Връщаме ли се към страха от ядрена война?

Руски издания за изгледите за нова оръжейна надпревара
4 фев 2019 21:45, Елка Василева
320
Връщаме ли се към страха от ядрена война?
Снимка: архив, Reuters

След САЩ и Русия напуска Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но изявления на европейски политици сочат, че няма да се върнат времената на студената война, пише "Комерсант".

Руският вестник припомня изявление на президента Владимир Путин в събота, че решението на Москва е огледален отговор на мерките, предприети от Вашингтон. Путин вече нареди на военния си министър Сергей Шойгу да започне разработването на забранени досега класове ракети, отбелязва изданието.

"Стъпките, предприети от Русия и САЩ, погребаха не само ДРСМО, но и цялата система за контрол над въоръженията, формирана вследствие на студената война. Тя спира да съществува не само защото е остаряла, но и защото администрацията, дошла на власт във Вашингтон, не вижда никаква полза от нея", се казва в статията.

Още по темата

Според експерти на "Комерсант" обаче в Европа най-вероятно няма да последва нова оръжейна надпревара - ще се противопоставят и европейците, нежелаещи ядрени ракети на своя територия, и Конгресът на САЩ, който не иска да я финансира.

Два фактора затрудняват преговорите за договора, посочва пред "РБК" политологът Фьодор Лукянов. Първо, степента на доверие и взаимно разбиране между руските и американските дипломати и военни рязко е спаднала дори в сравнение с периода на студената война. Второ, глобалният контекст днес е доста различен - Русия и САЩ си остават основните ядрени сили, но атомни оръжия притежават много повече страни.

Експертите в Русия сметнаха реакцията на Кремъл след действията на Вашингтон за "доста умерена", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Най-важното е, че Москва обеща на Европа да не разполага ракети със среден и малък радиус, докато не са го направили САЩ - точно това всъщност искаха европейците, изтъква аналитикът Константин Макиенко.

Изявлението на Кремъл означава, че стратегическата стабилност за него не е само актуален, а суперактуален въпрос, смята Фьодор Лукянов, говорил и пред "Ведомости". "С досегашния модел на отношения е приключено. Временното спиране на договора означава, че Русия, както се и очакваше, не смята да изпълнява никакви искания на САЩ", казва той.

Русия почти е готова да излезе от договора - достатъчно е да пренесе на суша ракетите си с морско базиране, смята всекидневникът.

Отказът на САЩ, а след тях и на Русия от опитите за реанимиране на договора връща света във времена, в които едва ли бихме желали - белязани със страх от ядрена война, реална възможност за такава война, перспективи за оръжейна надпревара, пише "Ведомости" в редакционен коментар на същата тема.

Изданието признава, че Москва е постигнала локална дипломатическа победа, изчаквайки Вашингтон пръв да заяви, че напуска договора. "Сега ще е трудно да се хвърли вината на Русия. Това обаче е локална победа на фона на глобалната загуба, каквато ще е отказът от опитите за спасяване на договора, щом градусът на агресията в света неспирно расте и става нова норма", пише вестникът.

Според "Ведомости" при прекратяване на международните договори за ядрена сигурност ще е неизбежна нова фаза в оръжейната надпревара. Това ще накара Русия да концентрира ключовите си финансови и материални ресурси в отбранителната сфера и крайно ще затрудни усилията й за технологически пробив в мирните икономически отрасли.

Но демонтирането на системата за международна сигурност ще позволи на Кремъл за пореден път да разиграе картата с послания за "обсадена крепост", за сплотяване пред външната опасност и да обоснове свиването на разходите за човешки капитал с тезиса "ракети вместо масло", заключава "Ведомости", цитиран от БТА.

С подобни решения ръководството на САЩ просто си развързва ръцете за бъдещи времена, без да предприема незабавни действия, подчертава наблюдателят Андрей Кортунов пред онлайн изданието "Знак".

Спокойното отношение на Москва към бъдещата "кончина" на договора се дължи и на факта, че тя няма да предизвика незабавни неблагоприятни последици за Русия. Защото САЩ нямат възможност бързо да произведат и да разположат в Европа наземни ракети със среден и малък обсег, докато "според различни косвени признаци Русия разполага с далеч по-напреднал ресурс от технологически разработки в тази област", добавя експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Докато Путин е на власт винаги ще има страх от война. На този луд изедник не се знае какво ще му щукне в бетонната глава."Абре АНО ***, луд ли си, на луд ли се правиш?Путин ли излезе от договора за антиракетите а?Кой излезе от договора по РСМД?Кой още преди години наруши релано РСМД като постави бази в Румъния и произвежда Глобал Хок и тежко въоруженитре дрони РКЮ-9 и то в стотици бройки?
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато Путин е на власт винаги ще има страх от война. На този луд изедник не се знае какво ще му щукне в бетонната глава.
94
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Ей-това е руският ВПК. Бледо, много бледо подобие на съветския.'Колега по обем на доставени зад граница оръжия РФ е на трето място след САЩ и Целокупния ЕСИ това не са допотопни Т-55 или не модернизирани Т-72 - това са съвсем съвремени системи
93
2
 
