Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши

16-годишното момиче по-скоро вреди
Обновена: 27 сеп 2019 14:09 | 25 сеп 2019 15:56, Нели Христова
431
Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши
Снимки: Reuters

Вслушайте се в науката“, декламира Грета Тунберг при почти всяко свое изявление относно промените в климата. Но слуша ли самата Грета истинските учени? Откакто се превърна в лице на борбата с глобалното затопляне, 16-годишното момиче проповядва едно – краят е близо и не правим достатъчно, за да се спасим от него. 

Грета обаче греши и много малко хора смеят да й го признаят. Все пак всеки, който се опълчи срещу шведката е заклеймяван като неверник, който не се интересува от бъдещето на планетата и не вярва в глобалното затопляне.

Никой не отрича, че мерки трябва да се вземат. Никой не казва, че бъдещето поколение не трябва да се научи да е по-отговорно. Отчасти, Грета помага за това. Прекрасно е, че има деца, които се вдъхновяват от нея и рециклират училищните си тетрадки и ограничават използването на пластмаса, че се научават да са отговорни, тъй като наистина нямаме резервна планета, а проблемът със замърсяването е огромен.

Но Грета всява и паника. Паника, продиктувана й от хора, които ще се облажат от нея.

Грета се превърна в оръжие на едни по-големи риби. И не, тук дори няма да обърнем внимание на Синдрома на Аспергер, който тя има. Микеланджело, Стенли Кубрик, Анди Уорхол, Стийв Джобс, Марк Зукърбърг, Моцарт... списъкът е безкраен. Всички те имат Аспергер и всички те са променили света. И Грета може, стига безотговорните възрастни да спрат да пълнят главата й с глупости. Едва ли ще можете да отречете, че децата рядко стигат до изводи сами и всъщност повтарят това, което възрастните им казват.

Истинската наука винаги се е разграничавала от думите на малката Тунберг. Глобално затопляне има. Мерки трябва да се вземат, но масовата истерия е ненужна. Всъщност, паниката никога не е довела до нищо хубаво.

Ето къде науката и Грета Тунберг с нейната армия от повтарящи деца се разграничават.

Ричард Линдзен е атмосферен физик в Масачузетския технологичен институт. Публикувал е над 200 научни изследвания относно климата. Той достига до следното заключение: "Вече 30 години съм преподавател в Масачузетския технологичен институт. През това време климатът се е променил изключително малко, но виковете срещу глобалното затопляне са станали много по-силни. Оказва се, че колкото по-малко се променя климатът, толкова по силно се чуват гласовете на еко активистите.“

Според Линдзен три групи от хора се занимават с темата за глобалното затопляне. Група 1 и 2 са учени. Група три са политиците, медиите и еколозите. Група едно включва експертите на ООН, които стигат до заключението, че глобалното затопляне настъпва заради използването на твърди горива. Те вярват, че някога отделяният въглероден диоксид може да „затопли опасно планетата“. Група 2 твърдят, че това не представлява такъв голям проблем. Според тях климатът се влияе от много неща – въртенето на Земята, слънцето, вятърът, морските течения. Нито едно от тези явление не е напълно разбрано и никой не може да докаже, че въглеродният диоксид е доминантният фактор.

Двете групи от учени обаче имат много допирни точки. И те са:

Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха. Пред около 500 години са настъпили и последните големи промени в Европа – Гренландия от "Зелена земя“ постепенно става ледена и колониите там окончателно загиват.

Тогава е нямало заводи. Нямало е и дизелови автомобили.

Въглеродният диоксид е зелен газ. Без него животът на Земята е невъзможен. Добавянето му към атмосферата наистина води до затопляне, но не толкова голямо.

Нивата на CO2 се увеличават от края на малката ледена епоха през 19 век. През това време, приблизително от 1800 до 2000 година, температурата на Земята се е покачила едва с 1 градус. Едва през 60-те парниковите газове са заподозрени в това, че имат участие в глобалното затопляне.

Най-важната допирна точка между двете групи учени е, че "точно предсказание за бъдещата глобална температура и нейното отражение върху Земята не може да бъде направено.

Учените на ООН дори пишат в своя доклад от 2007 година, че "дългосрочно предвиждане на бъдещите климатични промени е невъзможно“.

Нито една от групите учени не потвърждава, че твърдите горива са в основата на промените в климата. Тук се намесват медиите, политиците и еколозите. И се появява паниката. А тя носи на политиците пари и власт, на журналистите – заглавия, а на еколозите – пари за организациите им, които следват почти религиозни виждания относно бъдещето на Земята.

"Ние сме в началото на масово изтребление“, каза Грета пред ООН. Твърдение, което също не е вярно. Повечето деца, благодарение на нея, вярват, че имаме едва 12 години или дори по-малко за да оцелеем. Учените, на които шведката се уповава твърдят друго. Учените на панела на ООН заявиха, че „цифрите, за които Грета говори всъщност няма да бъдат усетени като Армагендон от тийнейджърите, протестиращи сега.“

Ето още малко научни факти:

Арктичният лед се топи по-бързо от предвиденото, но също така ледът на Антарктика се увеличава по-бързо от очакваното. Да, нивото на световният океан се покачва, но скоростта на това действие не се повишава. Всъщност, две научни изследвания през последните години показват, че процесът дори се е забавил. Казват ни, че никога не е имало толкова голяма суша. Според Nature се наблюдава намаляване на сушите по света от 1982 година насам.

