Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет

За Путин е добре повече хора да са обсебени от идеята за рояци руски шпиони
Обновена: 28 юли 2018 07:31 | 27 юли 2018 20:41, Камелия Цветанова
195
Това не е КГБ-то от времето на дядо ви, сега е в интернет
Снимка: Reuters, архив

Наблюдавайки конкуриращите се руски шпионски агенции, техните припокриващи се операции срещу САЩ и на моменти небрежната им професионална работа, някои ветерани от ЦРУ се чудят дали руските шпиони не искат всъщност да бъдат разкрити,анализира Дейвид Игнейшъс от в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Истината е, че президентът Владимир Путин вероятно няма нищо против дейностите на неговото разузнаване да са толкова очебийни, че да са предмет на всекидневни публични дебати. Целта му не е да краде тайни, а да дестабилизира американската политическа система. От гледна точка на Путин колкото повече хора за обсебени от идеята за рояци руски шпиони, толкова по-добре.

"Руските разузнавателни дейности в последните няколко години станаха не само по-енергични, но и по еклектични", обясни в имейл бившият директор на ЦРУ Джон Бренан. "Това е разнородна, предприемчива и често конкурентна екосистема. . . Част от работата им е наистина много, много добра и показва изключителна вещина, а друга - не толкова", каза той.

Ролф Моуат-Ларсен, бивш специалист по Русия в ЦРУ, вижда смяна на поколенията в руското разузнаване.

"Цената на преминаването към подход за по-бързи резултати е по-голямата небрежност. Необмислените решения са нещо обичайно. Контролът от страна на по-възрастни и опитни кадри е по-слаб", казва той.

Новият освободен, лежерен стил е виден от атаката на Русия през 2016 г. срещу американската политическа система. Кремъл атакува от три посоки: чрез военното разузнаване ГРУ, Федералната служба за сигурност (ФСС) и развъдника на тролове в социалната мрежа, известен като Агенция за интернет изследвания, която се ръководи от един от близките на Путин олигарси.

Руснаците осъществиха своята скрита пропагандна акция чрез Фейсбук, Туитър, Уикилийкс и други социални медии. Кой знае дали е имало "тайно съглашателство", но руските висши представители са поддържали контакт през 2016 г. с редица сътрудници на Доналд Тръмп, на високо и ниско равнище, което ФБР не би могло да не забележи. Това бе обратното на гъвкава манипулативна кампания. Операция "Хаос" може би е подходящо название.

Москва наблюдаваше публичните изказвания, а не тайни места за обмен на информация. Според13-те обвинителни акта на министерството на правосъдието срещу 12 сътрудници на ГРУ през юли, руските конспиратори започнали хакерските си атаки срещу личните имейли на Хилари Клинтън на 27 юли 2016 г. По-рано същия ден Тръмп обяви публично: "Русия, ако ме чуваш, надявам се да успееш да откриеш 30-те хиляди липсващи имейла".

Путин беше формиран от безкомпромисната бюрокрация и изключителна секретност на КГБ. Но като руски президент той възприе друг оперативен модел - по-свободен, по-фрагментиран, при който различни служби си съперничат за благоволението на лидера. Старото КГБ беше разбито на две части, започвайки през 1991 г. - Службата за външно разузнаване СВР, която наследи шпионската мисия в чужбина и в която беше служил Путин, и ФСС, която пое вътрешната сигурност.

ФСС все повече бива въвлечена във външни операции и сега може да засенчи посестримата си, каза в интервю Майкъл Салик, експерт по Русия и бивш оперативен шеф в ЦРУ. ФСС вероятно е осъществила хакерската атака Cozy Bear срещу Националния комитет на Демократическата партия през 2015 г. и беше подведена под отговорност от американското правосъдие миналата година за "хакването" на 500 милиона имейла в Яху.

"Грубо казано, ФСС върши неща, които всички други мислят да направят, но не пристъпват към тях, тъй като са твърде рисковани, твърде провокативни политически или има твърде голяма опасност да доведат до ответни действия", писа миналата година в американското сп. "Атлантик" специалистът по руско разузнаване Марк Галеоти.