4
 
! Отговори
mdaa.. преди 5 години
войната от давна е започнала, не се самозалъгвайте и стресирайте допълнително.стрес, грип, епидемии.. лекарства, антибиотици .. това е естествената война. а тези статистики които показват колко хора са на земята.. това е допълнителен стрес. няма единен регистър на раждания и смъртност!така че гледайте си живота и ич да не ви е ..
92
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Лилипутин пусна на света една анимацийка на летяща ракета и обяви опита за изстрелване на Авангард за успешен. И впоследствие се похвали че от новите ракети ще бъдат произведени 12 (дванадесет) броя"Ех ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВПредадените Р-100 от Украйна на РФ 1990 и в последствие консервирани са 108 броя ако не се лъжа а даванадесет са батареите(по 8 ракети в батарея или 96 броя)Четете бре хора четете преди да се излагате в ефир
91
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лилипутин пусна на света една анимацийка на летяща ракета и обяви опита за изстрелване на Авангард за успешен. И впоследствие се похвали че от новите ракети ще бъдат произведени 12 (дванадесет) броя. Ей-това е руският ВПК. Бледо, много бледо подобие на съветския.
90
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време беше Руснаците да направят нови оръжия да имат какво да показват на парадите.
89
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Боби продВ Трета зона, умерени разрушения, но направен терена като лабиринт имаш псевдо гайгеров брояч и не трябва да преминаваш през "радиоактивни зони"В края на пътуването военни натурално де дегазират/дезинфектират дибидюс както майка те е родила(е ще има разделение на Мадами и Жентълмени)Който мине през подобно нещо няма да го забрави до края на живота сиНяма да се шегува с Ядрено оръжие и всевъзможните му деривати
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До от провинциятаТия от провинцията всичко знаят. Даже целите на ядрените ракети.Големи сте...
87
4
 
3
 
! Отговори
Православен преди 5 години
От както се включихме във войната на страната на Нато, ясно е , че е то ще се разпадне скоро!
86
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Чета коментари и се ужасявам колко лековерни са хората.Сещам се какво трябва да изпита всеки един човек на този свят - Парк Хирошима(Като Джурасик Парк)какво би станало ако една ядрена бомба гръмне на края на града(за да се покажат разрушения като на урбанизирана така и на селска местност)В Първа зона - ще вони на изгорели плът и пласмаси, пожарища, остъклена почваВъв Втора зона - мега разрушения, изтърбушени автомобили(чреа ползване на истински взрив близо до колата)
85
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми хайде де!Какво чакат руснаците ?Да започват тая "ядрена война".Само лъжат....
84
7
 
9
 
! Отговори
от провинцията преди 5 години
Благодарение на сороските гендари София вече е цел за ядрените ракети. Ние от провинцията ще гледаме как се изпарявате в ядрената заря
83
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме на всеки километър ,на борба с капиталистическата и американска диктатура !
82
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме на всеки километър ,на борба с капиталистическата и американска диктатура !
81
6
 
13
 
! Отговори
От нас зависи преди 5 години
От НАТО няма какво друго да очакваме, освен да и направят мишена за руските ракети :(Вън подпалвачите на война от България, не искаме военни бази и контигенти на НАТО в държавата си!България - зона на мира!
80
3
 
4
 
! Отговори
селЯнин преди 5 години
Многу съ оплаших.Утивам да съ скрия ф мазету.
79
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАй дончо, ще матира богатира с едновременно разполагане на крилатите...... в Бг, Румъния, Македония, Чехия, Полша.......... и Украйна.............. нАздраве блатна московия.Оффффффф той корееца не можа да матира стига глупости смешни сте.
78
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 222 Анонименрано си са дрогирал бе гендар!
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ва тници.... в Българския език буквата "ъ" СЪЩЕСТВУВА. ........ в блатата на монголоидите...... не се знае.Офффффффф аман от пишман патриоти като си идвам за Бьлгария самолета ми каца в Истанбул Ататюрк и и от там като трьгна цяла южна Бьлгария една дума не мога да чуя на бьлгарски то ткрски то арабски то още какво ли не джагала багала салам алейкум дьрь бьрь нищо не мога да разбера все едно сьм в Пакистан та така а тоя пишман патриот седнал да говори за бьлгарския език !