Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ

Руските хакери атакували републикански сенатори
18 дек 2018 08:25, Александър Попов
127
Два доклада: Руснаците масово се месили в политиката на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Руската намеса в социалните медии в президентските избори в САЩ от 2016 г. е била по-разпространена, отколкото се е смятало първоначално и е включвала опити да бъдат разделени американците по раса и радикална идеология, се казва в два експертни доклада, оповестени от сенатори от Републиканската и Демократическата партия на САЩ, предаде Ройтерс.

Руската правителствена Агенция за интернет изследвания в Санкт Петербург се е опитала да манипулира американската политика, се казва в докладите, единият от анализаторите на социални медии "Ню Нолидж", а другият от екип на Оксфордския университет съвместно с анализаторската фирма "Графика".

В двата доклада до голяма степен се потвърждават изводите на американското разузнаване, но се дават повече подробности за руската дейност, която се развива от години и продължава и в наши дни.

Например руски тролове са се опитали да насърчат сепаратистки движения в щатите Калифорния и Тексас. Освен това руснаците са разпространявали сензационни, конспиративни и други форми на некачествени политически новини и дезинформация сред гласоподаватели от всички части на политическия спектър.

Руски тролове например са приканяли афроамериканци да бойкотират изборите или да следват неверни процедури за гласуване, а същевременно са насърчавали консервативни избиратели да са по-конфронтационни.
Откакто Доналд Тръмп бе избран за президент през 2016 г. руските тролове са поствали призиви към латиносите в САЩ да нямат доверие на държавните институции.

Руснаците са водели "обхватни операции против Хилари Клинтън" като усилия да организират мюсюлмани да проведат демонстрация в нейна подкрепа.

Руски хакери са атакували републикански сенатори като Марко Рубио, Тед Круз, Линдзи Греъм и покойния вече Джон Маккейн, както и бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, специалния прокурор Робърт Мълър и основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
"Организирани групи от руски *** са работили, за да откажат чернокожи гласоподаватели, които традиционно гласуват за демократите, от участие в изборите и да "размият границите между истина и измислица"След като прочетох това !!!Руски *** трябва да знаят сленгът на афро и латино американците - ТОЕСТ НЯКОЙ ТРЯБВА ПРЕДИ ТОВА ДЕЙСТВИЕ НА МЯСТО В САЩ ДА Е ИЗУЧИЛ ВЪПРОСНИЯ СЛЕНГ - ГОДИНИ РАБОТА, А понеже сленгът се променя непрекъснато - да поддържа ниво.Само за предаването ПЪЛЕН АБСУРД
99
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Резолюция ООНОстави Захариева на мира, тя е много семпло момиче и само изпълнява, каквото й наредят. Кой ли? Вторият секретар на ембасито на "Козяк".На мен ми е по-интересно г-н Премиерът какви ще ги свърши след разговора с голямото началство на Държавния департмент. Дали ще има отклонение от "Турски поток", пряка тръба от Русия за България и нататък, АЕЦ "Белене" и т.н. Опасявам се, че пак ще се изложи и ще ни предаде за сетен път...
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом руската мисъл е така ефективна, щом може всичкото изброено, то къде са се втурнали безмозъчните неандерталци да си съперничат с великата Русия?
97
8
 
3
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
96
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците насърчавали сепаратизма в Калифорния и Текасас!!!Щото американците не насърчаваха сепаратизма в СССР, а по-късно и в Русия!Дж.Буш /младши/ прие в Белия дом и подкрепи,делегация на сепаратистите от Чечения ,водена от генерал Джохар Додаев!А в момента САЩ открито работят за разпускане на военния съюз м/у Русия,Беларус,Казахстан,Армения,Узбекистан,Киргизия,Таджикистан!Узбеките се хванаха на тяхната въдица и само формално са в съюза!
95
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ са велика държава и американците ще вземат всички необходими мерки. Притеснявайте се за проблемите на собствената си страна, господа.
94
2
 
