Връщаме ли се към страха от ядрена война?

Руски издания за изгледите за нова оръжейна надпревара
4 фев 2019 21:45, Елка Василева
320
Връщаме ли се към страха от ядрена война?
Снимка: архив, Reuters

След САЩ и Русия напуска Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, но изявления на европейски политици сочат, че няма да се върнат времената на студената война, пише "Комерсант".

Руският вестник припомня изявление на президента Владимир Путин в събота, че решението на Москва е огледален отговор на мерките, предприети от Вашингтон. Путин вече нареди на военния си министър Сергей Шойгу да започне разработването на забранени досега класове ракети, отбелязва изданието.

"Стъпките, предприети от Русия и САЩ, погребаха не само ДРСМО, но и цялата система за контрол над въоръженията, формирана вследствие на студената война. Тя спира да съществува не само защото е остаряла, но и защото администрацията, дошла на власт във Вашингтон, не вижда никаква полза от нея", се казва в статията.

Още по темата

Според експерти на "Комерсант" обаче в Европа най-вероятно няма да последва нова оръжейна надпревара - ще се противопоставят и европейците, нежелаещи ядрени ракети на своя територия, и Конгресът на САЩ, който не иска да я финансира.

Два фактора затрудняват преговорите за договора, посочва пред "РБК" политологът Фьодор Лукянов. Първо, степента на доверие и взаимно разбиране между руските и американските дипломати и военни рязко е спаднала дори в сравнение с периода на студената война. Второ, глобалният контекст днес е доста различен - Русия и САЩ си остават основните ядрени сили, но атомни оръжия притежават много повече страни.

Експертите в Русия сметнаха реакцията на Кремъл след действията на Вашингтон за "доста умерена", пише "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

Най-важното е, че Москва обеща на Европа да не разполага ракети със среден и малък радиус, докато не са го направили САЩ - точно това всъщност искаха европейците, изтъква аналитикът Константин Макиенко.

Изявлението на Кремъл означава, че стратегическата стабилност за него не е само актуален, а суперактуален въпрос, смята Фьодор Лукянов, говорил и пред "Ведомости". "С досегашния модел на отношения е приключено. Временното спиране на договора означава, че Русия, както се и очакваше, не смята да изпълнява никакви искания на САЩ", казва той.

Русия почти е готова да излезе от договора - достатъчно е да пренесе на суша ракетите си с морско базиране, смята всекидневникът.

Отказът на САЩ, а след тях и на Русия от опитите за реанимиране на договора връща света във времена, в които едва ли бихме желали - белязани със страх от ядрена война, реална възможност за такава война, перспективи за оръжейна надпревара, пише "Ведомости" в редакционен коментар на същата тема.

Изданието признава, че Москва е постигнала локална дипломатическа победа, изчаквайки Вашингтон пръв да заяви, че напуска договора. "Сега ще е трудно да се хвърли вината на Русия. Това обаче е локална победа на фона на глобалната загуба, каквато ще е отказът от опитите за спасяване на договора, щом градусът на агресията в света неспирно расте и става нова норма", пише вестникът.

Според "Ведомости" при прекратяване на международните договори за ядрена сигурност ще е неизбежна нова фаза в оръжейната надпревара. Това ще накара Русия да концентрира ключовите си финансови и материални ресурси в отбранителната сфера и крайно ще затрудни усилията й за технологически пробив в мирните икономически отрасли.

Но демонтирането на системата за международна сигурност ще позволи на Кремъл за пореден път да разиграе картата с послания за "обсадена крепост", за сплотяване пред външната опасност и да обоснове свиването на разходите за човешки капитал с тезиса "ракети вместо масло", заключава "Ведомости", цитиран от БТА.

С подобни решения ръководството на САЩ просто си развързва ръцете за бъдещи времена, без да предприема незабавни действия, подчертава наблюдателят Андрей Кортунов пред онлайн изданието "Знак".