ГРУ, традиционно най-дейното крило на руското разузнаване, сега изглежда отново се активизира след грешки при войната в Грузия през 2008 г., които му струваха скъпо. Украйна беше "перфектната илюстрация" на тактиката на ГРУ на подмолни бунтовнически действия, писа този месец Галеоти. Той съзира ръката на ГРУ в анексирането на Крим през 2014 г. и свалянето на пътническия самолет на "Малейжа еърлайнс", в намесата в американската политика през 2016 г. и опита за убийството през март във Великобритания на избягалия бивш руски шпионин Сергей Скрипал.

Отравянето на Скрипал илюстрира готовността на Русия да рискува и пълния й непукизъм, че може да бъде хваната. Нервнопаралитичният агент "Новичок", който се твърди, че е използван, лесно може да бъде проследен до Русия.

Интригуващ пример за новото поколение руски шпионаж е случаят с Мария Бутина, която американското правосъдие този месец подведе под отговорност по обвинения, че е организирала тайна кампания за оказване на влияние, която отчасти е била насочена към Националната асоциация на притежателите на огнестрелно оръжие (NRA). В обвинителния акт се казва, че тя е била направлявана тайно от висш руски представител, работил в парламента и в централната банка, и е била вербувана от втори руснак - олигарх милиардер.

Когато Бутина била снимана близо до Капитолия в деня на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп, нейният руски наставник й пратил одобрително съобщение: "Смелчага", както показва съдебната документация. Три месеца по-късно, когато американските контакти на Бутина бяха изнесени в медиите, нейният предполагаем наставник й писал: "Как се справяш там в светлините на новата слава? Почитателите ти искат ли ти вече автограф?".

Това не е КГБ-то от времето на дядо ви. Путин ръководи многопластова шпионска служба в съзвучие с епохата на интернет - толкова бърза, достъпна и с такъв разрушителен потенциал, колкото и снимка в приложението Снапчат.


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За "новичок"-а може да се разбере всичко за него, но не и кой е в дъното на целия театър. Просто някои политици в Англия се опитаха да яхнат случая и се получи обратен ефект по отношение на реално откриване кой е в основата. Но естеството на жертвите и техния социален и моментрн статус не дава някакви конкретни индикации за организатора.
152
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен_777 преди 7 месеца
Продължаваме да разпространяваме алтернативна_реалност, а... ??! Някой ще обясни ли на неориентираната ни ж.у.р.н.а.ля че "Вашингтон пост" НЕ Е МЕДИЯ , и точно тази 'песен' остарява с всяка минута...! Жалката, смехотвортна анти_Руска реторика става все по-осмивана ВСЕКИ ДЕН, и всички 'медии' коиот я ползват за основа, за 'хляб_и_масло', ще пследват съдбата на CNN, всемете си бележки жълто-усти 'журналис'чета' !!!
151
3
 
9
 
! Отговори
МиГ-3 преди 7 месеца
И изобщо, това не е Русия от времето на дядо ви! Тя ще бъде новият световен ред...
150
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добре,че руските *** сте малко и от вас нищо не зависи.Това личи и от изборите,които губите.
149
3
 
8
 
! Отговори
ефтина пропаганда преди 7 месеца
Путин пуща вредни слухове.
После ги опровергава.
Така стои по новините, а новина няма.
148
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Стар номер на Фашия е да се правят на ЖЕРТВА.

