Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?

От системата за контрол над въоръженията няма да остане нищо
Обновена: 29 дек 2018 08:05 | 28 дек 2018 22:00, Елка Василева
278
Нещата се влошават – край на надпреварата в разоръжаването?
Снимка: архив, Reuters

Изявлението на властите в САЩ, че страната скоро ще излезе от руско-американския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО), се нареди сред най-значимите международни събития през отминаващата година. Крахът на това споразумение - а шансовете да оцелее фактически са нулеви - ще предизвика нова оръжейна надпревара и ще влоши сигурността в Европа и Азия.

Стане ли жертва на конфронтацията между Москва и Вашингтон също и Договорът за ограничаване на стратегическите нападателни въоръжения (СНВ), това ще означава системата за контрол над въоръженията да бъде погребана окончателно. По данни на "Комерсант" впрочем Белият дом е предупредил Кремъл, че "нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

Думите на президента Доналд Тръмп, че смята да изтегли САЩ от Договора за РСМО, бяха колкото очаквани, толкова и изненадващи. От 2013 г. насам Вашингтон обвинява Москва, че нарушава това споразумение, забраняващо на страните да произвеждат и тестват ракети (с наземно базиране) със среден и малък обсег (от 500 до 5500 км), а също така да притежават и произвеждат пускови установки за тях.

Още по темата

Щатите скоро ще напуснат договора, решиха експертите, съзрели признак за това в отбранителния бюджет - там бе включена точка за разработване на неядрена крилата ракета с наземно базиране и обсег от 500 до 5500 км. А предпоставка според тях е назначаването на Джон Болтън - противник на всякакви договори, ограничаващи САЩ, за съветник на Тръмп по националната сигурност.

Източник на "Комерсант" в руското външно министерство каза още през лятото, че САЩ движат нещата към скъсване на Договора за РСМО, но впоследствие призна: Москва не е очаквала Доналд Тръмп да обяви намерението си толкова скоро. Източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, уточни, че по принцип е трябвало Кремъл да бъде информиран за плановете на Белия дом от Джон Болтън, чието посещение в Москва бе планирано за 21-23 октомври. В навечерието на визитата обаче в американски медии изтекоха данни от източници, че САЩ може да напуснат Договора за РСМО, а на 20 октомври Тръмп публично потвърди тази информация.

Междувременно Русия, натрупала цял ред собствени претенции по този договор към Щатите, се надяваше все пак да не се стигне до скъсването му. На юлската среща на върха в Хелзинки президентът Владимир Путин предложи на Доналд Тръмп страните да препотвърдят, че споразумението е в сила, и да активизират консултациите за стратегическата стабилност, засягали между другото и тази тема.

Щом властите на САЩ заявиха, че смятат да напуснат споразумението, някои експерти в двете столици предположиха, че това може всъщност да е добре дошло за Русия. Още през 2007 г. тогавашният министър на отбраната Сергей Иванов нарече Договора за РСМО отживелица от студената война.

Той припомни, че редица страни около Русия притежават наземни ракети със среден и малък обсег, докато тя не бива да има такива. "Това не може да трае вечно", каза министърът. А днес нещата се стекоха така, че вината за скъсването на споразумението, от което самата Русия се канеше да излезе, ще легне върху САЩ.

Руските официални лица обаче не демонстрираха някаква радост от решението на Доналд Тръмп. Най-малкото публично. По думите на Владимир Путин, "евентуалният отказ на САЩ от ангажиментите им по Договора за РСМО и неясната им позиция по въпроса с Договора за стратегическите нападателни въоръжения създават рискове от неконтролируема оръжейна надпревара". А шефът на външното ведомство Сергей Лавров предупреди в интервю за РИА Новости, че курсът на САЩ "неизбежно разбалансира още повече архитектурата на глобалната сигурност", и предположи, че "може да настъпи ситуация, в която цената на една грешка или недоразбиране ще стане съдбоносна".

Освен това Вашингтон до голяма степен успя да се оневини за наближаващия крах на договора. Отначало много страни, включително съюзници на САЩ в НАТО, посрещнаха критично изявлението на Тръмп. През следващите седмици обаче американците предприеха нещо, което избягваха преди: предоставиха на европейците доказателства за руското "нарушение". Остава не съвсем ясно какво точно са демонстрирали на скептиците. Според сп. "Шпигел" са им били показани по-специално сателитни снимки.

