Русия пусна по вода "Академик Ломоносов" – първата плаваща АЕЦ

Строител на амбициозния проект е "Росатом", централата заминава за Сибир
Обновена: 20 май 2018 07:39 | 20 май 2018 07:30,
426

Снимка: Reuters


Русия представи вчера първата плаваща атомна електроцентрала в света на церемония по акостирането й в северното пристанище Мурманск. Централата ще захранва с електроенергия отдалечените райони, но тревожи природозащитните организации, предаде Франс прес.

АЕЦ "Академик Ломоносов", построена в Санкт Петербург, акостира в пристанището на град Мурманск и беше представена пред журналисти. След като бъде заредена с ядрено гориво, централата ще се отправи към крайната си дестиация - пристанище Певек в Чукотския автономен окръг, Източен Сибир, на 350 км северно от полярния кръг.

Плаващият енергоблок е построен от руската държавна корпорация "Росатом". Той е с размери 144 на 30 метра и съдържа два реактора с мощност 35 мегавата всеки, подобни на използваните в атомните ледоразбивачи.

Тази 21 000-тонна платформа няма собствено задвижване и ще бъде изтеглена на буксир до пристанище Певек през лятото на 2019 г.

Централата ще осигури електроенергия за местното население, но най-вече за нефтените платформи в района, в който Русия иска да развива производството на петрол и газ. Тя ще замени две остарели електроцентрали - една атомна и една топлоелектрическа.

Плаващите АЕЦ ще дадат възможност да се осигури електричество и отопление в най-отдалечените райони, което ще подпомогне растежа и устойчивото развитие там, каза Виталий Трутньов от "Росатом" и подчерта, че така годишно ще бъдат спестени близо 50 000 тона въглероден диоксид.

По план платформата трябваше да бъде заредена с ядрено гориво в Санкт Петербург, а после да премине край няколко европейски страни. Това обезпокои неправителствени организации в тези страни, главно скандинавски, и беше решено зареждането с гориво да се извърши в Мурманск.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


426
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
273 е московските летища и театара ги посетиха бомбастично ... въобще само в Кремъл дето не са влизали ((( за сега .Се ще се преежалят на малко студ и даОправят шлепа .. особено ако всичко замръзне
216
2
 
9
 
! Отговори
:):) преди 5 години
от тези над 270 поста, поне 80 са на ефин и същи човек, да дойде смяната, че взе да се изчерпва, стана скучно цял ден за динени кори да пише. Купете му една диня , дайте му не го мъчете...
215
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Простотията по руснаците ходи
214
2
 
7
 
! Отговори
до270 преди 5 години
как не са се сетили за теб да обяснят защо са го построили. Чакам с нетърпение Ал Багдади да се разходи до полярните морета да му замръзне брадата...
213
3
 
6
 
! Отговори
гого преди 5 години
толкова ли ти е весело че има шлепове, от Германия до Черно море товарите по Дунав как мислиш се придвижват, ама ти в гьола на село само динени кори си гледал как плават, Плавст не плуват, малко морска култура..
212
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След тайфун в Хавайте САЩ беше осигурявал електричество близо 8 месеца от реактор ня кораб за целия остров
211
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качина та що не направи някоя нормална централа на газ за тия около 5000 души щеше да е 100 пъти по евтино а и няма да се налага да го пази боен кораб .Че 20 бради току виж го преватизирали за Ал Багдади
210
3
 
9
 
! Отговори
:):) преди 5 години
ами щом са за смях руснаците ,закарай си един самолетоносач до Аляска и я снабдявай с ток....то дори на времето 90та като докараха фрегатата Смели във Варна и го бяха казали че с дизелгенераторите си може да захрани осветлението на един квартал във Варна. Но все пак никой не е ку.х да строи военни кораби за да прави ток с тях. А това атомно шлепче може да си го местиш където ти е удобно. Виж нашия АЕЦ няма кск от Козлудуй в Силистра и после до Созопол...
209
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Буксируем шлеп плаващ на принципа на динената ***
208
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавам и само още 10 години такова исправяне на ру *** и хуманитарна помощ от Северна корея не и мърда
207
3
 
9
 
! Отговори
Armagedon преди 5 години
Западните санкции дават резултат.Русия уверено крачи към капитализма и скоро Западна Европа ще трябва да я догонва.
206
3
 
14
 
! Отговори
Насакото Яката преди 5 години
Кучетата (европедали и натовски ***) си лаят, керванът си върви... Колкото повече Русия се съвзема и изправя, толкова повече гореспоменатите *** *** оглушително.
205
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая "новина" вече година се появява периодично.Плаващи АЕЦ-ове има още от преди 65 години (началото на 50-те). Всички атомни самолетоносачи и подводници са с плаващи АЕЦ-ове.За смях стават руснаците.
204
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До до 239 от славянин 247 Ние пък си обичаме "смрадливата " Бългория,а не Русия.
203
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Технологии от миналия век...Дори Китай е по-напред
202
7
 
7
 
! Отговори
АЕЦ преди 5 години
Дано само не потъне, че ще стане втори Чернобил
201
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами могат правят хората! Няма да чакат от вас съвет как да се самозакопаят като нас! Таквиз били, онаквиз били, ама не им пука от скимтенето на евроатлантическите пудели и строят и централи, и мостове, и пътища, и жилища...А у нас какво е построено за 30 години "демокрация"? Що не се огледате около себе си преди да тръгнете да ровите в двора на съседа, в случая Русия? Имахме шанс да направим нещо за общото благо, и него закопахме като последните ***...
200
15
 
3
 
! Отговори
123 преди 5 години
От къде й излитат ракетите? ;)
199
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Велика страна с прекрасен народ.
198
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на славянинът майка му му е пратила пари от русия, купил си е aмфeтки и сега откача :)