Закъснялата среща на "царя" на Русия Путин и нестандартния Тръмп

Няма лична неприязън между тях, но няма и видими признаци за насрещно движение
14 юли 2018 19:53, Елка Василева
152
Закъснялата среща на "царя" на Русия Путин и нестандартния Тръмп
Владимир Путин и Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Във всяка партия шах важно място има дебютът. Основна задача на шахматните дебюти е да осигуриш на своите фигури изгодни позиции за сметка на противниковите. Сред тях обаче има и една специална категория - гамбитът. Използвайки гамбит, играчът жертва пешка, за да получи удобно положение, от което да развие бърза и форсирана атака.

Обърнатата дъска

Днешните руско-американски отношения наподобяват игра на преобърната шахматна дъска и никак не напомнят партия, в която се играе гамбит. В тях виждаме твърде много противоречива риторика и насъбрали се грешки, взаимна предпазливост и предубеждения, обиди и упреци, небивалици и обвинения, прекомерни очаквания и излъгани надежди - неща, съвсем непредразполагащи към пробиви и бързо постигане на целите, пише Валерий Гарбузов, в. "Независимая газета".

Още по темата

Придружена с геополитически сблъсъци, повишената външнополитическа активност на двете държави заведе в задънена улица отношенията помежду им, парализира целия комплекс от проблеми, върху които години наред се градеше двустранното взаимодействие.

През последните няколко години в отношенията между САЩ и Русия се формира дневен ред, който, вместо да сваля, вдигаше все повече нейния конфликтен потенциал: украинската криза и неразрешимата ситуация в Донбас, присъединяването на Крим и войната в Сирия, обвиненията срещу Русия, че се е месила в президентските избори от 2016 г. в САЩ, и антируските санкции, експулсирането на дипломати и затварянето на дипломатически мисии. Взаимните пропагандни атаки го циментираха, трайно го насочиха в коловоза на конфронтация. Тези бързо натрупани грамади блокираха и без това крехките отношения, разрушиха ги до основи.

Сблъсък на века

Днешният упадък на руско-американските отношения се дължи всъщност на три конкретни трудноразрешими проблема: украинската криза, войната в Сирия и антируските санкции. Във всички тях по един или друг начин се отрази реакцията на САЩ, предизвикана от решителното (понякога и дръзко) геополитическо поведение на Русия, решила да преразгледа политиката си от 90-те години на миналия век.

Политическият елит в САЩ съзря в тази практика сериозно, демонстративно предизвикателство от страна на Русия срещу американското глобално надмощие - това навярно е най-сериозната пречка за излизане от сегашната безизходица. Безизходица, създаваща предпоставки да се стигне до сблъсъка на века.

За пръв път след края на Студената война, щом срещнаха подобна заплаха, САЩ използваха режим на санкции, целящ възпиране на Русия и подкрепен от над 40 държави.

И точно в тази необичайна ситуация (година и половина след избирането на Тръмп) бе договорена най-сетне първата официална среща между двамата президенти на 16 юли в Хелзинки. Среща, явно закъсняла, но все пак необходима. Поне като опит да се изтръгнем от плетеницата, в която се сплитат обвинения и раздразнителност, илюзии и надежди, впримчвайки в мрежите си понякога мнозина.

Лидерите

Годините, прекарани от двамата лидери по върховете на властта, формираха на Запад трайна представа за всеки от тях. Там виждат Путин като "цар" на нова Русия, авторитарен, зловещ и коварен демон на съвремието, който решително и безпощадно променя геополитическата конфигурация и прекроява света по собствени шаблони.

Не по-малко забележителна е личността на Тръмп - президент своеобразен, оригинален, способен изненадващо често да мени възгледите си и отново да прави противоречиви изявления, неочаквани и нестандартни постъпки, които учудват и най-сведущите познавачи на световната политика. При всички различия обаче двамата имат обща черта - и Путин, и Тръмп са лидери, хвърлили открито предизвикателство срещу баналното течение на живота и досегашните устои на световния ред.

Още един важен момент - президентската среща ще протече в атмосфера на нарастващи разногласия между САЩ и другите членки на НАТО, в контекста на икономическите войни, разпалени от Тръмп, на фона на прозрението в ред европейски страни, осъзнали, че без Русия не може да се гарантира сигурност в Европа.

Не бива да забравяме и друго - положението на самия американски президент в страната му наистина е укрепнало за година и половина, но все още е нестабилно. Съдбата му е все така в ръцете на Конгреса. Разследванията за намеса на Русия в изборите през 2016 г. продължават, не спират и атаките срещу Тръмп от страна на откритите му противници.

Независимо от публичните уверения на президентите Путин и Тръмп, че се стремят към двустранни контакти, и от липсата на лична неприязън между тях, все още няма и видими признаци за някакво насрещно движение.

Въпроси без отговори

Какво да очакваме прочее от срещата в Хелзинки? Дали ще е поредният разговор за проблемите без някакви конкретни и значителни споразумения? Ще приключи ли срещата поне с най-обща декларация или с устни договорки, които да станат тласък към принципно нови отношения? Или ще видим едно начало на съгласувани действия (във връзка с ракетите със среден и малък обсег, противоракетната отбрана, Иран и Сирия, дори може би с Донбас), които ни дават възможност да тръгнем към бавно, но сигурно реставриране на сградата, разрушена до основи? С оглед целия днешен сложен подтекст на руско-американските отношения трудно бихме дали ясни отговори. Едно е сигурно: двамата президенти предстои да започнат твърде нелесен диалог по твърде нелесни проблеми. Щом е така, самата среща като факт изглежда вече е успех.

