Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"

Който има доказателства, нека ги сложи на масата!
Обновена: 7 апр 2018 13:59 | 7 апр 2018 11:52, Елка Василева
519
Западът сам погази ценностната си система – случаят "Скрипал"
Снимка: Reuters

В правовата държава важи презумпцията за невиновност – включително и в случая Скрипал. Европейският съюз обаче потъпка този принцип, изгонвайки руски дипломати. И сам окарикатури своите ценности, коментира Карин Бенш в материал, публикуван от Дойче веле.

Да, използван беше „Новичок". Това поне е сигурно. Но откъде точно се е взело веществото, с което бяха отровени бившият шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря – това досега никой не може официално да потвърди. Въртят се само различни твърдения. Русия е виновна? Възможно е, дори много вероятно, ако си припомним различни случаи от миналото. Но досега никой не го е доказал еднозначно.

И тъкмо това е проблемът: докато не е намерен виновникът, цялата история ще се носи по течението на предположенията. Неоспорими доказателства досега не могат да представят нито научните лаборатории, нито Организацията за забрана на химическите оръжия. Това са все химици, а не следователи. За да излезе истината на бял свят, тайните служби трябва да огласят своите информации. Ако изобщо имат такива.

Още по темата

След такъв атентат с бойно отровно вещество правовата държава първо събира фактите и провежда разследване, което завършва с някакъв окончателен резултат. Когато имаш доказателства в ръцете си, тогава без проблем можеш да наложиш санкции на Русия.

Но държавите от ЕС, както и НАТО, прибързано изгониха руските дипломати и по този начин потъпкаха собствените си основни принципи и ценности. Защото в Европейската конвенция за човешките права е вписана презумцията за невиновност, според която всеки се смята за невинен до доказване на обратното.

ЕС сам се вкара в конфузна ситуация

С прибързаното изгонване на руски дипломати ЕС сам се вкара в конфузна ситуация. Евросъюзът пусна в ход спиралата на дипломатическите конфликти, което пък даде възможност на руското правителство да се представи като невинен агнец. От това Владимир Путин трупа вътрешнополитически точки, защото убедително представи изгонването на руските дипломати като „враждебен акт" срещу Русия.

Да, ясно е, че Великобритания бързаше да намери виновника. За министър-председателката Тереза Мей случаят Скрипал беше добре дошла възможност да загърби многобройните лоши новини, свързани с Brexit-а, и за пръв път от много време да се покаже в положителна светлина и демонстрира сила.

Германия и други държави от ЕС също продължават да твърдят, че за деянието сигурно са виновни руснаците, защото всичко останало би означавало дипломатически да си плюят в лицето. В Берлин и в други европейски столици очевидно предпочитат да запазят солидарността с Лондон и да не допуснат разцепление в Европа – нищо, че еднозначни доказателства няма.

Който има доказателства – нека ги сложи на масата. Така че в мистериозния случай Скрипал предположенията най-сетне да останат на заден план, а истината да излезе наяве.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още по темата: ЕССкрипал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
1
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До илия илиев 319!Защо пишеш с моето име?!?!Клишето комунист се използва от самите комунисти и е част от троловата инструментал.Определения и епитети заместват причинно следствено мислене!Аз се уча от всеки,включително и от такива като теб!Никой не е господ!
272
4
 
19
 
! Отговори
Селянин без Фейсбук преди 6 години
Тръмп още го разследват за помощ при изборите от Русия. За да се забрави малко, той реши да спретне един скандал на Путин точно преди изборите в Русия. Англия беше просто маша.
271
3
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До до илия илиевСам съм си разкрил ,че съм комунист ,фашист ,демократ,либерал и всички други едновременно!Да така е!Обаче това човек с ниско ниво на интелегентност не може да го разбере.Не се напъвай!ха ха хаТа затова уважавам запада и изтока едновременно!Защото виждам как си защитават икономическите интереси като умни хора!А това не мога да го видя при нас!ха ха ха
270
6
 
4
 
! Отговори
илия илиев преди 6 години
няй-лошото е, че с всичко написано от теб доказваш само едно-нищо от никой не си научил! Но в това няма нищо учудващо-комунист, никога и нищо не научава!!!
269
35
 
3
 
! Отговори
САЩ са като Господ преди 6 години
Наказват всеки ,който прегреши ! Сега и без друго бедните руснаци станаха още по-бедни ,мизеруващите руснаци са над 80 % от населението на Русия ! В ютуб клипове -Жизнь в России !Покажите ето Путину !И много други клипове показващи масовата мизерия на руските агресори !
268
0
 