10
 
! Отговори
Радио Свободна Европ преди 5 години
Малии тия ще вземат сами да си повярват!Обикновено патологичните престъпници приписват на останалите собствените си наклонности.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кви са тия змиеподобните на снимката,това ли са докладчиците
92
2
 
13
 
! Отговори
Викинга преди 5 години
За бардака в САЩ руснаците виновни,за бардака във Франция също,ЕС се разпада,пак Русия виновна !!!,на вас не ви ли идва поне малко в кратуните,че ви имат за убити гарги !?!? Не трябва да си умен,че да с досетиш, че те манипулираааат !!!!
91
4
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Написаното в статията за мен е доказателство,че руснаците са велики ,въпреки ,че живеят сравнително бедно!Да изманипулираш най-големите манипулатори ,съществували досега , които се месят в изборите на чуждите държави като слон в стъкларски магазин,това си е голямо постижение!?
90
2
 
11
 
! Отговори
Резолюция ООН преди 5 години
С какво бре Захариева, наследничко на Митов, Русия те заплаши в Черно и Азовско море, с бомба ли те заплаши в 12 клм. български води?С какво бе жена, ами ББ, вие нормални ли сте? Да бяхте питали БГ народът, с какво Русия ни заплашва в Азовско и Черно море?Ще видите Белене, газ, хъб на куково лято.САЩ ви предлагат война и ДЕСЕТ МИЛИАРДА да им платите за фърчила секънд хенд,и имат безплатни бази.Русия ви предлага икономически проекти.Ще избягате по хасиендите в САЩ, а българите ке воюват.
89
2
 
7
 
! Отговори
Резолюция ООН преди 5 години
А нещо за позицията на България и новата резолюция на ООН, БГ не само, че признава грубата военна сила в Черно и Азовско море, но и милитаризация на Крим.Забележете учствала в изготвянето на Резолюцията - БГ.ГЕРБ ще ни вкарат във война - без българите да знаят, къде е позицията на МВнР, да чуем пуделите на САЩ?66 поддържат Резолюцията, между които пуделът БГ, 72 държави се въздържат, и 19 са против. Или от 157 гласували държави - част от тях неприсъствали, верните пудели на САЩ са 66.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако е истина,че Русия се е намесила в изборите за президент на САЩ, трябва да го правят систематично,и открито (под претекста,че,свободата и правата на американските граждани системно се нарушват,а свободата на словото се манипулира).Всъщност да копират огледално това което прави САЩ с намесата по целия свят!
87
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
обамата се различаваше от хитлер само по цвета на кожата инак и двамата плещят едно и също те са изключителни нации и и всички останали са индианции ако някой не си признава че е индианец той е най-грешния и трябва да се смачкано коктж въврят нещата и на тях ими два времето- тогава днешните гъ.золизци на кой гъ.з ще се залепятайде да им е сладко
86
3
 
6
 
! Отговори
A преди 5 години
До Solar PowerПомисли!Освен всичко американците грабят като хакерите - тайничко, без да оставят следи. Е напоследък малко се помислиха за богове и карат през просото.
85
2
 
9
 
! Отговори
A преди 5 години
До Анонимен 73Помисли малко.1. ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 т. н. американски централи, които свалят по 10 кожи от бъл. гражданин. Договорът е написан така, че дори да не ни трябва ел. енергия от тях (поради това, че няма в момента потребление) пак трябва да купуваме всичко, което те имат далавера да произведат. Но когато на нас ние необходим ел. енергия (напр. мн. студено време) и на Турция е необходимо по същото време голямо количество ел. енергия - те казват йок, справяйте се както можете......
84
1
 
7
 
! Отговори
Тръмовица преди 5 години
кой ми *** в гащите
83
3
 
20
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Замааалко да повярвам на тия "доклади" ...
82
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Аз се чудя що им се развали политика
81
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според доклада, над 15 милиона руснаци са се намесили в американските избори, гласувайки вместо американците и така са предрешили изборите. Тръмп всъщност е маскиран Путин и това е причината никъде да не ги виждаме заедно.