Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна

В това увери говорителят на руския патриарх Кирил
13 окт 2018 21:30, Елка Василева
119
Русия с твърд отговор на Вселенската патриаршия за Украйна
Руският патриарх Кирил. Снимка: архив, Reuters

Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополската патриаршия за Украйна ще е адекватен и твърд. Това заяви пред журналисти говорителят на руския патриарх Кирил Александър Волков по повод на визитата му в Беларус, предаде ТАСС.

В четвъртък синод, заседаващ в Истанбул, подкрепи искането на Украйна да получи афтокефалия или самоуправление и отмени решението за анатемосване на патриарх Филарет, който се надява да застане начело на новата независима църква, базирана в Киев, припомня Ройтерс.

Още по темата

Волков каза, че оценка на действията на Константинополската патриаршия, ще даде синодът, който ще се събере в понеделник в Минск. "Във всеки случай отговорът ще е адекватен и твърд. Синодът ще изрази недвусмислената си позиция за решенията, взети в Истанбул", каза той.

В същото време Волков се затрудни да посочи какви конкретно решения ще бъдат взети и заяви, че трябва "малко да се изчака", отбелязва ТАСС.
Говорителят на Кирил каза, че повечето жители на Украйна подкрепят каноничната Украинска православна църква, както Русия нарича украинската църква към Московския патриархат.

Пристигайки днес в беларуската столица, патриарх Кирил изрази надежда, че Православната църква ще намери сили да преодолее кризата и да запази единството си, пише БТА.

Утре Кирил ще освети храма "Вси светии" и ще се срещне с президента на Беларус Александър Лукашенко, а в понеделник ще участва в изнесено заседание на синода на РПЦ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
13
 
! Отговори
Сталин преди 5 години
Твърдия отговор , дето го готви Киро , може да си го завре отзад !
20
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Русия не са пиели преди 1917 г. Били са сред най-непиещите нации в Европа. Комунизмът ги прави пияници.След 1927 г. Московската Патриаршия не е православна, превзета е от хора на комунистите.Вселенската патриаршия не е православна от 1923 г. след като приема новият стил.
19
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия при княз Владимир не е приела исляма само защото исляма забранява пиенето на алкохол !
18
18
 
13
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Гърците винаги са били фанариоти! За няколко сребърника са готови на всичко.... далаверите на вселенския патриарх (въобще не е ясно защо се казва така...) в САЩ му изядоха главата, но това ще го разбере по-късно.... все едно ще може да го отнесе със себе си... искат да прецакат руската църква за няколко долара както прецакваха нас дълго време само че тогава за няколко алтъна...
17
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Същия спор го имахме и ние с македонците,защото техните епархии,църкви,манастири винаги са били български.Има си църковни закони канони в църквата,не може по политически причини някой да се намесва в църквата.Сега остава да оCерeте и църквата,тази църква е с около 1700 годишна история,не може ей така да да се гаврите.И този турчин който са сложили Истамбул православен ли е?
16
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Киро с тези вежди прилича на голям рушняшки дявол. Държи жезъл, а рогата му се крият под шапката. Цялата тази припирня става заради приходите които носят Уркаинската църква, които сега вместо да се насочват към Москва, ще отиват в Киев.
15
16
 
21
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
Рашка остава все по сама и по сама. накрая ще си останат само с Путин и бандата му крадци.
14
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има голяма схизма в църквата. Папата гали Бойко по главата, а руския патриарх шамаросва Радев. Целта е една и съща, но методите са коренно различни. Моркова или тоягата трябва да се използва, за да се подкарат тези две магарета Бойко и Радев?
13
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макар,че не разбирам нищо от канони,обаче не ми е ясно как така в една православна държава ще има две канонични църкви?Едната ще си остане неканонична,но коя?Според мен това е тази,която патриарх Вартоломей подкрепя.
12
2
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
РАБОТАТА НА ПОПОВЕТЕ Е ДА СЛУЖАТ НА БОГА А НЕ ДА СЛУЖАТ НА ТОЗИ И ОНЗИ УПРАВНИК!
11
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата на руския Гулаг е върха на перверзията в православния свят.Тя просто е отдел на КГБ с началник Киро Ролекса !
10
2
 
2
 
! Отговори
Купувайте преди 5 години
къщи в Поморие . Там сега се строи нова украинска църква. Всички украинци и руснаци да ходат да се молят там заедно.
9
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата на КГБ'то може да отговори само със ЗЛО и никога с ДОБРО !По-добре България никога да не беше ги посветила в православието.
8
15
 
22
 
! Отговори
Слава Україні преди 5 години
Честита независима църква, украински братя и сестри!
7
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Болград тоя който се подиграваше с българщината е от поповете в Украйна които НЕ искат Украйна да има независима църква т.е. московски наместник на украинските българи.АРЕ МАРШ ОТ БЪЛГАРСКИЯ ГРАД В УКРАЙНА БЕ,ТРЯБВА ДА ИМА УКРАИНСКА НЕЗАВИСИМА ЦЪРКВА.Московията да си гледа СИБИРските полета и снеговете.
6
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
РП(утинска)Ц какво общо има с православието?
5
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последната гавра с българщината на руските брадати козли е точно в Украйна на празника на катедралата в БОЛГРАД,построена от българи бежанци и за последно след пожара преди няколко години с пари и на Българската държава обновена.Там брадатия спомена българите само като етническа група между всички други народности в Украйна а не КАТО ГРАДИТЕЛИ НА ХРАМА.Отпред имаше българи с български носии а вътре РУСКИ И ГРЪЦКИ БРАДАТКОВЦИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ПОДИГРАХА С БЪЛГАРЩИНАТА.Майка ви ска/пана блатска.
4
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този Гундяев агент на КГБ от кога е вярващ.
3
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очаквам всеки момент РПЦ да заплаши Вселенската патриаршия с масиран ракетен удар!
2
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....на нашия ушатко Киро ролекса ще дърпа ушите на кой друг и ***/отова пак ще му клекне под полите кагебейски хахахахха,ми сега "Третия Рим"отече у канала