София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!

Германски печат: "България има още един коз"
25 май 2018 18:15, Елка Василева
105
София използва страха на ЕС от нарастващото влияние на Москва!
Снимка: архив, Reuters

България не е готова за еврото, твърди Европейската централна банка /ЕЦБ/. Източноевропейската страна обаче не иска да приеме тази оценка. Тя има още един коз, коментира "Ди Велт". София умело използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Русия.

"Можем да го приемем като обикновено съвпадение. Можем обаче и да си помислим, че това е твърде ясен сигнал: в понеделник и вторник българският президент Румен Радев беше на държавно посещение при руския си колега Владимир Путин. Официалната цел: двустранните отношения да бъдат поставени върху нова основа. И само ден след това - студен душ от Брюксел за София по една тема, която е главен приоритет за българското правителство", пишат авторите на "Ди Велт" Аня Етел и Франк Щокер, цитирани от Дойче веле.

По-нататък те обясняват за какво точно става дума: "В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка (ЕЦБ) стига до извода, че всички членки на ЕС, които досега не са в еврозоната, все още не изпълняват критериите за това. Включително и България. Но влизането в еврозоната е цел на правителството в София, което в момента държи и председателството на ЕС."

В дългосрочен план има "сериозни съмнения"

"Ди Велт" припомня, че още в началото на българското европредседателство премиерът Бойко Борисов ясно е формулирал тази цел и цитира думите му: "Ние сме си написали домашните и сме готови за влизане в т.нар. "чакалня за еврозоната".

Още по темата

"Но тъкмо за това България не е готова, констатира сега ЕЦБ. Вярно, че страната отдавна и без усилие изпълнява формалните критерии. Инфлацията и дългосрочните лихвени нива възлизат на 1,4% и с това остават далеч под препоръчителното равнище от 1,9% и 2,2%. Освен това и през 2018 година страната имаше бюджетен излишък, а общата ѝ задлъжнялост възлиза на 23,3% спрямо БВП, което е доста по-добре от съотношението в почти всички членки на еврозоната. Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.

По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат."

По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел, че страните-кандидатки се нуждаят не само от номинална, но и от реална конвергенция спрямо еврозоната. Това била една от най-важните поуки от последните десетилетия, добави Московиси, намеквайки за преждевременното приемане на Гърция в еврозоната.

"Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.

Страхът от нарастващото руско влияние

Вестник "Ди Велт" анализира по следния начин позицията на българското правителство: "София обаче очевидно не желае да приеме отказа. И правителството сръчно използва страховете на ЕС от нарастващото влияние на Москва.

В началото на март в интервю за "Ди Велт" финансовият министър Владислав Горанов каза: "При приемането на балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Горанов припомни още, че неговата страна не се е присъединила към Вишеградските държави - неофициалния блок на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, който в рамките на ЕС често заема общи, антилиберални позиции. С тези думи той намекна, че това положение може да се промени."

В края на статията авторите отбелязват, че на този фон в сряда в София е пристигнала делегация на ЕЦБ, която "очевидно иска да обясни лично своите съмнения и същевременно да намери начин да ги прогони през следващите месеци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
1
 
! Отговори
12 преди 5 години
Те май насила ни бутат към Русия с глупостта си. Всъщност по добре така, не ни е изтрябвало нито еврото, нито шенген. По-скоро мястото ни е при вишеградските държави, ставащи все по привлекателни на фона на умствено застарялата европа. В момента в който нашите държавници задвижват големи енергийни проекти изгодни за Бъглария, идват еврогейовете и ни слагат прът в колелата. А иначе не спират северен поток. Айсиктир.........
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До #97:Ето например,един ИЗТОЧНИК ЗА КРАЖБА,която кой знае защо никой не забелязва(или се прави на такъв):Пенсионирах се преди 14 години,като тогава пенсията ми беше СЪПОСТАВИМА СЪС СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!Сега,тя вече е паднала ПОД МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!Ето ви един невероятно удобен източник за кражби,от хора,за които се знае,че са отписани от всякакви реакции!А това са вашите родители,баби и дядовци!..И колкото и да не ви се вярва - ВАШЕТО БЪДЕЩЕ!
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 83Kато Русия пропада защо западняците толкова се страхуват от нея ?
98
0
 
3
 
! Отговори
елка василева преди 5 години
Страхът от нарастващото руско влияние ? мен също ме е много страшно, ще остана без работа
97
0
 
