Красимир Вълчев пред Dnes.bg: Бюджетен излишък няма, има счетоводна шмекерия

В последните три години заплатите във висшето образование намаляха
Обновена: 14 мар 2024 21:06 | 14 мар 2024 18:45, Стела Стоянова
49
Красимир Вълчев пред Dnes.bg: Бюджетен излишък няма, има счетоводна шмекерия
Снимка БГНЕС, архив

За последните промени в преподавателските заплати и Закона за висшето образование Dnes.bg разговаря с председателя на образователната комисия и бивш образователен министър Красимир Вълчев.

Господин Вълчев, НС одобри предложението Ви заплатите на преподавателите във вуз да са не по-ниски от 180 на сто от средната работна заплата за страната. За първи път заплатите в университетите се обвързват с това. Какви ще са резултатите?

В основата на доброто висше образование са школите, катедрите от преподаватели. Възпроизводството на тези школи зависи от способността на висшите училища и научните организации да привлекат най-добрите студенти в академична професия. Минималната асистентска заплата и докторантската стипендия са стойности, които имат сигнално значение за младите хора, които решават да направят това. Днес висшите училища са в неравна конкуренция с по-платежоспособни работодатели за привличането и задържането на най-добрите завършващи студенти.

Затова със законопроекта предлагаме минималната основна асистентска заплата ще бъде не по-малко от 125 % от средната заплата за страната, което е над 2 300 лева към днешна дата, а докторантската стипендия - 1,5 пъти минималната заплата - 1400 лева. Одобреният законопроект ще доведе до повишение на възнагражденията и на всички длъжности във висшите училища и научните организации. 

По-високите минимални възнаграждения и стипендии са недостатъчно, но задължително условие за по-добро висше образование и наука. Разбира се, необходими са още неща за да говорим за качествено висше образование. Най-вече това да преподаватели да изискват повече от студентите.

А какви биха дисбалансите тази година, в някои университети се намалиха заплатите заради субсидията за висше образование?

Заплатите във висшето образование и средствата за висшите училища намаляха реално последните три години, откакто Николай Денков и Асен Василев правят бюджета за образование. Инфлацията и номиналния ръст на БВП бяха високи, а средствата за висше образование не се промениха. В резултат на това финансирането на системата намаля от 0,76 % от БВП на  0,6 %.  Това е намаление от 300 милиона лева на годишна база. Това доведе и до изоставане и реално намаление на възнагражденията на учените и преподавателите.

Нещо повече, системата на висшето образование е системата с най-голямо намаление на бюджета. За първи път тази година нямаме повишение на субсидията в зависимост от оценка за качество и реализация. Асен Василев и Николай Денков на практика отмениха тази политика и наказаха единствената система, в която финансирането е обвързано с качествена оценка. 

Дали ще има ресурс да се постигне това, което залагате? Вчера от ПП казаха, че именно това ще взриви бюджета...

По същото време Асен Василев и Денков одобряват мерки и законопроекти, които изискват допълнително финансиране, без да е заложено в бюджета. Това е лицемерие. Когато е за образование, няма средства. За техните спорни предложения има. За съжаление колегите от ППДБ за пореден път избраха да застанат срещу системата на образованието.

В последните дни коментирахте в социалните мрежи темата за бюджетния излишък, обявен от настоящия кабинет?

Бюджетният излишък няма, има дефицит, който със счетоводна шмекерия се отчита като излишък. Но същественият проблем е, че намалява събираемостта на приходите, т.е. приходните администрации работят по-лошо и събират по-малко отпреди. И това не е отсега, а от последните три години, откакто Асен Василев и Спецов отговарят за фиска. По груби сметки събираме 2,5 млрд. лева по-малко, изчислено чрез дела на данъчно-осигурителните приходи като процент от БВП. Вероятно си спомняте, че подобни оценки дадоха и други финансисти като Симеон Дянков.