Спокойното отношение на Москва към бъдещата "кончина" на договора се дължи и на факта, че тя няма да предизвика незабавни неблагоприятни последици за Русия. Защото САЩ нямат възможност бързо да произведат и да разположат в Европа наземни ракети със среден и малък обсег, докато "според различни косвени признаци Русия разполага с далеч по-напреднал ресурс от технологически разработки в тази област", добавя експертът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
2
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА ??? ЕДИН РУСКИ ГЕНИЙ ОТКРИ ,ЧЕ НИЩО В ПРИРОДАТА НЕ СЕ ГУБИ ,А САМО ПРОМЕНЯ .... !!!! ЗАЩО И АЗ ДА НЕ УЧАСТВАМ В НЯКОЙ ОБЛАК -ЗАЕДНО С ТЕБ "СЕКСИ Г"...??? ЕХ ГОСПОД -ГОСПОД ... АМА" ГОСПОД" СЛЕД УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ЕЗИЦИТЕ И ИНФОРМАЦИЯТА ОТ ТЯХНОТО РАЗВИТИЕ.... ВЪРХУ - ПЪРВОНАЧАЛНО "ПЛОСКАТА ЗЕМЯ " ,КОЯТО СЕ "НАДУЛА" ОТ ГОРДОСТ И СЕ ЕЛИПСИРАЛА !!!!!
155
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до extremistСмееш ли да застанеш срещу въоръжен с М16 а ти с АК47 7,62мм при дистанция между вас 500м и имате само по 3 патрона?
154
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КонстатиращИ НЕ НА ПРАЗНО, САЩ са ЕДИНСТВЕНАТА страна употребила АТОМНО ОРЪЖИЕ срещу мирни жители. Не сте забравили Япония ......./ Хирошима, Нагасаки / ...... НАЛИ?Не, не сме.Трябваше бомбите да ги пуснат над Москва и Петербург.
153
7
 
6
 
! Отговори
Иван Иванич преди 5 години
България триабва да има ПРОТИВО РУСКА ЗАЩИТА , един добър сет от патриоти , същите които руснаците се опитват да изкопират все така неуспешно кам 40 години както , конкордски , буран , калашников и мн други , да си стоят в землянките и да си налагат парцалетините , а вие които ги любите така дълбоко стягате мешките и при тях ние образованите ,реализиралите се, можещите нещо ,интелигенцията на България не ви искаме тук , пречите НИ.
152
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак зелка, пак неподходяща снимка! На снимката се вижда как зареждат мобилната пускова установка с Искандер. Нас не ни е страх от руснаците, те нас няма да ударят!Ще ударят с високоточно неядрено оръжие само някой американски миноносец, зареден със стотина крилати ракети, ако е в нашата акватория. Затова България трябва да обяви териториалните си води за демилитаризирани за натовски кораби. Преди това срочно трябва да се проведе референдум за напускането ни на военната организация на НАТО!
151
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със снегорини КГБ'то очиства неудобните, а сега могат да опитат с "Новичок" да изчистят снега !
150
5
 
9
 
! Отговори
Констатиращ преди 5 години
Кръволоците от САЩ пак искат неистово кръв.Където и да е стъпил американски крак, потичат реки от кръв.И НЕ НА ПРАЗНО, САЩ са ЕДИНСТВЕНАТА страна употребила АТОМНО ОРЪЖИЕ срещу мирни жители. Не сте забравили Япония ......./ Хирошима, Нагасаки / ...... НАЛИ?
149
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СТРЕЛА 2М - РАКЕТИТЕ ЗАРАДИ КОИТО ПОДХВРЪКВАЩИТЕ АМЕРИКАНСКИ САМОЛЕТИ ПОЛУЧАВАТ ЗАБРАНА ЗА ЛЕТЕНЕ ПО-НИСКО ОТ 5км.....
148
4
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
МНОГО МЕ КЕФИ ХВЪРЛЯНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ОРЪЖИЯ ОТ АМЕРИКАНСКИ ВОЙНИЦИ ПРЕЗ ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА; КАТО М16 АХА ДА СТРЕЛНЕШ И ГРЕДА
147
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До Анонимен: И ТИ МОЖЕ ДА СИ КУПИШ, НЯМА НУЖДА ДА ЗАВИЖДАШ.КОЙ МУ ТРЯБВАТ *** ОТ USA....ЗАТОВА И СЕ ПРОДАВАТ СВОБОДНО.ПОТЪРСИ, ВИЖ ЗА КВО ИДЕ РЕЧ
146
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 5 години
1. След Виетнамската война западен самолет няма въздушна победа без да е командван/поддържан от АУАКС - какво преимущество е това няма да коментирам2. Освен при евреите във всички други случаи западняците са имали ЧИСЛЕНО И ТЕХНОЛОГИЧНО ПРЕВЪЗХОДСТВО(Вкл АУАКС)ОТКОГА НА СВОБОДА ИМА МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ ХОРА...ДОРИ И БЪЛГАРСКИТЕ ЛУДНИЦИ НЕ ФУНКЦИОНИРАТ.Прочети още на: https://dnes.bg/rusia/2019/02/04/vryshtame-li-se-kym-straha-ot-iadrena-voina.401087#comment-newest
145
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistМного скъпо бе!?Рашките направо си подаряват скрапта на сръбето.Никви пари не чини.
144
3
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
СКРАП ОТ ФРЪЪЪЪЪЪК 16 МОЖЕ ДА СИ КУПИТЕ СЪЩО ОТ ЕBAY; ИМА НАЛИЧНА
143
3
 
