Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м

Петте най-запомнящи се парада на Победата в Москва
Обновена: 9 май 2018 10:51 | 9 май 2018 09:15, Елка Василева
273
Маршът на триумфа: Дължина на крачката – 70 см, дистанция – 265 м
Снимка: архив, Reuters

Дистанцията – двеста шестдесет и пет метра на паважа, скоростта на марша – сто и шестнадесет крачки на минута, дължина на крачката – седемдесет сантиметра. Аритметиката на парада на Победата на Червения площад не се променя с годините.

Нюансите и детайлите са отдавна отработени на тренировките и репетициите, регламентът е ясен до секунда, всички знаят какво и кога трябва да се направи. Всяка година обаче в тържествената церемония бива внасяно нещо ново. РИА новости разказва за новостите в парадите на Победата през изминалите години.

Най-символичният

Първият следвоенен парад на Победата на Червения площад се състои на 9 май 1965 г. на двадесетата годишнина от капитулацията на хитлеристка Германия. По нареждане на Леонид Брежнев този ден е обявен за неработен в страната. Пред строя за първи път тържествено преминава Знамето на победата – легендарният щурмови флаг на 150-а стрелкова дивизия, издигнат над Райхстага на 1 май 1945 г. Освен това на 8 май 1965 г. ръководството на страната утвърждава новото почетно звание "град-герой", с който същия ден са удостоени Москва, Ленинград, Одеса, Севастопол, Волгоград (Сталинград) и Киев.

Трябва да се отбележи, че парадът на Победата през 1965 г. преминава в разгара на Студената война и надпреварата във въоръжаването. За да изпрати ясен сигнал на "западните партньори", съветското ръководство приема решение в парада да бъдат включени макети на междуконтиненталните балистични ракети (МБР) 8К713, 8К96 и 8К99. И трите МБР са експериментални и серийно производство не започва. Възможно е това да е бил преднамерен опит за дезинформация на вероятния противник, който внимателно е следял парада – на бойно дежурство в СССР по онова време са съвсем различни ракетни комплекси.

Най-историческият

Следващият тържествен парад в чест на Деня на победата се провежда на Червения площад на 9 май 1985 г. Негова особеност е мащабната историческа част с колони ветерани и бойни машини от Великата Отечествена война: танкове Т-34-85, самоходни артилерийски установки СУ-100, гвардейски реактивни миномети БМ-13.
Всички участници са в униформа като тези от военните години.

Парадът на Победата през 1985 г. беше запомнен и с гръмкия дебют на най-новите в онзи момент съветски системи за ПВО: зенитно-ракетните комплекси "Стрела-10", "Бук", "Оса". Освен това по паважа на Червения площад преминават танкове Т-72, боени машини на пехотата БМП-2, бронирани разузнавателни машини БРДМ-2, реактивна и стволна артилерия, оперативно-тактически ракетни комплекси "Точка" и "Луна".

Най-нестандартният

Петдесетата годишнина от Победата беше отбелязана в Москва в нов формат – по Червения площад преминаха около 5 000 ветерани от страни от бившия СССР, представляващи всичките десет фронта на Великата Отечествена война. На трибуните за първи път бяха гости отдалеч като генералният секретар на ООН Бутрос Гали, президентът на САЩ Бил Клинтън, премиерът на Великобритания Джон Мейджър, президентът на Китай Цзян Цзъмин, премиерът на Канада Жан Кретиен и други.

За първи път в историята на следвоенните паради на Победата над Москва прелетя бойна авиация, включително и стратегически бомбардировачи Ту-95 и Ту-160, изтребители Су-27 и МиГ-29.

Най-съюзническият

Парадът на 9 май 2010 г., посветен на 65-годишнината от Великата Победа, продължи не както обичайно един час, а час и половина. Причината – в него за първи път участваха военни от страните от антихитлеристката коалиция -  САЩ, Великобритания, Полша и Франция, общо около хиляда души. Участваха и войници и офицери от Въоръжените сили на почти всички бивши съветски републики.

На парада бяха демонстрирани най-новите зенитни ракетно-пускови комплекси "Панцир-С1" и пускови установки на ракетния комплекс "Топол-М". През 2010 г. над Червения площад прелетяха рекорден брой самолети и хеликоптери на ВВС на Русия - 125 единици.

