Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия

Хората не разбират защо проблемите се решават за сметка на доходите им
22 фев 2019 11:52, Елка Василева
280
Развален комфорт: Нов спад в доверието към Путин в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

"Ведомости" преценява шансовете на Владимир Путин да си върне доверието на хората в Русия, сериозно разклатено след вдигането на възрастта за пенсия миналата година.

През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие. Сега обаче ще му е много по-трудно, смятат експерти, участвали в годишната конференция на социологическия център "Левада".

Първият спад се случи през 2000 г. по време на т. нар. "война с олигарсите" в Русия, вторият - през 2004-2005 г. след замяната на редица преференции за гражданите с парични плащания и премахването на изборите за губернатори, третият - през 2011-2013 г., четвъртият - след обявяването на пенсионната реформа, припомня вестникът, цитиран от БТА.

Рейтинговият спад разваля комфорта на Путин, който не може да остане дълго време с ниска подкрепа, коментира политологът Кирил Рогов.

Още по темата

Когато положителните оценки за дейността на президента са над 80 на сто, критиците му са по-скоро маргинална група, а щом подкрепата падне на 60 процента, недоволните пак са малцинство, но вече може и да се включиш в него, обяснява експертът.

Днес няма условия рейтингите на руската власт да растат, заявява пред "Ведомости" директорът на "Левада" Лев Гудков.

Теоретично възможностите според него са две. "Първата - военна авантюра, която да се раздуе до символично противопоставяне, но тя вече няма да постигне ефекта от 2014 г.", казва социологът, припомняйки анексията на украинския полуостров Крим от Москва и действията на проруски сепаратисти в Донбас.

Втората възможност е Кремъл "рязко да промени социалната си политика - не както бе заявено в посланието" на Путин пред парламента в сряда, а да осъществи "реални промени, отговарящи на очакванията сред населението".
Това не може да стане нито чрез смяна на кабинета, нито дори чрез преход на властта, убеден е анализаторът. Днес основните претенции на хората в Русия към властта са предизвикани от поскъпването, осиромашаването на хората и корупцията, сменила страха от война, констатира той.

"Хората не разбират защо трябва проблемите да се решават за сметка на доходите на населението, които и без това намаляват вече шеста поредна година", добавя социологът.

Все повече хора в Русия смятат, че именно Путин носи отговорността за положението в страната, посочва политологът Александър Пожалов.

Пенсионната реформа и неефективните съпътстващи мерки силно разклатиха вярата в социалната държава сред руското население, а образът на външния или вътрешния враг престава да работи. И в близка перспектива не се очертава бързо подобряване на външнополитическата ситуация, което да доведе до вдигане на антируските санкции и демонстративно сключване на "мир със Запада", заключава експертът.

Посланието на Путин към руския парламент от 20 февруари е най-непопулярното от години насам, пише "Комерсант", цитиран от Би Би Си.

По предварителни данни на агенция "Медиаскоп" словото на президента е било гледано на 5 канала от 5,9 процента жители на Москва - показател на нивото от 2013 г.

Другите телевизионни предавания с участието на Путин обикновено са по-популярни, отбелязва изданието. Годишната пресконференция на държавния глава през декември събра пред екраните 11,3 на сто от хората в руската столица (64 на сто от телевизионните зрители). Миналогодишната пряка линия с президента бе гледана от 8,3 процента жители на Москва или 54,6 процента от всички, чиито телевизори са работели по това време.

Хората "не очакваха много", а "нямаше и подгряване", обяснява политологът Виталий Бианки.

Колегата му Абас Галямов вижда в резултата проява на общата криза на доверие към властите в Русия, започнала миналата година. "Хората вече не вярват, че Путин е способен на нещо ново, затова не слушат какво ще каже", казва той.

Засега не става дума точно за протестни нагласи, но това е първата стъпка в тази посока - "социалната база на режима ерозира", добавя Галямов.

