Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?

Един грешен ход и ядрената война може да е в ход
Обновена: 24 авг 2018 18:07 | 24 авг 2018 14:15,
127
Ядрена грешка: Възможно ли е да затрием човечеството?
Снимка: архив Reuters

Между САЩ и Русия, а по-малко вероятно между САЩ и Китай, е възможен нежелан ядрен конфликт. Това написа американското списание The National Interest.

Изданието посочва, че в тези страни, системите, отговарящи за управление, комуникации, контрол и разузнаване, инсталирани по-рано следят, изключително и само дали се използват ядрените вражески балистични ракети. Сега същите системи също така трябва да наблюдават и пуска на неядрените оръжия. Предполага се, че в това е проблемът, пише Андрей Полунин от "Свободная Пресса".

"До средата на 80-те години американските спътници за ранно предупреждение бяха използвани изключително за откриването на старта на ядрените оръжия. Днес с тях се прехващат и различни неядрени мисии, например чрез прихващането на конвенционалните балистични ракети", съобщава за това в списание International Security, Джеймс Актън от Фондацията Карнеги за международния мир (САЩ), пише "Труд".

"Русия, Китай и САЩ са склонни да се откажат от разходите за разделяне на техните системи на ядрени и неядрени" – смятат аналитиците от The National Interest. В резултат на това "системите за противоракетна отбрана стават общи", и една руска атака срещу тези спътници "може да се възприеме от САЩ като сигнал за ядрена война". Всъщност, това е прехвърляне на вината от болната на здравата глава, тъй като САЩ създават предпоставките за разгръщане на ядрена ракетна война и преди всичко се опитват да намалят прага за използването на ядрени оръжия с малка мощност.

Новата ядрена доктрина на САЩ, от февруари 2018, дава възможност да се използва ядрено оръжие и в случаите на необичайни обстоятелства, без да се ограничава до военните сценарии или по този начин, Вашингтон разбира ролята си на глобален гарант на сигурността като "нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор".

"Ние си запазваме правото да превантивна ядрена атака, включително с помощта на ядрени бойни глави с малка мощност, защото САЩ създават опасни условия за възникването на ядрена война, дори и по време на конфликти с нисък интензитет, в това число и на кибер заплахи" – казва руското външно министерство.

Вашингтон няма намерение да се отклонява от този ред и през юли Съветът на МО на САЩ разработи препоръки за подобряване на въоръжените сили на страната, в които Москва и Пекин са представени като агресори и те ще се опитат да постигнат решителна победа в най-кратки срокове". В същото време, Москва многократно подчертава, че ядрените оръжия на Русия могат да бъдат използвани само като ответен, насрещен удар.

Според експертите това говори, че Вашингтон търси оправдание за модернизирането на ядрения си арсенал, както и за военната "доминация на САЩ в космоса", обявена от президента на САЩ, на 13 август във военна база в щата Ню Йорк. Доналд Тръмп заяви, че с милитаризацията на космоса се цели победата над противниците на САЩ, и запазването на военното му превъзходство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако се почне и *** няма да отцелеят.
98
3
 
20
 
! Отговори
ттт преди 5 години
До 93При социализма съм ял банани, сега не ям. Не ми харесват! А тогава имаше мушмули, сега няма. Имаше ябълки "карастоянка", сега няма. Имаше круши "масловка", сега няма. Цяла нощ мога, да ти изброявам, какво е имало тогава, а сега го няма. Не ме разбирай грешно, онова време имаше много недостатъци и трябваше да се махне. Но ние изпрахме най-лошия начин.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДАВАЙ, ДОКАТО НЕ СМЕ ХВЪРЛИЛИ 4 МИЛИАРДА ЗА САМОЛЕТИЩЕ НАПРАВИМ ИКОНОМИЯ.
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Натискай бутона и да се приключва!
95
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига ,бе! А после китайците на кого ще си продават ментетата?
94
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВЕЧЕ Е НЕОБХОДИМО И НАЛОЖИТЕЛНО ЗА ДА СЕ ОТЪРВЕ ВСЕЛЕНАТА ОТ НАС !!!
93
3
 
10
 
! Отговори
АНГСОЦ преди 5 години
Всичко започна с "икономиката ***" то ест че на едно еврейско прасе с пари не му трябва мозък за да построи социализмаБил и Хилари,Обама-червени строители на животинската "Фермата" описана от Джордж ОруелШвеицарските безмозъчни прасета от ЦЕРН ще довършат Западната цивилизацияЗапада ще налива трильони в ЦЕРН и това ще ускори собственния му фалит а резултатът ще е една голяма и кръгла нулаСлед време заради ЦЕРН западняците ще пратят богаташите си и монарсите си на гилотината
92
0
 
