По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot

Независимо от международната подкрепа, съдът определи ефективна присъда
Обновена: 17 авг 2012 17:16 | 17 авг 2012 17:13,
292
По две години затвор за всяка от пънкарките от Pussy Riot
Музикантките в съда днес. Снимка: Reuters

Трите певици от групата Pussy Riot Надежда Толоконникова, Мария Альохина и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни от съд в Москва по нашумялото дело за пънк-молебена срещу Путин.

Всяка една от тях ще лежи по две години зад решетките в изправителна колония при общ режим, като мотивът за присъдата е хулиганство и грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист.  От присъдата ще бъдат приспаднати шестте месеца, в които девойките бяха в ареста.

"Действието е извършено по предварителен план, имало е провокации и оскърбителни действия в религиозна сграда, пред вярващи", заяви съдия Марина Сирова.

Още по темата
Съдът е установил, че "на 21 февруари Толоконникова, Самуцевич, Альохина и няколко неустановени лица с маски са се появили в Храма Христос Спасител в неподходящо облекло. Те отишли до олтара и с помощта на звукоусилваща апаратура и в продължение на минута са крещели обидни за всички присъстващи думи. По време на цялата акция подсъдимите явно и недвусмислено са показали своята религиозна ненавист и вражда към християнството".

Подсъдимите са нарушили обществените порядки, затруднили са нормалната работа на храма, проявили са неуважение към посетителите и служителите на храма и дълбоко са оскърбили всички православни, прочете още съдия Сирова.

Пред самия съд пък още от сутринта се провежда митинг, на който демонстрантите са издигнали плакати "Свобода за Pussy Riot" и "Русия без Путин". Той не е разрешен и има задържани. Сред тях е и бившият световен шампион по шах и опозиционер на сегашната власт Гари Каспаров. Той заяви, че няма представа защо е арестуван.

През последните седмици редица звезди се изказаха в защита на Pussy Riot, сред които Faith No More, Red Hot Chili Peppers и Мадона.

У нас също днес бе проведена акция срещу задържането на пънкарките, като неизвестни украсиха паметника на съветската армия с цветни качулки.

В Русия пък процесът отдавна придоби чисто политически характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 11 години
:)))
14
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** що не вземе до осъди някой руски мафиот а?Деца, че е най-лесно не че ги защитавам ама чак пък затвор.Затвор за руските гангстери.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук преди време Азис се беше надупил пред паметника на Левски ама тука минават тези неща.
12
17
 
17
 
! Отговори
Mailo преди 11 години
Така работят в Русия, колко се е променило от тоталитарните времена - вие преценете. Навсякъде в цивилизования свят това минава с условна и то в лошия случай. Не и при Путин.
11
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е да си против управляващите, друго е да поругаваш християнски светини. Изглеждат като обсебени (дрогирани) всичките. Господ да им въздаде според заслуженото и дано осъзнаят какво са сторили.
10
5
 
10
 
! Отговори
Чичко 2 преди 11 години
ами не са бити навреме, братушките уж имат твърда ръка...развали ги и тях демокрацията...
9
19
 
9
 
! Отговори
до 5 преди 11 години
Не знаех, че Путин е православен храм.
8
10
 
25
 
! Отговори
не син преди 11 години
" Независимо от международната подкрепа, съдът определи ефективна присъда "-ами естествено,това да не е български съд ! Дрислите за да станат известни са готови да плюят на църква,вярващи и да използват политически дрязги ! Така ще разберат,че копирането на западни простотии не върви навсякъде !
7
8
 
14
 
! Отговори
смях в залата преди 11 години
"... грубо нарушаване на обществените порядки извършено с демонстрирана религиозна ненавист ..."а какво правим когато някой религиозен откровено "демонстрира религиозна ненавист" към атеист?
6
6
 
7
 
! Отговори
Чичко преди 11 години
Абе, чак затвор,... няколко сериозни шамара да и висне пънкарския гребен(дет го няма):))), мисля че щяха да бъдат по-възпитателни и смислено наказание...ама рано или късно всеки си плаща за гяволука
5
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е голяма присъдата за оскверняване на православен храм. Ако бяха пели на площада нямаше да има присъди.
4
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да живеят Путин Шаломов и Медведев - Мендел!Вечна слава на другарите Сталин Джудашвили и Адолф Шикелгрубер!
3
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам сега Азис по прашки в Александър Невски да видим после как ще украсяват паметници с прашки из европа...
2
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не се бойте,Батюшка ще размисли и ще ги помилва,но няма да е скоро..Нека да полежат малко,да поосмислят стореното,да погледат света иззад решетките на тюрмата..Батюшка е строг,но справедлив.
1
27
 
8
 
! Отговори
СССР преди 11 години
Направо да ги бесят! Как ще пеят против Путина бе!