Ситуацията в Русия ще се развива според това дали ще се изпълнят "социалните очаквания, дадени в посланието" на Путин, смята наблюдателят Михаил Виноградов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


280
Още по темата: Русиядоверие Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директорът на "Левада" Лев Гудков е маргинал, изхвърлен в шанеца след "Болотная площадь". Неговото мнение ли ни лансирате за експертно?
54
3
 
8
 
! Отговори
Много е ЯкУ преди 5 години
В рашата Затова Бягат у даже и у насПриличаме на Рай сравнение с кичината имМдааа
53
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фейк нюз. Доверието към Путин расте с невиждани темпове, характерни единствено за хора живеещи в рая наречен "руски свят". Доверието към Путин лично от моя страна стигна 146% след като изгледах последните анимации с руски ракети и свръх космически и галактически оръжия.
52
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е диктатура и одобрението/неодобрението на мyжиците няма никакво значение. Путин ще е на власт докато е жив. Не е важно кой как гласува, а кой брои бюлетините. Азиатска му работа.
51
1
 
3
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 години
Ха , ха..? Що така бе Миме ?
50
4
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 5 години
Очаквайте, само,. Нови- изборй...
49
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Само ти ли не знаеш че мъжете в Русия се пенсионират на 65 години? Само ти ли не си чул за пенсионната реформа на Путин?Само ти ли не знаеш че в онази мизерия мъжете умират на 66 години?Само ти ли не си чел че Русия е в топ 20 по заболеваемост от Туберкулоза? Само теб ли не са те информирали че в Русия детската смъртност е една от най-високите в света?Колкото и да се мъчиш да изкараш обратното, Русия е едно отходно място. И винаги е било.
48
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През управлението на Путин рейтингите му спадаха четири пъти и той три пъти успя отново да спечели доверие.ДА БЕ СИГУРНО Е СПЕЧЕЛИЛ ДОВЕРИЕ И ТАКА ОТ 20 ГОДИНИ....ВСЕКИ ДИКТАТОР ГИ ВЛАДЕЕ ТИЯ
47
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 49Радвай се...нали вие русофилите от това живеете - кат Русия няма втора, руското знаме и портрета на вашето Гуру !
46
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е то Путин и концлагери да направи тука пак ще имаверни русофили с коментар:"айде не остана още 10-15 статии срещу Путин за днеска и ще изпълните плана"
45
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чарлиМинималната пенсия в Русия е 3500 рубли, 85 левчета.Ти не го ли знаеш това, ***?
44
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До чарлиБългария: Пенсионна възраст 64 г, 2 м. средна продължителност на живота 75 годиниРусия: Пенсионна възраст 65 г. средна продължителност на живота 66 годиниВ руския рай хората цяла година получават пенсия. Затова рейтинга на Путин все още е доста висок.
43
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
айде не остана още 10-15 статии срещу Путин за днеска и ще изпълните плана
42
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тролчета, я ни светнета Лилипутин каква шашма ще измисли на следващите избори? Щото е ясно че е "президент" до живот. Руските пияндета без цар не могат.
41
5
 
5
 
! Отговори
ДЪРТАТА ВЕЩИЦА преди 5 години
КЛИНТЪНИЦА като не и мина номера с фалшификациите на изборите взе да вика, че руснаците и и сринали рейтинга. Почнаха да плямпат и нашите папагали за хибридни войни. Като, че ли не се водеше масова пропаганда от Свободна Европа, Америка за България и тем подобни. Докато не разбрахме, че ЕВРОПА не знам, ама ние вече не сме свободни, а даже е обратното БЪЛГАРИЯ ДАВА на АМЕРИКА. ЗЛАТО, ЦИНК, РЕДКИ МЕТАЛИ. И печалбата от ТЕЦОВЕТЕ директо там за 25 г напред
40
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до28Аз не се сещам, аз знам че в България минимална работна заплата получават 26% от трудещите се. И също така знам че в Русия МРОБ получават 34%На лъжата краката са къси, драги ***.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С най-висок рейтинг:КимПутинпосмъртно:СталинХитлерСадамКадафиКастро......и всички диктатори от бившия съветски блок !
38
5
 
5
 
! Отговори
АЗ ПЪК СЕ ЧУДЕХ преди 5 години
къде изчезнаха 2 млн българи. Мислех, че или са умрели, или чистят улиците на ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА. Пък то какво било. Хората се замогнали и живеели в КАЛИФОРНИЯ... Ама само за дъщерята на ЦЕЦО при Сталинка съм чул със сигурност. И за децата на ТИКВАТА в САЩ, ама за тях много не се пише
37
5
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
До 32Не бе, Цецо е ПЪПЕША, а РАПОНА е запазена марка за президента!
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Какви 15 държави в Руската федерация те гонят насън? Ти бъркаш с 15-те републики в СССР бе склероза...Нито Беларус, нико Казахстан са признали Крим като руска територия.Факт.