САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400

Ще ги замени ли южната ни съседка с "Пейтриът"?
Обновена: 18 ное 2018 09:51 | 18 ное 2018 09:21, Александър Попов
210
САЩ надцаква Русия? Анкара може да се откаже от С-400
Снимка: Reuters

Утре започва официалната визита на Владимир Путин в Турция, но тя може да бъде помрачена от събития, които ще засегнат военно-икономическите и геополитическите интереси на Русия, пише "Независимая газета", цитирана от "Фокус".

Има вероятност Анкара да се откаже да купува руските зенитни ракетни системи С-400.

В момента фактически няма примирие в създадената с участието на Анкара и Москва зона за деескалация Идлиб.

Още по темата
Според турско-руския меморандум, подписан в Сочи на 17 септември 2018, в Идлиб трябваше до 15 октомври 2018 г. да се създаде демилитаризирана зона в дълбочина от 15-20 километра. Турция обаче поиска допълнително време и отложи началото на съвместното патрулиране с аргумента, че не може да осигури условия за безопасност.

По всичко личи, че ситуацията никога няма да се нормализира. Според съобщенията от Сирия, бойците в Идлиб са готови още дълго да се съпротивляват на правителствените войски. Турция ще спазва неутралитет.

Но настроението на Москва може най-много да се помрачи от стъпките на Анкара, свързани с наскоро приетото решение на Турция да нормализира отношенията си със САЩ. Турски медии, приближени до управляващите, вече се коментира въпросът за замяна на руските С-400 с американски комплекси "Пейтриът".

През декември миналата година Турция и Русия подписаха в Анкара кредитно споразумение за покупката на С-400 за два и половина милиарда долара. Почти половината от тази сума, според думите на президента Ердоган Анкара е изплатила. И след година Анкара трябва да получи от Русия първия комплекс.

"Ако вземете от Русия С-400 САЩ ще откажат да продадат на Турция изтребители-бомбардировачи пето поколение, тип F-35", предупредиха Щатите.

От гледна точка на интеграцията в системите на НАТО е ясно, че руските комплекси са проблемни. Преговорите между Вашингтон и Анкара продължават. При това медиите говорят за положителни тенденции в преговорите между натовските съюзници.

Ако Турция се откаже от С-400, ще трябва да заплати неустойка по руската сделка, но това ще компенсира с лихвите за сметка на други военно-икономически и геополитически проекти със САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
11
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Всеки един русофил трябва да си зададе следния въпрос ако е патриот. Каква е ползата на България от задълбочаване на връзките между Русия и Турция?Отказа от С400 може да е от полза за нас. Путин сега може да откаже да им строи безплатния АЕЦ ( 100% кредит), така че ние ще продължим да продаваме ток на Турция още дълги години.
129
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Архиепископ МакариосАло Русия ви помогне за Константинопол, вие, гърците и едно "евхаристо" няма да й кажете.. НЕБЛАГОДАРНИЦИ! Без Русия, Гърция ще има да си мечтае за Констатинопол. Гърци, защо не се биете сами и проливате кръвта си срещу многомилионната турска войска, за да получите Града, а искате други народи да си проливат кръвта и да ви дадат Града на вас, наготово, без никаква благодарност и признание от вас?
128
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Архиепископ МакариосАкло Русия ви помогне за Констатинопол, вие, гърците и едно евхаристо няма да й кажете.. НЕБЛАГОДАРНИЦИ! Без Русия, Гърция ще има да си мечтае за Констатинопол. Гърци, защо не се биете сами и проливате кръвта си срещу мнгомилионната турска войска, за да получите Града, а искате други народи да си проливат кръвта и да ви дадат Града на вас, наготово, без никаква благодарност и признание от вас?
127
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никоя държава- било то Турция, ЕС и Америка, НЕ могат да победят Русия. Русия е НЕПОБЕДИМА!
126
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Mr.STARBUCKSТи защр не си при Кончита?
125
15
 
