САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400

Ще ги замени ли южната ни съседка с "Пейтриът"?
Обновена: 18 ное 2018 09:51 | 18 ное 2018 09:21, Александър Попов
210
САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400
Снимка: Reuters

Утре започва официалната визита на Владимир Путин в Турция, но тя може да бъде помрачена от събития, които ще засегнат военно-икономическите и геополитическите интереси на Русия, пише "Независимая газета", цитирана от "Фокус".

Има вероятност Анкара да се откаже да купува руските зенитни ракетни системи С-400.

В момента фактически няма примирие в създадената с участието на Анкара и Москва зона за деескалация Идлиб.

Още по темата
Според турско-руския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018, в Идлиб трябваше до 15 октомври 2018 г. да се създаде демилитаризирана зона в дълбочина от 15-20 километра. Турция обаче поиска допълнително време и отложи началото на съвместното патрулиране с аргумента, че не може да осигури условия за безопасност.

По всичко личи, че ситуацията никога няма да се нормализира. Според съобщенията от Сирия, бойците в Идлиб са готови още дълго да се съпротивляват на правителствените войски. Турция ще спазва неутралитет.

Но настроението на Москва може най-много да се помрачи от стъпките на Анкара, свързани с наскоро приетото решение на Турция да нормализира отношенията си със САЩ. Турски медии, приближени до управляващите, вече се коментира въпросът за замяна на руските С-400 с американски комплекси "Пейтриът".

През декември миналата година Турция и Русия подписаха в Анкара кредитно споразумение за покупката на С-400 за два и половина милиарда долара. Почти половината от тази сума, според думите на президента Ердоган Анкара е изплатила. И след година Анкара трябва да получи от Русия първия комплекс.

"Ако вземете от Русия С-400 САЩ ще откажат да продадат на Турция изтребители-бомбардировачи пето поколение, тип F-35", предупредиха Щатите.

От гледна точка на интеграцията в системите на НАТО е ясно, че руските комплекси са проблемни. Преговорите между Вашингтон и Анкара продължават. При това медиите говорят за положителни тенденции в преговорите между натовските съюзници.

Ако Турция се откаже от С-400, ще трябва да заплати неустойка по руската сделка, но това ще компенсира с лихвите за сметка на други военно-икономически и геополитически проекти със САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турски компании произвеждат и сглобяват някои компоненти от F-35. На американците ще им трябват месеци да организират сами производството им.Но Турция ще загуби много милиарди.А съчиненията долу за някакви турски разработки са пълни глупости.
149
15
 
7
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Поредната 9-ходова комбинация наПутя отива към провал.
148
17
 
10
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Между другото досега С400 не са свалили нито един самолет или ракета в реални бойни условия. Както и С300.
147
5
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
П.С И не само спонсорира разработката на Ф-35, но и Турския военнопромишлен комплекс участва в неговото разрабтване.. Та така драги сорофилистици, когато фактите говорят, злобарите могат само да вият като *** покрай пътя :))).. А С-400 вече както казаха и други е предплатен донякъде, и получаването на първите комплекси е задвижено...Турски военни вече са пртатени в Русия да изучават комплекса за да могат да работят с него пълноценно ;)
146
5
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Мдам, писала Незьависимая газета, която е на хранилка на хамерикански денги :)) Такава вероятност няма, русофобите хамериканофили могат да продължават да си мечтаят колкото им душа сака ...Турция ще си получи С-400 , а американските заплахи за доставка на Ф-35 са алабализми и опити за рекет и то доста неуспешен..Турция вече има получени 2 изтребителя Ф-35, понеже е част от страните които спонсорират разработката му по договор с хамериканците, ще получи и останалите ....
145
3
 
12
 
! Отговори
Ястребителят преди 5 години
До за ТурцияАх мечти мечти ... Ако не са и те в безкрайно мизерния живот на безкрайно мизерния балкански мизСерник, българина ...Я изсвъкай и нещо от рода на "баба Ванга така е казала!", каввал балкански!!
144
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** води едновременно две войни и то в приятелските си държави, плаща луди пари за пропаганда и пак губи влияние и население.
143
18
 
9
 
! Отговори
До 142 преди 5 години
Русия е *** с технологичното развитие на Филипините,със стандарта на живот на Бахрейн,с икономиката на малка Италия и със световното влияние на джудже.Свикахте ли антибългарските *** ?
142
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Самальото- носача Кузя е отново на ремонт и не успя да постигне съдбата на близнака си като гордо бъде нарязан на скраб в Китай.Индия вече също не иска руски самальоти, защото не им се въртят повече манивели.По стар турски обичай, руснаците ще лапнат турския сладкиш за да опитат мазния дюнер после.
141
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е руски ЗАВИНАГИ , Русия е велика сила, свикнаха ли западните лицемери и слугите им в България??
140
24
 