Грета твърди, че възрастните са предали децата, но според HumanProgress, бедността е намаляла от 28% през 1999 г. до 11% през 2013 г.  Продължителността на живота от 1981 до 2015 година е скочила от 63,2 години на 71,9 години. Все повече деца завършват основно училище, а подобрение се вижда при борбата с глада, детския труд и грамотността.

Казват ни, че нещата се влошават. Но фактите не подкрепят това твърдение.

Разбира се, това не значи, че глобалното затопляне не е истинско и не представлява проблем. Но представянето на историята само от една гледна точка ни кара да губим фокус. Според данните на университета Оксфорд за смърт, причинена от наводнения, бедствия, суши и екстремни температури – 130 на 1 милион души са умирали всяка година в началото на 1900 г. От тогава, смъртността, причинена от тези фактори е паднала с 97%, като от 2010 година, 4 на 1 милион души загиват всяка година.

Всичко това се дължи на икономическият растеж на държавите. А това е още едно нещо, за което Грета не е права. Тя обвинява държавите, че мислят само за печалбата си и вечния икономически растеж, вместо да се фокусират върху борбата за климата. Тумберг не осъзнава, че за да се справим с проблема, всъщност са ни нужни много пари.

Както Джеръми Уарнър от The Telegrаph пише, "икономическият растеж е приятел на борбата с климатичните промени.“

"Не можеш да очакваш хората да се върнат в каменната ера, но с икономически растеж и пари имаме всякаква перспектива да започнем необходимия преход към свят с нулеви въглеродни емисии“, пише Уарнър.

Без наличието на средства едва ли ще можем да построим огромните заводи, извличащи CO2 от атмосферата и преработващи го в кислород. Без икономическия растеж цените на електрическите коли и екосъобразни технологии няма да спаднат, а ще останат недостижими за обикновения човек.

Това, което Грета Тунберг прави е да всява масова истерия, за да освободи място за по-големи бизнес интереси на хора, които я използват като пионка. Навярно, дълбоко в сърцето си тя не осъзнава, че вместо да помага на човечеството в дългосрочен план, тя му вреди. Глобално затопляне има. То е проблем, който трябва да бъде решен, но паниката ни държи далеч от умните и практични решения, които ще ни извадят от кашата.

През последните 20 години всички панически се опитват да въведат зелената енергия. И все пак световно, само 0,4% от нея идва от соларни панели и вятърни генератори. В следващите 2 десетилетия тя ще продължи да е безобразно скъпа и ще достигне едва 2,2%. За това, вместо еколозите да се опитват да я въведат, първо трябва да вкараме парите си в изследвания и подобрения, които ще я направят по-евтина. Толкова евтина, че дори най-големите замърсители като Индия и Китай да я поискат.

И не, животът на Земята няма да си отиде след 12 или след 50 години. В следващите няколко милиона години хората ще продължат да се разхождат по нея. Не е лошо да слушаме Грета, за да подобрим качеството си на живот все пак. Но не очаквайте момиче, което не ходи на училище да знае, че литият в електрическата ви кола е по-опасен от дизел, че добивът на алуминий е катастрофален за природата, че отглеждането на соя, която да замества месото, унищожава почвата, както и рапицата, използвана за гориво.

Не гледайте само едната, катастрофална страна, на промените в климата. Иначе никога, нищо няма да постигнем. Гневът не ни помага. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
0
 
1
 
! Отговори
Владсет преди 4 години
Господи спаси ни от конфронтации ! Земята е изключително замрсена !Земята е изключително пренаселена !Земята определено се променя и баланса е нарушен .Ще си понесем последствията при всички случаи но дано лека полека се научим да живеем в по голяма хармония с природата а не да я унищожаваме.Нека се научим да пазим и градим а не да заличаваме и рушим ! Всичко се свежда до това в глобален мащаб ...Няма нужда от кофронтации и кой бил прав кой крив ! Имаме нужда от Мир и Морал !
383
0
 
1
 
! Отговори
Спомням си преди 4 години
Спомням си,какви зими имаше преди 40години и как дъжда ставаше за пиене,а после стана кисел. Спомням си,как при липса на коли дишах с пълни гърди и как се дава сега...на себе си ли да вярвам или на някой си... лъжец?!
382
3
 
3
 
! Отговори
К6 преди 4 години
Целият проблем че природните ресурси на планетата принадлежат на определени фамилии ,газ и нефт не трябва да са частна собственост,правителствата нищо не могат да направят срещу олигарси или арабски принцове , не разбирам защо толкова негодувате срещу зелените които са за свободна енергия само си представете кола да върви с вода или имате във къщи един хладилник който ви дава 10кв енергия
381
5
 