10
 
! Отговори
ЦРУ до 122 преди 5 години
Много заблудено и добродушно /НА ВСИЧКО ВЯРВА / момче си ! ДРИШЪЛ.....1 е по износ на ФУРАЖНА ПШЕНИЦА ! .а във цял ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН свят селското стопанство се СУБСИДИРА ! Правителството ПЛАЩА .за да НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ! А ЧОВЕКОЯДСТВО във твоята любима е ИМАЛО .гледаи руска ТВ. ако случайно има предаване за / ГОЛОДОМОРА / ! ...А всичко ще изнасят.защото според мин.-председ. им Медведев ...не според мен - ДЕНГИ НЕТ ! Затова лишават рашките ОТ ПЕНСИЙ ! Преди санкциите БВП беше 2.4 трил.$.а сега 1.3!
124
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обективно - "Пейтриът" е много по-неефективен от С-400. Става за допотопни рекети1 летящи по предсказуема балистична траектория (Skud и нейни копия) и то не винаги успяват! С маневри Су-35 и Су-57 могат да й се измъкнат. С-400 не прощава! Агите биха могли да и гарантират въздушното пространство, но натискът е тотален! И великият Ердо се огъна като мек...
123
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Амчи Русия ква и бре-същата!"Да съм защитавал Русия в коментара си, че я намесваш? Това че Русия е гадна не означава, че САЩ са добри. САЩ са зла империя, най-злата за момента. Представляват по-голява опасност за Европа и за света дори от Русия. Който е сляп да си кухи очила па барем прогледне.
122
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И каква стана тя няма демокрация,няма нищо всичко е пунтамара и поради някаква причина в основата е парата,обаче както виждаме в статията американските оръжия са по демократични от руските и явно НАТО затова съществува да се купуват на американците оръжията без значение дали са добри или не...
121
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦРУ до 91Много просто и зло момче си. Вече заговори и за човекоядство! Дришъл, Русия е най-големият износител на зърно В СВЕТА, надминавайки САЩ и Канада. Развиха огромни sвине- и птицекомплекси, изнасят деликатеси, риба, крабове, захарни изделия! Ама ти откъде да знаеш! Гледай руска ТВ!
120
8
 
15
 
! Отговори
Бжежински преди 5 години
Казвам го само за американските *** и гейове сащ са цита карта.
119
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Турция се откаже ще загуби. Първо ще се покаже като несериозен преговарящ за всякакви договорености- икономически, военни и др.. Русия има поръчки за С-400 от 14 държави / по данни от вчера в пресата на САЩ/. За неустойката не говоря. С-400 трябваще да й се доставят до лятото на 2019г.
118
5
 
14
 
! Отговори
Nnn преди 5 години
В сделката за С-400 има и опция за производство на въпросните ЗРК. Дали бай Дончо е готов да предложи същото по отношение на Патриот-ите???
117
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - САЩ губят хегемонията си и военното си превъзходство, според доклад на пентагона.Така трябва да се говори, иначе как ще отделят милиарди за нови оръжия! Едни ще скърцат със зъби, други ще ръкопляскат! Се ла ви!
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
115
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо Незнам на какво се прави но опъна од тад джуджето горящото Су 24 не беше кюрдско нито чувала с груз 200
114
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижда се, че Америка не е никакъв "пазител" на демокрацията, а гадна зла империя, която се издържа чрез износ на смърт (оръжие).Амчи Русия ква е бре- същата!?Две страни се надпреварват, коя да продаде на трета страна, оръжието си. Русия случайно да не продава домати или кофпомпи!?
113
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците капарирали 1,25 млрд. и ще се откажат?Те може да са капарирали, но с руска техника в Турция се работи много по-трудно, защото е на руски език. А във Турция всеки втори знае английски, но не и руски. Плюс това те имат издадени заводи за F-16 и нищо не им струва да ги прустроят за F-35.
112
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ натиска васалът си Турция да купува техните трoшляци, а не руски. Ердоган нали размахваше пръст на краварите? Хаха, палячo. Ердоган се прави на мъж само на кюрдите.
111
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито едното нито другото ..За сега се очертава, Астер ,или варияция на ,Габриел Спайк ,