Защо е толкова опасен "босът на всички босове" - Матео Месина Денаро?

Смятан е за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те г.
17 яну 2023 19:16, Елка Василева
43
Защо е толкова опасен "босът на всички босове" - Матео Месина Денаро?
Снимка: архив, БГНЕС

Месина Денаро се укриваше в продължение на 30 години. Арестът му е голяма победа за италианското правосъдие, пише Дойче веле. Защо е толкова опасен мафиотският бос и какво се знае за извършените от него престъпления?

Най-издирваният мафиотски бос в Италия Матео Месина Денаро беше арестуван в Сицилия след 30 години укриване. Той е бил задържан в частна клиника в столицата на Сицилия Палермо. "Това е голяма победа за държавата", каза министър-председателката на Италия Джорджа Мелони.

30 години след ареста на Риина

Месина Денаро е осъден задочно на доживотен затвор за множество убийства. От 1993 г. той е в списъка на най-издирваните лица, а според списание "Форбс” е сред десетте най-издирвани престъпници в света.

След смъртта на Бернардо Провенцано през 2016 г. и на Салваторе (познат още като Тото) Риина през 2017 г. Месина Денаро е смятан за неоспоримия "бос на всички босове" в италианската мафия.

Арестът на Матео Месина Денаро е извършен точно 30 години след ареста на Тото Риина, който е заловен на 15 януари 1993 г., също в Палермо.

Според източници на италианския вестник "Ла Република" от клиниката "Мадалена", в която е заловен мафиотът, Месина Денаро се е опитал да избяга, но е бил спрян в един бар.

Защо е толкова опасен Матео Месина Денаро?

Месина Денаро, наричан още Диаболик, е син на мафиотския бос от Кастелветрано Чичо, исторически съюзник на клана Корлеоне на Тото Риина. Матео Месина Денаро е в неизвестност от лятото на 1993 г. Той обявява бягството си в писмо, написано до тогавашната му приятелка Анджела, след масовите кланета в Рим, Милано и Флоренция: "Ще чуете за мен, ще ме направят да изглеждам като дявол, но всичко това са лъжи".

Още по темата
Тогава срещу него вече са отправени тежки обвинения, а и са издадени присъди - за нападения, грабежи, притежание на експлозиви и над петдесет убийства. Включително това на 13-годишно момче, син на мафиот, което е разтворено в азотна киселина след 779-дневно държане в плен, за да бъде спрян баща му да сътрудничи на съда.

Босът на мафията е ръководил и рекетьорските дейности, прането на пари и трафика на наркотици за Коза Ностра.

Клането между 1992 и 1993 година

Той е един от подбудителите на масовите убийства, извършени през 1992-1993 г. по време на мафиотската война между сицилианската престъпна организация Коза ностра и италианската държава.

През тези години насилието на мафията става причина за смъртта на съдиите Фалконе и Борселино, за нападението в Рим срещу Маурицио Костанцо и за кланетата на улица "Деи Джоргофили" във Флоренция , където са убити 5 души и са ранени 37 други, и на улица "Палестро" в Милано с 5 жертви и 15 ранени.

Последният истински бос на Коза ностра

Месина Денаро обаче не е обикновен мафиотски бос от Кастелветрано. Той се смята за последния истински бос на Коза ностра, за връзката между сицилианската мафия и калабрийската Ндрангета, за пазителя на тайните на преговорите между държавата и мафията през 90-те години.

Неговите престъпни контакти достигат до Канада и Съединените щати, а вероятно и в света на ислямисткия тероризъм, както разкрива информаторът на властите Джузепе Гравиано през 2018 година.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
6
 
7
 
! Отговори
Илко преди 1 година
Бос на босовете не е???проверете преди да пишете
28
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
a мастийниците в бриксел и ватикана кога? тези в берлин, париж, рим, софия и другите дупки които унищожават собствените си народи, хвърляйки ги в мизерия и замествайки ги с кафеникава ***.... без тези мастийници и такива като този ще са като риба на сухо. цялата система е прогнила. всичко от директор на училище на горе на върбе...
27
0
 
24
 
! Отговори
Комуне преди 1 година
До Боко Тиквата А на мен ми липсва,как ограбихме банките и спестените пари на хората после ограбихме държавните предприятия и заводи а накрая станахме крупни земеделци и източваме европрограми.Колко е хубаво да си под крилото на ДС-БКП
26
5
 
16
 
! Отговори
Ася преди 1 година
Затвор смъртна присъда и следващите ще се замислят трябва да има смъртна присъда
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той си живеел в Сицилия, но те го търсили в чужбина. Италианците направиха един цирк. Денаро е знаел, че ще го арестуват.
24
7
 