4
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До илия илиевНе се представяй с моето име!Коментарът ти;"ти си за пълно съжаление!!! Продължавай да се учиш от евреи- кривата круша не е далеч!!!" Да , уча се и от еврейте!!!!!!!И от руснаци, американци,германци,англичани,китайци и зимбабрци!!!!!Защото има какво да се науча!!Никой не е роден научен!Има само едно изключение!!!ха ха ха хаИ знаеш ли кое е то!!!!!ха ха ха
267
8
 
3
 
! Отговори
до илия илиев преди 6 години
сам без бой си разкри мерзката комунистическа нищожна душица! Поздравления!
266
1
 
7
 
! Отговори
Смеееех преди 6 години
До кой пък тояНикому неизвестен ама пише за немски медии които четат доста хора но щом известен човек като теб казва че руснаците са виновни ще вярваме на теб.
265
5
 
3
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
До до ИЛИЯ ИЛИЕВ'Като мимикрирал комунист се радвай и на това! Ако ви нямаше от властта България щеше да процъфтява!'ха ха хаАми отговорът ми е елементарен!Комунист , демократ , фашист , либерал и каквото и да е -ДА ВЯРНО Е.пРИНАДЛЕЖА КЪМ ВСИЧКИ ЕДНОВРЕМЕННО!!!!!!!!!!!!!!И знаеш ли защо!Защото мисля причинно следствено!И разбирам всека една идея от какви позиции изхожда!!!И мога да преценя плюсовете и минусите на всяка една идея!
264
0
 
7
 
! Отговори
Олеле! преди 6 години
Министър председателката?!!!! Вие тотално прекроихте българския език бе, днес.бг
263
5
 
10
 
! Отговори
Новичок преди 6 години
Е,щом Скрипал се е осеферил ,значи употребения Новичок е бил силно разреден с водка.
262
1
 
22
 
! Отговори
Михали преди 6 години
Човек се ражда по един начин, а може да умре по стотици. Да вменяваш на света ,че една държава е направила такива усилия, толкова сложен и безсмислен план за убийството на един безвреден вече елемент, е толкова безумно,колкото постоянно да твърдиш ,че твоите ценности са по-ценни от ценностите на другите , а всъщност те да са само една маска и параван на грабителски манталитет - Индия,Макао,Хонг Конг,Гибралтар, Северна Америка, Австралия, Н.Зеландия ,Фолклендите и безброй острови по целият свят.
261
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 303Ти изобщо имаш ли представа как Скрипал се е озовал в Англия бе минзухар?
260
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен287 Но,много българи заминават в чужбина и зарабонват не лоши пари,докато при комунизъма,нямаха право на това.
259
0
 
7
 
! Отговори
илия илиев преди 6 години
ти си за пълно съжаление!!! Продължавай да се учиш от евреи- кривата круша не е далеч!!!
258
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътували във влак Бай ***,французина,англичанина и една дама.По някое време дамата пр.Ъ.днала и агличанина,като джентълмен се извинил от нейно име,но на следващия тунел,дамата отново пр.Ъдн.ала и французина като джентълмен също защитил дамата и казал "Пърдон!Изпуснах се неволно!"По някое време бай *** решил да се разкара из вагона.И преди да излезе от купето казал - "Вижте какво,излизам навън.Ако докато ме няма тая фръ.цла пак пр.Ъд.не,да знаете,че съм аз!"
257
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 289А ти не разполагаш с достатъчна информация ! Този руснак ,който живее в САЩ не е създател на Новичок ,а е работил в руска база ,в която се е произвеждало това отровно вещество !
256
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен300 Скрипал не е съден ,а убит със заповед на диктатора.В демократичните държави,изменници и предатели отиват на съд и поручават право на защита.Ако са виновни ,изтърпяват наказание,но не ги отравят.Просто,Русия заплаши запада,че може да употреби забранено химическо оръжие,ако не й махнат санкциите.Затова си го получи.
255
3
 
5
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Препоръчвам ви на тубата да погледнете коментарите на Яков Кедми!Еврейн от Израел. Та коментарийте му са много поучителни и за нас!Мафията ,според него си е работа на самите ние! И народ ,който не може да да опази държавните си институции -загива!И много такива логични изводи!Училище за политици!
254
14
 
3
 
! Отговори
кой пък тоя преди 6 години
Карин Бенш никому неизвестен... Може да си приказва каквото си иска. Руските терористи са го направили . Въпроса е приключен.