КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът

Бивш художник разказва за живота и бягството си от страната
Обновена: 14 май 2017 08:11 | 13 май 2017 21:00, Боряна Павлова
219
КНДР отвъд пропагандата – когато гладът развенчае митът
Снимка: кадър Independent

За Северна Корея се знае едновременно много и малко. Шествия в чест на раждането на Върховния лидер, военни паради и сиви, широки, пусти улици.

Художникът Сонг Биеок посвещава живота си на разкази за режима. Преди той е работил като художик за режима и е създавал пропагандни произведения. Днес използва четката си, за да опише начина на живот в антиутопичната страна.

"Рисувам, защото живях в Северна Корея 30 г. и искам да покажа какъв е животът там", разказва 48-годишният художник пред Independent.

Сатирата не винаги е бил достъпен начин за изразяване за Сонг. Под строгия режим художниците не са можели да създават това, което искат, а вместо това трябвало да се придържат към "строг списък с инструкции".

В началото бедността накарала Сонг да посегне към четката, но елита в Северна Корея бързо забелязал таланта му. Едва 24-годишен станал официалният художник на пропагандата.

"Заех се с това, защото семейството ми беше прекалено бедно, за да ме прати в университет и имах интерес от това", обяснява Сонг. "После започнах да рисувам пропагандни постери, които включваха скулптури, работници и политслогани".

Израснал в най-затворената страна в света, той нито за миг не се и съмнявал в режима. Според ООН мнозинството от жителите на страната живеят със страх от изпращане в принудителните трудови лагери или публични екзекуции. Като подрастващ обаче художникът не се е притеснявал от това.

"Като пораснех щях да работя здраво, за да покажа лоялността си към правителствто и да докажа, че мога да бъда полезен. Тогава вярвах, че нашият лидер е най-добрият мъж в света, като Бог", спомня си той.

"Бяхме обучени, че те (управляващата династия Ким) са най-добрите хора и без тях не бихме могли да поддържаме страната си. Още от начално училище всички трябваше да участваме във военни паради", разкрива Сонг.

Задължителното участие в маршовете не е изненадващо, когато вземем предвид факта, че Северна Корея има отромна армия и паравоенен персонал, който я обслужва.

Когато дошли 90-те години на миналия век обаче гладът ударил Северна Корея. Сонг си спомня как хората буквално умирали от глад.

"Много деца загубиха семействата си и се оказаха на улицата. Нямаше храна, която да ядат. Не можех да спя от глад. Сварявахме дървесина в тенджера, докато не станеше достатъчно мека, за да се яде", разказва Сонг.

"Спрях да вярвам в режима. Видях много от съседите си да гладуват до смърт, включително майка ми и една от по-малките ми сестри", спомня си кореецът.

Тогава толкова се отчаял, че опитал да избяга в Китай, за да вземе храна. Нещо опасно и незаконно.

"Цялото ми семейство беше умряло от глад, но аз и баща ми се опитахме да избягаме през река Туман, но той беше отнесен от течението и се удави. Опитах се да намеря тялото му и дори помолих войник за помощ. Тогава ме хванаха", раказва художникът.

Веднага е отведен в затвор. Там преживял робския труд. В един инцидент пръстът му бил ампутиран, въпреки че анестезията ила достъпна.

Когато го осовободили приятелите му се съгласили, че няма надежда за него в Северна Корея.

"Реших, че ако отново ме хванат, ще се самоубия и държах малко отрова в джоба си", спомня си Сонг.

"По време на бягството ми лунната светлина беше толкова силна, че дори се страхувах да не бъда гръмнат от войник през нощта. Крих се два дни в планините, докато един ден войниците не седнаха да ядат и преплувах до Китай", разказва за бягството си кореецът.

Днес той е в Южна Корея и продължава да твори. А най-известната му творба е портрет на Мерилин Монро, която държи роклята си. Но главата й е заменена с тази на Ким Чен Ир.


