България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?

Руски издания: София ще трябва силно да се постарае!
Обновена: 23 май 2018 07:04 | 22 май 2018 20:03, Елка Василева
220
България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия. Дали?
Снимка: архив, Reuters

"България се опитва да заслужи "газова прошка" от Русия", гласи заглавие във "Взгляд". Според онлайн изданието "София ще трябва силно да се постарае, за да се забърка Русия пак в тази история".

Президентът Румен Радев, който е на посещение в Русия, каза в интервю за  "Комерсант", че България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море и че такъв проект може да бъде наречен "Български поток".

"Българите трябва политически да направят пас към Русия. Например, ако вземат, та гласуват срещу удължаването на (антируските) санкции от страна на ЕС, това би гарантирало на България газовата тръба. Те обаче няма да се осмелят. България нищо не иска да прави сама", обяснява Игор Юшков, водещ експерт от руския аналитичен център "Фонд за национална енергийна сигурност".

Още по темата

Според него София изчаква окончателно да се реши въпросът за "Северен поток-2", за да получи газопровода си с усилията на германците, посочва "Взгляд", цитиран от БТА.

"Щом стане ясно, че "Северен поток-2" е осъществен, българите ще започнат преговори с Брюксел. Със следните аргументи: германците построиха пряк газопровод, значи това не е политическо оръжие на Русия, а икономически проект. Следователно тръба може да се гради в коя да е страна в рамките на общото законодателство на ЕС, включително в България. Ако Брюксел се съгласи с тези доводи, ако одобри официално българската тръба, това ще е сигнал за Русия, че може да поднови преговорите с България", заявява експертът на "Взгляд".

Диверсификацията на маршрутите за доставка на руски газ в Европа е изгодна главно за Русия. Защото над "Турски поток" тегнат не по-малко заплахи, отколкото над украинския транзит. На Турция ще се наложи да издържа натиск от САЩ и е трудно да се предскаже какъв запас от якост ще има Ердоган, коментира за в. "Свободная преса" политологът Игор Шатров.

Според него българският президент действа "според новата конюнктура, формираща се в Европа, в стремеж да гради с Русия двустранни отношения, независими от Брюксел и Вашингтон. Затова напомня историята на руско-българската дружба. С което един вид претендира страната му да играе специална роля, ако Европа направи завой към Русия", разсъждава наблюдателят.

"Конюнктурата се мени и невъзможното става възможно. Да не забравяме обаче, че България, както сочи официален доклад на Евростат, е най-бедната страна в ЕС по данни за 2017 година. Икономическата й зависимост от евроструктурите е грандиозна. Политическата й тежест в Евросъюза - ниска. Без подкрепа от Германия и Франция такъв проект (предложеният от Румен Радев, б. р.) няма да мине", твърди Шатров. Но ако има тази подкрепа, България може да пренебрегне дори мнението на САЩ, изтъква той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АНОНИМЕН 144България има президент на място. Посети Брюксел , но каза , че България има интереси с Русия и трябва да си ги гони.Ами трябва ама Ръндьо си трае.Що не пита Путин до кога ще плащаме най-скъпата газ и горива като цяло в Европа.Да беше питал и до кога руските фирми няма да плащат данъци, ама той мълчи.Пълен ***.
137
2
 
5
 
! Отговори
До КУНЦ преди 5 години
Абе олигофренче ходи се разходи до съседна Сърбия и виж какви са последствията от американските бомбардировки преди 20 години и колко са раково болните от тези бомбардировки. Ирак,Либия,Афганистан цъфнаха и вързаха от както ги "ОСВОБОДИХА " така ли? Имаш спешна нужда от психиатър.
136
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Не на БЕЛЕНЕ"Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства."Ти лично какво щеше да направиш с тези "изядени" милиарди, мозък? Да доставиш "изгодно" газ директно от Северно море или Америка? Лесно е да плюеш, но я да видим каква алтернатива предлагаш? А колко са "изядени" и от кой - отделен въпрос...
135
5
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
България има президент на място. Посети Брюксел , но каза , че България има интереси с Русия и трябва да си ги гони. Всички тези, които вчера бяха против Белене на протест заслужават бой до напикаване в полицията , щото не са българи , а собственици на някакви енергийни източници и не желаят бизнесът им да секне. Сидеров трябва да предложи изключване на тези от енергийният микс и да си продават скапата енергия сами, а не народът да им я плаща , а ние да изнасяме енергия от Козлодуй за 6 стотинки
134
4
 
7
 
! Отговори
Кунц преди 5 години
Там където стъпи руски ботуш, нищо не никне. Като върнат заграбеното от България, тогава ще си приказваме. Справка - първата бензиностанция като най-лесно. При 150 долара барела = 2,20 лева за литър. При 50 долара пак 2,20 лева. Май много хора получават заплатата си в Рубли начело с Тиквата и май вече и Вертолейшъна. Но Руски Троянски кон в ЕС и НАТО за щастие няма бъдеще. Половината Бъгарски народ се изнесе от страната заради руската окупация.
133
1
 
