Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...

Адът през очите на тези, които са били там и които са останали там
Обновена: 26 мар 2018 14:48 | 26 мар 2018 11:00, Елка Василева
195
Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...
Снимка: Facebook

Денят 25 март 2018 г. ще остане в съвременната история на Русия като един от най-трагичните. В миньорския град Кемерово избухна пожар – в търговския център "Зимняя вишня". Денят беше неделя – хората са отишли там с децата си, да си починат и за развлечение.

Огнището, откъдето е тръгнал пожарът, според предварителната версия е било в залата с батути. Димът изключително бързо е изпълнил целия четвърти етаж, където са се намирали кинозалите. Точно там спасителите са намерили най-много тела на починали. Загиналите до момента са 56-има – главно деца.

Life.ru събра свидетелства на очевидци, които са били вътре в горящата сграда. За някои от тях това са се оказали последните им думи...

Още по темата

"Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...." - загиналата 11-годишна Вика З.

"Никому не желая да премине през подобно нещо, когато родителите търсят децата си, които просто са отишли да гледат кино, тези гласове на децата по телефона "Мамо, няма какво да дишаме, задушавам се" просто... не знам... - Спасилият се Александър К.

"Това е краят" - Загиналата 12-годишна Майя Е.

"На един метър няма никаква видимост, не може да се диша, всички крещят, огромна тълпа... Малки деца, родителите ги губеха, това просто не може да се опише...! Пожарникарите също не пристигнаха толкова бързо с "бърза помощ". Хората чупеха прозорците и скачаха" - Спасилият се Дмитрий Хорошавцев

"Ние горим. Може би сбогом" - Загиналата 13-годишна Мария М.

"Сигнал не се чу. Изскачайки от кинозалата, видяхме плътен черен лют дим, който беше плътно обвил детската площадка за игри и втората кинозала – те абсолютно не се виждаха. Вече нямаше какво да се диша" - спасилата се Анна Заречнева

"Минах през зоната за игри пет минути преди пожара. В този момент аниматорите и гостите приготвяха масичките. Нещо празнуваха там. Със сигурност имаше свещи, помня това" - служител на службата за охрана на търговския център "Зимняя вишня"

"Малко вероятно е да бъдат открити оцелели. Да се оцелее в подобни условия е невъзможно. Помещенията са изпълнени с гъст черен дим" - пожарникари

"Веднага след началото на пожара от киното ми се обади племенницата ми Вика. Каза, че гори всичко, вратите на кинозалата са блокирани. Казах й: „Вика, сваляй всичко, запушвай си носа и дишай през дрехите“. Та каза: „Предай на мама, че съм я обичала. Предай на всички, че съм ги обичала“. И след това затвори. Сега й се обаждам, звъни, но никой не вдига" - Наталия Новикова, очевидец

"Бяхме десетина души в басейна. Извикаха ни: "Бягайте" и ние даже не успяхме да се облечем, само си грабнахме дрехите от шкафчетата. Избягахме на покрива. Един мъж изпадна в паника, предлагаше да скочим долу, защото покривът щял скоро да падне. Но аз го помолих да спре да се паникьосва. В продължение на 40 минути звъняхме на всички, крещяхме от покрива да ни спасят, но никой не идваше. Едва след това ни спасиха пожарникарите" - Любов Власенко, цитирана от Лента.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
5
 
