Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?

Пазарът се е успокоил, търсенето намалява
Обновена: 9 фев 2023 13:34 | 9 фев 2023 13:34, Камелия Цветанова
249
Пикът при цените на имотите минал, ще има спад, но кога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България навлиза в 2023 г. с успокояване на пазара на недвижими имоти, след като миналата година бе отчетен най-голям ръст на цените в големите градове спрямо 2021 г., смята изпълнителният директор на една от големите агенции за недвижими имоти Гергана Тенекеджиева, която представи годишните данни за пазара на жилища през 2022 г.
Наблюдаващата се тенденция от последното и предходното тримесечие на миналата година на спад в броя на сделките с недвижими имоти е индикатор за очакване цените на жилищата да спаднат, но кога точно това ще се случи, е рано да се каже, коментира експертът.

Още по темата

Практиката от периода 2008 г. показва, че поради инертността на този пазар чувствителният спад на сделките обикновено продължава четири години, а цените намаляват в период от 6 години. По принцип очакванията са първото намаление в цените на жилищата да се усети в по-малките градове.

По данни на компанията между 15 и 20 на сто е спадът в броя на покупко-продажбите в столицата, а ръстът на цените за миналата година спрямо предходната във Варна е близо 32 на сто, в София - с 25 на сто, в Бургас и Пловдив – със 17 на сто. С 10 на сто се отчита увеличение на броя на наемателите към края на 2022 г.

Според експерта в такъв момент хората със спестявания, които смятат, че това ще е добра инвестиция за тях и с оглед инфлацията, могат да направят вложение в недвижимост. Хората, които обаче са без спестявания, е по-добре да изчакат с покупката.

Динамиката на пазара на недвижими имоти показва, че за последните двадесет години доходите ни са нараснали шест пъти, с толкова е и ръстът на средните цените на жилища. Единствената промяна за последните 30 години е свързана с изместване на интереса на купувачите от имоти в центъра на големите градове към други развиващи се или развити райони, коментира Тенекеджиева. По-краткосрочните тенденции показват промяна във времето, в което вземаме решение за покупка на имот - през третото тримесечие на минала година това е ставало за три месеца, докато през последното срокът вече е един месец, но за сметка на това при повече огледи на жилища. Друга постоянна тенденция от последните години е свързана със запазване на броя на участниците на пазара на недвижими имоти – едва десет на сто от българите.

За 20 години средните цени на имотите в страната са се покачили около 6 пъти от 200 евро за квадратен метър до 1200 евро, а по брой сделки от 2013 г. до 2022 г. тенденцията показва, че те са повече съсредоточени в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас за сметка на намалението им през последните десет години в по-малките градове. Основният профил на купувачите показва, че част от тях са с инвестиционни намерения в градовете, които се развиват, други правят покупки на имоти, за да живеят в градовете, в които има работа.

Промяна се отчита в гъвкавостта на купувачите – да правят сделка не веднъж в живота си, а да купуват имот за следващите десет години, независимо от сроковете на ипотечните кредите от 25-30 години, коментира Тенекеджиева.
При продавачите за тези години няма промяна – всеки смята, че имотът му е най-ценен и иска най-много пари за него. /БТА, Екатерина Тотева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страхотен панелен изглед. Как ли ще изглежда след едно 7.8 като в Турция, не ми се мисли. А колко сме подготвени си представям и ми прилошава.
180
5
 
13
 
! Отговори
* преди 1 година
Инфлацията е над 20%. Ако имотите не растат с толкова, а те не растат и наполовина, значи има спад. Т.е. вече има спад. А номинално може и да няма намаления, но ако заплатата ти расте с 20%, а те стоят на същите цени или мърдат с 3-4%, значи стават по-достъпни. За да падат, трябва да има криза, и безработица. В момента, в Западна Европа и САЩ такава няма. Точно обратното, много свободни работни места.
179
2
 
16
 
! Отговори
Стар клиент преди 1 година
Една труженичка във най старата професия си купи от съседния вход 8 апартамента.И пак отиде назапад да си работи искала 10 да ги направи.Разбирам да си гладе или да няма хляб за децата ти и да се продаваш,но да имаш 8 апартамента взети с кешовица и пак да ходиш да дъвчеш стари мариновани сърдини не го разбирам.Явно си има родени за тая професия не е от нема накъде има им го в кръвчицата.
178
1
 
26
 
! Отговори
Язе да кажа преди 1 година
До Анонимен "бърза справка за Виена показва, че може да се намери във Виена двустаен 50 квадрата за 200 хиляди евро! Айде моля, та същата цена е и в умрялата София за нещо хубаво" - с тази разлика, че тука за 150К в евро купуваш на шпакловка и замазка (справка - Младост, София), а във Виена за 200К влизаш и живееш, защото апартамента е и боядисан, и с готова баня, и с готова кухня....
177
0
 
19
 
! Отговори
Нема смисъл преди 1 година
Имаме повече земя от колкото Дания,Холандия и Белгия взети заедно.Там живеят 50 милиона тука 7....Цената на имотите в София минава цените на имотите в някой градове на Белгия.В Генг в широк център на 2ри етаж 2+1 готов за нанасяне с интериор от мрамор и масивно дърво е 125 хил.Е. -колкото панелка за тотален ремонт или нова тухла в строеж в Младост....
176
0
 
