Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!

Руският печат за "Скрипал" и отношенията между Русия и Запада
30 мар 2018 10:00, Елка Василева
164
Москва може да отвърне на Вашингтон още по-болезнено!
Снимка: архив, Reuters

Русия се възползва от правото си на отговор - външното й министерство експулсира дипломати от страни съюзнички на Великобритания по "делото Скрипал", пише в заглавие "Комерсант".

Москва гони 60 американски дипломати и закрива генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург в отговор на решението на Вашингтон да изгони 60 руски дипломати и да закрие руското консулство в Сиатъл, заяви вчера руският външен министър Сергей Лавров. Той добави, че Москва ще отговори огледално на всички страни, експулсирали над 150 руски дипломати във връзка с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Вашингтон допуска, че размяната на удари ще продължи, отбелязва вестникът.

Още по темата

"РБК" нарича ответните действия на Москва "избирателен контраудар". Руските мерки са "адекватни и премерени", смята политологът Сергей Ознобишчев.

"Съвсем нормална реакция, оставяща вратите отворени за продължаване на отношенията", казва експертът. Според него след публичното експулсиране на дипломати на мястото им ще може да бъдат върнати други - без публичност, в работен режим. Остава и възможността за диалог, включително за среща между двамата държавни лидери Путин и Тръмп, договорена от тях по телефона на 20 март, добавя той.

Вчера посланикът на САЩ в Русия Джон Хънтсман бе извикан в руското външно министерство, където му бе обяснено, че "ако продължат враждебните акции срещу руски дипломатически и консулски учреждения в САЩ, ще бъдат взети допълнителни мерки към персонала и обектите на посолството и на генералните консулства на САЩ в Русия", информира "Росийская газета".

На дипломата бе препоръчано САЩ "да спрат безразсъдните действия за разрушаване на двустранните отношения", допълва официозът.

Москва е способна да отвърне на Вашингтон и още по-болезнено, твърди "Взгляд".

Посланик Хънтсман заяви, че САЩ може да вземат нови икономически мерки срещу Русия и по-специално срещу руски активи - тогава може да се чакат и симетрични, и асиметрични отговори от Москва, коментира американистът Виктор Олевич.

"Москва разполага с редица опции. Първо, на руска територия действат множество американски компании и (евентуални) мерки срещу тях може да бъдат доста осезаеми за САЩ", пояснява той.

"Второ, което не е много известно, американците инвестират средства в руски ценни книжа. Знае се, че такива инвестиции са правили синдикати на служители от някои щати", отбелязва наблюдателят.

Държавният департамент бе възмутен от отговора на Москва след изгонването на руски дипломати, посочва "Лента". "Русия сама се изолира, продължавайки безсрамно да пренебрегва факта, че е имало химическо нападение", цитира електронният вестник говорителката Хедър Науърт. Тя прикани Москва "да не се прави на жертва" и допусна, че действията на Кремъл може да доведат до нов кръг от антируски санкции, пише "Независимая газета".

След "делото Скрипал" ще се наложи Русия да търси адекватен икономически отговор на Запада, прогнозира "Газета" под заглавие "Великобритания срещу Русия - войната на джедаите".

След дипломатическия демарш на своите съюзнички Великобритания търси нови средства за натиск върху Русия - икономически. И ако бъдат осъществени, тези мерки ще засегнат не само Русия, но и самите европейци и американците. Москва обаче де факто не разполага с икономически лостове, пък и надали си струва да ги активира - световната финансова система е преплетена дотам, че поредните "забрани" ще ударят всички, предупреждава изданието.

Лошият мирис от нечистоплътната британска политика се разнесе из цяла Европа. От три седмици всички говорят само за "руските морски чудовища", изригващи химически оръжия из улиците на европейските градове, пише "Известия".

ЕС и Вашингтон може и да подкрепят "кръстоносния поход" на Обединеното кралство срещу Русия, но тук всеки ще следва собствения си дневен ред, в който няма място за Великобритания, пише американският анализатор Джеймс Пятрас в "Свободная преса". През по-голямата част от десетилетието САЩ, Великобритания и ЕС водеха и още водят кампания с цел подкопаване и сваляне на властта в Русия и по-специално за сваляне на президента Путин. На карта са поставени фундаментални проблеми, реално е възможна и ядрена война, предупреждава експертът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
14
 
11
 
! Отговори
До 39 преди 6 години
Вие роднитв съветофили сте тотално шизофренирали.Който емигрира в сащ и англия бил предател и заслужавал смърт..а децата на вашите любими лидери джуджето и лавров къде живеят бе?На цялата кремълска върхушка къде са децата?Защо и срещу тях не бълвате? Баси и сбърканите сте.
36
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко по-често изтеричната кремълска пропаганда ръси заплахи с война, толкова по-явно показва своето заслепение, озлобление и безсилие срещу Запада, който има достатъчно доказателства за използването на оръжие за масово изтребление срещу мирни граждани в Европа от Русия !
35
7
 
