Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия

Хората не разбират защо проблемите се решават за сметка на доходите им
22 фев 2019 11:52, Елка Василева
280
Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено след вдигането на възрастта за пенсия миналата година.

През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не може да остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов.

Още по темата

Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство, но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков.

Теоретично възможностите според него са две. "Първата - военна авантюра, която да се раздуе до символично противопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014 г.", казва социологът, припомняйки анексията на украинския полуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящи на очакванията сред населението".
Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани от поскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават за сметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът.

Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов.

Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване на външнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото на президента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г.

Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието. Годишната пресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия с президента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване", обяснява политологът Виталий Бианки.

Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналата година. "Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той.

Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: Русиядоверие Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
4
 
4
 
! Отговори
Лесно доказуемо преди 5 години
И как със неистини ще я борите руската пропаганда?По-силен е този на чиято страна е истината, да не им се чудите после защо руснаците са по-силни!
214
6
 
17
 
! Отговори
МАНГО преди 5 години
В статиите за Русия обикновенно няма нищо вярно. Ежедневно контактувам с най-обикновенни руснаци от Чукотка до Урал - и мнението на нито един от тях не съвпада с написаното в БГ СМИ.
213
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 5 години
Щом пък казвате , може и да повярва някой.
212
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин е най-доброто, което се е случило на Русия от един век насам. Руснаците със сигурност го разбират. Ако не беше се появил Путин, досега Русия нямаше да съществува, а щеше да се е разпаднала на множество държавици, контролирани и ограбвани от Щатите. За съжаление на американците и говедофилите, Путин спря развитието в тази посока и възстанови гордостта и авторитета на Русия. Дай боже всяка държава да има такъв лидер.
211
3
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До "Крим не е руски": Смей се на собствените си г'лупости. А Крим няма връзка с темата
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 232Кой точно защитава чужд президент и по какъв начин го защитава. Хората защитават истината. А статията има характера на пропаганден материал, който се опира не на факти за подкрепата са президента, а на някакви отвлечени и абстрактни разсъждения, търсещи косвени знаци за промяна на въпросната подкрепа, след като спокойно могат да направят социологическо проучване и да разберат колко точно е подкрепата. Въпросът е защо не го правят?
209
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тролчета, какво толкоз ви мотивира да се хвърляте в защита на някакъв чужд президент? Малко сте странни...
208
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свободни съчинения на тема "Подкрепа за Путин". Няма данни от провеждано изследване за подкрепата, просто разсъждения и изсмукани от пръстите заключения, които най-вероятно сериозно се разминават с реалността. Какво им пречи на тия да проведат социологическо изследване и да коментират реално получени резултати, вместо да гадаят хвърляйки боб?
207
3
 
8
 
! Отговори
Да сравним с Бойко преди 5 години
Според последните проучвания от 14.02.2019 Путин има 61% одобрение. Интересно е да го сравним с 33-те процента одобрение на наш Бойко. Кого да оплакваме?
206
2
 
1
 
! Отговори
до Путин гаси лампат преди 5 години
ще има да чакаш пари за малайзийския аероплан....
205
11
 
3
 
! Отговори
Путин гаси лампата преди 5 години
На руснаците около милиард и половина ще са им обезщетенията само за убийствата на 300 невинни хора в малайзийския самолет. А имат и още сметки да плащат. Явно ще обяват скоро фалит.
204
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде точно в статията са данните за по-ниската подкрепа към Путин? Има мнение на един социолог и брой зрители на едно слово. А броят на зрителите, които гледат годишното слово на президента може да варира според моментната ситуация, в която да няма значими събития, за които на зрителя е интересно какво ще каже президента. Това може да няма никакво отношение към подкрепата за Путин.
203
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не виждам резултати за подкрепата за Путин. Виждам резултати, че словото му пред парламента е гледано от по-малък брой зрители. Двете неща не са тъждествени.
202
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръвчето ще става още по дебело.Разберете го.Пари няма.
201
0
 
2
 
! Отговори
Човекът отговаря преди 5 години
До човека пита"Запазват се размерите и разпределението на осигурителните вноски за фондовете "Пенсии", "ОЗМ" и "Безработица" и здравноосигурителната вноска."Вдига се максималният осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Ако взимаш 3000 лв плащаш осигуровки върху 400 лева повече. Ако взимаш повече от 3000 лв пак плащаш осигуровки върху 400 лева повече.Бълха те охапала богат *** като теб
200
1
 
9
 
! Отговори
човека пита преди 5 години
Заплатата ми за януари е по-ниска с определена сума.Сега разбирам че е заради по-високи вноски за здраве и пенсия от първи януари.Ама това в българските медии не се обсъжда,обсъжда се как било в Русия
199
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 216Единствената съществена промяна е че максималния осигурителен доход се вдига от 2600 лв на 3000 лв. Т.е. ако взимаш 3000 лв от тази година ще плащаш осигуровки върху 400 лева повече. Ако си взимал под 2600 лв промяна няма.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата по малка.Нали Винету за да вдигне някъде пари за нещо,трябва да вземе от некой друг.
197
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата ми за януари е по-ниска с определена сума.Сега разбирам че е заради по-високи вноски за здраве и пенсия от първи януари.Ама това в българските медии не се обсъжда,обсъжда се как било в Русия
196
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се дали на някой "журналисти" в Русия пъпа им не е хвърлен?Гладория какво да правиш трябва да се заработва!