13
 
! Отговори
To6 преди 5 години
Към НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ - СПРЕТЕ ЗЛОБНАТА И НАГЛА ЖУРНАЛИСТКА ОТ СУТРЕШНИЯ СИ БЛОК В СЪБОТА
96
4
 
11
 
! Отговори
ПОлзват СТЪКМИСТИКА преди 5 години
НАгли престъпници на власт София ползват стъкмистика и ограбват по 23 000 000 000 живи лева годишно от народа.От този народ над 3 000 000 са пенсионери с пенсии от 65 uero до 250 euro mountly/месечно.НАд 2 900 000 са безработни без доходи./вкл деца и учаши/около 900 000 с е издържат с ограбвани милиарди от народа през бюджета.ОТ КЪДЕ КРАДАТ тези 23 000 000 000 годишно НЕЕ ЯСНО>От тях крадат през КОРУПЦИОННИ Обекти над 10 000 000 000 живи лева.
95
5
 
13
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
В доклада си за конвергенцията, публикуван в сряда, Европейската централна банка по точно се казва следното: България е готова за еврозоната по всички точки, с изключение на една: за валутният курс. Как след като от години поддържаме валутен курс 2 лева за евро и сме във валутен борд, точно за това не сме готови?Това е западното лицемерие. И защото много ясно се вижда, (а трябва да го обяснят в наша вреда) ето обяснението: евроскептицизъм, хибриднна война на Русия и т.н. А те са непогрешими.
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"изтъкани от мускулна маса" И напълно лишени от нервна такава, особено в зоната на фронталния лоб.
93
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МДААНяма страшно. Милиардите на Боко и шайката му са някъде из антилските острови.Така че да заповясат и да контролират. Влоговете на Боко са 5000 лева, спестени от заплата.
92
6
 
13
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Влизането в еврозоната изисква пълен банков контрол ,за да не се повтори фалита на КТБ , а това означава още контрол на мафиотските и руски капитали ,контрол на прането на пари и пр. неща по които явно имаме още работа.
91
1
 
17
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Чудя се защо ,такива държави като Швеция,Чехия,Полша ,Унгария,Хърватска ,Румъния са извън еврозоната и не напират към нея."Чехия трябва да стои извън еврозоната за известно време и е необходимо да настоява ЕС да запечата външните си граници срещу нелегална имиграция.
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
разберете всичко е алабала ЕС не са кьорави те виждат нашите тъи наречени алчни рабоподатели какви ниски заплати ни дават и то на фона не на европеиските държави а да кажем на африканските държави те много добре разбира т че със 100евро пенсия и 300евро средна нетна заплата не одговаряме по никакъв начин да бъдем приети в еврозоната достатъчно просяци вече си имат докато не се вдигнат драстично заплатите никога няма да ни приемат именно това е проблемът няма друг
89
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Български банки раздавали безвъзмездно кредити, публикували били в Бивол ! Че тя коя банка не го прави ??? Нали за това ни натресоха кризата от ФАЩ. Това си е американски и ЕС патент. Я стига евтини залъгвания на хората. Световната фашистка банка работи така също, печата и раздава кредити на половин свят като знае че не могат да се върнат. Гърция, България, Италия и т. н. така се поддържат
88
22
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...А и по-добре, че няма да ни приемат. не ми се плащат кило месо, което е 6 лв после на 6 евро...а заплатата да ми остане като за месо от 6 лв.
87
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има една много добра статия в Биволъ защо не искат да ни приемат в ЕЗ. Само ще спомена, че има три банки, които раздават безвъзмездно кредити на свързаните си лица, и ЕЦБ не иска да поеме пасивите, които ще възникнат от неплатежоспособността на тези три банки.
86
12
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 87Англия, Римската империя ( като изключим Византия) и Америка са номер 1 по разврат и престъпност. Това са из/ро/ди/те на човечеството. Америка са номер 1 , с огромен брой глу/паци и престъпници.
85
34
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия винаги ще бъде номер две. Това й е орисията. Никога няма да бъде номер едно. От много време насам номер едно е Америка, преди това е била Англия, в древността е била Римската Империя, може би след Америка някой друг ще е номер едно но няма да е Раша! Вечно втори! МУАХАХАХХАХХ
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
поредна......... глупост
83
16
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Русия ще пропадне скоро"Пропада скапаната ти Америка, заедно с ЕС. Пищите от болка ск/а/пани и продажни козяци,че вие не сте победителите, а победените.
82
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живеят Америка и България! Русия ще пропадне скоро!