4
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПРОДАВАМ СКРАП ОТ ФИУУУУУУУУУУУУУУУ16 - 0,30ЛВ/КГ
142
2
 
1
 
! Отговори
makedonec преди 5 години
nerazbiram az neshto - balgarski sait yz balgari pishat v saita - pak postoano sravniavat xamerikancite i RYSNACITE - te i ednitei drygite sa dobre vyorazeni za sopstvenite si strani - i nito ednite nito drygite shte se napadat vzaimno zashtoto znaet 4e mezdo rysia i amerika pobeditel nemoze da ima -samo zagyba i razryxa -tova e asno : dai da vidim baiti ganio kakvo ima - da se zashtiti ot komshite - kato polglednax v ykipedia - nie sme goredole kato makedoncite -tolkova ni e silna armiata
141
3
 
4
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Троби, не ми пиши за Ф35.Той лети над Сирия и прави каквото си поиска когато си поиска."Само че дяволът е в детайлите както обикновено.Еврейските самолети вкл Ф-16 и Ф-35 от войната 1982 не са летели над СирияЛетели са над Средиземно море и над Ливанска територия от където са пускали ракети и бомби по цели в западна Сирия без да навлизат в Сирийското въздушно пространство.
140
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименРусия е водила война само срещу Грузия - която практически не е имала ВВС - тоест няколкото модернизирани Су-25 от израел летяха първите два сена от конфликта от третия ден навлизането на Руски войски Грузинците не са летелиРФ има свалени самолети но само от ЗРК(ПЗРК и БУК-М1(доставен от Украйна и вероятно с Украински екипажи)В Сирия Руските самолети летят само на патрулни полети или за бомбене на ИДИЛЦИ. Не се е стигало до сблъсък с чужди самолетиВ други войни РФ не е участвала
139
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Троби, не ми пиши за Ф35.Той лети над Сирия и прави каквото си поиска когато си поиска.Пу-57 е залетал от преди 8 години ама не лети никъде, няма и да лети НИКОГА."За Су-57 времева линияПАК-ФА 2010 - изпитания аеродинамика и двигатели Ал-41Ф1Су-57 2016-2017 - пълен комплект електроника и оръжие двиг Ал-41Ф1Су-57 двиг Изделие 30 2017Су-57 нулева серия 2018(поръчани са 12бр ЕТАЛОННИ доставени в Торжок(Руския Топ Гън) за държавни изпитания(поне една година по-вероятно две години))
138
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиПривидно си прав наистина, но дяволът е в ДЕТАЙЛИТЕ1. След Виетнамската война западен самолет няма въздушна победа без да е командван/поддържан от АУАКС - какво преимущество е това няма да коментирам2. Освен при евреите във всички други случаи западняците са имали ЧИСЛЕНО И ТЕХНОЛОГИЧНО ПРЕВЪЗХОДСТВО(Вкл АУАКС)И така ще си остане.Рашките батали няма да видят победа във въздуха.
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има късмет, че граничи с разни бивши свои колонии завършващи на СТАН, Япония, която беше силно ограничена след ВСВ и Китай, който за сега уж й е съюзник, но само цоца ресурси за без пари, че иначе до сега да беше оглозгана като свински джолан в глинено гърне.