А те са НАСИЛНИКЪТ, не жертвата.
147
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Проблемът на България е, че сме традиоционно русофилска държава,
което дава хляб на всякаква еничрска-рубладжийска пасмина от руски агенти.
146
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А, разбрахме- наглосаксонците изгубиха войната! Третата световна, не Втората. ВСВ те я спечелиха- продаваха оръжие и на руснаците, и на германците- докато не се избиха взаимно. И накрая, наглосаксонците си приписаха заслугите и завладяха света. Е , наглостта им дойде май повечко...на цялото човешко население.
145
1
 
15
 
! Отговори
шпионофобия преди 7 месеца
Аз нищо не разбрах - вие нещо да разбрахте?
144
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Руснаците живеят като на филм. Там е като някаква паралелна реалност ... добре, че седим далеч от тях.
143
3
 
17
 
! Отговори
Владо Вр преди 7 месеца
Ехааа! Колко много специалисти по шпионаж, разузнаване, контраразузнаване и и съвременни полу идеологически операции в Интернет! За не знаещите : според ФБР, информацията за Хилари и компания е свалена на флашка от вътрешен за изборния щаб човек. Намерете си информацията в нета - все още се намира на английски - руснаците не играят тук. За троловете - лошо се представяте - ще ви режа 50% от надвишава. За останалите - нямаме нужда от ново плашило, Русия все още върши работа.
142
2
 
17
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 7 месеца
Хора, спрете да смесвате хапчета и алкохол.
Все някакви холограмно-халогенни оръжия за масово поразяване са на чело в коментарите ви .
ЗАПОМНЕТЕ че вискито се смесва само с газирана вода.
141
1
 
3
 
! Отговори
хохолите капут! преди 7 месеца
До Внимателно

не се притеснявайте моля
140
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Толкова много "шпиони" почват да си пречат. Всички почват да се надпреварват да се кланят на шефа и става по-голяма какафония.
139
5
 
23
 
! Отговори
V преди 7 месеца
Тоя не прави разлика между пропаганда и разузнаване. Разузнаване вече се прави със сателити и големи подкупи, а не с разузнавачи. А пропаганда винаги е имало не случайно хората създали интернет като Стив Джобс и Бил Гейц са били принудени да работят за ЦРУ. Тука крадеца вика дръжте крадеца. Това са публично известни факти.
138
27
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
138 Руснаците са с промити мозъци вече 100 години,не им трябва наркотик.
137
20
 
9
 
! Отговори
Внимателно преди 7 месеца
Чрез нарко пропаганда внушиха на Москва че ето в Москва са НАЙ ВЕЛИКИ щото май били освободили Крим/след законен референдум Крим с е присъедини към Москва.

Избягна се ядрена война благодарение на трезви български експерти анализатори предупредили навреме запада да внимава.Тодор Живков още 1986 година ни предупреди че в Москва наркоманите на власт с а вече Много опасни.Прецакаха цяла ИСточна Европа 1989 и СССР 1991.
136
17
 
8
 
! Отговори
Внимателно преди 7 месеца
НА практика за няколко седмици Москва загуби най руската република с над 40 000 000 съветски важни граждани..
Остави ги в ръцете на предатели и масови убиици които ги отровиха с спец наркотици с цел омраза срещу Москва.НА Русия бяха нанесени жестоки загуби за трилиони долари.Десетки милиони граждани на Украйна обедняха зверски и останаха без работа. УБити са десетки хиляди ..Чака се емиграция на поне 10 000 000 към Западна Европа.
135
1
 
13
 
! Отговори
Внимателно наркомани преди 7 месеца
ДА бе както видяхме по време на нарко преврата в Киев когато с зомби пиво и черни пси генератори бяха имитирани протести в МОсква вообще не реагираха адекватно.Вместо Янукович д а въведе извънредно положение както направи Ердоган гордо избяга като остави на власт 100% наркотизирнаи депутати.Последва зверска жестока война в Русия с използване на жестоки оръжия з а масови убииства на руснаци в ДОнбас.
134
2
 
8
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 7 месеца
До Анонимен
...do 137 ...prav si "skapi", vsichki viarvat samo na kravarskite i na evrogeiskite !!!...Razbira se drugo neshto si e " zapadnata demokratsia " ....jiveesh v raia !...Samo ni pogledni darjavata i horata v neia ....dobre che se prisaedinihme kam " raia " !!!....naroda mnogo oprostia !!! vsichko e svedeno do nivo na parvichni instinkti v " raia " !!!