Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!

Дано Европа не изглежда като България, надява се руският президент
Обновена: 4 окт 2018 10:34 | 4 окт 2018 07:00, Елка Василева
546
Путин: България съжалява, не защити националните си интереси!
Себастиан Курц и Владимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин предупреди ЕС да не проявява слабост при решаването на газовите въпроси, предаде ТАСС.

Не ми се иска Европа да прояви слабост и да не може да защити своето участие в проекта "Северен поток 2" както някога България в "Южен поток", каза Путин на съвместна пресконференция в Санкт Петербург с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС.

"България под натиск отвън се отказа от този проект, сега те съжаляват, сега говорят за това да получат наш газ вече през "Турски поток", отбеляза руският президент.

"Много ми се иска цяла Европа да не изглежда като България, която прояви такава слабост и неспособност да защити своите национални интереси", добави Путин.

Още по темата

Руският президент припомни печалната съдба на проекта "Южен поток", отбелязва ТАСС.

"Българските колеги ни увериха, че ще се борят докрай за "Южен поток", тъй като това отговаря на националните им интереси", каза Путин. Той посочи, че газопроводът би "повишил геополитическия статут (на България) като страна транзитьор в Европа, някъде под 400 милиона евро на година просто така, просто защото тръбата минава през тяхна територия". Българската страна разчиташе да създаде няколко хиляди работни места (с "Южен поток"), добави Путин.

Руският президент подчерта, че е говорил подробно по въпроса на енергиен форум в Москва.

"Искам да ви уверя, че Русия е била, е и, безусловно, винаги ще бъде надежден доставчик, в това число и защото тази тръбопроводна система идва направо от първоизточника, направо от Ямал, от Сибир", каза той.

Путин постави акцент върху факта, че тази газотранспортна система е лишена от транзитни рискове.

Приветствам позицията на Австрия в подкрепа на изграждането на газопровода "Северен поток 2", каза руският президент.

Австрийският канцлер даде да се разбере, че европейските партньори на проекта са заинтересовани от неговата реализация.

"Искам да ви уверя, че европейските страни, участващи в този проект, го подкрепят. Те гледат на него положително и искат да (го) реализират съвместно", заяви Курц.

В същото време австрийският канцлер подчерта, че "за нас е важно да бъдат взети предвид интересите на Украйна, като важна страна транзитьор (на газ)".

"Съгласни сме, че в Европа има силна заинтересованост от евтини и стабилни доставки на газ, и такава необходимост съществува, ако искаме да си осигурим енергийна сигурност. За да бъде гарантирана енергийната сигурност, ние смятаме, че е необходимо голямо количество източници на енергия, също така е рационално едно определено разнообразие на енергийните маршрути", заяви Курц, подчертавайки подкрепата на Австрия и другите европейски партньори за проекта "Северен поток 2".

Путин защити енергично планирания газопровод между Русия и Германия като икономически осъществим и изрази надежда, че европейските страни ще съумеят да удържат на натиска на Съединените щати за проваляне на проекта, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията припомня, че САЩ и някои държави от ЕС са против "Северен поток 2" с аргумента, че той ще засили енергийната зависимост на Европа от Русия. Съединените щати освен това са заинтересовани да продават повече втечнен природен газ в Европа.

По-рано представители на американското правителство предупредиха, че САЩ може да наложат санкции във връзка със "Северен поток 2".

В тази връзка Путин подчерта, че руският газ, доставян по тръбопроводи, е значително по-евтин от американския втечнен газ.

Би било "глупаво и прахосническо" Европа да избере по-скъп вариант, навреждайки на своите потребители и на глобалната си конкурентоспособност, каза руският президент, цитиран от АП.

Агенцията отбелязва, че Украйна, която е главният транзитен път за руските газови доставки за Европа, е твърдо против проекта "Северен поток 2", тъй като се опасява, че ще загуби ролята си за преноса на газ.

Във връзка с коментара на Курц, че интересите на Украйна като ключова страна транзитьор трябва да бъдат защитени, АП припомня, че Путин по-рано е обещал да обмисли продължаване на газовия транзит през тази страна, ако тя уреди свой търговски спор с Русия за стари доставки.

Москва и Киев са въвлечени в конфликт, откакто през 2014 г. проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт след бунт. В отговор Русия анексира украинския Кримски полуостров, а проруски сепаратисти установиха контрол над територии в Източна Украйна, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


546
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
409
8
 
9
 
! Отговори
555 преди 5 години
Като се съберат две баби на дернека,оправят третата дето я няма...Путин е най-големия *** от всички държавни глави.....-Кой те пита за БЪЛГАРИЯ бе *** смотан...Нито сме страна по това за което сте се събрали,нито сме там на масата...
408
10
 
8
 
! Отговори
СпасихмеBUlgaria преди 5 години
Експерти да докладват Колко милиарда евро годишно трябваше д аплаща неустойки БЪлгария ако бе разрешила на Газпром да изгради пет огромни тръби до Паша Дере Галата.Газпром бяха подписали вече договор за доставка от края на 2016 на огромни количества газ до Виена. София немаше даже и една тръба за 650 км трасе което трябваше д а изгради с ограбени милиарди от Българския народ.
407
6
 