11
 
! Отговори
за Турция преди 5 години
Турция ще бъде унищожена...............след като двете велики сили - Русия и САЩ се разберат помежду си..........време е Путин и Тръмп да се разберат и да дадат хубав урок на лудия диктатор Ердоган-султан.Възможно е да се създаде и независима кюрдска държава!!
139
15
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Не му върви на Путин и това си.От всякъде му обръщат гръб.Защо не се замисли кви ги върши? Крим наш , а !
138
17
 
15
 
! Отговори
Русофоб за ЕС преди 5 години
"Добре бре русофили България на ЕС и САЩ, по нареждане на САЩ спря " Южен Поток" и загуби 400 млн. $ годишни приходи от транзит.Вижте мизерията в Русия, в Русия бензина е по 1, 40 лв, в Турция- Германия е инвестирала над 120 млр. евро, а заплатите им мизерия.Ние в България на ЕС взимаме по над 1 400 евро минимална заплата, средна над 4 000 евро, учителите над 2 000 евро. Бош откриха завод у Горна Малина, Ауди у Краводер.Северозапада е пълен с магистрали от ЕС проекти.А вие недоволни!"
137
8
 
15
 
! Отговори
За ЕС и САЩ преди 5 години
" Добре бре русофили, ако не бяхме спрели " Южен Поток" и бехме взели тия 400 млн. $ годишни приходи от транзита,къде щяхме да ги сложим?Ето Костов,на Царя управлението,на Станишев,на Борисов- все бивши комунисти, роднините им, комсомолци и доносници на ДС всички са подкрепяни от ЕС и САЩ, защото се грижат за вас русофили!Вдигнаха ви заплатите в България на ЕС по над 1 200 евро минималната, а средните в бизнеса са над 4 000 евро, учителите взимат по над 2 000 евро заплати!И пак недоволни!"
136
10
 
10
 
! Отговори
Ние сме добре в ЕС преди 5 години
"Всеки русофил трябва да се запита-като взима по над 1 500 евро минимална заплата в България на ЕС,НАТО и САЩ, какво му пречи, че се отказахме от " Южен Поток" и транзитни такси приходи от 400 млн. $ годишно, тоест 4 млрд. $ за 10 години, колкото взе Борисов външен дълг през 2016 и малко повечко де!Викат щели да бъдат за по високи пенсии тия 400 млн. $ годишно!Абе русофили взимате по над 750 евро минимални пенсии в България на ЕС, НАТО и САЩ, средната пенсия е 1 200 евро,не ви ли стигат бре"
135
7
 
8
 
! Отговори
Само с ЕС и САЩ преди 5 години
" Не мога да ги разбера русофилите- след като взимат по над 1000 евро минимална заплата в България на ЕС, какво са недоволни.Вдигали им 20- 100 % данъка на старите автомобили и застраховките, ми с минимална заплата от над 1000 евро в България на ЕС хич не е скъпо!Викат нещем американския шистак по 300 $ на промоция( после ще е по скъп)- газта на " Газпром" била 219 $, една от най- ниските в ЕС, за Германия е 242 $!Взимате по 3500 евро заплати в България на ЕС и НАТО, вижте в Турция колко са
134
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До САЩ е прогресссс"А пък американците в замяна, че турците ще купят " Пейтриът", ще внасят халва!"---А-а! И локум, и локум да има какво да разтяга "Независимая газета". :)
133
7
 
19
 
! Отговори
Прогрессс с Запада преди 5 години
"Аз съм доволен, че в България на ЕС минималната заплата е над 1000 евро и минималната пенсия е 750 евро, не като в Русия и Турция!Ще правим дронове с Израел, каза Борисов- бивш комунист подкрепян от политиците на ЕС и САЩ!А след 2007 със САЩ правим двигатели за космически ракети в Каспичан!Сименс пък се е кооперирал в Троян и се произвеждат турбини за ВЕИ за стотици милиарди на година!Боинг произвежда в Дуранкулак модела 747!Не ми трябват Руся и Турция!ЕС-България-САЩ вечнадружба!"
132
12
 
14
 
! Отговори
САЩ и ЕС-вечнадружба преди 5 години
Всеки русофил трябва да си зададе въпроса, ако България не беше в ЕС, НАТО и съюзник на САЩ щеше ли сега да взима по 1 000 евро минимална заплата, над 3 500 евро средна заплата и минимална пенсия от 700 евро?Ето с тези заплати сме много по добре от Турция и Русия, кой в Турция или Русия взима като нас българите в България на ЕС по 1 300 евро минимална заплата?Всеки русофил трябва да се запита, след като спряхме да изнасяме зеленчуци в Русия, защо на наше място внасят- Испания, Холандия?
131
5
 
16
 
! Отговори
САЩ е прогресссс преди 5 години
Доста елементарна пропаганда от соросоиднта " Независимая Газета"!А пък американците в замяна, че турците ще купят " Пейтриът", ще внасят халва!Преди всяка среща на Путин и Ердоган, *** медии позеленяват от яд, както и западните политици, дето изгониха терористите им от ИДИЛ обратно в СА!Иначе ние трябва да сме твърдо за ЕС И НАТО, щото минималната заплата в България на ЕС е 1 400 евро, а средната за страната е над 4 000 евро, няма имиграция, няма корупция!