Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор

ЕС и НАТО подписаха декларация за сътрудничество преди пристигането на Тръмп
10 юли 2018 16:30, Екип на Dnes.bg
359
Европа до Тръмп: Русия е проблем, не партньор
Снимка: Rеuters

Европейският съюз предупреди американския президент Доналд Тръмп, че Европа е неговият стратегически партньор, а не Русия.

Ден преди срещата на върха на НАТО и седмица преди разговорите на Тръмп с руския президент Владимир Путин, президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви, че "винаги е добре да се знае кой ти е стратегически партньор и кой ти е стратегически проблем“.

Туск изрази възмущение от "почти ежедневните“ критики на американския президент, че ЕС не харчи достатъчно за сигурност, оставяйки на САЩ сам да се грижи за европейската сигурност и каза, че САЩ не е имал и няма по-добър съюзник от ЕС.

"Европейският съюз харчи за оръжие много повече от Русия и толкова, колкото Китай и това е инвестиция в общата ни отбрана и сигурност, което не може да се каже със сигурност за руските и китайските разходи“, заяви Туск по време на церемония за подписването на декларация за сътрудничество между ЕС и НАТО в Брюксел.

Президентът на Съвета добави, че "парите са важни, но солидарността е по-важна“ и припомни, че именно Европа първа отвърна на молбата за помощ на САЩ след терористичните атаки на 11 септември и че европейските войници са се били рамо до рамо с американските в Афганистан, губейки 817 живота след тях.

"Скъпа Америка, уважавай съюзниците си, защото те не са много“, каза още Туск. Той призова президентът Тръмп да помни кои са му съюзниците, както на срещата на НАТО, така и "още повече, когато се срещате с президента Путин в Хелзинки“.

Часове преди пристигането на президента Тръмп в Брюксел, където той ще участва в започващата утре среща на върха на НАТО, ЕС и Пакта се врекоха да разширят сътрудничеството помежду си, за да гарантират сигурността на европейците, ако Тръм изпълни заканата си да остави Европа да се брани сама.

С декларацията ЕС и Алиансът се заричат да задълбочат и разширят съвместните си дейности извън досегашното съдействие в операциите срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море, кибер и хибридните заплахи.

ЕС и НАТО си обещаха "бърз напредък“ и в военната мобилност на жива сила и въоръжение, борбата с тероризма, както и подкрепа за сигурността на съседите на ЕС от Изток и от Юг, откъдето идват основните заплахи за сигурността на Европа.

От своя страна ЕС, се ангажира да инвестира повече в отбрана, чрез новите инициативи ПЕСКО и Европейският отбранителен фонд, чрез които съвместно ще разработва, купува и ползва оръжия и друго оборудване за целите на отбраната.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг напомни, че след напускането на Великобритания на ЕС през март догодина, 80% от разходите за отбрана в Пакта ще идват от страни, които не са част от Европейския съюз. В момента само 8 от еврочленките изпълняват ангажимента си към НАТО да харчат поне 2% от БВП за отбрана. България не е сред тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво интервю:)))Няма да ходя на младежка бригада....има други визи
246
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кога ще имаш пари да посетиш любимите щати:)))))О, забравих. Трябва виза.А там трудничко. Айде до сутринта да си заработил за едно питие.За щатите ще ти трябва малко акъл на мястото на тиквата.И при соца и при тъй наречената пазарна икономика може.Само че се иска акъл и топки.Нещо което ти нямаш
245
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
265, за разлика от теб съм бил и в САЩ и в Русия.*** съжалява че е заспала на плажа, докато някой ром те е правил:)))) Като събереш пари се разходи до щатите щом си много умник.Ама надали
244
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Третополов със тролене ще има ли за кафе:))))Казват че герб нещо са я закъсали, та изчакай превода и после се поти в панелката.Нали чу как се молеше Бойко на Путин:))))И ти така
243
8
 
7
 
! Отговори
Русомраз преди 5 години
До 262Понеже беше много хубаво преди 89-та, за това границите бяха затворени!Недай боже хората да избягат от хубавия соц...Maлоумник!
242
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Клозетния плъх се среща с президента на САЩ:)))А Цветанов само по телевизията е виждал Тръмп.Лоши опорни точки ти дава пъпеша
241
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При САЩ Сирия беше под властта на ИДИЛ.При Русия Сирия си върна територията.Факт! Който го може...може.При СССР имахме армия 110 000 със самолети и танкове.В НАТО нямаме самолети и 30000 армия.Щит-82 след 50 г.не може го направим.Троловете тук не могат да направят и 30 лицеви.Навремето само на физзарядка се правиха няколко серии по 30.Сега имаме химия за уголемяване на бързо на мускули.След 30-та стават импотентни старци .... Навремето се слушаше Смоуки.Сега чалга...
240
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРуснаците направиха дребни корабчета, по 800 т водоизместимост, с които ГАРАНТИРАНО могат да потопят каквото си искат! Клас "Буян" носи по 4 "Калибър".--------------------Ако нещата ставаха с малки корабчета, американците отдавна да са минали на малки корабчета. Тези малки черупки не могат да се доближат на 500 мили от самолетоносач.
239
4
 
