"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София

Газета.ru: България няма да стане важен хъб в Югоизточна Европа
21 май 2018 18:45, Елка Василева
303
"Български поток" – защо Москва ще откаже офертата от София
Снимка: архив, Reuters

Непосредствено преди срещите си с руските власти президентът на България Румен Радев предложи да бъде построен пряк газопровод от Русия. Експертите не вярват във възможността за реализация на "Български поток". По-рано София провали строителството на "Южен поток", а Турция се оказа много по-сговорчив партньор, пише Газета.ru.

"България е заинтересована да стане енергиен център в Югоизточна Европа, което също така означава да стане държава, разпределяща природния газ. Що се отнася до доставките на газ от Русия, смятам, че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Да наречем това "Български поток", цитира руския вестник "Комерсант"думите на Радев.

Българският президент подчерта, че "този подход се диктува от здравия смисъл и изискванията за енергийна безопасност и ефективност" както за България, така и за целия ЕС. И стремежът на България изобщо не се различава от намеренията на Германия да реализира "Северен поток – 2", смята Радев.

Още по темата

"България твърдо възнамерява да укрепи своите позиции на регионален газоразпределителен център и ЕС ни подкрепя в това. По линията на европейските предприсъединителни фондове безвъзмездно ни бяха предоставени €920 000 за предпроектни проучвания", разказа Радев.

По време на двудневното си посещение в Русия българският държавен глава ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев и след това във вторник с колегата си Владимир Путин. И като че той възнамерява сериозно да ги убеди в целесъобразността на възобновяване на проекта за транзит на природен газ през територията на България, пише руското издание.

"Най-безопасният, най-надеждният и най-евтиният път е прекият. Особено когато става дума за доставки на допълнителни количества руски природен газ в България, Сърбия, Унгария, Австрия и Северна Италия", убеждава Радев. При това той настоява, че за двете страни най-логичният избор за разширяване на доставките на руските газ за Европа е пътят през българската територия.

"В наш общ интерес е да бъде получен пряк излаз на руския газ на черноморското крайбрежие на България. Убеден съм в това", казва Радев.

Като плюс за България той посочва действащата газопреносна система: "Газовите интерконектори със съседните страни ще обезпечат достъп и до страните от Централна Европа".

Експертите не вярват в перспективата за осъществяване на "Български поток", пише обаче руското издание.

"Това е популизъм чиста проба, няма да има връщане към проекта "Южен поток", е категоричен аналитикът на "Алор Брокер" Алексей Антонов.

Русия беше принудена да се откаже от проекта "Южен поток" в края на 2014 г. заради противопоставянето на Европейската комисия и действията на България, която фактически провали работата по проекта /според една от версиите това е било направено под натиск от страна на САЩ/, обяснява Газета.ru.

Но дори през 2014 г. българските власти продължаваха да говорят за крайната важност на проекта за горивно-енергийния сектор на ЕС като цяло и на България в частност и за това, че той е приоритетен.

"Всички тези изявления по никакъв начин не пречеха в продължение на над 3 години да бъде спъвана реализацията на проекта по искане на Брюксел и Вашингтон. Въпреки наличието на културни и исторически връзки България е страна член на ЕС и НАТО, с достатъчно слаба икономика, зависима от външна подкрепа. Неуспешният опит за реализация на съвместния проект "Южен поток" нагледно показа зависимостта на вътрешната политика от указанията отвън", казва Антонов.

Руският президент Владимир Путин характеризира тогава позицията на България за "Южен поток" като "беззъба", противоречаща на интересите на страната. "По повод на "Южен поток". Ние бяхме готови да го реализираме, но на нас просто не ни дадоха. Не искат, така че няма да го правим", каза Путин.

По-нататък нееднократно беше съобщавано за възможността за връщане към идеята за "Южен поток". Особено активно темата се обсъждаше в края на 2015 г. - началото на 2016 г. в периода на изостряне на руско-турските отношения.

След като обаче Анкара поднесе извинения за сваления руски военен самолет, а Москва подкрепи Ердоган при опита за държавен преврат в Турция, отношенията между двете страни отново се нормализираха. В резултат Москва направи избор в полза на алтернативния проект "Турски поток".

"Предвид на това, че от 2014 г. геополитическата ситуация се задълбочи, САЩ, премахвайки ограниченията върху износа на петрол и газ, сега активно се борят срещу реализацията на руските експортни тръбопроводи. Турция, която при администрацията на Ердоган показва несравнимо по-високо ниво на политическа самостоятелност, изглежда много по-изгоден и по-малко рисков партньор", смята Антонов.

Появата в скоро време на още един газопровод, който да доставя газ директно в България и през нея в други страни от Европа, изглежда малко вероятно, е съгласен и Богдан Зварич, вицепрезидент на Гилдията на финансовите анализатори и риск мениджърите.

"В момента се реализират няколко проекта едновременно, включително "Северен поток – 2". Отвъд океана се опитват да попречат на неговата реализация. Активизирането на още един проект може да се натъкне на по-съществена съпротива", отбелязва Зварич.

Така че България, уви, няма да стане главен европейски хъб в Югоизточна Европа. Такъв вече стана много по-сговорчивата и независима Турция, пише Газета.ru.

"Освен действащия "Син поток" вече е завършена подводната част на "Турски поток", през 2018 г. се планира да бъде пуснат ТАНАП, по който газът от Азербайджан ще тръгне към Южна Европа. А България вече изгуби двата най-важни за нея проекти - "Южен поток" и "Набуко", резюмира Антонов.
 