Експерти впрочем изтъкват, че такива кадри сами по себе си трудно биха доказали категорично руското "нарушение". При всяко положение в крайна сметка позицията на Вашингтон по Договора за РСМО бе подкрепена от всички членки на Северноатлантическия алианс. Но САЩ не спряха дотук. За да не може със сигурност никой да ги упрекне, че развалят тъй важна спогодба, те отложиха с два месеца решението си за напускане и поставиха на Русия ултиматум: до 2 февруари да унищожи или модифицира "ракетата нарушителка".

Условия, които в Русия бяха наречени шантаж. Москва настоява, че ракетата е изпробвана максимално на 480 км и не нарушава никакви договори. Същевременно не вижда смисъл да демонстрира спорната ракета на американците. По думите на външния зам.-министър Сергей Рябков "САЩ вече всичко са решили за себе си". Москва предложи на Вашингтон консултации по военна и дипломатическа линия, но Щатите настояват Русия първо да признае, че е извършила нарушение, а федерацията няма такова намерение. Съответно най-вероятният сценарий е през февруари Вашингтон да уведоми Москва, че напуска Договора за РСМО - и след шест месеца вече да няма споразумение.

Ще остане Договорът за СНВ. Той изтича през 2021 г., но Русия вече неведнъж предложи на САЩ предварително да договорят удължаване с още пет години. Вашингтон засега не скланя. В разговор с "Комерсант" Джон Болтън отправи сигнал, че решение може да бъде взето и "в последния момент".

Но ако то е отрицателно, от действащата система за контрол над въоръженията всъщност нищо няма да остане (има и редица многостранни договорености, но слабо ефективни и също на ръба на провала). Не е изключено впрочем в крайна сметка действащите договори да бъдат сменени с нови. Според източник на "Комерсант", близък до Държавния департамент на САЩ, при една от срещите им тази пролет Фиона Хил - съветник за Русия в Съвета за национална сигурност, е казала на руския посланик във Вашингтон Анатолий Антонов: "Нещата навярно много ще се влошат, преди да тръгнат към по-добро".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
7
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗАГЛАВИЕТО Е АБСОЛЮТНА ИСТИНА !!! ВЛОШАВАТ СЕ НЕЩАТА ,НО НЯМА КАК ДА СЕ ВЛОШАТ ЗА ВСИЧКИ И ЗА ВСЕКИ !?!? ВЛОШАВАНЕТО Е ОТСРЕЩА НА ПОДОБРЯВАНЕТО - /ФИЛОСОВСКВА ИСТИНА / !?? ТА ЗА КОГО СЕ ВЛОШАВАТ И ЗА КОГО СЕ ПОДОБРЯВАТ ??? ВЛОШАВАТ СЕ ЗА "ПИЛИГРИМИТЕ-ЦИОНИСТИ" И ЗЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ /ИСКАЩИ СЛУГИ И РОБИ/ !!! ЗА ПРОИЗВЕЖДАЩИТЕ ЧОВЕЦИ ЩЕ СЕ ПОДОБРЯВАТ -ВЕНСЕРЕМУС!!!
165
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен За твое сведение най-големият геноцид в историята досега е избиването на индианците в Америка- над 120 милиона. Избили са и основната им храна-бизоните. Сега жалките резервати са "паметник" на свършеното зло.
164
0
 
9
 
! Отговори
Чичо Тони преди 5 години
***, "надпревара в разоръжаването" никога не е имало. Има такава във въоръжаването.
163
1
 
5
 
! Отговори
до 210 преди 5 години
Сънуваш ли или си изкукуригал?
162
4
 
14
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
Злините винаги идват от америка.
161
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1: Подводници от Норвеж. и Средиз. море ликвидарат чадърите в Калининград и Крим2: С невиждан град от томахавки "Роналд Рейган" от Балтийско море, довършва чадъра Калининград, а "Доналд кук" от Одеса довършват Крим и чупи моста3: Масиран удар с В52 от Авиано, и с "пепелянки" и "мълнии" на група Армии-Юг в Румъния, България и Турция- парализират опорните стратегически точки5. 6 девизии "Амбармси" и "Леорапарди" нахлуват през Прибалтика, Украйна и Румъния .. мАсква е на бинокъл разстояние ))
160
16
 