54
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Какви коментари само!Някакъв *** се РАДВА... и говори за някакви "компенсации" за Луганск!Отвратително - какви живеят в България !Плаче ми се, като чета за ужасната смърт на дечицата!Дано има бог - да ги приюти!
82
11
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 79Това което каза - Нямаш никаква представа какво е бомба на пазараАбе ХОРА МИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА ПИШЕТЕСтандартна Руска бомба ОФАБ-250Маса 250кг като взривното вещество е 110кгВзривател с мигновено Осколъчно или забавено Фугасно действиеФугасно действие бомбата се зарива в земята и след взрив - Кратер 1-2м дълбочина и 10м диаметърОсколъчно - в момента в който се докосне до земята около 60кг от масата на бомбата се разлита на всички страни като хиляди шрапнели смъртоносни до 200м
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 77Е не се сърди сега, студени са си повечето европейци далеч от Средиземноморието. Като видя немкиня или чехкиня все едно късче лед има до мен. Няма слънце достатъчно. В САЩ дори и в северните щати имат повече слънце от колкото да речем в Чехия, за Скандинавието да не говорим, затова и са толкова разговорливи с непознати.
80
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До рускиня до 77Има, има аз съм от София и в Братислава и Прага са още по-резервирани.Като цяло европеецът си е такъв - манталитет. Американците са много по-отворени и дружелюбни, латиносите още повече.Апропо най-гадното в Европа е че ни се налага да ползваме градски транспорт, докато в Америка средната класа е масово с коли - егати и живота, да ти минава в автобуси, трамваи и т.н. затворено пространство с толкова много хора нагъчкани като в кутии. И това го примемаме за нормално.
79
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко. много жалко.бог да ги прости дечицата.
78
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Лошо, познавам хора от Кемерово. Язък!
77
13
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 61При радикалните Мюсюлмани Джихадисти - НЯМА БОЛНИЦИ И УЧИЛИЩА !!!Е как така - Радикалния Ислям допуска като личен контакт - Акушерка и Фелдшер който да шинира счупена кост и да извади максимално куршум и толкоз.Радикалния Ислям задължава всички деца над 4-5 години да ходят в Джамията и да ЗАЗУБРЯТ НАИЗУСТ КОРАНА - ЕДИНСТВЕНАТА ИМ СВЕЩЕНА КНИГАВ момента в който ти кажат че на територията на Джихадистите са ударени Училища и Болници МНОГО МНОГО СЕРИОЗНО СЕ ЗАМИСЛИ !!!
76
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Молът е открит 2013-та година, а в началото на тази година е имало противопожарна инспекция, която не е отчела проблеми. В същото време за облицовки са ползвани високозапалими материали, които при запалване отделят силно токсичен дим. Аварийните изходи са били затворени и е било необходимо пожарникарите да ги режат с флекс. Киносалон пълен с деца е бил заключен!!?? Спасителните екипи са дошли с часове закъснение!
75
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Градски бой ...Троби, в Идлиб не се водят градски боеве. Там просто минават самолетите и изсипват бомбите на пазара.
74
5
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 93 (Боби),Боби, опазил ме Бог да разбирам от война! Нямам никакво желание!Аз разбирам от МИР! Чиято дума е част от моето име. От мирът мирът по-важно няма.
73
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам да си представям какво им е на родителите.
72
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са агресивни и затворени като хора, сурови, не се усмихват като всички европейци които не са близо до средиземноморието - от кофти климата е. Но децата са си деца, затова жалко. Те не са виновни, че заради гадния климат с тежки зими ще загубят добротата, просто не може да си чувствителен на такъв суров климат и животът там прави хората сурови.
71
0
 
9
 
! Отговори
Ужас! преди 6 години
"Един мъж изпадна в паника, предлагаше да скочим долу, защото покривът щял скоро да падне. Но аз го помолих да спре да се паникьосва. В продължение на 40 минути звъняхме на всички, крещяхме от покрива да ни спасят, но никой не идваше. Едва след това ни спасиха пожарникарите" - Любов Власенко, цитирана от Лента.ру.
70
0
 
19
 
! Отговори
по тази логика преди 6 години
До Анонимен 61По тази логика досега трябва живо американче да не е останало?---Бог да закриля всички деца по света! Голяма трагедия!
69
8
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Hafen die WahrheitЗначи от постовете ти разбирам колко разбираш от съвременна войнаГрадски бой - нападащите(независимо кои са) влизат в един имот като следят за мини и капани ако няма продължават напредКогато стигнат до укрепен обект се опитват с подръчни средства да прочистят обекта ако не Асад има артилерия или ВКС има самолети с колкото е необходими големи бомбиОБИКНОВЕНО във/върху/до обекта има "Жив Щит" "поставен/заключен" от ДжихадиститеЕ Точно този Жив щит са въпросните жертви
68
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господ е строг но справедлив. Не може да разбомбиш цивилното население в Сирия като убиеш хиляди жени и деца и да очакваш това да избегне от вниманието Му.
67
0
 
24
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Не можах да го прочета до края. Горките хора! Мир на праха им!
66
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Hafen die WahrheitНАТО и Турция вкарват оръжия в ИД и избиват сирийчета.
65
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Причины известны: тотальная коррупция, экономический кризис и вранье должностных лиц. Словом, безобразная работа действующей власти России."
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идлиб източна Гута ли е.Не е, но и там бомбардират редовно руснаците особено на пазара.