Какъвто и да бъде резултатът от президентската среща, е време да осъзнаем, че без конкретни промени във външната политика на Русия и на САЩ едва ли ще има промени и в двустранните им отношения. Дали обаче по принцип са възможни промени, позволяващи на двете страни да установят диалог и същевременно всяка да води твърд външнополитически курс, реализирайки собствена геополитическа програма? Този въпрос неизбежно ще е първият, пред който ще застанат участниците в хелзинкските преговори, приковали вниманието на цял свят. Въпрос, на който едва ли днес някой би дал изчерпателен отговор.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
11
 
! Отговори
Деба преди 5 години
Новият хегемон Сащ-РусияИзраел другите продават дъщерите си да ги чу.ат арабите за парче хлеб.Срам.Скоро Хилари Клинтън ще умре!
82
30
 
7
 
! Отговори
славянин преди 5 години
Дядо беше славянин Тате беше славянин Слaвянин съм и азБългарите са измислена нация от Тито и БЮРМ
81
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БВП!Това животно не означава НИЩО кой колко е БОГАТ!Ако в България "подстригване" (услуга-продукт) от 10 лева, стане 100 лева, повишаване е 1000%, от което следва, че БВП ще ние е 1000% по-висок, обаче за да платиш "подстригането" трябва и да получаваш и 1000% по голяма заплата, и на края пак си на НУЛА! Всичко зависи от парите (дълговете) които си взел, САЩ имат най-голям БВП, обаче имат най-голям ДЪЛГ, и то към Китай! Друго което е важно е какво формира БВП, 1000 маникюра или 1000 хляба?
80
6
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Българите сме ацтеки, потомци на Кетцекоатъл и Уицли-Пуцли!
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Бокич тиквуняка где?
78
0
 
1
 
! Отговори
Заблудена уфсъ преди 5 години
К'во си мислите?, къде са ви "вложенията"?. . Нито Ер, нито Тръмп ви ги пази. Всичко е хартия (жалко за дърветата.)
77
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дук и козяка ко пият едно кило ракия оня у 6 сабахлем изкара колоните и надуе бела роза приятно ти спане дук може и по плочки да застане
76
3
 
22
 
! Отговори
Осман преди 5 години
До Нов световен редЗа саудитците сте прав но за Ким Чен Ун грешите. Саудитците са кралско семейство което живее в охолство меко казано. И искат да продължават по същия начин. В добри отношения са с Израел защото нямат друг избор. Американците пък си затварят очите за липсата на демокрация там. Диктуват им и колко петрол да произвеждат и да продават. Северна Корея е съвсем друго. Те не са бедуини газещи петрол. Но си имат атом. И рижавия *** се срещна с "човека ракета" за да си няма проблеми
75
1
 
3
 
! Отговори
Леле 84 преди 5 години
Така им наби канчетата на саудетата , че го подкупиха с една стотна от неговите долари.Петродолари да си чувал
74
7
 
4
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Защо да плячкосваш нещо , като можеш да си го купиш на безценица.Пример-Аляска
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже оня забрани шума в градовете сега шума щее на село съмнява ме някои да спазва отиваме си на село
72
0
 
3
 
! Отговори
Шах+мат преди 5 години
От снимката личи, че никой няма намерение да отстъпва, не гамбит, а реми, засега?
71
3
 
8
 
! Отговори
което не знае преди 5 години
Путин е президент на Русия ,а не цар.
70
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога зад всяка единица валута в света имаше единица злато на банкнотите пишеше обезпечени със злато може да се говори за единен стандарт за БВП. ега няма такъв стандарт еди хамругер в САЩ струва 5 долара в Русия същия хамбургер струва 2 рубли това значи ли, че САЩ са произвели 30 хамбургера ? Защото с 5 долара в Русия ще си купя 30 хамбургера.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То пеи вуичо времето бе друго а дано се върне
68
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех вуичо бе наи добрия учител пии прави оборот и не говори прав е бил поздрави вуиче тия това него знаят зеене и пиене не върви евала на наи готиния кръчмар
67
3
 
9
 
! Отговори
Определение преди 5 години
***, по-***, най-***, полицай! Държава пълна с полицаи/ кучетата на властта/ никога няма да просперира! Справка България, САЩ/21 трилиона външен дълг/ и космически БВП да имат дълга им не спада а расте! Държава изправена пред фалит не спира да печата тоалетна хартия/долари/
66
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ залязват, Ердоган си изтегли всичкото злато от САЩ, ако го последват още 2-3 държави и доверието в САЩ ще се срине. Китай и Русия няма да могат да си приберат дълговете туй значи цялата светoвнa икономика да се срине като сламена къща.
65
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ имат над 210 трлн $ нефинансирани задължения при 20 трлн $ БВП да им е честито на бейби бумърите ще видят пенсия и здравеопазване през крив макарон.
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 64Е да де, ама надуват също и цените двойно тройно БВП-то им расте та се къса, докато се пукне балона, Oбаче изнасят много инфлация към света и печатят мангизи още и още шоуто трява да продължава. Сега с митата цените ще поскъпнат с още 20% и съответно и БВП-то им ще порастне така ще изкопчат ново увеличение на заема. Tърговската война е изгодна за САЩ, ЕС ще се озъби ЕС няма петродолари с тях да разкарва инфлацията