Руските закони и здравият разум – слабо съвместими

Отзиви след присъдата на последовател на "Свидетели на Йехова"
155
Руските закони и здравият разум – слабо съвместими
Осъденият Денис Кристенсен. Снимка: Reuters

Първата ефективна присъда срещу последовател на забранените в Русия "Свидетели на Йехова" и арестите на негови привърженици в руската провинция изглежда са опит на тайните служби да прехвърлят един религиозно-правен спор в политическата плоскост, пише "Ведомости".

Руски съд осъди в сряда датчанина Денис Кристенсен - активист на религиозната организация, на шест години затвор за екстремизъм, тъй като организирал дейността на забранено религиозно обединение.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира: "Не можем да боравим за държавни цели с понятията на здравия разум. На първо място боравим с понятията законност и незаконност".

Още по темата

Това според "Ведомости" е предсказуема реакция. "Песков, без да иска може би, потвърди, че законите у нас и здравият разум са слабо съвместими", се казва в редакционния коментар.

Според вестника силовите структури в Русия не са чули явния сигнал "стоп", даден от президента Владимир Путин - през декември м. г. той нарече вписването на някои религиозни сдружения в списъка с терористични организации "пълна дивотия". А силовите органи продължават да работят тъй, както смятат за нужно, пише изданието.

Държавните институции в Русия и тайните служби са взели на мерник "Свидетелите", при все че те не са единствената организация, тълкуваща християнското учение по специфичен начин, отбелязва "Ведомости".

"Проповядваният от тях отказ от сътрудничество с властта навярно я дразни, но да ги смята за екстремисти по тази причина би било самоизобличително. Силовите структури вероятно се опитват да прехвърлят спора в политическата плоскост - използвайки антиамериканските фобии на руското ръководство, да докажат, че "Свидетелите" са проводници на чуждестранно влияние и потенциални агенти на противника", посочва политологът Алексей Макаркин.

"Ведомости" прокарва паралели между тези арести и гоненията в Съветския съюз и Третия райх. "Свидетелите" са били преследвани и в нацистка Германия, и в Испания по времето на Франко - "но никой изглежда не се притеснява от подобни непривлекателни асоциации", пише всекидневникът, цитиран от Би Би Си и БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Тоя заслужава съдбата на капитан Кид.
114
3
 
8
 
! Отговори
№121 -продължение преди 5 години
Има католици и различни протестантски църкви. В Русия гонят разни секти - "Анастасия", на разни самозванци-братя, докато у нас съдилищата ги узаконяват, все едно са търговски д-ва, които внасят шам-фъстък или ароматизирани презервативи!У нас бе на гости Главният лама на Бурятия - Матвей Чойбонов - духовник, богослов, писател, лечител и общественик. Благослови ме, за мен това бе усещане за допир с Вселената, което никога не съм имал при среща с наши духовници! Аз, който съм скептик и агностик!
113
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е многоконфесионална страна. За 10 години, откакто Патриарх е Н.Пр.Кирилл, наричан от някои Гундяев, са построени 1600 православни храма и реставрирани хиляди.Държавата отпусна много тонове злато, за да засияят тези храмове в цялата си красота. Има 20 млн мюсюлмани и Главният мюфтия присъства на всички големи тържества. Работят всички синагоги. Вчера Путин поздрави руските будисти с тяхната Нова година. Това са Бурятия и Калмикия. В Елиста е най-големият будистки храм в Европа. Има католи
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 101Заслужаваш някой негнуслив да те хване и отъркаля в собствените ти думи!
111
1
 
7
 
! Отговори
Бонобо преди 5 години
Щом има раздел "Още за Русия", значи трябва да се пълни този контейнер, макар че вече смърди, толкова е нехигиеничен.Не ви си е срам да се застъпвате за една гнъсна секта! Вижте в Уикипедеята в колко страни и кога тази секта е била забранявана или забранена.Нека си спомним какво направи ФБР с една друга секта в ранчото Уейко в Тексас! Или какво направи една секта в Гайана със стотици последователи! Сектите трябва да бъдат притискани, забранявани, дейността им - инкриминирана!Сектите са тумори!
110
5
 
