Путин няма да изостави приятеля си Мадуро

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят
Обновена: 3 фев 2019 13:21 | 3 фев 2019 13:20, Нели Христова
309
Путин няма да изостави приятеля си Мадуро
Снимка: Reuters

Многомилиардната инвестиция в петролната индустрия на една бедна страна е важна, ала не и единствена причина за това, предаде "Дойче веле".  Руският президент - пламенен поддръжник на монетаризма и противник на печатането на пари с цел решаване на социални и политически проблеми, отдавна ще да е наясно до какво води инфлационната политика на Мадуро. Но дори и господарят на Кремъл трябва да разбере, че никое ЦРУ не би могло да „изнасили” венецуелската икономика, така както го направиха Уго Чавес и неговите наследници.

Още по темата

"Кремъл не изоставя приятелите си"

Парите, инвестирани от Роснефт в петролни проекти, никога няма да се изплатят. Ако някой някога е успял да се облагодетелства за своя сметка покрай венецуелските “командири”, така да бъде. Защото ако (и това става все по-вероятно) режимът във Венецуела падне, тогава Роснефт бързо ще бъде заменен от някой ExxonMobil.

Единствената възможност за спасяване едновременно както на венецуелската икономика, така и на режима на Мадуро, е да се назначи Антон Силуанов за вицепрезидент на страната и да се освободи от затвора Алексей Улюкаев, за да оглави след това в Каракас в министерството на финансите. Докато това не се случи - а то няма как да се случи - Мадуро ще продължи да води Венецуела към икономически крах.

Въпреки това Москва няма да се отвърне от нея. В крайна сметка, още от изпращането на руските военновъздушни сили на помощ на Башар Асад през есента на 2015 г. Путин се смята за главен борец в света срещу политиката на Вашингтон за смяна на авторитарните режими. Преживял два Майдана в Украйна и "Революцията на розите" в Грузия, той реши никога повече да не се предава на американските "демократи". Близката победа в Сирия трябваше да го убеди, че това е правилната политика. А сега за него е много важно да докаже отново: "Кремъл не изоставя приятелите си". Сигурен съм, че тайните телефонни линии между Москва и Каракас са се нажежили от съвета: "Не се предавай, Николас! Ако е необходимо, смажете ги с танкове! Нали ви осигурихме с Т-72? Виктор се уплаши в Киев и сега той живее във вила близо до Москва. Николас, и ти ли искаш половин година да гледаш снега през прозореца? Ако не искаш, действай с всички средства."

За последен път Москва влезе в пряка конфронтация с Вашингтон в началото на 1970-те години, когато Леонид Брежнев се опита да превърне Чили във втора Куба, а от президента социалист и довереник на КГБ Салвадор Алиенде - в новия Фидел Кастро. След това САЩ помогнаха на чилийските военни, водени от генерал Аугусто Пиночет, да свалят Алиенде.

Към днешна дата режимът на Путин, който сам е изолиран и санкциониран, се противопоставя на Вашингтон без да има и една десета от ресурсите и световното влияние на Съветския съюз. Сирийските победители не познават пътя назад. А за повечето руснаци това, което се случва във Венецуела, е "конфликт в една далечна страна между хора, за които не знаем нищо". Мисля, че няма да останат за дълго в неведение.

* Концепция, направлявала външната политика на САЩ и целяща недопускане на европейска колонизация в Северна и Южна Америка, бел.р.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


309
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин назначава, Путин уволнява.
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Армията обича да рупа. И ако е гладна ще рекетира местното население.
215
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До225. И ако са там тия воени части. Как ще накара "машината" на пройзводство да работи - пората. Те кано Фирми ли ще са или като Колективи. Като частни субекти или като Бригадирско движение. И тия воени яслата руска ли ще е . Или на разкладка от хуманитарната помощ на САЩ. Тая схема не е възможна.
214
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
RUSKITE RAKETI STIGAT I DO VENECUELA
213
5
 
6
 
! Отговори
Гост преди 5 години
... до колкото знам парите са 1,8 милиарда лева, а СУ 35 не е 5-то поколение! Опитваш се да манипулираш или сам си вярваш на глупостите!
212
15
 
9
 
! Отговори
Дънди преди 5 години
Ташуро скоро ще получи приза "Кадафи" за заслуги към содомията. И после ще ходи в Сибир на заслужен отдих.
211
9
 
7
 
! Отговори
Поддръжка преди 5 години
Значи и на Жужето ще му пораснат...
210
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин ще сбърка, ако прати армия в Венецуела. Народа ще го намрази за това разхищение.
209
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Путин и Мадуро за да им се оправи живота на хората. Трябва системата им от ТОТАЛИТАРНА-" планова икономика" да мине в ЛИБЕРАЛНА. - свободен пазар. Но това ще обърне модела им на управление. И трябва да отпаднат от власт.
208
12
 
16
 
! Отговори
у-и преди 5 години
много краварски майки ще има да плачат.......
207
15
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Путин и Мадуро.Две държави богати на природни богатства и изобилие от страдащи хора.
206
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** КонтролЕвра. Професионалисти сме и сме обучавани в Санкт Петербург. При нас начинаещите са с 350 евра на ден. Човек трябва да знае за какво работи.
205
4
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Не е Путин или Мадуро.. Цялата система е сбъркана и се подчинява на няколко психично-болни индивиди, които си мислят, че света е техен. В името на своята печалба ще за затрият всичко по пътя си. Назначават си правителства и президенти, но накрая ще си платят рептилите гнустни! Нищо не се е променило от времето на робството, само методите са други..
204
6
 
5
 
! Отговори
Трол Контрол преди 5 години
1000 ама рубли че и пре,пикана пица вече осми ден (((
203
2
 
15
 
! Отговори
TPOЛ преди 5 години
До АнонименДо тролската бърлога на площад СлавейковКак беще пицата ?Особен вкус нещо?Новичок или ЛСД ?или само пре,пикана за сега (((Все пак е прекрасно да гледаш, как всяка сутрин картата ти набъбва с 1000 необлагаеми евра :)
202
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да си го реди на дувара в кремлин (((
201
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те краставите магарета се надушват
200
8
 
32
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 5 години
Мачка, Вова!
199
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тролската бърлога на площад Славейков Как беще пицата ?Особен вкус нещо? Новичок или ЛСД ?или само пре,пикана за сега (((
198
6
 
14
 
! Отговори
SS преди 5 години
отдавна не съм чел по-тенденциозен и евтино-манипулистки пасквил!По-точно, опитва се да манипулира... ама нескопосно.Явно, авторката е скубала от "правилни източници" - преносно, а може би и буквално.... и нищо чудно да се бута да заслужи най-малко една специализацийка/стипендийка/командировчица зад океана