Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"

България отново е на мода сред руснаците за море, имоти...
Обновена: 27 юни 2018 18:42 | 27 юни 2018 15:30, Елка Василева
122
Лента.ру: "Курица — не птица, Болгария — не заграница"
Снимка: архив, Булфото

Курица — не птица, Болгария — не заграница – тази съветска поговорка не губи своята актуалност – в постсъветския период десетки хиляди руски граждани се настаниха в българските курорти, купувайки жилище там. С годините любовта към родината на Филип Киркоров малко поугасна, но ниският праг на местния пазар на недвижими имоти не й позволява да умре напълно, пише Лента.ру.

"По данни на Евростат за четвъртото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са стрували с приблизително 20% по-евтино от третото тримесечие на 2008 г. Но цените вече растат - през същата тази 2017 г. недвижимите имоти са поскъпнали с 8%", казва Юлия Кожевникова, експерт от портала Tranio. 

Цените на жилищата в България варират от 800 до 3 000 лева за квадратен метър, изчисляват в Tranio. Квадратен метър в София струва 2-3 хиляди, в Бургас и Варна – 1,5-2 хиляди лева. Най-евтини са жилищата в селските местности, далеч от морето, пише Лента.ру.

Руснаците не губят интерес към България по няколко причини, казват руски експерти. "Първо, страната е много привлекателна поради климатичните си особености – казва Ирина Гладишева от инвестиционната компания QBF. - В България има много руснаци, това също е значим фактор за много наши съотечественици, които си избират жилище в чужбина. Трето, купуването на апартаменти в България е нелош начин за инвестиране на капитал. Ценовият тренд ни позволява да се надяваме, че закупеното днес жилище ще може да бъде продадено след няколко години на още по-изгодна цена. Освен това наемите в България са доста високи. Да се отдават под наем търговски и жилищни помещения е особено печелившо в големите градове в страна, например в София, Пловдив или Бургас".

Данила Савченко, генерален директор на компанията EVANS Russia, изтъква още един фактор, който поддържа търсенето на жилища в България от руснаци – България е член на ЕС и нейните граждани имат право на безвизово пътуване в страни от Шенген. Тя посочва също, че курсът на лева към еврото е фиксиран и не зависи от колебанията на валутните курсове.

Руснаците, отбелязват също така експертите, купуват в България жилища с две-три спални съвсем близо до морето – така наречените морски вили, където можеш да изпратиш децата с бабата през лятото.

Специалистите от Tranio подчертават още, че процедурата по придобиване на недвижим имот в България не е сложна.

Те все пак изтъкват, че е трудно да се реализира идеалната схема за експлоатация на жилища, за която мечтаят всички купувачи – да живееш в него през лятото, а през останалото време да се дава под наем. "Жилищата в курортите се търсят главно през топлите месеци и са празни през по-голямата част от годината. Затова е трудно да се печели по този начин", резюмира Юлия Кожевникова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
4
 
26
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Спрях да чета при "... цените на имотите в България варират от 800 до 3000 лв. на кв. м."Абсолютни глупости и ниско ниво на драскачите в този сайт.
78
24
 
57
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Не ви харесват руснаците, които идват у нас на почивка семейно, с жена и деца, понякога-2-3 семейства заедно? Инвестират и купуват, плащат данъци за тези имоти? А харесват ли ви пияни английски тиинейджъри, биещи сервитьорите с камъни по главите, а когато ги осъдим-Англия си ги прибира да лежат там, и ги освобождава още на летището? Или пияни шведи, дето ритат в главите нашите чистачки по хотелите? Ей така, заради спорта? Ами, да докараме още такива, заради евтиния алкохол и леките жени?
77
38
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябват шашави руснаци.....Гони тая ***!
76
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До по-далече от РусияТъпънар, включи си тв и погледни
75
7
 
16
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
По данни на Евростат за четвъртото тримесечие на 2017 г. жилищата в България са стрували с приблизително 20% по-евтино от третото тримесечие на 2008 г.По данни на същия Евростат, свинска врата пържола през 1968 г. е по-евтина от 1 кг. моркови през 2018 г.
74
11
 
35
 
! Отговори
Baba vi...... преди 5 години
Тук само хора където работят за 600 лв. пишат. Виновни им били Русия, Германия, Франция и Англия :))))хаха хаКато харесвате Германия и Англия ходете там Вие. ........ама там се иска дупе .....Смотани простаци какво Ви е.бе кой идва и кой си отива. ....направете така за Вас да пишат.
73
42
 
31
 
! Отговори
се се се ре - умре преди 5 години
Бягат от *** расия
72
30
 
20
 
! Отговори
москвич-бракма хо хо преди 5 години
Не мога да разбера защо някой продажни рубладжии каро видят пиян и проост руснак си свалят гащите ??????
71
24
 
24
 
! Отговори
аката преди 5 години
Българското крайбрежие се русифицира ,криминализира и накрая ще се КРИМизира . После да не си хапем ***!
70
8
 
38
 
! Отговори
Лъжа преди 5 години
Спадът на руски туристи у нас за юни е над 30% спрямо 2017. После Ангелкова нека лъже и маже.
69
13
 
27
 
! Отговори
Generalissomo FRANCO преди 5 години
Освен гореизброените причини, има и още една съществена : свобода !
68
43
 
46
 
! Отговори
рашка говняшка преди 5 години
А и има достатъчно българи с промити мозъци които като видят руснак им се отварят задните части.
67
6
 
30
 
! Отговори
так преди 5 години
България е член на ЕС и нейните граждани имат право на безвизово пътуване в страни от Шенген. Тя посочва също, че курсът на лева към еврото е фиксиран и не зависи от колебанията на валутните курсове.
66
38
 
42
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 5 години
Колкото по-далече от Русия, толкова по-близо до цивилизацията.
65
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Германия яди от Корея !!
64
20
 
53
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Удивително провинциално мислене в коментарите. Не стига, че вложиха милиарди в нескопосаното строителство, после плащат за обзавеждане и услуги. И накрая да ги гоним!. Че то ако си заминат, Черноморието както няма нито едно предприятие работещо, ще остане бетонна пустиня.
63
17
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сред немците винаги се намират такива, които надминават по простотия и Бай *** на Алеко Константинов. Анличаните, които идват в България са утайката на обществото. Немците и анличаните не харчат много пари по морето за разлика от руснаците, които харчат доста, а и имат пари. Тези руснаци, които нямат пари не идват в България.
62
56
 
21
 
! Отговори
bolbov преди 5 години
От руснаците харесвам само Сталин,защото е руснак с грузински произход и ги е избивал масово.
61
34
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РУСНАЦИТЕ СА ЛОШИ САМО ЗА ХИТЛЕРИСТИТЕ И КОЛОНИЗАТОРИТЕ.
60
44
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази година на Златни пясъци от Май месец е пълно с Германци. Психозата, че руснаците щели да провалят сезона ни ..изобщо не е верна. Тяхното място се заема от доста по платежоспособните Немци. Много са готини пият , ядат и се веселят. Дано туризма ни стане само от немци и англичани.