ЕС удължи санкциите срещу Русия

Забрана за достъп до борсите и търговията с оръжие до януари догодина
6 юли 2018 11:15, Екип на Dnes.bg
164
ЕС удължи санкциите срещу Русия
Снимка: Rеuters

Европейският съюз удължи икономическите санции срещу Русия заради конфликта в Източна Украйна. Новото продължение, което влиза в сила в понеделник, е за срок от 6 месеца и ще продължи до 31 януари догодина.

Решението за удъжаване на ограниченията беше взето на срещата на върха на ЕС в края на юни, като всички страни членки сега го потвърдиха и формално.

Нито една държава не се противопоставя на икономическите оганичения, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, като страни по Минските споразумения, докладваха пред лидерите, че Кремъл не прилага изцяло договореностите от 2015 г, което е условие за отпадане на санкциите.

ЕС прилага икономическите ограничения срещу Москва от юли 2014 г. Именно в отговор на тях руският президент Владимир Путин забрани вноса на европейска селскостопанска продукция и хранителни стоки в Русия.

Европейските икономически мерки засягат финансовия, енергийния и отбранителния сектор, както и търговията със стоки с двойна употреба. По-специално ЕС забранява на 5-те най-големи руски държавни банки и по три от топ енергийните и отбранителни дружества да се търгуват на стоковите му борси.

Блокиран е и вносът, и износът на оръжие, като и на стоки с двойна употреба. Ограничен е достъпът на руски и опериращи в Русия компании до технологии и услуги, свързани с търсенето и добива на нефт и газ.

Продължаването на санкците влиза в сила в понеделник, когато ЕС ще проведе среща на високо равнище с Украйна в Брюксел, на която се очаква да потвърди позицията си за запазване на териториалната цялост на страната и за прекратяване на военните действия в източната й част.

През юни ЕС удължи и санкциите за анексирането на Крим и Севастопол за срок от една година. Те са свързани със забрана за внос на стоки, произведени на полуострова, блокиране на европейски инвестиици там и допускането на сървременни енергийни технологии.

Сега ЕС предстои да вземе решение дали ще удължи и индивидуалните ограничения срещу 155 близки до Кремъл лица и 38 компании, които изтичат на 15 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
5
 
! Отговори
С5 преди 5 години
Разбира се че трябва да има санкции. Русия прави перфектно световно,значи има нещо гнило. Ето цяла америка ( от канада до аржентина) наложиха и те санкции като напуснаха световното. Ако Англия случайно стане св шампион как ще вземат купата от Путин?? Ами ако я намаже с новичок?? Благодарение на Тръмп петрола скочи и газта. Русия пък си оправи икономиката. Браво на...санкциите
147
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САНКЦИИТЕ СА МНОГО МАЛКО!!!!ПЪЛНО ИКОНОМИЧЕСКО ЕМБАРГО ТРЯБВА ДА СЕ НАЛОЖИ НА АНТИХРИСТКИЯ РЕЖИМ В РУСИЯ!
146
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 143:Значи, колкото повече санкции, толкова по-висок рейтинг за Путин !!!Пазарна икономика ала КГБ !
145
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все едно да плащат кучето със салам.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минимална заплата в русия 2018: 11163 ruble ($178) per month. (след вдигането с 30%)
143
5
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ДЪВЧАТ РУСИЯ И ПУТИН ТОЛКОВА РЕЙТИНГА МУ СТАВА ПО ВИСОК. ЯВНО ХОРАТА ПО СВЕТА ГО ХАРЕСВАТ КАТО УПРАВЛЯВАЩ ТАКАВА СТРАНА ОТ 150 МЛН. ЖИТЕЛИ. Е ПА ДА НЕ СА САМО СТРАНИТЕ ОТ ЕС. ИМА МНОГО ДРУТИ КОИТО ТЪРГУВАТ С РУСИЯ И НЕ СЕ СТРАХУВАТ ОТ САНКЦИИТЕ НА ЕС И ЧИЧО САМ.
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп тихо и систематичноприготвя дръвника за"велика америка."
141
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин уверено води Росия на заколение.....
140
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Путин в Русия са недоволнии се оплакват някои от художествено-творческата интелигенция .Това са хора с перверзно възприятиеза света , въобразяват си че са нещопо - , както навсякъде (и тук) .Това са просто клоуни , вземащи се многосериозно
139
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има някаква откачалкав герп която твърди налявои дясно че има заплаха отРусия и Китай , всеки българин носи отговорност какво правитози човек на държавназаплата в народното събрание .
138
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай постепенно започва да изключва сащот световната търговия .
137
20
 
5
 
! Отговори
Русия потъва преди 5 години
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
136
4
 
17
 
! Отговори
Ан12 преди 5 години
До САЩ СА ВЕЛИКИДобре бе, фич. Велики са. Гледай си американските филми, карай си немските коли, пий си уискито...Кандидатствай за виза. К"во се занимаваш с руснаците. Остави ги да си живеят в землянки, да пият препарати..Що се занимаваш с тях, ако нещо не те ръчка? Напиши нещо за СА, за Индия...
135
4
 
13
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ГЪРЦИТЕ СИ ПОЛЗВАТ ГРУЗИНСКИ И АРМЕНСКИ И ДОРИ ТУРСКИ ФИРМИ И СИ ТЪРГУВАТ С РУСИЯ И ИМ Е ПРЕЗ...ОНУЙ- ЗА ТЪПОТАТА НА ЕВРЕОЕВРО САНКЦИИТЕ !!! АМА НАШИТЕ СЕЛКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ...АМИ ПОЛСКИТЕ ... АМИ ДОРИ ФРЕНСКИТЕ ...ЛЕЛЕ ...ЛЕЛЕ ...ДА ИЗЛИЖЕМ ЗАД... НА ВАШИНГТОНЦИТЕ !?!?!?
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
корекция: Роден в Смилян, Австро-Унгария(днешна Хърватия), по произход Никола Тесла е етнически сърбин, който впоследствие приема американско гражданство.Уикипедия
133
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 131 Никола Тесла не е ли румънец
132
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме му на Путин на оная работа
131
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айнщайн е немски евреин, Вернер фон Браун е германец, Тесла е хърватин, Сикорски е руснак, Джон Атанасов е българин. Да продължаваме ли безкрайния списък?
130
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩ СА ВЕЛИКИ 120Абе я се разкарай вече оттука бе.......омръзна на всички с мантрите си! Краварите били "велики".............ами и у нас му-т-ри-те са "велики", ограбиха всички трудяги и сега се правят на бизнесмени! А краварите НИКОГА НЕ СА ВОДИЛИ ВОЙНИ НА СВОЯ ТЕРИТОРИЯ, НА ТЯХ НЕ Е ПАДНАЛА НИТО ЕДНА БОМБА, НЕ СА ЗАГУБИЛИ НАД 30 МИЛИОНА ЧОВЕКА В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, НЕ СА ВЪЗСТАНОВЯВАЛИ РАЗРУШЕНА СТРАНА, А САМО СА крали, печатали хартийки и подмамвали умове от цял свят! Не-ка-дъ-р-ни-ци!!!!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Арсенал SAM 7 SF страхотен калашник .