4
 
! Отговори
Браво Путин преди 5 години
Да е жив и здрав Путин че спря навреме Южен поток.Охраната на морета и океани беше тръгнала смело да наказва заради недопустимо трасе.
406
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е Путин! И им го каза в прав текст! Нашите ***.Които бяха на власт по него време.Защитиха интересите на Америка! А ЕС.Слушаше Америка! И след като нямаме земни залежи от гас и ,нефт и уранови руди.и каквото се сетите там.Трябваше да слушаме и си гледаме интереса! Е да ама не! Като коне с капаци бяха нашите управляващи тогава! И по добре да замълчат сега!
405
7
 
8
 
! Отговори
Националният преди 5 години
Ни интерес е да стоим далече от имперските мераци на кремльовският педя човек. И няма нужда да ни поучават - не са пример за нищо!Аре у лево...
404
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да не ни харесва, има право! Тъжно, обидно, унизително, както искате! Има право!България е най слабата страна в Европа! Абсолютно зависима, и невидима в ЕС. Нулева тежест в международен план, разградена територия! Абсолютна пародия на държава! Политиците са доказани мафиоти и ***! Само се замислете кой от тях в последните години е казал думите "Интересите на България"Само чуваме за евроценности, запада, САЩ итн. Лиг.ите на Плевнелиев още ги чистят от пода на ЕП в Брюксел!
403
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от Левски насам България никога не си отстоява националните интереси благодарение на политиците които са били начело от Стамболов до Борисов има само парични интереси и за де е това така е виновен само и единствено българинът който чака някой друг да му постеле ако не се жертваме няма да просперираме ще сме си едни марионетки на този който плаща повече .Доказано е досега -за чиста и свята Република трябват жертви Кой ще се жертва Бойко ха ха Българинът трябва да се вдигне против изкупуването ни
402
3
 
4
 
! Отговори
Тъпан като теб преди 5 години
До БожидарНе бе, ти си измислил и азбуката, и си спасил и евреите. А, и поля Тиквата с фекални води...
401
5
 
21
 
! Отговори
Няма значение преди 5 години
До Анонимен 412На луд ли се правиш? Забрави ли кои трима сенатори дойдоха и натиснаха Орешарски да се откаже от Южен поток?
400
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 409Партията на Радев Единна България - другото име на брацката дружба !
399
2
 
30
 
! Отговори
Анани преди 5 години
Значи за Австрия ЕС не възразява, а за България възразява!!! Германците също са ЗА севервн поток, но са ПРОТИВ ЮП. И какво излиза, че и тук има двойни стандарти като за бебешките пюрета :)
398
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, Путин до кога ще повтаря тази изтъркана мантра за 400'те милиона и хилядите работни места.Защо Захарова не му добави инфлацията и заслугите на съвецката армия, та да не толкова банално !?А и на русофилите им изтекоха лигите да могат да връткат кранчето на Макетата, Косоварите, а даже и на Меркел !
397
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не България,а Суджука от Банкя и русофоба Плевенлиев продадоха националните интереси.
396
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Путин: България съжалява ... ""..............товарищ Путин е бесен на Бойко, заради когото Нато разширява влиянието си на Балканите.товарищ Путин би удавил Бойко в капка вода ... а ако Бойко падне от власт, България автоматично става руска губерния.
395
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А,бе Ние пък поставихме отново на картата на Европа темата за Западните Балкани
394
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хора, луди ли сте, късопаметни ли, платени ли сте? южен поток никога не го е спирала българия, а това го направи лично путин! по телевизията обяви, че проектът няма да се строи независимо от подписания договор! ние никога не сме се отказвали от проекта, дори ни към момента няма никакви подобни намерения или писма от наша страна. наясно ли сте, че в момента газпром е собственик на около 40 декара плажна ивица на един от последните девствени плажове у нас и това беше начинът да ги придобият?
393
5
 
16
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Анонимен 392 Дали към САЩ , Европа или Русия предателството си е предателство.
392
12
 
28
 
! Отговори
qw преди 5 години
Турците си гледат интереса, затова имат силна икономика и държава. Ердоган не съм му фен, но си отстоява позициите и гледа интереса на народа си. Факт.Реши да купи C-300, американците му скръцнаха със зъби, той им каза да си гледат работата.Влезе в Сирия с войска за да защитава и окупира.Взе от ЕС 6 милиарда евро за да спира ИТ инжинерите от Африка, Ирак, Пакистан и Афганистан да се пренасят в ЕС.Каза на германците да му пратят всички гюленисти и кюрди или... А нашият се е надупил здраво
391
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другаря Путин се готви за пълномащабна война със запада ... включително с употреба на ядрено оръжие.Това като го говорих още преди години, другарите се мръщят и слагат минуси ... не могат да повярват един вид.Жалко за младите и децата.
390
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе Жуже, какво става?Ще правите ли с наш Рундьо Единна Русия в България?