20 г. по-късно: Приказката Dire Straits продължава

Крис Уайт от Dire Straits в интервю пред Dnes.bg
Обновена: 7 мар 2016 12:42 | 7 мар 2016 12:37, Александър Попов
10
20 г. по-късно: Приказката Dire Straits продължава

На 21 март, от 20:00 часа, супергрупата The Dire Straits Experience ще зарадва феновете в Русе с любимите на няколко поколения хитове така, както са изпълнявани в апогея на бандата в края на 70-те и 80-те години.

В новата зала на града ще видим и виртуозните музиканти и членове на оригиналния състав Крис Уайт и Крис Уитън.

Двамата ще се качат на сцената с редица виртуози: Терънс Рийс – вокал и китара, Тим Уолтърс – китара и вокали, Пол Гиъри – бас и вокали, Саймън Картър – пиано, орган и клавири и Дениъл Шогър - пиано, орган и клавири.

Бандата е на турне от началото на януари, а две седмици преди да пристигнат у нас световноизвестният саксофонист Крис Уайт сподели с читателите на Dnes.bg повече подробности за предстоящата визита.

Г-н Уайт, ще се срещнете с българската публика след серия концерти в Европа. Какво да очакваме в Русе?

Очаквам с нетърпение да свиря в България. Публиката ще чуе най-популярните песни на Dire Straits, сред които Telegraph Road, Brothers in Arms, Romeo and Juliet, Your Latest Trick, Private Investigations и др.

Обиколката продължава вече в продължение на няколко седмици, срещате се с фенове от различни страни. Това прави ли концертите различни?

Зрителите могат да бъдат различни в различните страни, но обикновено тази разлика приключва с първите акорди. Ние сме много щастливи, досега ни приемат навсякъде топло. А когато публиката е щастлива наистина няма значение в коя страна сме.

Имате ли любими песни на Dire Straits и някоя, която ви носи най-голяма тръпка?

Имам много любими песни на бандата, изпитвам истинско удоволствие, когато ги изпълняваме на сцената "Romeo and Juliet".

Слушате ли албумите у дома или на път в свободното си време?

Обичам да слушам нови изпълнители, да следя развитието им. Харесва ми да чуя какво ново предлагат. Напоследък си пускам често Дейвид Боуи, светът загуби голям музикант.

Защо мислите, че си струва да се запази наследството на групата жив с тази супергрупа и проект?

Не съм сигурен какво е супергрупа, но ние се забавляваме да изпълняваме песните на Dire Straits. И го правим, защото все още има много хора, които искат да чуят тези велики песни на живо.

Разкажете ни повече за проекта The Dire Straits Experience, как възникна идеята и какво искате да постигнете?

Групата се събра за първи път заедно за благотворителен концерт в зала "Албърт Хол" в Лондон. Събрахме се за един концерт, но той мина толкова добре, че решихме да продължим. И ето ни - 5 години по-късно отново сме на сцена и отново свирим. И ще го правим докато на хората им харесва.

Изминаха 20 години, откакто Dire Straits се разпадна. Как си обяснявате интереса към песните им и днес?

Мисля, че Марк Нопфлър написа някои наистина страхотни песни с Dire Straits, които докоснаха хората и имат живот и днес.

Не е ли рисковано да изпълнявате песните на групата без Марк Нопфлър? Как реагира публиката?

Ние сме невероятно щастливи, че работим с Терънс Рийс. Той звучи и свири на китара като Марк, без да се губи собствената си идентичност. На всички концерти публиката го приема страхотно и смея да твърдя, че вече има собствени постедователи сред феновете на Dire Straitrs. Което е фантастично!

Много музиканти твърдят, че новите технологии и комерсиализацията са "убили" музиката през XXI век. Затова има и ренесанс към групите от 70-те, 80-те и 90-те. Какво е вашето мнение?

Мисля, че все още се прави много вълнуваща нова музика. За мен големият проблем е, че твърде много хора са свикнали да свалят музиката безплатно. Което означава, че тези нови музиканти не получават заслужените пари за усилената работа и творчество. И са принудени да намерят друга работа, за да печелят пари, за да живеят. Това е тъжно, ограничава се най-важното за един творец - свободата.

Какви са вашите незабравими спомени от работа и турнета с Dire Straits?

Те са твърде много, за да имам възможност да ги изброя. Турнетата с Dire Straits през 80-те и 90-те години бяха невероятни. Обиколихме света два пъти, пяхме пред страхотна и ентусиазирана публика. Това бяха и си остават много специални моменти.

Писали сте толкова много велики песни в миналото, които сигурно влияят върху творчеството ви днес. Усещате ли "призрака" на Dire Straits в новите си проекти - като чувство или определено настроение?

Не, наистина. Като всяко изкуство, музиката трябва да продължи да се движи и да се развива. Dire Straits приключи като група и всеки искаше да опита с други неща. Това е много естествено.

Какво е най-якото нещо, което фен ви е казал по време на турнето сега?

Хората казват много хубави неща, за което съм им благодарен.

Ако можеше да се върнем назад във времето и да се появи един определен момент с Dire Straits отново, кой ще бъде това?

Мога да откроя два - концертите за Нелсън Мандела и Live Aid. И в двата случая се опитахме да помогнем за наистина важни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
boby преди 8 години
The Dire Straits Experience.... боже, боже, прибери си вересиите....
6
1
 
9
 
! Отговори
Кольо преди 8 години
Напълно съгласен с 3,4,5 и 6 !! Какъв Dire Straits без Mark Knopfler ?!
5
1
 
12
 
! Отговори
Calling Mark преди 8 години
Romeo and Juliet, Brothers in arms, Telegraph Road, Sultans of Swing, Calling Elvis...е немислимо да бъдат изпълнени от друг, освен Mark Knopfler! На някои от благотворителните концерти, самият Ерик Клептън свири ритъм китара зад Mark Knopfler. Класа. Тази група е оригиналната Dire straits, точно колкото маратонките Adibassса оригинални. Но все пак сме в страната на ментетата и сурогатите...Докато чакам да дойде при нас самият Mark Knopfler, си пускам в Youtube концерта On The Night от 1993.
4
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така си е! Няма Марк Нопфлър , няма и Дайър Стрейтс! Според мен няма кой да замени най-добрият китарист на планетата ! За разбирачите повтарям - мое мнение! Някой да не тръгне да ми се прави на интересен!
3
2
 
9
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 8 години
До KitovИ аз си мисля ,че без Марк Нопфлър няма какво да правят концерт у нас ! Който му се слуша пуска Dire Straits в youtube на домашното си кино и се кефи на оригинален звук и картина !
2
3
 
17
 
! Отговори
Kitov преди 8 години
Проверявайте преди да пишете. Тея двамата никога не са били в ОРИГИНАЛНИЯ СЪСТАВ на Dire Straits, а са студийни музиканти, участвали в ЕДНО турне. Това е трибют-група. Никой верен фен няма да се вдигне да гледа в НЕДОСТРОЕНАТА русенска зала тия нещастници, които не могат да спечелят пари с нещо свое и заработват на гърба на Марк Нофлер и Ко.
1
4
 
13
 
! Отговори
ив преди 8 години
Някак си не си ги представям без характерния тембър на Марк Кнопфлер,но искрено завиждам на русенци за това,което ще се случи там.