Бурятия се готви да посрещне Путин и Ким тази пролет

Русия иска да предложи цяла програма
8 фев 2019 21:15, Елка Василева
24
Бурятия се готви да посрещне Путин и Ким тази пролет
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Бурятия е готова да стане домакин на среща на върха Русия-КНДР, каквато се очаква още тази пролет. Това съобщи пред "Независимая газета" източник от правителството на руската република, припомняйки, че Улан Уде и друг път е организирал преговори на най-високо равнище. В експертните среди смятат за отдавна назряла нуждата от среща между лидерите на Русия и Северна Корея - тръгвайки към окончателна денуклеаризация на Корейския полуостров, Пхенян иска да се споразумее с всеки от заинтересованите играчи.

"Място за тази среща не се избира в Улан Уде, но Улан Уде може да стане място на срещата", заяви източникът от бурятското правителство. "Имаме опит от домакинството на преговорите Медведев-Ким, затова естествено проучваме в общ план нещата. Всички подробности ще уточняват по-късно външното министерство и Федералната служба за сигурност - това не е прерогатив на регионалните власти."

На федерално равнище засега не потвърждават, че вече е избрано място за евентуална среща. По думите на Дмитрий Песков, прессекретаря на руския президент, ясно решение още няма. Москва впрочем вижда и свой принос в появата на признаци за нормализиране на обстановката на Корейския полуостров.

"Ситуацията като цяло се развива все така в руслото на руско-китайската "пътна карта", предвиждаща насрещни стъпки на основните действащи лица в уреждането на проблема с денуклеаризацията на Корейския полуостров и по насърчаване на севернокорейското ръководство към сътрудничество чрез смекчаване на санкционния режим - заяви руският външен министър Сергей Лавров в слово пред Института за международни отношения към министерството на външните работи на Туркменистан. - А когато се залага главно на сила и хегемония, когато има опити дипломацията "да се изтика настрана", резултатите са плачевни."

Още по темата

През 2011 г. бащата на днешния севернокорейски лидер - Ким Чен Ир, направи обиколка из редица региони от Далекоизточния и Сибирския федерален окръг на Русия. Това бе третото му посещение във федерацията. Преговорите на покойния днес генерален секретар на Корейската трудова партия с тогавашния руски президент Дмитрий Медведев се състояха именно в Бурятия.

Медведев и Ким разговаряха във военното градче Сосновий Бор недалеч от Улан Уде. В центъра на вниманието имаше и други теми освен ядрената програма на КНДР и уреждането на дълга на Пхенян към Москва в размер на 11 милиарда долара. Двамата държавни лидери договориха тогава по принцип прокарването на газопровод през територията на Северна Корея към Южна. Идеята съдържаше както икономически, така и политически цели - строежът на тръбата би съдействал за подобряване на контактите между Пхенян и Сеул. Проектът обаче си остана проект.

Аргумент в полза на Бурятия като подходящо място за подобни срещи на върха откриваме в етнографските проучвания. Група изследователи от Бурятския научен център към Сибирския филиал на РАН предложи например хипотеза, според която бурятите и корейците са далечни роднини. В основата й са положени данни от генетични анализи и археологически находки край бреговете на езеро Байкал. В Бурятия са открити по-специално култови предмети, съдове и накити, характерни за древните култури на Корея.

Изследователите търсят обяснение за близостта между тези народи в миграцията на чергарските племена от Южна Манчжурия. Част от тях изглежда са стигнали до Забайкалието, друга част - до Корейския полуостров. Още една версия пък свързва роднинството между буряти и корейци с ролята на Байкал, гигантски източник на питейна вода, в миграцията на азиатските етноси. При всяко положение тази хипотеза е твърде популярна в Корея, но засега - в Южна.

В момента се очаква среща между ръководителя на Северна Корея Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп. Заместник-външният министър на Русия Игор Моргулов заяви тези дни, че американското ръководство е отправило до Русия молба за съдействие в съставянето на дневния ред по конкретни аспекти от разоръжаването на КНДР.

"Задава се втора американско-севернокорейска среща на върха и колегите ни от САЩ се надяват тя да стане тласък за прехвърляне на разговора за денуклеаризация в практическата плоскост - отбеляза Моргулов. - В тази връзка ни бе отправена молба да съдействаме в подбора на правилния дневен ред за дискусия по конкретните аспекти на денуклеаризацията; готови сме наред с другите участници в шестстранния преговорен процес да допринесем за обсъждане на конкретни мерки и стъпки, насочени към решаване на ядрения и съпътстващите го проблеми на Корейския полуостров."

