Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!

Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура
27 юли 2018 22:00, Екип на Dnes.bg
189
Европа пред нова заплаха: Китай е по-опасен от Русия на Балканите!
Снимка: Reuters, архив

Не Русия, а Китай е по-опасният за Европа външен съперник на Балканите. За това предупреждава еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан в интервю за американската медия "Политико Европа", публикувано днес.

Още по темата
"Повече трябва да се безпокоим от Китай, който се опитва да внесе своя начин на живот - смес от капитализъм и политическа диктатура", казва еврокомисарят, попитан за геополитическите влияния, идващи от Русия, Турция и Китай в региона.

"Китайците предлагат изгодни или не толкова изгодни заеми и ако те не бъдат обслужвани, се превръщат в капитал", обясни китайския бизнесмодел комисарят.

Той подчерта, че ЕС трябва да е наясно с тази стратегия и да реагира, тъй като според него тя е "едно от най-големите предизвикателства за Европа".

Хан даде за пример 165-километровата магистрала от черногорското пристанище Бар до Белград, която се строи с китайски пари и работници. Заемът за първия етап - 809 млн. евро увеличи задлъжнялостта на Черна гора до 80 на сто и доведе до замразяване на доходите и увеличаване на данъците, за да бъде изплатен. Според МВФ правителството не може да си позволи да вземе втори заем, за да продължи проекта и ако го направи, ще трябва да даде тежки гаранции, които ще дестабилизират страната.

Пекин гледа на Балканите като на врата за китайските стоки и пари към Европа. Гръцкото пристанище Пирея - най-голямото на Балканите, вече беше купено от Китай. Черногорското Бар ще му даде вход към Адриатическо море.
В момента Европа държи 75 на сто от инвестициите на Балканите и се опитва политически да задържи шестте държави в орбитата си с обещание за еврочленство.

"Идеалният вариант е всички шест държави да влязат заедно, но това е малко вероятно", каза еврокомисарят за разширяването.

Хан не се ангажира коя ще е първата страна в Съюза, нито че това ще се случи до 2025 г., "защото това означава преговорите да са приключили до 2023-а, а това е буквално утре".

В момента ЕС преговаря активно само с Черна гора и със Сърбия. Според Хан не бива да се очаква преговорите да приключат за по-малко от 8 години, колкото бяха необходими на най-новата членка на ЕС - Хърватия.

Причината е че Брюксел промени подхода си към разширяването след преждевременно влизане на България и Румъния и сега иска устойчиви резултати от прилагането на реформите, а не само приети закони.

"Научихме си урока от предходните разширявания", увери еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха така, сетила се Мара да се побара!
43
23
 
5
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
Няма по-опасен режим от този на Комунистите от Пекин, забравихте ли Тянанмън, как с танковете прегазваха студентите, още тогава Запада трябваше да ги нападне и да ги изпари от лицето на земята. Сега последните години на политическите дисиденти в Китай им взимат органите за трансплантации и ги убиват. Няма такова чудо, трябва да ви е срам всеки път купувайки продукт произведен в Китай - това ви прави съучастници!!
42
4
 
18
 
! Отговори
lelka преди 5 години
След погрома, който ЕВропа в момента преживявя вече ми е все тая кой ще ни завладява. Така или иначе европейците и ние българите се топим като априлски сняг. Ако някой оцелее в резултат на евродиктаторите, то той да му мисли. След 50 години може и да натикат европейците в някой резерват, че да може да оцелеем.
41
0
 
30
 
! Отговори
Нашенец преди 5 години
Най-страшна за България е... България :) Съсипана държавица, ограбена... от наши хора. Управляващите ще си сърбат попарата обаче. 2 милиона гастербайтери няма вечно да пращат пари тук. Близките им рано или късно ще измрат. Тези пари помагат на икономиката да оцелее в момента, но това е изкусвено дишане уста в уста. Собствено дихание тази държава няма. Само кражби, наркотици и проституция. Чист фалит! Тежко ще е след само едни 5-10 години. Ще дойдат неусетно.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Брюксел си признаха, че са нео-комунисти и мразят капиталистически Китай.
39
21
 
