Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...

Адът през очите на тези, които са били там и които са останали там
Обновена: 26 мар 2018 14:48 | 26 мар 2018 11:00, Елка Василева
195
Кошмарът в Кемерово: Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...
Снимка: Facebook

Денят 25 март 2018 г. ще остане в съвременната история на Русия като един от най-трагичните. В миньорския град Кемерово избухна пожар – в търговския център "Зимняя вишня". Денят беше неделя – хората са отишли там с децата си, да си починат и за развлечение.

Огнището, откъдето е тръгнал пожарът, според предварителната версия е било в залата с батути. Димът изключително бързо е изпълнил целия четвърти етаж, където са се намирали кинозалите. Точно там спасителите са намерили най-много тела на починали. Загиналите до момента са 56-има – главно деца.

Life.ru събра свидетелства на очевидци, които са били вътре в горящата сграда. За някои от тях това са се оказали последните им думи...

Още по темата

"Горим! Обичам всички, сбогом! Не мога да дишам...." - загиналата 11-годишна Вика З.

"Никому не желая да премине през подобно нещо, когато родителите търсят децата си, които просто са отишли да гледат кино, тези гласове на децата по телефона "Мамо, няма какво да дишаме, задушавам се" просто... не знам... - Спасилият се Александър К.

"Това е краят" - Загиналата 12-годишна Майя Е.

"На един метър няма никаква видимост, не може да се диша, всички крещят, огромна тълпа... Малки деца, родителите ги губеха, това просто не може да се опише...! Пожарникарите също не пристигнаха толкова бързо с "бърза помощ". Хората чупеха прозорците и скачаха" - Спасилият се Дмитрий Хорошавцев

"Ние горим. Може би сбогом" - Загиналата 13-годишна Мария М.

"Сигнал не се чу. Изскачайки от кинозалата, видяхме плътен черен лют дим, който беше плътно обвил детската площадка за игри и втората кинозала – те абсолютно не се виждаха. Вече нямаше какво да се диша" - спасилата се Анна Заречнева

"Минах през зоната за игри пет минути преди пожара. В този момент аниматорите и гостите приготвяха масичките. Нещо празнуваха там. Със сигурност имаше свещи, помня това" - служител на службата за охрана на търговския център "Зимняя вишня"

"Малко вероятно е да бъдат открити оцелели. Да се оцелее в подобни условия е невъзможно. Помещенията са изпълнени с гъст черен дим" - пожарникари

"Веднага след началото на пожара от киното ми се обади племенницата ми Вика. Каза, че гори всичко, вратите на кинозалата са блокирани. Казах й: „Вика, сваляй всичко, запушвай си носа и дишай през дрехите“. Та каза: „Предай на мама, че съм я обичала. Предай на всички, че съм ги обичала“. И след това затвори. Сега й се обаждам, звъни, но никой не вдига" - Наталия Новикова, очевидец

"Бяхме десетина души в басейна. Извикаха ни: "Бягайте" и ние даже не успяхме да се облечем, само си грабнахме дрехите от шкафчетата. Избягахме на покрива. Един мъж изпадна в паника, предлагаше да скочим долу, защото покривът щял скоро да падне. Но аз го помолих да спре да се паникьосва. В продължение на 40 минути звъняхме на всички, крещяхме от покрива да ни спасят, но никой не идваше. Едва след това ни спасиха пожарникарите" - Любов Власенко, цитирана от Лента.ру.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да повярвам!!!!Толкова ли сме лоши,какви са тия коментари,хора,опомнете се !Това са деца,невинни ,малки душици.Горките родители,никой не заслужава да надживее децата си.
62
5
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 62,Идлиб източна Гута ли е, защото по немската казаха, че имало руски бомбандировки там, а в България НИТО една медия не го отрази!
61
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е атентат според мен. Западняците пак сътвориха някаква гадория заради онзи Скрипал. Накрая все руснаците са лоши.
60
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък няма възмездие за всички избити от Русия деца в Сирия? За сваления малайзийски самолет? За бомбардирания хуманитарен конвой? Дали?Бог да прости жертвите!
59
24
 