7
 
! Отговори
Търся работници преди 5 години
Слава на НАТО и САЩ- съсипаха Украйна и този сезон наех 50 украинки за сервитьорки и готвачки в хотела си на минимална заплата.
238
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден светът ще се поучи от опита на Южна Африка. Дано не е късно.Вервайте ми бели братя!
237
1
 
18
 
! Отговори
Гербер от немай къде преди 5 години
КРАЙ 226 написа това... Естествено че руската армия е по-слаба от американската. ОБАЧЕ с 10 пъти по-малко пари тя е почти толкова силна. А и руснаците има РОДИНА за разлика от американците. Дано никога не разберем коя е по-силната армия. Европа няма да прокопса докато гледа на Русия като на агресор и проблем, а ислямски муджахидини и ги среща с букетчета по гарите
236
0
 
6
 
! Отговори
Гербер от немай къде преди 5 години
До Край.Благодаря!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Това е истината. Защо политиците не признаят това???
235
3
 
8
 
! Отговори
42 преди 5 години
До 244Много си прав. След ВСВ спря истинското развитие на света, защото само БЕЛИТЕ могат да го организират и управляват, а не семити, монголоиди или черни.
234
24
 
2
 
! Отговори
истина преди 5 години
АКО НЕ БЯХА САЩ ДО СЕГА ХИТЛЕР ДА ГОСПОДСТВА НАД ЦЕЛИЯ СВЯТ.
233
0
 
18
 
! Отговори
Д преди 5 години
Ес старчоци алкохолици седнаха там и лапат големи пари и не дрънкат глупости
232
2
 
20
 
! Отговори
Друг преди 5 години
То на една среща в Петербург Путин каза на Макрон полусериозно ,да не се притесняват че ако САЩ не могат да ги пазят то ще ги пази Русия от когото пожелаят. Какво значение имат танкове и автомати че и аероплани,когато има ядрени ракети... Но ***-лоумният Трът иска да изцица Европа. Тръгнат ли Циркони,Булави,Калибри..никой от никой не би се опазил. Добре е цивилизиованният свят( белите) да изпържат Рияд и ще има мир
231
3
 
20
 
! Отговори
Стига... преди 5 години
...сте рекетирали хората с разходи за охрана!!! Дайте на обикновения българин работа и достойно заплащане. И НАТО и БРИКС и ЕУ не струват, понеже не могат да осигурят на българина елементарния устойчив растеж на ПОКУПАТЕЛНАТА МУ СПОСОБНОСТ!!! Другото е ала-бала. Не ви вервам повеке!
230
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди европейският съюз имаше съветски съюз инженерите и на двете са едни и същи хора, явно е обаче другарите Туск и Юнкер са прекалили с алкохола и са забравили това.Имат късмет че господин Владимирович Путин е културен и образован човек и не си хаби нервите да се занимава с *** и загубеняци. Имали армии ЕС и Нато- ИМАТ ОБАЧЕ С ТРАВЕСТИТИ НАТЪППКАНИ БЕТА БЛОКЕРИ ПРОМЕНЯЩИ НАСТРОЕНИЯТА.Ако всички мюсулмани решат да превземат западен ЕС -НИКОЯ АРМИЯ НЕ МОЖЕ ДА ГИ СПРЕ.
229
1
 
22
 
! Отговори
Европа и Америка преди 5 години
Евро лидерите са толкова жалки, молят се на Сащ като малки дечица направо ще заплащат.Американците защо очакват от гейове и педофили да мислят за военна защита и други мъжки дейности.Европейците са флегми и мисленето им е такова извратени мозъци нищо не става от тях.
228
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
че Русия иска да напада ЕС! Това е абсурдно! .Естествено. Русия не смее да пипне с ръка нито ЕС нито НАТО защото прекрасно знае, че ще и отсекат ръката с която пипа. Затова хвърля всички усилия за да разруши тези съюзи.