19
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Браво!Първата грамотно написана статия на Български по темата, която прочетох.
380
9
 
15
 
! Отговори
Анониме преди 4 години
Ученият, който се цитира е един от 3% учени в целия свят, които не вярват в глобалното затопляне, причинено от човечеството. Изследванията му са спонсорирани от Peaboy Energy, най-голямата въгледобивна компания. Всички факти свъзани със глобалното затопляне са изикривени: - морският лед се увеличава и е следствие от топенето на континенталният и това е показател за глобалното затопляне.- добивът на алумуний е вреден, но много по-малко този на петрол.Вс. може да се провери: UN, NASA и т.н.
379
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да я пуснат за една седмица в Сомалия. Братята сомалийци ще я излекуват.
378
13
 
23
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Хиляди хлапаци, които не са прочели и една статия, а само цъкат на телефончетата, се опитват да ни научат на нещо, на какво и те не знаят.Зелените манипулатори изработиха и децата, за да има повече шум.Има ли шум, ще препечелят някой лев от разни лобисти.Това девойче е бъдещ голям шмекер, вгледайте се в хитрата му муцунка и как старателно плаче.Плаче за планетата!!!Срамна акция на угодливите зелени манипулатори.
377
12
 
9
 
! Отговори
Марк преди 4 години
Статия в стил Бате Бойко, който ни убеждава в непрекъснатия растеж на икономиката ни, а последствията са бедност, неграмотност, лошо здравеопазване и т.н. и т.н.
376
22
 
8
 
! Отговори
Никола преди 4 години
Защо твърдите че няма,а тя го прави.Защо твърдите че няма затопляне като има и то е голямо на фона на вечността,защото само за няколко години има факти установяващи го,а какво ли ще стане за напред?Живота не свършва след сто години,а производството на вредни емисии и топлина се увеличава.Айде спрете се с манипулации.
375
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато някой младеж наистина й отнеме "детството" и я направи жена, Грета ще спре да се вълнува от климата, а ще я вълнува младежа. Горкия, какво го чака!
374
4
 
24
 
! Отговори
ХФ преди 4 години
Тази госпожица ще се забрави съвсем скоро, а новините свързани с нея ще останат завинаги в архива. Цялата тази "сензация" е резултат от безкрайното желание на човек да търси внимание и публичност, особено на млада възраст.
373
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добър анализ. За да се постигне това което искат затоплистите, или трябва да се върнем в каменната ера- или трябват технологии , които се правят с пари, а парите се правят с икономика. Най развитите страни имат най-чису въздух и природа. И а морал трябва. Защото Китай е втората икономика в Света , а мърси като за цял свят. Грета обаче не споменава Китай. Колко ли отелят Китай за гушките на затоплистки организации?
372
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Страхливият лъвКак да не купуват в пластмасови опоковки. Живеш в Швеция ама друг път.
371
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонимеН 388Тръмп никога не е казвал че замърсяването е полезно! Съвсем ви изпиха мозъците медиите.А се махна от споразумението за климата защото най-големия Замърсител и втората икономика в Света, Китай , не плаща и стотинка. Тръмп просто иска ново споразумение.
370
8
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ГРЕШАТ ТЕЯ ДЕТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ ЩЕ НИ ИЗЛЪЖАТ, ЧЕ ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ВЪЗДУХА БИЛО ПОЛЕЗНО КАТО ТРЪМП!!!!
369
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох, българите, докато стигнем шведите по интелигентност и отговорност, тя земята вече ще е свършила...... Още Ботев е казал.преди век : У нас свестните считат за луди! Нищо не се е променило към днешния ден
368
28
 
24
 
! Отговори
Страхливият лъв преди 4 години
Не знам как авторката реши, че Грета не ходи на училище? Живея в Швеция и тук едва ли не всички са като Грета.Пример: Икея и другите големи компании задължиха транспортните фирми да подменят автопарка си на 100 % с камиони, които използват биогаз. Целия обществен транспорт е екоориентиран. Хората си говорят за това в къщи, не купуват стоки в пластмасови опаковки, ограничават пътуванията със самолет, ако имат избор и ред други примери от ежедневието. И харесват Грета ...и синдрома и.
367
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Да предложа на авторката самата тя да отиде на училище, че се оказва, че 90 % от отглежданата в момента соя се използва като фураж за животни? Не са хубави такива манипулации, госпожо!
366
21
 
15
 
! Отговори
Burda преди 4 години
Авторката си служи с непозволени" похвати, характерни за манипулиращ публиката. Мога да ги посоча при лично запитване. Но не желая да го коментирам със самата авторка. Тя знае какво прави.
365
12
 
8
 
! Отговори
Nar преди 4 години
До Към Авторката-ИдиотКакво изследваш, "научен изследовател" и къде го изследваш това, което изследваш? Кръчмите в Буркина Фасо или нещо по-съществено?Не се заяждам, питам с научен интерес. Просто постът ви е кошмарно конструиран.