21
 
! Отговори
агитпроп преди 5 години
Т.н. "свидетели на Йехова" са филиал на ЦРУ. ЦРУ е най-смешната терористична организация в света, с 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
109
9
 
29
 
! Отговори
Пример от САЩ преди 5 години
ако си мислите че Русия има абсурдни закони - идете да видите САЩ !6) всеки полицай в САЩ има право да ти конфискува парите в кеш!Пример: прибираш се в къщи в оборота от деня - 3500 $, спира те полицай и те претърсва, намира кеша и го конфискува. За да си върнеш парите обратно трябва да заведеш дели и да докажеш от къде са ти парите.Защо е така !?Много просто !!!В САЩ 60% от бъджета на полицията идва от глоби и от конфискувани предмети !!!ето това е АБСУРД !!!!!
108
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е истинска държава защото знае как може да се води война и какви са защитните механизми. Войната не се води само с оръжие а и по много други различни начини. "Свидетели на Йехова" са американска секта свързана с хората в сянка управляващи САЩ.
107
8
 
20
 
! Отговори
Пример от САЩ преди 5 години
До Анонименако си мислите че Русия има абсурдни закони - идете да видите САЩ !5) най-потресаващото в САЩ обаче са митническите тарифи - в САЩ митническия служител има право да реши дали да събира мита и такси или не. Това означава че еврейските монополи могат да внесат в САЩ каквото си пожелаят и всеки супер-интендант (началник смяна в митницата) има право да реши да не им събира мита и такси и това е абсолютно законно !!! Сметайте за ква "конкуренция" и "пазарна" икономика става дума в САЩ
106
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Пример от САЩУдри, удри по ФАЩ.
105
6
 
23
 
! Отговори
Ястребитель Великий преди 5 години
Гай *** много разбира от държава и закони, та сега *** срещу руските! Ууйнно, остави руските закони настрна, извади си главата от заттника и се огледай да видиш в каква държава и какъв съюз с абсурдно абсурдни закони живееш!
104
7
 
19
 
! Отговори
Пример от САЩ преди 5 години
ако си мислите че Русия има абсурдни закони - идете да видите САЩ !3) В САЩ има т.н. "плаващи" ипотеки - пример: Купуваш от някой с плаваща ипотека кола, колата е негова, платена - никакви задължения по колата. След година време този с плаващата ипотека фалира и Банката кредитор идва и ти конфискува колата, която си купил съвсем законно4) детето на цветнокожия ти съсед пада в басейна ти и се удавя - ти отиваш в затвора защото не си обезопасил басейна си, които е в собственият ти двор !!!
103
9
 
19
 
! Отговори
Пример от САЩ преди 5 години
ако си мислите че Русия има абсурдни закони - идете да видите САЩ !1) в САЩ само по подозрение в тероризъм можеш да бъдеш арестуван за неопределено време, без да ти се предявява обвинение, без право на адвокат ! Можеш да бъдеш изтезаван и това е абсолютно законно в САЩ. Домът ти може да бъде претърсван без свидетели и в твое отсъствие !!!2) в САЩ големите корпорации имат собствена полиция, могат да арестуват хора и могат да глобяват хора - пример CN (Canada National - само името и е канадско
102
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руския закон е най-добрия закон защото е без аналог в света.
101
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ревете и тук трябва да се процедира по подобен начин. Не сме канили нито Свидетелите нито разните други секти.
100
6
 
23
 
! Отговори
до ха преди 5 години
Хахо, руските закони са си за тях, не са за теб. Законите им са олични.
99
7
 
20
 
! Отговори
до 101 преди 5 години
Сбъркан русофоб
98
12
 
9
 
! Отговори
Ха... преди 5 години
Алооооо,демократа...Явно никога не си стъпвал в Русия за да коментираш кое какво е.Пожелавам ти го да го направиш,да се сблъскаш с истинската руска " демокрация " и тогава се отдай на разсъждения....
97
1
 
8
 
! Отговори
до 103 преди 5 години
Болен фантазьор.
96
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте само русофилството как оправдава вечната руска проcтащина и мракобесие. "Ако тоя датчанин проповядваше в Саудитска Арабия какво щяло да му се случи там?"Ами руски лайнoяди, нали претендирате, че руснаците не са диваци и са много цивилизован народ. Що така се излагате бе дърти русофили смаpангясани.