Най-иновативният

Парадът на Победата на 9 май 2015 г. беше запомнен от мнозина с небивалия си размах /над 16 000 души, от които 700 чужденци/, както и първото публично показване на руска бойна техника от ново поколение: основни бойни танкове Т-14 и бойни машини на пехотата Т-15 на платформа "Армата", БМП Б-10 и Б-11 на платформа "Курганец-25", колесни бронетранспортьори на шаси "Бумеранг", бронеавтомобили "Тайфун-К" и "Тайфун-У", самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ" и др.

Президентът на Русия Владимир Путин обяви минута мълчание за първи път в историята на парадите на Победата. А министърът на отбраната Сергей Шойгу се прекръсти преди началото на церемонията. Преди това никой от приемащите парада военачалници не беше правил това. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не че искам да омаловажа постигнатото от руснаците но ако не бяха помощите от САЩ,Австралия,Канада и Великобритания в храни и военна техника то сега едва ли щяхме да говорим по въпроса точно по този начин!Да не казвам че и до около 50-та година помощите за икономиката ако въобще е имало такава в Русия са значителни по размерите си които са предоставени от САЩ!И да знаете,нищо лошо не казвам,само казвам самата истина!
241
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страхотен парад.Браво.Русия е велика.Червената армия е истинският победител.
240
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
250- АМА КАК ТЕ СА В КОСМОСА И ГЛАВНО В ЕВРОПА И АМЕРИКА- РАБОТНИЦИТЕ ОСТАНАХА В РУСИЯ.
239
1
 
32
 
! Отговори
Гн Миташки преди 5 години
Браво това е парад 👏👏👏
238
41
 
27
 
! Отговори
руска кочина преди 5 години
руснаците наблягат на парада ,че от 1945г не са мръднали и с друго няма какво да се похвалят
237
35
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още празнуват победата! Други поводи за запой нямат ли?!!!
236
33
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жалки мужици, имитиращи нацистите.
235
11
 
26
 
! Отговори
Овчар преди 5 години
До мазепаСпоко и на бълхите (фашистите) в Киев ще им дойде скоро времето
234
11
 
20
 
! Отговори
мазепа преди 5 години
Победа над фашизма, а фашистите под носа им в Киев.
233
31
 
23
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Колко години ще празнуват тази победа? - сто, двеста? Не се ли усещат че така само вдигат авторитета на Райха.
232
3
 
57
 
! Отговори
гоги преди 5 години
Честит ден на победата, без който нямаше да има ден на Европа! Светла памет на милионите жертви.
231
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да минат на метър в ветър с такт линкс 2,3,4 тъй и тъй са замязали на нацисти да го карат както трябва какви са тия лигавщини и лесни крачки
230
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГОРНА ВОЛТААбе Govньо, няма такава държава, от поне 30 години са казва Буркина Фасо! Тупи, прости, рус-офф-оби!
229
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 198"Никога не е късно за джавелин. Руските бракми ще станат недвижим имот."Глупи, имаше филмче как един "Тоу" удари Т-90 в Сирия. И не му направи нищо! Джавелините отстъпват по всички показатели на "Корнет"- далекобойност, шумозащитеност, мощ. Чуло-недочуло, разбрало-недоразбрало! Руските танкове имат няколко нива на защита и са по-добри от всичи американски и прочее натовски танкове. Защо Ю.Корея купи толкова много Т-90 "Владимир"?А те направиха уникално добрия К-2 "Черна пантера"
228
1
 
29
 
! Отговори
Ели преди 5 години
*** предателя до Нациста.Смешниц/и.Като и опре Ножа до гърлото и ривете.Денят на Европа, нацисти жалки, Денят на Европа - предатели!
227
15
 
19
 
! Отговори
555555 преди 5 години
А дали такива са били параметрите на крачката на парада във Вършава през 1939г ? Нацист до руснака ,мила моя майноле,руснак до нациста....
226
4
 
35
 
! Отговори
Несокрушимая преди 5 години
Но от тайги до британских морей. Красная Армия всех сильней. Так пусть же Красная Сжимает властно,Свой штык мозолистой рукой, И все должны мы Неудержимо,Идти в последний смертный бой !
225
5
 
60
 
! Отговори
тя преди 5 години
Не може да гледаш това военно величие и да не си възхитен!
224
8
 
59
 
! Отговори
тя преди 5 години
Нямам думи , такава армия няма никаде по света! Всички са като един - еднакво високи , еднакви килограми , бели и красиви млади мъже, а не като американците събрани "от кол и въже"- грозни , черни , латино т. н. !
223
5
 
20
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До до анонимен 224 Че за какво САЩ да нападат Русия? Имат си всичко.Виж Китай е друга бира.От там ще им дойде.