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Стамати млад кореец ше го клати!
92
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
нашите камуняки няма ли да ги експортираме към КНДР :)
91
3
 
19
 
! Отговори
Stamat преди 3 години
Za tazi gnida samo edno - RAZSTREL!
90
4
 
18
 
! Отговори
Stamat преди 3 години
Na Severna Koreq mojete sa mo da j lapnete barabuq!
89
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешни сте в опитите си да не се прави и малка връзка с Русия и СССР.
В опитите си да отречете всички престъпления на тези режими се излагате много. Та на тях половината футболен и олимпийски отбор им избяга и не се върна в държавата им, защото ще копаят в мините 2 години.
Показателна е само разликата в начина на живот и развитие на Южна и Северна Корея - едната е една от най-технологично развитите държави в света с огромен БВП, а Северна Корея е мизерия и нищо повече... Едни и същи хора са...
88
2
 
28
 
! Отговори
бах му мамата преди 3 години
там било зле колкото в Турция !
87
4
 
28
 
! Отговори
Пундю преди 3 години
До Анонимен 128

Че прати букет и картичка на шопара в С.Корея бе марул! За да не се харчиш много , адресирай го до Курнелия, тя му е представител тука.
86
1
 
28
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Трябва да се отбележи че преводачката на Гуглето прави сравнително добри преводи както в този случай, но и от редакцията e трябвало малко да се поотрудят върху текста!
85
24
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този хубостник от 20 години не е там, вижда се много е преуспял на запад, развеждат го като маймун от медия на медия да плюе срещу Северна Корея. Та за тези 20 години дали няма промяна, защото в България преди 20 години също беше доста по-различно. 97 година също имаше мраз и глад?!?
84
29
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът пое управлението, изчисти генералите, взе да преструктурира държавата, магазините се понапълниха и американците завиха на умряло. Не може още една нация да постигне комунистически напредък, сакън да не стане втори Китай...трябва да се пререже с време...и пропагандната машина ще се запали да бълва и бълва "шокиращи разкрития"...
83
2
 
34
 
! Отговори
Кратун преди 3 години
Журналистите всеки ден развенчават митЪТ, че са грамотни. Как някой неграмотен ще ми поднася достоверна информация или ще анализира компетентно събития?
82
3
 
32
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Какъв износ на кучета може да им организираме на тия !!! Че ги папат като ягнета !!!
81
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, много смешна статия. Поне пропагандаторите да я беше написал малко по-умно, а? Тоя се крил два дена и един ден седнали войниците да ядат, пък той преплувал. Хайде бе, тия робокопци не ядат, само един ден решили да видят какво е туй нещо манджа, а? :D
Или другото "В един инцидент пръстът му бил ампутиран, въпреки че анестезията ила достъпна." - авторът знае ли какво е това животно"анестезия"и,че няма пряка връзка и абсолютно никакво сходство с действието,завоалирано зад термина "ампутация"?
80
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля, използвайте правилна пунктуация. Хора се учат от вас. Вашата грешка ще доведе утре до грешка на друг човек. Изглежда, че езикът вече не е важен за журналистите.
79
12
 
37
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Венецуела я саботират - богатите отвътре, демократите отвън. Очудващо е майсторството с което трите букви се справят с нептиятелските (леви) режими в Латинска Америка - Бразилия, Аржентина, ще последва Венецуела, вероятно Куба - остана един Еквадор за оправяне
78
22
 
44
 
! Отговори
онбашията преди 3 години
тоя глад през 90те не е ли от санкциите? аз съм живял през соца и глад не помня, соца хубави касетофони и коли не може да прави, но от глад не се умира, е освен ако не е демократичен като във венецуела, но в северна корея не е.
77
6
 
19
 
! Отговори
преди 3 години
Дребен *** за Боке
76
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имате грешка в членуването още в заглавието... Как очаквате да прочетат и "статията"?
75
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те така даваха и за една детска песничка по тв. После се оказа че не пеели това което се тиражираше. Пропагандата е повече тук отколколкото там. Изтрелят ракета и хоп гнусна поръчкова статийка да ги оплюва...
74
24
 
55
 
! Отговори
Статистика преди 3 години
Страни нападнати от Северна Корея -0
Страни нападнати от ФАЩ -90 и то само сле края на втората световна война!

Извод ФАЩ са *** и световен тумор!Познавам един Владко от Санкт Петербург който има скалпел за тоя тумор :)