6
 
! Отговори
До Според мен преди 1 година
Ти не знаеш ли, че през 50-те и 60-те години ва 20-и в. мазетата на построените тогава жилищни кооперации са били проектирани и като бомбоубежища, а към края на соца вече са изисквали да има противоядрено укритие. С очите си видях такава сграда с три жилищни етажа, а на приземния етаж, зад гаражите има едно голямо помещение със стени от бетон, дебели 60 или 70 см. Към това помещение има тоалетна с умивалник и прав душ, вратата е много стабилна метална, а на прозореца също има метален капак.
175
0
 
3
 
! Отговори
Софийски шоп преди 1 година
До Стойне от Чукурово /184/ - Добре, че те послушам и че си купим къще у Чукурово! Ти чукуровският брокер ли си?
174
0
 
24
 
! Отговори
Парапсихология преди 1 година
Колкото и да си богат каквито и имоти да имаш колкото и чист матрял да вземаш ако 50% от социалната среда около теб мизерства и е нещастна то няма как и да си истински щаслив. Човека е социални животно и средата му влияе дори и подсазнателно.Няма как да си хепи ако над полвината хора в социума са супер зле и вибрациите им засягат и теб.Колкото и да се изолираш в неква лъскъва среда нема как.Та вместо да наливате милярди в ненужни бетони създавайте работни места,бизнеси инвестирайте в Бг. акции..
173
0
 
4
 
! Отговори
Кики преди 1 година
До ВикиДал ти е ключ само ,като минеш 25 ще те прати насело,и ще си вземе първокурничка пак.Е на 26 ще намериш некой на 69 да му облизваш тасовете
172
0
 
17
 
! Отговори
Има за всеки преди 1 година
България не е Манхатън. Жилища има и скоро няма да свършат. За движението на цените да се притесняват спекулаторите, дали след 5 години ще имат 20% печалба след данъка или не.
171
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина падат на места. В Младост 4 новото строителство е обратно на 1500 евро на квадрат. Започвам покупката на нов двустаен след като миналата година успях да купя ателие на 1400, да го ремонтирам и да го продам на 1800 евро на квадрат когато декември цените бяха 1900 евро на квадрат. Чиста печалба 11,000 евро след бавен лежерен ремонт през уикендите докато си пушкам тревичка и слушам музичка.
170
0
 
13
 
! Отговори
явеяв преди 1 година
До ьаьаьа И аз така забелязвам че е в БГ!!! В центъра на София апартамента струва 300К евро а наема 300евро !!!! Тия 300К бяха с ниските кредити 100К кеш + 20 години по 1К на месец. Сега с високите лихви просто е безмислено да се взимат заеми за 20 години. Та да, обяснявайте се че балъците живеят под наем. А да вземеш такъв апартамент с цел да ти го изплаща наемател е лудост.
169
0
 
18
 
! Отговори
нагоре-надолу преди 1 година
Хубаво е от време на време да пускате и такива светли, позитивни и ободряващи новини. Да може човек да се почувства, като истински европеец, да му стане густо, да се заблуди за малко поне, че не живее в окаяната ***, в която се е превърнала разграбената му и опозорена страна, в която пазарува само по брошурата с намаления на някоя голяма монополна хранителна верига. Хубаво е че ги пускате, нямат нищо общо с реалноста но е хубаво да ги пускате понякога.
168
6
 
14
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Живейте под наем по-евтино е и ако падне апартамента, не губите нищо. Ако намерите по-дорба работа примерно със 100лв отгоре се местите веднага. Така живеят по целия свят. Купувате къща и спортна кола, като станете на 60 70 . една къще се изплаща с намемите от 10 години, а не от 50 както е тука в БГ . Наемите са без пари спрямо цените на имотите
167
0
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
До 179. Да не дава Господ този точно частен брокер да идва тук. Много поразии ще има и то основно при новото строителство. Някои нови комплекси, тип общежитие, вече протекоха, не знам какво ще е при земетресение. Да пази Бог!
166
6
 
4
 
! Отговори
ьаьаьа преди 1 година
Няма да има спад. След трусовете ще има търсене на нови здрави сгради. В Лондон една барака от 1930 се продава за 500000 пуанда гредоред. Така, че само на горе
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съществува пик в цените на имотите, при които цената винаги върви нагоре, макар и с малки колебания.
164
2
 
19
 
! Отговори
Наско Попа преди 1 година
Даже индианците разбраха, че не можеш да отнесеш нещо на оня свят, само българите продължават да се опитват да се проврат през иглено ухо и то барабар с панелката в Люлюн....
163
4
 
10
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 1 година
Требе да си луд да купуваш апартамент в опушена и потънала в *** София
162
5
 
27
 
! Отговори
доналд преди 1 година
Стига сте спорили кой е по-по-най!!! Събудете се и се огледайте! България прилича на Ливан през граждансаката. Тези от вас които се смятат за хора с положение и за повече от другите за мен са с психини отклонения. Ало, та всички живеете в вдин треторазряден калищак. В БГ норнален човек ще издържи макс 2 седмици. Като ви видим нравите, културата, външния вид и *** сте ясни дори и на децата. А този форум е илюстрация на Българския Дух!!! Продължавайте Българостанци!!!!