10
 
! Отговори
човек преди 5 години
считам че други ни наблюдават и ни гледат до кога ще се мъчим със самоубийството си но дали ще допуснат това зависи от хората....
91
2
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
При една ядрена война, ще загине най напред турция, защото в простотията си султана ще се разгърми с това дето му е дал НАТО, мислейки с анадолската си сметалка че света се прекроява без да се сещат за турция?!
90
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да добавяА в Гърция имаше ли БАНАНИ ???????Провери преди да отговориш.
89
3
 
24
 
! Отговори
До Анонимен 74 преди 5 години
По времето на Тодор Живков при социализма нямаше тоалетна хартия и банани аднес при демокрацията имаме тоалетна хартия и бананиТази твоя гениална фраза я чета сигурно за 50-ти път. Предлагам да обявим конкурс за голяма плоча от черно витошко габро, на която със златни букви да бъде изписана.Само че сега тоалетната хартия влиза в състава на кренвиршите, а на бананите никой не се нахвърля, когато има пъпеши. Банана си го наври в ...устата!Защо сега няма личи, мангустани и ю-дзу?
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 36Това си е реално събитие, а дали на теб ти се вярва или не, твоя воля. Имаше песен, имаше филм, даже и името на въпросния съветски офицер не е неизвестно и при малко повече мерак може да се изнамери.В едно си прав, не мисля, че самият той е стоял с пръст на въпросното копче (казано образно), но ако по това време на Студената война се беше стигнало до някаква военна реакция, неминуемо щеше да последва размяна на удари между двата блока и ядрените щяха да са последица.
87
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Глобален гарант на сигурността, като нанася ядрен удар по всички онези, които САЩ смятат за агресор. А да не забравят нещо за Периметъра или така наречената " мъртва ръка"
86
4
 
27
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
впк а сащ ще бьде отгворен за една ядрена катастрофа не искам никаква защитаот сащ за нищо да си махат базите от Европа и да ни оставят да живеем в миррусия даде над 20 милиона жертви вьв 2 своина и няма да посегне прьв убиицитеот сащ подстрекават израел да вьрши глупости пьрвите бомби бяха пуснати надЯпония защо да не опитат пак
85
4
 
7
 
! Отговори
РЕАЛността преди 5 години
До РЕАЛносттаТака че, ... елементарната логика сочи това : в историческа перспектива, едва ли ще се намери някой, който да извади трайно и устойчиво региона ни, изпод полето на действие на тези два полюса на влияние, каквито са Русия и Турция ...За нас остава достатъчно ограничения избор, към взаимодействие, от какъв тип и с кой от тези два регионални фактора да се ориентираме ...
84
2
 
18
 
! Отговори
РЕАЛността преди 5 години
До РЕАЛносттаДори военна и икономическа свръх-сила, каквато са щатите, не е в състояние да контролира всяка точица по глобуса, а ние сме достатъчно отдалечен от тях и с не-висока степен на стратегически интереси регион. На континентално ниво, Германия няма капацитета да противостои военно, нито на турците, а още по-малко на руснаците ...
83
1
 
13
 
! Отговори
РЕАЛността преди 5 години
Мястото на географската карта, което Господ ни е отредил да се установим, да се стремим да оцеляваме и развиваме като народ и държавност, е характерно с това, че има два гео-политически субекта, които оказват най-значимо влияние на процесите и задават дневния ред за региона - това са Русия и Турция (във всяко тяхно превъплъщение). Така е било от векове, по всички наблюдаеми признаци личи, че така ще продължава да бъде и за достатъчно векове в бъдеще.
82
0
 
10
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 76 Ами защото сме българи и толкова си можем Както построихме социализма , така ще построим и капитализма. Кво да проиш? Съдба!
81
2
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
"с милитаризацията на космоса се цели победата над противниците на САЩ". Как си представя Тръмп такава победа - чрез ядрена война? Това е пълно безумие. При ядрена война САЩ и Русия могат да се унищожат взаимно. Това, от което САЩ не искат да се откажат, е манията им за световно господство. Няма как да се получи.
80
13
 
6
 
! Отговори
Да добавя преди 5 години
До Анонимен 73 То живот нямаше при соца , ти за тоалетна хартия и банани говориш.