2
 
! Отговори
vdch преди 5 години
До Не на БЕЛЕНЕАми тогава народът ТИ да предложи някаква алтернатива на Белене и Южен поток.
132
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАЗИ СТАТИЯ ПОКАЗВА 100% РУСКАТА НАГЛОСТ. нИЕ СМЕ ИМ ДЛЪЖНИ, ГУЗНИ И ПР...ТРЯБВА ДА ИМ ИСКАМЕ ПРОШКА. НО НИЩО ЧУДНО С ТИЯ МЕКОТЕЛИ ОТГОРЕ. ТОЯ"ПРЕЗИДЕНТ", АКО БЕШЕ ПОНЕ МЪЖ, ЩЕШЕ ДА ИЗГОНИ ПОПА НА МИГА, А МЪЛЧИ КАТО П..Ка и сега ходи на крак да им се кланя...ГЛЕДАЙ РУМБА ПО КОРИДОРА ДА НЕ СРЕЩНЕШ ПОПА, ДА НЕ ТЕ ПАК СМОТА!
131
11
 
9
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
130
2
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Ами как се прави газов хъб без газ ?!
129
2
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
чета много компетентни коментари за цена на нефт ,....горива...Само да споделя,ако нефта мине 80долара за барел,то веднага на пазара излизат алтернативни източници ,които са вече разработени,но не са икономически изгодни при петрол под 80долара,а нефтеният картел много добре знае това и ще потисне цената под 80долара........нищо не ви е ясно........
128
1
 
4
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Русия вероятно ще се извини на Бойко че без да го уведоми, отиде в Анкара и най-вероломно го изостави.
127
3
 
1
 
! Отговори
ДО 131 преди 5 години
ПРОПУСНАЛ СИ И ГЕРБ. ТОЙ ЗАТВА БОКО ЩЕ ТИЧА ДА ЦЕЛУВА И ТОЙ РУКАТА МНА ПУТИН, ЧЕ ИЗОСТАНА...
126
2
 
5
 
! Отговори
MERSI преди 5 години
ЧЕ МИ СПУСНАХТЕ РУСКИТЕ ОПОРНИ ТОЧКИ И ДНЕС, ТОВАРИЩИ. МЕЖДУ ДРУГОТО ГЕРМАНИЯ ВНАСЯ 30 % РУСКИ ГАЗ, КАТО СИ МЕРИМ ПОТОЦИТЕ, А БГ- 95% ТОВА Е СЪЩЕСТВЕНА РАЗЛИКА!!!!!!
125
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За грешките се плаща. Народа плаща с мизерията си.
124
3
 
9
 
! Отговори
ТРЪМП ПОМАГАНА ПУТИН преди 5 години
Дончо Американски наложи такива санкции на Иран, че днес всички вестници предупреждават : ГОТВЕТЕ СЕ ЗА БЕНЗИН 3 ЛЕВА. Санкциите засягат много жестоко ЕС и днес евролидерите се събират в Брюксел да видят какво ще правят.(Това не е парадното събиране в София)
123
6
 
13
 
! Отговори
рубладжийски партии преди 5 години
Кратък списък на рубладжийските партии-eничapи:БСП, ДПС, Атака, АБВ, ВМРО и др.Рубладжии-лидери на партии:Корнелия Нинова(г-жа Лъжа), Ахмед Доган(агент Сава), Г. Първанов(агент Гоце), Рум.Петков(пикаещият във фонтани),Болен Сидеров(Рубльов),К.Каракачанов(агент Иван). Съвпадение е ли е, че преди 1989г. повечето са агенти на ДС - филиал на руската КГБ ?Рубладжии-псевдо социолози и журналисти:Андрей Райчев, Кольо Колев, Кънчо Стойчев, Валерия Велева, Петьо Блъсков, Татяна Буруджиева, Петър Волгин, Ив.Гарелов, Пиргова, С,Шаренкова,братя Чукови, д-р Ник.Михайлов, Явор Дачков
122
4
 
6
 
! Отговори
Yudeo= fahist преди 5 години
USA I EU SA VRAGOVE NA BULGARIYA! TEHNITE SLUGI V OTECHESTVOTO SA SHEPA HORA...ZAGRABILI 90% OT IKONOMIKATA Y! ETO ZASHTO TE SE STRAHUVAT OT SBLIJAVANE S RUSIYA...KOETO E ZAGRABENO...SHTE BUDE OTNETO.. RUSIYA I BULGARIYA ZAEDNO..
121
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За пореден път комунистите в България и децата им се показват като родоотстъпници.За пореден път в българската история българските комунисти ругаят България и заявяват вярност към чужда държава.в домовете на българските комунисти има само руски знамена.очевидно назрява конфликт между комунистите в България и останалата част от обществотонека не забравяме и руснаците живеещи в България, които не пропускат да обиждат българския народ на развален българскиОтечеството е в опасност!
120
4
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Строителството на Южен поток започна през 2012 г. и първият газ по него трябваше да тръгне в края на 2015 г. Но през 2014 г. София, под натиска на САЩ, предаде своя руски партньор и забрани строителството на газопровода на своята територия. На Русия се наложи да закрие проекта и да се преориентира към сътрудничество с Турция. Така възниква газопроводът Турски поток, чието строителство в момента активно се осъществява.
119
3
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Българските желания изглеждат откровено анекдотично. Преди няколко години Газпром беше готов да направи това,за което България моли сега. Тогава се планираше да бъде построен газопроводът Южен поток с мощност от 63 милиарда куб.м.,който трябваше да излиза на българския бряг и по този начин да превърне България в голям европейски газов хъб.Така България щеше да се снабдява с газ тази страна,при това с отстъпка в цената, без дори да споменаваме за трите милиарда долара приход от транзита на газ