Путин или Тръмп – кой от тях ще спечели повече? Вече е ясно!

Руският президент ще действа вероятно като лидера на КНДР
29 юни 2018 20:42, Елка Василева
185
Путин или Тръмп – кой от тях ще спечели повече? Вече е ясно!
Доналд Тръмп и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

За какво му е на Тръмп тази среща с Путин? Никак не е трудно да се отгатне още отсега, пише кореспондентът на Дойче веле в САЩ Миодраг Сорич. Ето аргументите му.

Какво може да постигне Доналд Тръмп на срещата си с Владимир Путин? Малко. Русия няма да се изтегли от Крим, ще продължи да подкрепя бунтовниците в Източна Украйна, както и президента Асад и иранските войски в Сирия. Тръмп така и няма да успее да промени Путиновото "Russia first".

Затова пък шефът на Кремъл може да очаква доста повече от срещата си с Тръмп. Ако двамата съвместно обсъдят ядреното разоръжаване, това би показало на целия свят двама политици, които разговарят като равен с равен. А това ще е точка в полза на Путин, независимо дали ще постигнат някакъв резултат или не.

В същото време подобна среща на върха, проведена точно в сегашния момент, би помогнала на Путин да внесе допълнителен разкол в западния лагер. Целта на Великобритания да доведе Русия до международно изолация след аферата „Скрипал“ би се оказала провалена не от кого да е, а тъкмо от "Големия брат" отвъд Атлантика. Украинците също ще се почувстват излъгани, ако не и направо предадени от САЩ.

Още по темата

А Киев ще е принуден да си признае, че Вашингтон винаги го е подкрепял със силни думи, но много рядко с пари. Путин може и да се съгласи на някакви отстъпки по отношение на конфликта в Украйна, но само ако в замяна на това американците прекратят съпротивата си срещу изграждането на газопровода "Северен поток-2".

Какви ще са последствията?

САЩ несъмнено ще запазят санкциите си срещу Русия и след срещата на двамата лидери. По чисто процедурни причини американският Конгрес не може да ги отмени от днес за утре. А на конгресмените в момента им липсва и нужната за това политическа воля.

Защо му е тогава на Тръмп тази среща с Путин? От една страна той иска да изпълни предизборните си обещания, сред които фигурираше и подобряването на отношенията с Русия. От друга страна Тръмп явно се нуждае от подобни политически инсценировки, с които да напомпа допълнително личното си его. Подобно себелюбие автократите винаги използват в своя полза. Севернокорейският диктатор Ким Чен Ун, например, де факто не направи никакви отстъпки пред американците, но Тръмп се постара да представи срещата си с него като исторически успех. Путин със сигурност е регистрирал това и ще действа по същия начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕШЕ ПРЕКРАСЕН ХОД НА ТРЪМП ДА СМАЧКА ФАСОНА НА ШЕСТОРКАТА ОТ Г7А сега се подготвя и повишаването на митата на немските автомобили в САЩ,което ще удари яко дойчовците, които и без това страдат от недостиг на пазари.
138
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече е ясно ! Да наистинае ясно че в главата на джурналисткатацари пълна мъгла .Едва ли Путин си говорина английски и казва"Russia first."
137
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При Путин са извървяха всичкилидери от целия свят --Тръмп е просто един от тях .Да сравняваш неговия статусс този на севернокорейскиялидер значи че нищо не разбираш от геополитика или че сижурналистически парцaл .В случая е вярно второто .
136
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разсъжденията в тази статия са манипулативни .На практика Путин няма никаква нужда да правиотстъпки . Срещата е поисканаот сащ , провежда се впреддверието на Русия --Хелзинки . сащ са вдигнали бялото знаме .
135
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп в сравнение с Путине срамежлива ученичка --не виждам какво може да спечели .
134
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Белене ще прави бизнес срусофоби -- това ще му есуровината .
133
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 21 век пиночетовци не вървят .Отиват си по канален ред в месомелачката .
132
1
 
21
 
! Отговори
никой преди 5 години
който от двамата да спечели - печели за народа и страната си, лошото е, че ние БГ не печелим нищо, а само си лаем
131
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги когато Днес пусне статия за Русия или Путин, винаги изпълзяват няколко злобни комплексирани червейчета които повръщат дежурните си клиширани зловония върху Путин. Те не променят нищо. За това им плащат от чужди посолства и фондации. Но поне могат да се преброят колко са русофобите в Бг- една жалка шепичка.
130
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Гейповейците мразят Тръмп заради действията му и успеха му срещу лесборалните им "ценности". Освен това той си държи на думата, което също безмерно ги вбесява.
129
0
 
15
 
! Отговори
Не преди 5 години
Не ги мислете тия...Едно е ясно, че ние го Д.
128
7
 
9
 
! Отговори
xaxa преди 5 години
Много е вероятно Тръмп да се окаже червен агент на КГБ ,даже и кожата му е червена !
127
7
 
25
 
! Отговори
Дааа преди 5 години
Така нареченият запад по точно неговите остатъци са в тежка и скъпоструваща пропагандна криза,от която излизане няма.така че Путин ще продължи да прави това което си поиска и както си поиска.на среща си има безпомощни розови капачки в партер.това е жестоката истина
126
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината.., толкова абстрактна, за едни истина за други лъжа. Каквото и да се направи, вече е правено.
125
6
 
12
 
! Отговори
Men преди 5 години
До днес може ли да пишете нещо което не е взето от дойче веле само не бяха ли финансирани от ЦРУ те. Нека прочетем и други гледни точки.за да можем поне да се опитаме да отсеем истината. Иначе ни промивате мозъците. И няма големи разлики с работническо дело
124
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩИТНИЦИТЕ НА ДЖЕНДЪРИТЕ ЖИВКОВ И БРЕЖНЕВ КОИТО ГИ ИМА НА СНИМКА ДА СЕ ЦЕЛУВАТ ПУБЛИЧНО БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЯ СИ ЗАЩИТАВАТ НЕУМОРНО ПИЯНИЯ ***!!!
123
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много руссияни, много русофили!Искат си *** която ни даваше Кпсс!Те не искат и чуят думата 'цивилизация' щото в главите им е втълпено, че цивилизация това *** в която живеят, която им я даваше Кпсс и, че няма друга цивилизация освен капеесейската ***!А и не дава да му се обясни, че това да живееш в ямата между курешки и *** картофи не е никаква цивилизация, а е изтезаване на личността!!Е ми тогава да не ни пречат да живеем в красота, а не в *** яма!!
122
3
 
15
 
! Отговори
Ньойски договор преди 5 години
Никой вече не Ви вярва на лъжите и глупостите. Манипулациите може да си ги заврете обратно "ин дъ ес".
121
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много русофоби много Кончитовци,много ***.
120
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Русия и братския руски народ.Да живее Путин.