Заради лошата работа на МФ и НАП трябва да пестим от образование, инфраструктура, култура, здравеопазване. Финансирането за всички тези дейности е намаляло реално последните 3 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
2
 
! Отговори
sd преди 2 седмици
Къде си Сретане, къде си йосич, къде си Амстердаме?? В тебе ни беше надеждата! Нали обеща да ни оттървеш от една тиква? Останалите кратуни и кифли сами ще изгният на корена си!
40
0
 
2
 
! Отговори
гешо преди 2 седмици
Какво толкова направи този селянин с диалекта, че го имате за най-успешен, смешно, а още и тъжно ,че се прави за много компетентен във всички области.
39
2
 
3
 
! Отговори
Каквото преди 3 седмици
висшето образование, такива и заплатите, и това им е много...
38
2
 
3
 
! Отговори
опетков преди 3 седмици
До Бай Кольо Шмекери е нежно казано. Те са крадци, лъжци и шарлатани. Специално за бюджетният излишък спомням си, че при ББ по това време на годината, излишъкът беше над 2 млрд лева.
37
4
 
3
 
! Отговори
да бе преди 3 седмици
За тебе няма бюджетен излишък.Не се наядохте!!
36
5
 
10
 
! Отговори
икономист преди 1 месец
До Пешо: И изключително некомпетентен що се отнася до изказванията си, свързани с икономическата и финансова политика на държавата.
35
1
 
5
 
! Отговори
Тези свободни преди 1 месец
Практики за гепене на национални ресурси и разтуряне на държавата, конституцията и поругаване на християнската вяра и всичко Българско и родно е подписа на хахо ефенди килъра на бебета и вагон с майки и деца на г.Буново мюстан паша дивака с подмяната на правова държава на пропаднала.
34
12
 
11
 
! Отговори
Пешо преди 1 месец
Красимир Вълчев е един от най-компетентните специалисти в сферата на формиране на образователните политики в България. И изключително успешен министър. Поздравления!
33
8
 
17
 
! Отговори
Бай Кольо преди 1 месец
Когато Радев лансира двама незнайно от къде намерени шмекери,не може да се очаква,че ще мине без шмекерии.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом има шмекерия герба да направят ревизия ,и всичко че лъсне
31
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"намалява събираемостта на приходите, т.е. приходните администрации работят по-лошо и събират по-малко отпреди. И това не е отсега, а от последните три години, откакто Асен Василев и Спецов отговарят за фиска" БРАВО,Г-Н ВЪЛЧЕВ ! Е ТОВА Е ИСТИНАТА !
30
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев 2 пъти е правил финансови измами със съдружниците си,че тук ще е различен..кой го доведе този човек в БГ?
29
12
 
16
 
! Отговори
Игщйукгь преди 1 месец
Този и той голям финансист стана , където го барнеш акъл дава ...алоооу капацитета , защо не се обаждаше кога Горанчо натъманяваше бюджета и в края на годината раздавахте излишъка от нагласения бюджет на ваши фирми , а народа кучета го яли ?
28
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мърлъо още ли се има за нещо. След погрома в образователната система след Гробачийското "професионално" и много кадърно управление е най - добре да се скрие в дън земя. Няма друга такава наглост като тази на Гербачийската мафия! Колкото до финансите най добре преди да дърдори да се допита до рекетъора, съпартиец и милианер с офиси по Цариградско шосе др. В. Горанов. Той много знае, много може! Факт!
27
2
 
10
 
! Отговори
Академик Мрънколай преди 1 месец
В БГ има над 100 000 професори...малко са...
26
12
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Този защо не се научи да говори както трябва, ами говори на диалект, пък и се прави на много запознат с финансите. Некадърник от класа, ама сголямо самочувствие и на какво от горе?
25
2
 
12
 
! Отговори
До Стилиян преди 1 месец
поредния, който мисли основно как да се вземе от други, вместо да мисли как да взема самият той повече. знаем кои хора вземат над 3400лв: в частния сектор това са образовани хора, които са доказали, че могат да добавят стойност за работодателя. останалите са калинките на държавна служба, назначавани от разни "спасители", за които гласуват хората с ниски заплати.
24
6
 
23
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 1 месец
Този докато беше министър вдигаше заплатите само на учителите,за да се стигне дотам,че начинаещ учител взима повече от асистент.Ако мутрите вдигаха заплатите във висшето образование заедно с тези на учителите сега нещата щяха да изглеждат по друг начин.Ама и журналистите са с къса памет и затова не го разпитват той какво направи.Че данъчното облагане е сбъркано няма спор.Евр.д-ви са богати,защото там който получава повече плаща повече данък.Тук бедният плаща повече от богатия.
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КРАСИ НЕГРАМОТНОТО НЕ РАЗБИРА ОТ БЮДЖЕТ АМА ЛАЕ
22
2
 
15
 
! Отговори
до Стилиян 21 преди 1 месец
Е то всички собственици на фирми правят така. Затова и на шефовете на болници също са им големи заплатите, просто спестяват от данъци чрез високи заплати. Тия врътки всъщност са оставени напълно случайно, защото на практика управляващите никога не им е пукало за държавата, ама никога. За матриали да не говорим.