Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини

69% от руснаците знаят точно кога започва Великата отечествена война
22 юни 2018 12:00, Елка Василева
177
Ден на памет и скръб в Русия – почитат съветските воини
Снимка: Reuters

Повече от половината руснаци ще почетат днес, на 22 юни, в Деня на памет и скръб, подвига на войниците от Червената армия, сочат данни от Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), предаде ТАСС.

Социолозите, които са анкетирали по телефона 2000 души над 18-годишна възраст, посочват, че най-често на този ден се отдава почит на паметта на воювали близки, като 18 на сто от анкетираните ходят на гробища, 16 процента - посещават мемориали и паметни места, свързани с войната.

Около 17% от анкетираните в този ден ще си спомнят за началото на Великата отечествена война, ще отидат на църква, ще поздравят ветераните, ще помогнат за почистване на паметници, ще гледат филми за войната или ще разказват на деца и внуци за събитията отпреди 77 години.

Над 40 на сто от участвалите в допитването признават, че на 22 юни не планират да правят "нищо особено", пише БТА.

Социолозите отчитат, че 69 процента от руснаците знаят точната дата на началото на Великата отечествена война - 22 юни 1941 г., но във възрастовата група 18-24 години верен отговор дават едва 40 на сто от запитаните.

Въпреки това през последните години интересът на руснаците към историята на войната осезаемо е нараснал в сравнение с 2014 г. С 10 процента - от 35 на 45 на сто, се е увеличил броят на хората, които участват в срещи с ветерани, тези, които посещават паметни места, са вече 61 на сто при само 30 процента преди 4 години, а на гробовете на загинали войни отиват 51 процента, докато през 2014 г. това са правили 28 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
7
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиОк, Боби, не споря - обясни им го това на преживелите ГУЛАГ. Как и защо не са изхвърляли умрелите в гората. (Ами ако около лагера няма блато?)
78
7
 
15
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Боби Ако Хитлер искаше да убие евреите, просто щяха да им теглят по един куршум на място за 20пфенига. Нито в европейските, нито в съветските лагери целта е била убийство на лагерниците. Разбира се че целта е труд. Но смърта настъпила в следствие на лошите условия се брои на сметката на Хитлер или Сталин.
77
15
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 76Не са ги хвърляли умрелите в гората. Тогава достатъчно са знаели че телата умрелите могат да заразят питейната вода - ако са ги хвърляли е било в блатата - до 15м лепкава гадост която всмуква всичко пп Вълците ядат *** (тоест умрели животни) само в краен случай ако няма какво да се опитат да уловят а са добри ловци защото ловуват в Глутница. По повод твоите човекоядни Вълци.
76
15
 
5
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 76Да имало е ЛАГЕРИ включително ГУЛАГ но вземи попрочети съвременни изследвания малко. За 30 години 1920-1950 в лагерите са загинали около 2,5 милиона човека като въпросните Гулаг реално са построили голяма част от плаваемите канали и ЖП линии като Трансиб и прочие.Смъртността е била от 2,5% до 20% през ВСВ на годишна основа основно болести - и не не са ги ликвидирали просто заради убийствата - такава безмилостно експлоатирана работна сила са ползвали само Германия, Япония и СССР
75
11
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До рускиняНещо като историята с ''разпятия мальчик'' в Словенск, или с измислената история в ''*** и смотри'', или за шизофреничката Зоя Космодемянска - предадена от брат си и осъдена от беларусите за убийство над мирни селяни? Знаем истината, престанете с лъжите.
74
8
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиБоби, цитирам ти Солженицин и хора преживяли лагерите. Умрелите просто са ги изхвърляли в гората. Какво би направил ти ако си началник- лагер? Същото.
73
15
 