Първата среща Тръмп-Ким в Сингапур бе знаково събитие с оглед създаването на дипломатически канал между двете страни, но редовно публикуваните в САЩ медийни материали с разузнавателни данни внушаваха съмнения дали Пхенян наистина обмисля отказ от ядрената си програма.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви наскоро в интервю за "Фокс нюз", че денуклеаризацията е възможна. "Председателят (на Държавния съвет на КНДР, бел. на изданието) Ким заяви, че за тях е необходимо да сменят курса, необходимо е да подобряват вътрешните икономически условия в страната, това са негови думи, не мои", заяви шефът на американската дипломация. "Струва ми се, че има всички шансове председателят Ким да се движи към изпълнение на поетите ангажименти, а после ние на свой ред ще изпълним ангажиментите си с оглед стабилност на полуострова и по-светло бъдеще", отбеляза той.

Според експерти всеки международен посредник, участващ в преговорите по корейските проблеми, би желал да си присвои дипломатическата победа, ако се стигне все пак до такава. "Доналд Тръмп иска да обере всички лаври: може би "ще изстреля" това по време на изборната си кампания за втори президентски мандат - заяви пред "Независимая газета" Алексей Маслов, ръководител на Училището по ориенталистика към Висшето училище за икономика. - Китай не желае да дели славата с никого и не скланя на четиристранни преговори. Но Ким Чен Ун се опитва най-вече да се разбере поединично с различни страни, целейки да спазари гаранции за собствената си сигурност." Експертът стига до извода, че инициативата за преговори на най-високо равнище между Русия и Северна Корея се вписва в тази схема на лидера на КНДР.

"Преди срещата (Путин-Ким, бел. на изданието) теоретично трябва да има още две - смята Маслов. - Първо, преговори между Ким и Тръмп, и второ, разговор между Ким и Си Цзинпин, защото преди подобни трудни срещи лидерът на КНДР винаги заминава при китайците да търси съвет. Напомням, че се говореше много сериозно за среща (Путин-Ким, бел. на изданието) още миналата година, но тя бе отменена - самият Ким не бе готов. Какво иска Русия? Тя иска да предложи цяла програма. Първо, със сигурност - съвместни жп комуникации. Второ - може би някакви производства да бъдат разположени на севернокорейска територия, и трето - тръбопровод от Северна към Южна Корея. Но всичко това ще е възможно, само щом стане ясно, че международните санкции са вдигнати. Без вдигане на санкциите няма да има смисъл."

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
времето ще покаже преди 5 години
РУСИЯ не желае и няма амбиция да сяда на този или онзи стол тя стои на мястото си без да се увлича по тази или друга страна защитава това което е изградила и създала с години и лишения и страдания затова ги и цени .
15
2
 
7
 
! Отговори
тя преди 5 години
Путин- най- великия политик на новото време !
14
1
 
8
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
В статията става дума за Ким Кардашиан.
13
15
 
12
 
! Отговори
Русия = Психиатрия преди 5 години
Тази автономна република, Бурятия, през коя година е била окупирана от миролюбивата Руска империя? Сигурно да били посрещнати със хляб и сол както и другите 140 поробени националности в империята.
12
8
 
5
 
! Отговори
ха ха преди 5 години
Пролета далече ,пък дотогава може да му скроят шапката генералите или обиновенните руснаци заедно с неговите създатели от КГБ. Иначе колективно ще гледат как потъват всички заедно !!!
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 9Среща на Путин и Ким в Бурятия, а не в Русия !
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХА-ХА-ХА !По-старите хора знаят: който седи на два стола, пада на земята. А на теб ти се приискало на 4 стола да се седиш!Шъ ти сЪ протрият гащите и шъ зяпнат отзад две големи дупки, да се въртиш на 4 стола.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Среща на путин и ким в русия
8
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво...Путин се среща само с диктатори !
7
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има грешка в статията, Буратия скоро излиза от състава на Руската федерация. Писнало им е да хрантутят олигарси в Москва с природните си богатства.
6
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин да разположи военни бази във СК със военната техника на руснаците и желязната дисципина ва севернокорейския безстрашен войник ще се получи грандиозна армия.
5
7
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
През 90-те подобни срещи, в които не участваха САЩ и Запада като цяло нямаха почти никаква стойност.Сиреч без кръчмар сметките никога не излизаха.Днес нещата са други. Светът е друг.За Ким Чен Ун е важно какво ще каже Путин и още по-важно какво ще каже Си Цзипин и много по-маловажно какво ще каже САЩ.Светът се променя. Центровете на световната политика вече са поне 4.Само нашите герберуги от външно така и не разбраха, че тази промяна е станала ... Те си я карат по старому. Слушат само САЩ
4
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отново среща на върха и на много високо равнище, няма Г-20 и Г-6 иCульо и Пульо. Браво!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким посети всички велики лидери, Ким - Нобелов лаурет за мир !
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ех кога ще дойде и при нас Путин, нещо хубаво да ни зарадва, че ми писна от терора на ГЕРБ
1
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ким ще иде при Путин да му каже, че ще си унищожи ядрените ракети в центъра на Фашингтон.