3
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
До За 206Там в камуняшкия рай вечерят със сърпове и чукове вместо с вилици...и винаги са дежурни по кухня Сталин и Ленин. Там също се говори на руски език защото са задължени да четат книгите ,,Аз путинистът ,,на Путин и ,,Руханми,, на Туркменбаши
159
1
 
10
 
! Отговори
Ставри преди 5 години
До Футуролог-ЧНГАбе, байно каква тъмночервена държава, бе ***?! След първия милион всички са вече КАПИТАЛИСТИ! И понеже не сме минали основния курс на обучение по капитализъм (50-те години преди 2 Св. война не са достатъчни) - сега си доучваме пропуснатия материал. Това с 500 хил. еднолични търгоци не става! Когато сме в състояние да създадем жизнеспособни български фирми, които да мерят сила със западните, тогава ще ЗАПОЧНЕМ ДА СЕ ОПРАВЯМЕ. Може би никога.
158
2
 
10
 
! Отговори
До 199 преди 5 години
До *** саТръмп обаче е друга бира.Да, много слаба бира, затова неговите ще го ритнат отзад с един импийчмънт и то скоро! Ще излеят прокисналата бира в канализацията. И то зарази смешната измислица за "руските хакери"! Ташшак!Днес един го нарече "новият Нерон". Сполучливо!Сам ты ***!
157
12
 
5
 
! Отговори
За 202 преди 5 години
Те и мужиците МУ вярватОсобено след като ги уреди всички в Рая им, където От чешмите ще тече Боярщник;)
156
10
 
5
 
! Отговори
За 204 еби се у гъзо преди 5 години
Пияно русначе ;)Не само вие имате ракети
155
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 196Виждам насирана атака от Норвежско и Средиземно море, комбинирана с групово гмуркане в Черно море на "пепелянки" и "мълнии" от Румъния, *** и Турция и потъването на "Доналд Кук" в пристанището на Одеса. Гаранти: "Бал", "Яхонт", "Кинжал", "Калибр", "Искандер", С-400 и "Москва" със 7 мълчаливи подводници клас "Варшавянка - модернизирана".
154
6
 
15
 
! Отговори
ЕС САЩ НАТО преди 5 години
КАКТО ИМ КАЗА ЕДИН ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ЯДЪТ ПУШКИ
153
21
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Така става когато върховния Гомнокомандващ на Руската *** си е повярвал че е Бог Отец.....
152
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Какви имперски мераци, бе ... мислител?! :))) Империя е била Англия - 300 години е цицала суровините на целия свят, империя е САЩ по същата причина, макар и от по-малко време, но пък в пъти по-голям обем. Русия за какво да завоюва Запада, като няма да има кой да й плаща за горивата и суровините?
151
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
150
18
 
8
 
! Отговори
Блядовете са преди 5 години
Нарушили договора за средни ракети преди много годиниМеката черна Мария Обама си е траел защото му е било през чернио за ЕвропаТези ракети не са опасни за САЩТръмп обаче е друга бира. Жужака много сбърка с хакерите си
149
0
 
16
 
! Отговори
Кой? преди 5 години
Надпревара в разоръжаването!Кой го измисли това?
148
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е ясна - Големият Кладенец ! )Виждам масирана атака от Норвежско и Средиземно море, комбинирана с групов удар с "пепелянки" и "мълнии" от Румъния, България и Турция, и "Доналд Кук", базиран в Одеса))
147
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмп имитира Рейгън. Рейгън с превъоръжаването и програма "Звездни войни" съсипа СССР, сега Тръмп иска да го повтори. Като се вземе в предвид че сега разликата в икономиките е по-голяма от тогава няма да е никакъв проблем. От което кяри Китай, в китайските учебници "истинските" граници на Китай включват Байкал, Амур, Владивосток... горе-долу половин Сибир.