11
 
! Отговори
ТИКВАТА Е В ШАХ преди 6 години
а се е показал сербез и послушал гьомнето ЦЕЦО, а са загубили няколко милиарда от руските туристи лятото. И тогава майка ( МУ ) плаче.
34
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма по висша форма на предатеслтво към България от това да си русофил.Русофилът предава родината в името на Кремъл.
33
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 35 Предателите не са българи.. Всеки уважащ себе си народ наказва предателите по-жестоко от враговете. Всеки който се намира в САЩ и Лондон е предател.
32
13
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
С този грозен коментар който си забил, не се ли сещаш, че точно ти си предателя искайки смъртта на българи?? Колко сте гнусни русифлите българомразци.
31
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да се изпусне по-***!
30
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спете спокойно Българи ние да мрем , ще мрът американците и англичаните..
29
27
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак наказа руснаците за собствените си грешки! Запада гони руски дипломати изолирайки Русия, а Путин подсилва изолацяита, като гони западни дипломати! Дава ли си сметка другаря Путин, сега колко път трябва да бият мужиците от Санкт Петербург за да се сдобият с американски визи??
28
8
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Постоянно ни уверяват, че оставяли вратите отворени... - и става ясно, че ги боли...
27
4
 
26
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Тръмп - събуди се ! Явно си толкова запленен от себе си - че не виждаш в близкото бъдеще- Ще ти остане само русият перчем да се вее в Вашингтон- Спрете с тези Студени Войни- Не може за един руски еврейски шпионин - Да се реве така - Може и Израел да са го отровили ! ВИЕ криете дори Кой уби принцеса Даяна ( МИ 6 по заръка на Бабата)? Англия е държава на конспирациите - Тя явно не иска да напуска Европа -Иска да я съсипе !!
26
5
 
4
 
! Отговори
маке преди 6 години
отваряйте избите тсв е на прага да пием докат не е станало виното Радиоактивно
25
4
 
32
 
! Отговори
НАШИТЕ НОВИНИ преди 6 години
Изрази като АГРЕСИЯТА на РУСИЯ, ОКУПАЦИЯТА на КРИМ, ТЕРОРИСТИТЕ на ПУТИН, агресията на ПУТИН и ИМПЕРИАЛИСТИТЕ от МОСКВА - Това не са НОВИНИ, а ПРОПАГАНДА. Въпроса КОЙ ОТРОВИ СКРИПАЛ се подменя от - КАК да покажем на РУСИЯ, че сме СОЛИДАРНИ с НАТО, САЩ. Вместо да питат искате ли НАТО - питат КОЛКО американски танка да дойдат ТУК за да ни пазят от РУСИЯ... Ами питайте Дали пък не искаме да носим караулна служба вместо в АФГАНИСТАН да им пазим КАЗИНАТА в Лас Вегас
24
2
 
19
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До ВВ (12)Лондон сам си направи каквото си направи и сега се опитва да повлече и други след себе си, няма нужда да им се прави повече.А на Вашингтон има какво да се направи - паример к'во ще стане ако многото врагове с които САЩ са във война изведнъж почнат да стрелят с оръжие, което сваля самолети и пробива танкове? Всеки един по $150 милиона.
23
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да има реакция! След всичко, което направиха срещу Русия...
22
0
 
28
 
! Отговори
НАШИТЕ НОВИНИ преди 6 години
като гледаш една ТВ все едно си гледал всичките. Еднакви теми, по едно време и същ ред в новините, даже едни и същи изрази като , че ли писани от един човек. Само се питам тоя човек къде седи - тук в МС или в амбасадата.
21
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много Русофили и много Русофоби , а няма Българофили. Затова нашата мила татковина няма никога да се оправи.
20
35
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 19 никой не е водил кампания против Путин .Путин сам се изолира от ЕС, И САЩ,
19
3
 
25
 
! Отговори
БТВ-то преди 6 години
От много гледни точки стана ТВ на ЕДНА гледна точка - тая на ОНЯ с особената форма на главата, дето ходи по цял месец на инструктаж в САЩ, защото е толкова умствено недостатъчен, че трябва цял месец под хипниза да го учат как да маха ръце и свързва правилно думите в изречения
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много сте далече от Северна Корея. И като стандарт на живот и като авторитет. Представяте ли си американския президент да моли суджука за среща както се моли на Ким Чен Ин.