Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!

Той спечели президентските избори в страната с 76,7%
7 май 2018 08:30,
237
Путин встъпва в длъжност! Президент – за четвърти път!
Снимка: Reuters, архив

В Големия дворец в Кремъл в Москва днес ще се състои тържествената церемония по встъпването на Владимир Путин в четвъртия му мандат като президент на Русия, предаде Франс прес, цитира БТА.

Путин спечели президентските избори в страната на 18 март с 76,7 процента. Това бе най-високият изборен резултат за него, откакто дойде на власт, като при това той бе постигнат при по-висока избирателна активност в сравнение с предишния президентски вот, през 2012 г.

През годините на власт Путин се наложи като силния човек в Русия, която той постави отново на първия ред на международната сцена, но с цената на нарастващи напрежения със Запада, отбелязва Франс прес. Поводи за напреженията станаха анексията на Крим, украинската криза, руската намеса в сирийската война, а през последните месеци - и отравянето във Великобритания на бившия руски шпионин Скрипал и дъщеря му Юлия с нервнопаралитично вещество, за което Лондон вини Русия.

По време на предизборната си кампания Путин направи доста войнствени изказвания и похвали новите руски военни възможности и непобедимите, по думите му, руски ядрени ракети. След преизбирането си руският президент обаче увери, че иска да намали военните разходи през 2018 г. и 2019 г. и отхвърли каквато и да било надпревара във въоръжаването, отбелязва още Франс прес.

Церемонията по полагане на клетва от Путин бе предшествана от протести в събота, организирани по призива на опозиционния лидер Алексей Навални в десетки руски градове. Стигна се до много арести, като самият Навални бе задържан, а после - освободен.

През 2012 г., преди встъпването в длъжност на Путин за трети президентски мандат, антикремълски протест в Москва прерасна в сблъсъци с полицията и впоследствие редица демонстранти бяха осъдени.

Още отсега анализатори вещаят сценарии какво ще се случи през 2024 г., когато изтече мандатът на президента. По конституция той няма право на ново преизбиране. 

Руският лидер вече каза, че няма да променя конституцията и анализатори се чудят кого ще посочи той за свой приемник и дали няма да се повтори сценарият от 2008 г., когато Путин стана премиер при президент Дмитрий Медведев, защото и тогава нямаше право след два мандата да се кандидатира за трети. 

В нощта на преизбирането си на 18 март Путин отговори на въпрос на журналист дали ще се кандидатира след края на мандата си с думите: "Шегувате ли се! Какво трябва да направя? Да остана тук до 100 години? Не."

Засега Путин не е дал индикация кой може да бъде неговият евентуален приемник. 

Според анализатора Константин Калачов не е изключено и предсрочно оттегляне на президента. 

"Той е уморен и разбира, че трябва да си тръгне, докато е във върхова форма", коментира експертът пред Франс прес. Той прогнозира, че "оттеглянето (на Путин) ще бъде красиво и неочаквано за всички". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
15
 
15
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Путин е велик, защото се подчинява само на руския народ!Путин се кланя единствено на зелените гущери и тлъстата си банкова сметка. До кога ще повтаряме, че при наличието на тези природни ресурси Русия трябваше да е първа световна икономика. Вие тапи ли сте, зомбирани ли, че ви е трудно да го асимилирате!
39
9
 
17
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 6 години
Внимавай да не се пръснеш от злоба! Путин ще бъде един добър президент, и това не зависи от твоето мнение!
38
11
 
18
 
! Отговори
без пардон преди 6 години
Путин е велик, защото се подчинява само на руския народ! И не е васал нито на брюк-селската хунта, нито на Донката Трумп!
37
6
 
5
 
! Отговори
до59 преди 6 години
бе те и ББ не го искат 80% от българите ама това не му пречи трети мандат да бута
36
2
 
2
 
! Отговори
до55 преди 6 години
не си в час пич, клишета изтъркани
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Naroda 79% ne go iskat
34
8
 
12
 
! Отговори
гого преди 6 години
не знам в Лондон колко българи има но се оказа по информация на Нашето посолство в Москва че там постоянно пребивават, учат или работят( не мият 00, чинии или дъртешки зад.ници) около 32000 българи, наши българи не бесарабски.
33
17
 
13
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Папутя е най-големият диктатор. Никой до сега не е управлявал повече от него. Меркел е избрана също за 4-ти мандат, но периода на управление в Германия е 4-години, а този в Русия 6. В Русия кремльовската пропаганда зомбира обикновеният руснак и дори алкохол не му дават да пие, а антифриз и боярешник. Това е много грозна картинка, но е неуспорим факт!!
32
13
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 6 години
Лоши новини за руските бабушки. Ще продължават да се изхранват от кофите.
31
6
 
17
 
! Отговори
:):) преди 6 години
щом ми цъкате минусчета, значи от истината ви боли...цъкайте, но намерете повод идете до Русия, ето сега и моста кримски ще отворят от юни може и до Крим да се разходите...
30
6
 
23
 
! Отговори
браво Путин преди 6 години
Путин се доказа като политически играч номер едно в световен мащаб. След него се проявява като такъв Ким.
29
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 6 години
дай и за САЩ инфо за убийствата...
28
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България умишлените убийства на година са 1.34 на 100,000 жители, а в Русия са 11.31 или над 8 пъти повече.
27
2
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Скъпи другарю. Усещам те аз тебе но хайде не сега.
26
6
 
17
 
! Отговори
:):) преди 6 години
повечето сме ходили на запад и сме видяли какво е, тез които поработихме още по добре, да за запафняците е по добре, но идете и в Русия ,там малко ходите, оказва се че и там по добре си живеят, а понеже веднага ще ми скочат с клишето че там МРЗ е 300 лева ще ви кажа че с тях може да купиш двойно повече храна или гориво от колкото с нашите 510 в Бг.
25
12
 
15
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Не ми говори простотии за пчеличкиАз помня Русия при демократа Елцин каква разруха беше и сега знам каква е. А ти само до Халкидики може би са ти личните впечТления
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антисоросоид 35Чедтито г-н Путин..толкова си се запенил от възбуда и умиление, че в бързината удряш върху "д", вместо върху "с". успокой топката, "патриотични" ми "социалисте"
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
днес е празник на малките хора
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 31Ако царят е добър държавник и се грижи за народа,защо не.."велики" майсторе, даже при пчеличките, които ти така много харесваш като модел, царицата бива изхвърляна от работничките сле определено време! за съжаление, пчеличката няма мозък, а "програма" и не може да прави "преценка и анализ", че няма практически смисъл да продължава да хаби сили , енергия и да хаби ресурси и да продължава да събира мед, ако кошера вече е препълнен.
21
3
 
19
 
! Отговори
777 преди 6 години
До 23Ние сме на пътя на ада,не РусияТе демографска криза нямат и бедност като нас нямат вече.. Препоръчвам ти да отидеш да видиш преди да говориш