13
 
! Отговори
рускиня да 60 преди 5 години
"30-те червеноармееца, станали жертва на цистерната с метилов алкохол в Бургас ли имаш предвид?"Така под един знаменател събираш няколко алкохолика и милиони войника , загинали при борба с фашизъм? Ами ако аз направя подобно обобщение и напомня,че в Германия миналата седмица българи изнасилили 13 годишно момиче. Всички българи ли същите? Или почнеш да виеш ,че това са само наколко ***. Та ,не прави глобални изводи.
72
16
 
13
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
украински деца и младежи, които загинали ,като били изхвърлени живи в мина, и върху тях стоварили няколко вагонетки с въглища - Зоя Космодемьянска, Олег Кошевой, Ульяна Громова, Люба Шевцова, Сергей Тюленин и още 20 имена - група "Младогвардейци". На Ульяна Громова преди това изрязали на гърба звезда с нагорещен нож.
71
18
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До юбералес 65Пак оставяш други да мислят вместо теб.1. Ако вълците са станали човекоядци при условие че вълкът нормално без да бяга се движи постоянно с 25-30 км/ч в Сибир нямало да е останало нито едно село УМНИКО2. Преди ВСВ СССР получава инжекция от население около 20 милиона - Прибалтика и западна Украйна/Източна Полша Тези са и едни от най-засегнатите региони от войнатаА през останалото време при постоянен почти глад са се множили като зайци за да има кой Сталин да унищожава в лагери
70
12
 
13
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
Пак за специалиста по Украина."14-годишното момче от украинската Шепетовка е станал най-малкият Герой на Съветския Съюз.За проявен героизъм в борбата с немско-фашистките завоеватели, с Указ на Президиума на Върховния Съвет на СССР от 27 юни 1958 година, Валентин Александрович Котиков е удостоен посмъртно със званието Герой на Съветския Съюз
69
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименДа, и Украина гордится, только фашисты им не разрешают
68
11
 
11
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
Тук някакъв се интересуваше от украинци и тяхното участие във Великата отечествена война .Първите 4-ри народа, по брой герои на СССР:руснаците, украинците, белорусите и татарите.
67
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юбералесСолженицын не историк, за его пасквили на СССР ему дали Нобелевскую премию
66
17
 
10
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До юбералесОсвен това почети Алфред Розенберг - неговата теория на "свърхчовек" - нордическа арийска раса и "***" - към които се причисляваш и ти. Ако разбира се не можеш да докажеш своя тевтонски произход. Апоропо - какъв цвят кожа, коса и очите имаш? нищо лично - просто да приложим мерките на 3 рейх към твоя персона
65
16
 
11
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До юбералесДавам конкретни адреси - Саласпилс - детски концентрационен лагер, Бухенвалд, Аушвиц, Дахау, Биркенау , заксенхаузен.Провери колко стотици хиляди деца загинали в тези лагери. През това време твоя дядо е близал подметки на немски войник. През това време твоя дядо изпрати 13 хил евреи от западни покрайнини в концлагер. А относно сляванства - в Майн Кампф има доста цитати относно унтърменшъни. Та ти *** балканец не се вписваш в расовата теория
64
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕРИК "а всички бивши републики се гордеят ,че са дали своят принос ,за разгрима на фашизма.".....украйна, нали?
63
6
 
16
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До БобиБоби, прочети Солженицин и ще разбереш защо жертвите на Сталин нямат гробове. Труповете на хората от ГУЛАГ дори не са били изгаряни както в европейските лагери. Труповете Боби на сталинския режим са изядени от вълците в сибирските гори, където са били изхвърляни.
62
16
 
13
 
! Отговори
ЕРИК преди 5 години
Не само Русия отдава почит на загиналите съветски воини,а всички бивши републики се гордеят ,че са дали своят принос ,за разгрима на фашизма.
61
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоСълзите са на очите ми,християнски руски братя!!!Няма друг народ който да е дал толкова невинни жертви заради лудостта на други..30-те червеноармееца, станали жертва на цистерната с метилов алкохол в Бургас ли имаш предвид?
60
7
 
16
 
! Отговори
Токайто преди 5 години
Руснаците и американците не ме интересуват.Нация която мисли за война да изчезва.