14
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Ах ваща роза на божурена русофили убави! Значи скърбите за русначетата, а сирийчетата може да ги тепаме (т.ест Путин да ги тепа)-шмиргели безбожни!
58
0
 
35
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Преди години в Гьотеборг изгоряха живи 52 македонски деца.В идскотека Индиго се задушиха десетина български,р . Лим.....помните ли?В Африка от глад умират хиляди...Истината е ,че светът е едно много лошо място за децата.Преди две години работих в едно ромско училище и видях едно от децата да рови за храна в ромски казан.Скарах му се -току що му бях дала филия и сирене,а то каза ,че у дома има още осем деца и всички са гладни.Това са деца.Жертва на безхаберни родители и безхаберна държава,деца.
57
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да прости загиналите. Искам само да напомня, че преди повече от седмица руски изтребители бомбардираха училище в Идлиб и загинаха 20 цивилни 16 от които деца - ученици. Разбира се нашите медии си замълчаха.
56
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо политизирате трагедията!? Тези деца нямат нищо общо с водената от политиците война!.....Водената от БГ политика също не е адекватна,това означава ли,че трябва да умират хора и да има трагедии? Вие лично смятате ли се за отговорни за управлението на БГ и за решенията на бг политиците? Нека невинните детски души почиват в мир!
55
6
 
21
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Това е съвременната демократична война! Заплахи, стрес! Атовете се ритат, хората страдат, независимо къде живееят, на кой край на земята са! Светът е глобален! Животът е устроен по един и същи начин! Богатите искат да са още по-богати! Бедните все повече обедняват! Безработица, глад има навсякъде по света! Трагедии навсякъде по света! Алчноста е заслепила човеците. Колкото повече развитие има в технологиите, строителство и всички екстри, които трябва да служат на хората, те ги убиват. Защо????
54
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия молове трябва да се разрушат и върнат държавните ЦУМ и ГУМ.
53
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пази Боже!Мир на праха на всички загинали!
52
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофили, нали вашето любимо мото е: Москва не вярва на сълзи, а сега упреквате другите, които наричате ***, меки китки и какво ли още не, че не са съпричастни към тази трагедия !
51
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е само лек намек свише към джуджака...
50
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли кой да подскаже на Господ, че стоварва възмездието си не където трябва. Не са виновни невинните руски деца за варварството извършвано в Сирия от ръководителите в Кремъл. Там трябва да удари.
49
12
 
21
 
! Отговори
Вуньо преди 6 години
Когато убиха дузина нагляри гаврили се със една светиня за мюсулмани като овце се юрнахте да поствате je suis charlie, а сега когато са загинали толкова меого невинни деца се давите в злоба.
48
16
 
18
 
! Отговори
сергей водков преди 6 години
Не се притеснявайте братушки,децата на Путин и Лавров са на сигурно място,на Запад при джендърите.Всичко друго е косвени жертви.
47
24
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Жалко, че са деца, те с нищо не са виновни, ама голяма трагедия го искарахте. На фона на УМИШЛЕНИТЕ УБИЙСТВА на баш ватенка, който изтребва и сирийчета това е нищо. Ама там в Сирия просто споменавате, че има убити деца, а пък тук, чак и ес ем ес-ите на пострадалите пишете. Колко по- брутално е на заколение както е в Сирия, имате ли представа, че от химическо оръжие там умряха не 56-60, а стотици повечето от които деца, а!!!
46
27
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки ден в източна Гута умират по толкова деца от руските бомбардировки.
45
32
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По същия начин сред пламъци и задушлив дим и отровен газ загинаха не десетки, а хиляди деца в Сирия застигнати от руските хуманни бомби. За тях никой не плачеше.
44
5
 
31
 
! Отговори
Дядо Добри преди 6 години
Защо злобата не ви напуска и в такива трагични моменти вас, дребни душички?