25
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Коза ностра е американската престъпна организация. Сицилианската се нарича мафия, неаполитанската ндрагета и т.н. В статията малко сте объркали понятията.
23
4
 
16
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Колкото и да е опасен , ще си получи заслуженото - умира от рак. Карма.
22
0
 
82
 
! Отговори
До гост3 преди 1 година
Нашите босове от ДС не се крият, защото никой не ги търси,а ни управляват вече 30г
21
2
 
39
 
! Отговори
Гост3 преди 1 година
Че то и нашите босове от ДС се крият 30 години.
20
6
 
43
 
! Отговори
Observer преди 1 година
Бил какъвто бил пък ако ще и най големия, трийсдт години се крил като мишка, сега ще лежи до края на живота си в някой зандан. Прекрасен живот, няма що.
19
28
 
11
 
! Отговори
дедовия преди 1 година
Направиха реклама на някаква коза, която незнайно защо са кръстили Nostra.
18
12
 
56
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
В сравнение, с дон Боко и конселиери Цвъко и Гарда Гешо, този си е кокошкар
17
4
 
56
 
! Отговори
Маджо преди 1 година
А мен защо не могат да ме заловят вече 30 години? Къде ли съм аз? :)
16
3
 
64
 
! Отговори
Отговорът на въпроса преди 1 година
,,..Защо е толкова опасен "босът на всички босове" - Матео Месина Денаро?.."Ами опасен е толкова,защото е издирван 30 години,без да бъде заловен,и когато се разболява връчва юздите на Коза Ностра на друг човек от мафията,след което отива във държавна болница да се лекува от болежките си.Този човек преди да излезе от ,,нелегалност",вече е оставил ,,наследник".Друг Бос,достоен за ,,бизнеса".А властите се кефят че са заловили НЯКОЙ,който сега вече е НИКОЙ.И каво сториха на КОЗА НОСТРА?? Ами НИЩО..
15
9
 
43
 
! Отговори
1 преди 1 година
Истината е, че просто наказанията са смешни и затова съществуват такива мафиоти. Хванаха го и какво? Я го изкарайте на площада и почнете да го дерете жив с един микрофон, че да може целия град да чува ужаса му. После и цялото му семейство след него. Гаранция един мафиот няма да остане в цяла Италия.
14
26
 
34
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ИСТИНСКАТА МАФИЯ В БЪЛГАРИЯ - ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ОПЕРАЦИЯ " ГРАДИНАРЯ", ПРИ КОЯТО БОЙКО РАШКОВ Е ПОЛУЧАВАЛ ХИЛЯДИ ЕВРО ЧРЕЗ ГРАДИНАРЯ СИ. И ПЛАЧЕТЕ!!! ИСТИНСКА " ПОЧТЕНОСТ" ! БОЖЕ ОПАЗИ!!!
13
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е това е Истинската Мафия с глава и фамилии и структура навсякъде в света и Италия. А нашите тук са жалки самостоятелни единици мафиоти по точно мутри създадени от ДС да ни рекитират нашите са шепа бандьоги за един месец може полицията да ги залови ако няма изгода от тях
12
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората не живеят в БОГА. Вършат престъпления.Грехове.Но никой не може да избяга от Кармата си. ПЛАЩА. с ДУШАТА. С болестите на физическото тяло за да разплати. Тоест хората сами се водят до болести с МИСЛИ. ЕМОЦИИ. НЕГАТИВНА ЕНЕРГИЯ.ЛОШИ ДУМИ. ДУМАТА ИМА СИЛА- С НЕЯ МОЖЕШ ДА ИЗЛЕКУВАШ И РАЗБОЛЕЕШ ЧОВЕК И ДА УБИЕШ. ЛОШИ ДЕЙСТВИЯ. БОГ. ТВОРЕЦА. СЪЗДАТЕЛЯ. ВИСШИЯ РАЗУМ. ВИЖДА ВСИЧКО. И НА ВСЕКИ СЕ ВИЖДА И ЗАПИСВА В ДУХОВНАТА КНИГА НА ЗЕМЯТА В ТОЗИ МУ ЖИВОТ ПРЕРАЖДАНЕ И ЩЕ СЛИЗА МНОГО ПЪТИ ДОЛУ
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От цялата работа му научих само името повторено безброй пъти в текста
10
2
 
38
 
! Отговори
MODERNA преди 1 година
Клаус Швааб каза ли нещо по въпроса. Аз слушам само него. Сега вечерям протеиново блокче от скакалци и био банани. Също тея дни продадах малко биткойни и успяхме да платим тока за миналия месец. Чувствам се супер. Много рядко имам припадъци.