Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите"
12 май 2019 22:20, Елка Василева
36
Бунтовното поведение на ученици в Европа в защита на природата
Снимка: архив, Reuters

Като забелязал край дома си оголени и зле поддържани тревни участъци, 13-годишният Никита Шулга стана съосновател на проект в Украйна, който превръща остатъците от храната в столовата на училището му в органична тор за създаване на здрава почва.

Британският ученик Еъртън Кейбъл е бил едва осемгодишен, когато научил за бездомните хора и така поел по пътя на активизма и учредяването на присъжданите на младежи награди "Вода, Въздух и Храна" (Water, Air and Food Awards WAFA).

Джорджия Мира, на 16-години, била подигравана, когато, вдъхновена от шведската активистка по въпросите на климата Грета Тунберг, започнала климатични протести пред училището си в Южна Италия, но вярва, че бавно променя мисленето и на връстниците си, и на учителите.

Всички те са част от около 60 тинейджъри, призовали тази седмица възрастните да разрешат проблемите на климатичните промени и глада без повече отлагане, на четиридневна конференция за хранително-вкусовата промишленост в италианския град Милано.

"Трябва да разрешим тези проблеми, не да си затваряме очите /.../, защото, ако не го го направите, нищо няма да се промени", каза за фондация Томсън Ройтерс София-Кристина Борисюк - 13-годишна бивша съученичка на Шулга, която е съоснователка на проекта за компостиране.

"Ако не правим нищо, след 200-300 години, дори след 100 години, всички ще умрем, защото използваме много минерали и други ресурси, но не попълваме запасите", добави Шулга, чийто проект е обхванал 200 училища в цяла Украйна.
Тяхната цел е всичките 17 000 училища в Украйна да произвеждат собствен компост.

"Изчислихме, че всяко училище произвежда един тон органични отпадъци годишно. Ако всички училища компостират този отпадък, нашите депа за отпадъци ще станат по-малки, почвата ни ще стане много по-плодородна, а качеството на въздуха ще се подобри", каза Борисюк.

Решаващи години

Младежкият активизъм е в центъра на вниманието, откакто 16-годишната Тунберг стана известна миналата година със седмичните си протести пред сградата на парламента в Стокхолм, носейки плакат "Училищна стачка за климата".

Оттогава хиляди ученици по целия свят протестират като нея с искане за действия по климата, а младежки организации започнаха стачки с участието на ученици в повече от 40 държави.

"Тези няколко години са от решаващо значение /.../ действия трябва да бъдат предприети сега", каза Кейбъл, сега на 16 години, визирайки предупреждението на учените, че светът разполага само с 12 години, за да прочисти енергийната си система, ако не иска да се изправи пред потенциално катастрофални последици.

Младежите от WAFA са привлекли 100 000 ученици от повече от 1000 училища в 12 държави, които да се занимаят с проблеми около сигурността на водата, каза Кейбъл, който е агитирал срещу широк кръг проблеми, включително глада, отглеждането на животни в затворени условия и кибертормоза.

Учениците проверяват и изчисляват колко вода се пилее дневно заради течове от тръбите и кранчетата, за да разберат мащабността на проблема и след това как да го решат, каза той.

Намаляването на количеството вода, която се губи в резултат на стари, пробити тръби също е дейност, върху която Мира, от южния италиански град Бари, иска градските власти да работят.

Това е част от план за действие, изготвен от местния клон на глобалното движение на Тунберг "Петъчни дни за бъдещето", за по-добро управление на природните ресурси.

"Предлагаме също да се засажда ново дърво за всяко новородено дете в града", защото Бари има много малко зелени площи, каза Мира, която продължава всекидневните си протести, но каза, че иска да разшири темата.

Наскоро те организираха среща за връзките между климатичните промени и имиграцията.

Мария Елена Семедо, заместник-генерален директор на организацията на ООН по прехрана и земеделие ФАО, приветства младежите за това, че са изразили мнението си.

"Ако погледнете големите предизвикателства пред нас - да нахраним растящото население с по-малко разходи, да защитим околната среда и да променим поведението си като потребители, важно е да имаме, ако мога така да се изразя, такова бунтовно поведение", каза тя.
 

