИШЛЕНОСТ??? Кой? ПИТАМ? Плати за УНИЩОЖЕНИЕТО за Цяла Източна Европа? РУСС ли направи УЖАСА??? Кой РАЗТЪРСИ целия СВЯТ??? Пак ли Русия??? Къде ни е Атомната Централа? Къде е ГАЗ-ът? Мало..ници??? Къде са Българските ПАРИ??? В КОРУМПИРАНИТЕ бг ПОЛИТИЦИ дето продадоха РОДИНАТА за жълти ст.
184
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ааахахахаха нбе мога да спра да се смея... На Говедцето глупостите пак ;)))
183
2
 
11
 
! Отговори
Човек преди 7 години
До КатонУж нямаше американци, а изведнъж оная с репликата фък ею си призна, колко милярда са дали за цветната революция и след нея гмо-та се настаниха за управители на стратегичски отрасли в края на Русия (преведено на български от руското украйна).
182
3
 
9
 
! Отговори
Катон преди 7 години
До EdinВ Украйна нямаше НАТО, пък накрая изпълзяха едни възпитани хора без обозначителни знаци. Май не само Американците палят черги в Източна Европа.
181
5
 
7
 
! Отговори
Edin преди 7 години
Meko kazano, statiyata e ne korektna. Malko poyasnenie- ES e polojitelno yavlenie za BG, a NATO e otritsatelno. Dori mnogo otritsatelno v segashniya mu vid. Evropa ne se nujdae ot nahalni i samozabravili se amerikantsi, koito se stremyat da razdelyat, za da vladeyat. Shte ni podpalyat chergata tezi iz.ro.di!
180
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха стига бе и-ди-оти!
179
14
 
4
 
! Отговори
Диагноза преди 7 години
В главите на болшевиките и техните възпитаници има само конспирации, манипулации, лъжи, присвоявания в крупни размери, власт, войни, и т.н. ! А техните симпатизанти са просто техни жертви, които не си дават сметка за това !
178
13
 
5
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
Русия на никого нищо не е давала. Тя затова е на такова дередже - защото не може да е честен партньор. Искат само да лапат и да забиват нож в гърба. Затова съюзниците им са най-пропадналите диктатури.
177
2
 
6
 
! Отговори
Човек преди 7 години
България е дала азбуката на Русия, Русия е дала свободата на България след 500 години турско робство. Обора през локвата с малки изключения в научните среди е "лош човешки материал".
176
2
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 7 години
Що за глупост?! Кога за последно чухте някой в България по новините или някде другаде в общественото пространство да сподели нещо положително за Русия? Има разлика между външна политика и *** на ***. Ние освен *** на *** в съвременната си история друго не сме правили. И русофили, и американофили, и туркофили, и всички вие защитаващи интересите на други страни преди този на България сте родоотстъпници и сте за бесилото. Смешници...
175
9
 
26
 
! Отговори
с хляб и сол преди 7 години
Ако днес руските войски пресекат Дунава и навлязат в България, да ни освободят от деформаторския блок и от герб, от *** на Сорос, от игото на брюкселската хунта и на Нато, и да изпратят плевела на заточение в Сибир, аз с удоволствие ще ги посрещам с хляб и сол!
174
12
 
8
 
! Отговори
Гошу преди 7 години
Че това е така е видно по всичко. Достатъчно е само човек да се зачете из коментарите на водещите български новинарски сайтове, за да ахне. 99% от коментарите са на явни ***, платени при това. Защото навсякъде едно и също говорят, с едни и същи думи, изречения, стил, абе по всичко си личи, че това е съвсем, ама съвсем умишлена руска пропаганда. А БСП, Атака и АБВ са готови веднага да започнат да водят проруска политика, само да се докопат до властта. Този път яко ще им се плаща от Маскве :))
173
0
 
3
 
! Отговори
Ввп преди 7 години
Всем привет, как дела?
172
7
 
11
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
До БожидарНяма как терористите от САЩ след като са станали световен хегемон да пуснат така лесно кокала---------------*** ако беше хегемон, щеше ли да пусне лесно кокала?И изобщо *** сега за кво се бори?Не ли за кокала на САЩ?
171
5
 
9
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Не знам дали проруски сили ще завладеят българската държавна машина,възможно е,но в момента определено я държат антибългарски сили и резултатите са видими с просто око.....
170
9
 
5
 
! Отговори
60р™ преди 7 години
До Един от Северозапада1. САЩ нападна Ирак по всички правила и то не сами, а в коалиция с още 5-6 държави.2. Коалицията не е избивала никакви милиони цивилни, нито дори хиляди.3. В Ирак най-големите петролни полета се държат от Лукойл, а правителството им купува руски хеликоптери.