Из коридорите на властта в Лондон: Разхождат се похотливи политици

Министърът на отбраната вече подаде оставка, след възникналия скандал
10
Из коридорите на властта в Лондон: Разхождат се похотливи политици
Снимка: Reuters, архив

В коридорите на властта сексът и сексуалният тормоз очевидно не са непознати явления – навсякъде по света. В Лондон тази тема внезапно излезе на дневен ред. И много бързо доведе до първа оставка.

Още по темата

Първият член на кабинета вече си призна. Министърът на отбраната Майкъл Фалън положил ръка върху коляното на една журналистка, която, според собствените ѝ думи, спокойно и учтиво му обяснила, че ако това се повтори, ще го цапне през лицето.

"Той си махна ръката и с това нещата приключиха", разказа журналистката.

Джулиа Хартли-Брюър разказа за този случай отпреди 15 години, който можеше и да потъне някъде в скандалните хроники. Но след вълната от възмущение, заляла света след разкритията около американския филмов продуцент Харви Уейнстейн, правителството на Тереза Мей е принудено да реагира. И развръзката не закъсня - Майкъл Фалън вече подаде оставката си.

Британските медиите освен това съобщават, че в правителствената централа циркулира списък с 40 имена на политици от управляващата Консервативна партия, които са обвинени в неуместно поведение и дори в сексуален тормоз. Твърди се, че сред тях има поне петима членове на правителството. Мнозина наблюдатели в Лондон обаче се питат дали шумът около Фалън и списъкът не е просто опит да се отклони вниманието от други, много по-тежки проблеми на правителството в момента.

Нов кодекс за поведение

Тереза Мей, която се представи зле на парламентарните избори и не може да излезе от задънената улица на преговорите за Брекзита, непрекъснато се намира под силен натиск. По повод назряващия секс-скандал сега тя видимо се активизира и предложи дори нов каталог от правила за поведение, защото досегашните процедури били "беззъби", а депутатите нямали задължението да помагат за юридическото изясняване на обвинения за сексуален тормоз.

"Според мен тази ситуация не може повече да се толерира. Просто не е честно по отношение на сътрудниците, много от които са съвсем млади и това е първата им работа след завършването на университета", пише Тереза Мей в писмо до председателя на парламента. Мей подчертава, че тя и нейната партия били твърдо решени да защитават сътрудниците на парламентаристите.

"За тази цел трябва да създадем процедура за подаване на оплаквания, валидна за целия парламент и задължителна за всички депутати", пише още британската министър-председателка, цитира "Дойче веле".

Лов на вещици?

Андреа Лийдсъм, министър по парламентарните дела, също подхвана темата в Долната камара на парламента. Според нея депутатите трябва да изготвят и въведат новите правила в близките няколко дни. А министри, които упражняват сексуален тормоз над свои сътруднички и сътрудници, начаса трябва да бъдат освобождавани. Пределно ясна позиция, която обаче редица критици на правителството вече наричат "лов на вещици".

Още преди повече от седмица правителствената ръководителка нареди да бъдат проучени обвиненията срещу изпълняващия длъжността министър на търговията Марк Гарниър. Негова сътрудничка разказа пред пресата, че през 2010 година Гарниър я изпратил да купи два вибратора от един секс-шоп в Лондон. Единият бил предназначен за съпругата му, а другият – за негова сътрудничка.

Засега не е ясно какви ще бъдат последиците за 53-годишния консерватор и баща на три деца. Но изнесените детайли хвърлят светлина върху, отчасти, обичайното общуване по коридорите на властта в Лондон.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
непрокопсаници
8
0
 
2
 
! Отговори
сиромах преди 2 години
За какво говорим след като при едно посещение на европейски големец и среща на която беше и Йорданка фандъкова същият то зи големец я гепи за кълката и по бедрото !Забравихте ли?Ако сте забравили питайте Данчето тя ще си си спомни със сигурност!
7
0
 
5
 
! Отговори
"-" преди 2 години
Значи, ако утре намигнете на някоя жена тя би могла да ви осъди за сексуален тормоз!?

Хайде, тогава вкарайте по-бързо в обръщение секс роботките, да видим как ще реагират на пълното мъжко пренебрежение лбералните феминистки!?

пс
Ще си останат "стари моми" с вибра----торче в ръка!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента всички професори, които са били карани като деца от рдителите си да учат повече, и те да протестират. Също спортисти, които са били карани от треньорите си да тренират повече от нормалното.
5
2
 
11
 
! Отговори
Сп€€нс преди 2 години
В Испания постоянно водят кампании против домашното насилие, като поощряват жените да пускат жалби- всичко ОК,до момента когато се разровиш и видиш че по официални данни повече от половината жалби са без основание, като срещу тези дето са излъгали в жалбата,целенасочено НЕ се взимат никакви мерки, за да не е да всяват страх , че ако се оплачеш , ще те съдят.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато са били млади и красиви, са нямали нищо против. Но като одъртяха, им притрябваха пари. Еманципация, какво да правиш. Нещо като срочен влог.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 15 години пипнал журналистка по коляното. Тя вдъхновена от холивудските шантонерки 30 години правили бибитки на Харви за милиони, решила да проговори.
Боговете сигурно са полудели
Ами нашите журналистки няма ли да проговорят най-сетне? Я кажете какво става в кулоарите? Къде ви барат политотговорните чичковци? Защото иначе оставаме пак на опашката на демокрацията
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как пък все се сещат след 15 - 20 години , тоя свят наистина изкуфя целия
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
?