/БТА/
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
3
 
! Отговори
До 25 преди 10 месеца
Така наречените зелени, са модерните комунисти, простотията се лее от тях, а те са безкрайно горди с този факт, разум нула, единствено утопии, вечно търсене и намиране на врагове, шизофреничен стремеж към унищожение на човешката цивилизация, насаждане на всеобща деградация, издигане в култ на мързела, простотията и дивотия /посредственост/.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Защо някой от тия загрижени "еколози" не накара австрийците да спрат дърводобива или да залесят час от пистите си за да може НАТУРА2000 да обхване 33% от територията както е в България, а не 12%. Някой чувал ли е за еко колониализъм?
24
2
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 10 месеца
Тези малки хипи-сбърканяци не са лицето на младите европейци, това е евтина пропаганда, мозъчни промивки, социален инженеринг. "Грижа" за околната среда, мании по "здравословно" хранене и т.н. са модерни секти, очевадните задълбочаващи се дефекти на една умираща цивилизация. С посредственост, мързел и простотия или хипи-либерастията, пътя е само надолу.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Младите европейци ги е грижа за околната среда, какво дишат, какво ядът. Това говори за развито гражданско общество. Докато Ганьо го интересува само ракията и салатата и да мучи срещу ЕС. Затова България ще си остане в кaлта.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хипи простотията която насаждате единствено ще доведе до края на Европа - няма разум тук, жалка деградантска история.
21
0
 
3
 
! Отговори
----------- преди 10 месеца
Така трябва да се спират китайците с нови екологични норми, на които не могат да отговорят, а не с мита и агресия. Но, все пак, децата е по- добре да се оставят да си учат уроците или да го правят лятото във ваканцията.
20
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Който на 20 години не е комунис, няма сърце, който на 40 е комунис няма акъл. Същото е и с тъй наречените хард еколози.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Псевдо еколози като Тома Белев се заиграват с екологията, така както ДПС с етническото самосъзнание и правят пари.
18
6
 
6
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 месеца
Безмозъчни джендъри.
17
5
 
3
 
! Отговори
Свиня преди 10 месеца
промити джендърски мозъци...а и нали е модерно да се протестира....макар че никой от тях не се отказва от айфоня....и не ходи пеша или с колело...и...т.н.....вместо да протестират да отиват да се учат за да може реално един ден със знанията си да направят света по чист...
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И най ми е писнало как проектират собствените си грехове върху целия свят и правят собствените си грехове общ проблем за който всички трябва да носим кръст. Расизма е измислен като концепция във Великобритания, расизма е прилаган от англичаните, расизма е обсесия на англичаните и американците но те натириха върху целия свят все едно всички сме склонни да правим йерархии базирани на бял и черен като тях. Света си се разделя по етнос Белият Човек е измислица на англичаните около 1600-та година
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха-ха по-възрастните се осъзнаха и вече не се дават за всяко от тея изкуствени богоугодни, гълъбарски течения които са солидно нагласени и борбата е за милиарди, а ти си пионката.

За това вече на ученици посегнаха след това какво на 5-6 годишни трябва да посягат като некви ислямисти които промиват децата си от малки против запада..

Тъпото е че се опорочават и истеризират иначе потенциално валидни проблеми и тенденции.. писнало ми е от западняците и тяхната загриженост и "доброта"
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради намалената активност на магнитното поле на Слънцето се задава глобално застудяване.Това води до повече облаци ,а оттам и до по-ниски температури.Не случайно през май месец още включваме печки и климатици.Отсега нататък за десетки години ще е така.А затоплистите ни плашат с глобално затопляне.Което е измислено с цел да се обират хората с данъци.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мнението на Ленин за "полезния иди0т" се възприема от големите индустриалци с пълна сила. Ето още един начин да ударят с данъци по-бедните държави които се опитват да копират дивият им капитализъм от "ренесанса". Но това вече не върви, защото едни са крали достатъчно и са на друга фаза, в която да не позволят на някой да тръгне по техния път, макар и с голямо закъснение.
Но запада е благосклонен и вижда начин за контрол на собственото си население, чрез вноса на примитивни от гза на географията.
12
3
 
19
 
! Отговори
еврожендерска Европа преди 10 месеца
умни и красива, Европа е джудже, няма никакво значение какво прави Европа, но има значение какво прави Любимият Ви Китай - да денонощие замърсява повече от целият останал свят взет заедно и никой не му търси сметка. Така, наивници, харчете си парите за простотия, докато Китай стане Световен Хегемон и Ви наложи техните нива на Замърсяване. Прост народ, Слаб Континент!
11
5
 
12
 
! Отговори
ергдфб преди 10 месеца
Отново мантрата "глобално затопляне".Уж умни деца,а не могат да видят,че климата се манипулира изкуствено.
10
3
 
15
 
! Отговори
Матю преди 10 месеца
Яко им пържат мозъците на младежта. Ама нека - да им дойде акъла ! ноо прости хора бе
9
4
 
8
 
! Отговори
дгд преди 10 месеца
еми друго си е да надуваш джуки и да слушаш чалга
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"след 200-300 години, дори след 100 години, всички ще умрем"
Високи цели си поставчт някой! за мисля, че всички ще умрем много по-скоро и така е редно, за да има място за тези след нас.
Ама като са рекли "не, ще умрем след 200-300 години..." Ще почакам и аз да ги видя...
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Глухарчето

А какво да правят? Да преследват кариери с модерн офиси с гурме обяд и кафе, шест цифрени годишни бонуси и да гледат, да си купят първото порше преди 26 годишна възраст ли?!?!?!