3
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И да ми слагате минуси все тая умния българин ги вижда нещата Руски инвестиции нямаме търговския баланс е изцяло в полза на Русия точат ни държавата от всякъде а единственото което вкарват в България са леки жени по плажовете
38
5
 
4
 
! Отговори
1488 преди 5 години
Китайските Комунисти са ненадминати мошеници, ще ви подстрижат като прическата на Дебелият Ким...
37
12
 
4
 
! Отговори
БГ преди 5 години
И ще дам пример Китай по скоро ще построи АЕЦ БЕЛЕНЕ на загуба но ще иска да построи следващите магистрали и евентуално пристанище и евентуални такси от тях докато Русия с подкупи на правилните места ще възобнови проекта ще предложи уж изгодна цена която в следващите години ще стане двойна ако не тройна или ще ни осъди за нещо което ще плати да направят наши политици
36
18
 
1
 
! Отговори
евро-зона преди 5 години
Китайските неща едвам изкарват гаранционият си срок! Бъдещето е на САЩ и Доналд Тръмп!! Афропа няма бъдеще и на крива ракета и космоса й пречи!!!
35
5
 
18
 
! Отговори
не може да бъде преди 5 години
Не разбирам защо се говори толкова за опасностите от Китай и Русия?!Може би има такива,но от България не се виждат!Аз лично не виждам опасности от двете държави -поне засега!Но мога да приведа факти каква опасност за България представлява ЕС!Откакто сме в ЕС в България почти всичко ценно за страната е в разруха-промишленост ,селско стопанство,армия,здравеопазване,образование,демография и т.н!А изход не вижда-вижте Англия,голяма и силна държава не може да се откачи,договорът е така изпипан...!?
34
19
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
За балканите може би ,но за България лично Русия ни е враг номер 1 айде 2 да е след Турция!Китайците поне влагат нещо и развиват и търсят печалба а горните само ограбват и заробват
33
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Брюксел: Пекинската стратегия е заеми за налагане на капиталистическа диктатура"Бре, бре, бре, какви времена и откровения доживяхме! И това от устата на баш демократите и заклети капиталисти! :D
32
4
 
21
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 5 години
освновната заплаха а европа са продажните *** на слугинаж на глобалисткото лоби във ФАЩ това ни заплашва нас!
31
10
 
6
 
! Отговори
БГто преди 5 години
Китайците са сила! Цял Сибир завладяха , та какво остава за някакви си Балкани
30
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ни от интриги и лицемерие!Страната ни е в разруха и бедност,в страх и диктатура.Същите които търгуват с Азия и Русия,ни забраняват да търгуваме с тях,а и в България няма развитие,само едни олигарси и крадене.Нищо не се създава.Китай бил купил пристанището в Пирея?Ами вие не купихте ли пристанището в Солун,бе?Че и измукахте ресурсите на Гърция.
29
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Снимката от китайски бомбардировки над някоя държава ли е? И какво е това чудо заем налагащ "капиталистическа диктатура? :DТези в Брюксел ептен изтрещяха.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи, какви злостни интриганти, какви сплетници, какви завистници и вредители! Е, как може така да се градят добри международни отношения! Някаква дива злоба, лицемерие и лъжи за някакви "ценности". Оставете държавите и нациите да се развиват самостоятелно! Що за диктат! Що за дебнене! Що за изнудване! Че то по-лошо от "оня" централизъм. Злокачествена диктатура, облечени в розови ***!
27
10
 
7
 
! Отговори
анонимем преди 5 години
Никой не може да пере така пари както го прави Китай. Някой от вас да е работил ле с тях? Най-отвратителния работодател.Въобще не го интересува България.
26
3
 
30
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Китай бил "малко изостанал"? (Според Анонимен 13, де)"Изостана" го малко комунизмът, но "малко" забравяме, че тъкмо китайците са много по-напред и много по-бързи с цивилизацията в сравнение с "еуропейците", включително със сметките и търговията, водещият принцип при тях винаги са били парите, а не войните.Европа винаги е била бойно поле между Франция, Англия и Германия, сега - първи дружки, а всички останали сме включени в канализационната им система.Е, защо не ни дадат малко въздух, а?
25
26
 
8
 
! Отговори
рубладжийска статия преди 5 години
Платена статия ,която цели да отклони фокуса в посока Китай за да се омаловажи и забрави руската агресия в Европа