Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия

Хората не разбират защо проблемите се решават за сметка на доходите им
22 фев 2019 11:52, Елка Василева
280
Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено след вдигането на възрастта за пенсия миналата година.

През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не може да остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов.

Още по темата

Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство, но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков.

Теоретично възможностите според него са две. "Първата - военна авантюра, която да се раздуе до символично противопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014 г.", казва социологът, припомняйки анексията на украинския полуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящи на очакванията сред населението".
Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани от поскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават за сметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът.

Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов.

Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване на външнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото на президента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г.

Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието. Годишната пресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия с президента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване", обяснява политологът Виталий Бианки.

Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналата година. "Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той.

Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.
 


280
Още по темата: Русиядоверие Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
НЕ МУ БЕРЕТЕ ГРИЖАТА НА РЕЙТИНГА НА ПУТИН А ВИЖТЕ РЕЙТИНГА НА ВЛАСТТА У НАС КОЛКО Е ?????????????
259
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Руснаците, все някога може и да се осъзнаят, ама цар Путин е до гроб.
258
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Вова искаме евтина
рушка газ
иначе ще внасяме от друг
257
7
 
6
 
! Отговори
Предлагам преди 4 седмици
на вовата да му викаме
Човека-Ракета
без друго само ракети са му главата
256
4
 
6
 
! Отговори
Той преди 4 седмици
Вовата умее да мачка демокрацията.
255
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Врут, довеиие к Президенту Путину по прежнему на высоком уровне. Он нас вывел из кризиса 90-х. Мы живем отлично.
254
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не им е комфортно на американците с Путин, но...
ще свикнат, няма къде да ходят.
253
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Те и за Асад много плямпаха шорошите как още утре ще го унищожат, но не им се получи нещо, май...
Надежди, говежди.
252
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крим е руски.
Нека му е зле на Вова, а украинците да дирят Михаля.
Пръдните на американците са безкрайни както Вселената, а гащите им миришат много лошо.
...и много отдалеч.
Честит празник на Съветската Армия!
251
0
 
3
 
! Отговори
RastafariMasafari преди 4 седмици
До До Анонимен 245

Лол ... Не е квото да маааш с мотика пред ТКЗСто, или да си "джиткаш" с трактора, а?
250
5
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 245 преди 4 седмици
Сега 6 работещи хранят 10 пенсионера
Ти мен не ме храниш, работнико! Първо, ти нищо не произвеждаш, а паразитираш върху останките от това, което направихме ние! Сега под "работа" се подразбира PR, социология, "социална антропология", политология, IT-технологии, свързани с нов вид бумащина - виртуална, а не продукти, от които да излизат продукти, внос на дъвки и енергийни напитки, пълнене на дупки по шосетата и кльопане на "европейски" пари по и.диотски проекти.
Храни децата си, не мен!
249
0
 
5
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
С хора, дето вярват разговор не става.
248
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Коммерсант", център "Левада", еди-кой-си опозиционен анализатор... Ами има такива, самият факт, че ги има и им дават да чуруликат е знаменателен. Путин не се бои от тях. Той се грижи за опозицията си, достатъчно умен е да ги парира с думи и дела. Завчера на Обръщението ударението беше поставено върху социалната политика и подобряване на благосъстоянието на народа. Народът му вярва! Не вярвам на латернаджиите от няколко медии! Продължителността на живота расте, населението бавно се увеличава.
247
0
 
8
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
За мен е много интересно, че човешките маси се учат векове. Трябва им лидер, който да ги облъчи, че да прогледнат малко.
Т.е. ученето при хората е еволюция т.е. бавен прпцес.
246
2
 
6
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
Рейгън каза: ще ги накарам да ядът ракети!
Ма вече ракетите са надуваеми.
Не се ядът!
245
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Невежеството е глобален проблем. Едновременно и при нас, и в Русия и в Западна Европа има вълни от мрънкачи, които се чудята защо пенсионната им възраст се вдига при все, че хората все повече започват да правят семейства с по 1 дете, което раждат след 30. Сега 6 работещи хранят 10 пенсионера, в бъдеще ме е страх да си помисля, как ще стават нещата.
244
4
 
7
 
! Отговори
времето ще покаже преди 4 седмици
РУСИЯ без ПУТИН ще бъде разделена и унижавана на големите демократи им трябва слаби и зависещи икономически държави подложени на продажни политици .
243
1
 
2
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
А туй с плашенето....
То ти кат плашиш, то не значи, че ще се уплашат.
И тогаз ще трябва да се действа.
Дончо изгори 200 вагнеровци( вагнер-любимия композитор на Хитлер, не можаха ли да ги кръстят по иначе) и Вовата вика ми кво да направя? 3СВ?
242
3
 
1
 
! Отговори
Лично мнение преди 4 седмици
Значи.... има една наука - философия.
И там има една тема: Ролята на личноста в историята.
Ся...
Аз съм на здрави диалектико-мат позиции и ви казвам, че личноста може да промени малко неща в историята. Луи Пастьор е променил историята на човечеството 5 пъти повече от Чингис Хан, Наполеон и Хитлер, взети вкупом, но ако не беше той, щеше да е друг 2 години по-късно.
Руснаците са ни много близки, щото и нии сме същите, но не могат да направят нещо, което да го копират от тях. А те копират.
241
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен

като късния Брежнев? ти да не си живял тогава? или ще кажеш че си чел :) :) - по CNN :)