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
1
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 месеца
Когато на тепсия ни беше сервирано всичко,се направихме на много европейци.Сега ще има чупки в кръстауи то яки.Бих искал да присъствам,когато Путин припомни на нашата от.р.епка,какви ги надроби преди няколко години.Ще бъде много,много интересно.
247
5
 
3
 
! Отговори
не щем ги преди 9 месеца
Това е постановка. Всъщност те искат да възобновят проекта, но искат да излезе като че ли България ги е помолила.
Много долно племе. Не трябва да се съгласяваме!
246
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма "Български поток", има "Турски поток".............гарантирано от ГЕРБ!!
Добър вечер, селяни прости!!!
245
2
 
2
 
! Отговори
Савата преди 9 месеца
*** ни отхапаха Черноморието и сега нови зъби точат за българска плът
244
8
 
4
 
! Отговори
Щунц преди 9 месеца
Ех Радев Радев - ретроградев
243
22
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Няма какво да отказват от Москва. Офертата не е от България, а от шапкаря Радев, който всъщност няма никакви правомощия, освен да чете на Нова година.
242
14
 
9
 
! Отговори
extremist преди 9 месеца
"Български поток" - ПРЕКАЛЕНО СМЕ СМОТА*НИ ЗА ДА ИГРАЕМ ГЕОПОЛИТИЧЕСКА РОЛЯ. ЧИСТАЧИ, РАТАИ, ПРОСТИ*ТУКИ - БЪЛГАРИЯ СТАВА САМО ЗА ТОВА
241
7
 
1
 
! Отговори
НЕ ГОРЕТЕ ГАЗ преди 9 месеца
Има откат от Северен поток срещу потребителите на ГАЗ в Германия.
Бъдещето не е доволно от изгарянето на природен газ .
СМята че сегашното нагло престъпно поколение ИЗГАРЯ НАЙ ЦЕНАТА СУРОВИНА ОХРАНЯВАНА НА ЗЕМЯТА НИ - Природния газ е ЗА ХРАНА ЗА БЪДЕЩЕТО.ОЧАКВАт СЕ ПРОБЛЕМИ С КЛИМАТА ТЕЖКИ..
240
11
 
3
 
! Отговори
Путин МОЛОДЕЦ преди 9 месеца
Лично благодаря на Владимир Владимирович ,че ни отърва от супер скъпия опасен Южен поток.
Диверсанти с помоща на спец наркотици и обемно проникващо пси препрограмиране бяха внушили на ГАзпром, че могат да изградят з а няколко месеца огромен тръбопровод през Черно море и през БЪлгария Сърбия до Австрия.Даже бяха обезпечили договори ефективни между ГАзпром и Австрия за доставки на огромни количества газ.в кря на 2016

Чакахме милиарди неустойки да се плащат от народа на БЪлгария годишно..
239
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това президентче на какво се прави.От какъв зор говори от името на цял народ? За какъв ни е тая тръба,щом пак ще се заробваме с такси и заеми към руснаците?Пари за пенсии няма,но за ”братушките” ще намерим или пак ще вземем на заем.пуууу ...'....'....И за белене ще вземем заем,че рашките изнемогват и трябва да ги нахраним с десетина милиарда ...'....'
238
2
 
9
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен 231
"Продават ли някакви високо технологични ..."
Ако смяташ че ядрените реактори са ниска технология ...
Ледоразбивачите са ниска технология особено ядрените
производството на Титан и неща от Титан като например колесници за самолети и части от реактивни двигатели
промишлено производство на примерно ФАБРИЧЕН ЕЛМАЗ както за металорежещи машини така и като подложки за новото поколение полупроводникови фото чипове.
237
8
 
9
 
! Отговори
Свалете визите преди 9 месеца
Жестоки щети на БЪлгария нанесе въвеждането на визи за братята от Русия .
Щетите са за около 1 000 000 000 000 Живи долара.
Цените на имотите в БЪлгария паднаха до 1000 $ за къща с 1000 квадратни метра двор ,лозе,градини,вода,ток,телефон,телевизия.
Десетки хиляди предприемачи изградили ценни апартаменти и хотели в престижни курорти фалираха..банките търпят огромни загуби..
236
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рузките евразийски мелези трябва да се мачкат със санкции и съюзните им си гански държавици да се унищожават.
235
16
 
10
 
! Отговори
WW преди 9 месеца
Първо, оферта от БГ не е имало (този ***, президента, просто си говори колкото да всява смут и раздор сред простите българи). Второ, голям праз че няма да стане.
234
18
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 9 месеца
Белене не трябва да се строи, защото рузките идьоти ще го направят така. Че да се взриви и да ни изтрови.
Руските идьоти мразят Свободна Европейска България.
И Свободна Европейска Румъния.
233
18
 
8
 
! Отговори
СатаНАТО преди 9 месеца
Путин ни предаде, той спря ЮП и го даде на турците.
И освен това ни псуваше публично от Истамбул.
Със злоба.
Заради него нямаме газопровод.
232
5
 
6
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
Поток няма да има,Радев го знае много добре. Номера е руснаците да се набуат в Белене защото им се услади.
231
2
 
7
 
! Отговори
а стига вече преди 9 месеца
Потоци , атомни...два гласа по-малко за ГЕРБ.
230
5
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 9 месеца
Бързахме за за "Южен поток", купихме хиляди тръби, сега складирани и ръждясващи на "Морска гара - Варна" и на "Порт Бургас", купихме и няколко кораба, които да ги превозват и монтират на морското дъно, ама шепа продажни мишоци се на.............ха и сега ще си ги врем в .....
Честито !
229
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А добре, руска газ. А нещо друго освен газ може ли да изтъргуваме при руснаците? Продават ли някакви високотехнологични индустриални продукти на световния пазар например?