Лукашенко твърд: Беларусите не искат да се обединяват с Русия!

Има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една държава
1 мар 2019 20:39, Елка Василева
74
Лукашенко твърд: Беларусите не искат да се обединяват с Русия!
Александър Лукашенко и Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Гражданите на Беларус са твърдо против обединяване с Русия, увери днес президентът Александър Лукашенко, цитиран от Франс прес.

По думите му "98 процента" биха гласували против обединяване на двете страни или, както мнозина го виждат в Русия, присъединяване на Беларус към Русия".

"Причината не е, че нашето общество гледа с лошо око на Русия", каза той на годишната си пресконференция в Минск. "Беларусите искат да бъдат заедно с Русия, но да живеят в собствения си дом".

От няколко седмици има спекулации, че Русия оказва натиск за формиране на една страна с цел оставане на власт на руския президент Владимир Путин след края на сегашния му мандат през 2024 година.

"Мисля, че трябва да следваме този път (на две отделни страни). Обсъждайки този въпрос с руския президент, се споразумяхме, че не трябва да влошаваме ситуацията", добави Лукашенко.

През декември руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Москва е готова на по-голяма интеграция с Беларус, включително чрез общи валута, правосъдие и митници, съгласно договор от 1999 г., който така и не бива приложен на практика, пише БТА.

Тези думи разгневиха Лукашенко, който оттогава отправя все повече критики към съседа си. Беларус е най-близкият съюзник на Русия, но отношенията между двете страни често са изпълнени с напрежение.

Евразийският икономически съюз все повече се политизира и участниците в него имат много разногласия, каза Лукашенко на пресконференцията, цитиран от ТАСС.

"Тъжното е, че когато вземем решения, не ги изпълняваме. А дори да внесем разумно предложение за уреждането на тези проблеми, го скопяваме до такава степен, че то просто няма никакво значение", добави Лукашенко.

В рамките на блока има големи спорове, по-конкретно между Казахстан и Киргизстан, а "виждате и ние колко проблеми имаме с Русия", каза Лукашенко. "Твърде много национален егоизъм", добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
1
 
! Отговори
авс преди 5 години
абе защо лъжете скоро време ще са единна валута лукашенко подвърди мишоци такива лъжете без предел
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хаха там няма съюз ...Има диктат. Правете разлика членки на Евразияя :)
53
0
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Лукашенко иска едновременно евтин газ от Русия и безмитно да вкарва чуждестранни стоки в Русия. Няма как да стане ако нямат обща митница.
52
7
 
4
 
! Отговори
тъпунгера преди 5 години
Лъкатушенко играе играта на двата стола. Лъкатуши ту с едните, ту с другите. На първите продава надежда, а на вторите подсещания, че ако не продължава беларуския комунизъм с точене на ресурси от големия брат, то ще си помислим - народът тъй казал. Ама този биполярен *** не сочи черно на бяло резултати, с което се явява един обикновен черноборсаджия и спекулант на политическия пазар. Лъкатушенко, ти да не си препил с одеколон, като си ги надрънкал тези простотии,а?
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукашенко е най-лицемерния президент в Европа ,един път говори едно ,друг път противоположното ,а обещанията му за разцвета на икономиката са толкова невероятни ,че става смешен за нормалните хора!Преди 10 ина години обеща на беларусите средна заплата през 2015г....1000$!!!В момента средната заплата е 450$ ,но масово се получава 150$!Никога нямало някой от синовете му да го наследи,сега открито говори ,че трябва голямият му син Николай да го наследи!Говори само на руски ,но иначе иска незави
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай МаринЗанимават се защото до това им се свежда жалкия животец.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то кой иска :)))
48
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой не иска да обединява Белорусия и Русия !Те и без това са си като една държава !Спекула с цел нагнетяване напрежението между двете държави !Но там ще едете голямото дърво !
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беларус си независима държава ,малко са лидерите на бившите републики от СССР които застанаха твърдо зад Украйна при агресията на Русия.И Лукашенко е един от тях,проблемът му е ,че той иска евтин петрол и газ от Русия и безмитен режим с Русия!Миналия месец в Сочи при срещата си с Путин отново предяви претенции в тази насока.
46
8
 
5
 
! Отговори
Бай Марин преди 5 години
Драги колеги (коментиращи), чета ви глупостите и ви се чудя, защо се занимавате с тъпотии като Русия, САЩ и т.н.??Нашата страна е на никъде заради тия два едри зъбати крокодила!!! Тия не съществуваха на картата когато нашата държава е била империя. На едните дадохме азбука, език и религия, а на другите дадохме много потенциал с нашите емигранти през последните 100 години. Вижте днес на какво положение е държавата ни точно заради тия "велики сили"?!
45
4
 
6
 
! Отговори
Дановски преди 5 години
Малка държава и да иска независима политика и икономика и да реве и да се тръшка, все тая. Малките даже не са държави в истинския смисъл на думата, а притежават само бегла държавност. При тях липсват висшите приоритети на управление, които структурно изцяло са предадени в ръцете на господаря. В целия свят господарите са по-малко на брой от пръстите на едната ръка.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно, всяка държава която иска независима политика, икономика, веднага у нас се появяват дежурните плювачи и се почва хуленето. Вече видите ли, Лукашенко е враг, щом не е с Москва.
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кремълските апетити не стихват. Нормално е да искат да анексират и Беларус. И няма да спрат.
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смеете се на Николас, че бил автобусен шофьор, а Батько е ръководил МТС, колхоз и е мощен капацитет по отглеждането на картофи. Та сложи такъв начело на съюзната държава и ела глей кво стаа. Мамси джейс.
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перманентна мечта и идея фикс на президента Александър Лукашенко е гражданите на Белорусия да живеят в собствения си дом, но той лично да е заедно с Русия, за да не изпусне златния шанс да седи на раменете на Русия и съюзната държава Русия изцяло да се грижи за благосъстоянието на неговата нация. Буквално преди седмица Батько за кой ли път поиска от РФ многомилионен $кредит. А старите не е върнал. Защо не поиска кредити от уважаваните от него цивилизовани западенци? Защото ще му съдерат 3 кожи.
40
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукашенко бута държавата по пътя на Украйна!Хем иска да са напълно независими ,хем Русия да им продава нефт и газ на цени като потребителите в Русия,пък и да имали преференции в търговията си с Москва щото най-верния военен съюзник на руснаците!Русия може без 9милн. беларуси и слабата им икономика,но беларус може ли без Русия е въпроса!
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Беларус е пример как от нова държава може да се сътвори нов етнос!При разпада на СССР повече от 50% от беларусите искаха да са част от Русия ,дори западни анализатори се подиграваха с тях ,че зорлем станали независими и предричаха ,че ще бъдат нещо като колония на Москва!След 30год.и след налагането на нов език и самосъзнание положението е съвсем друго!Точно като в Македония!
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Русия спази първоначалните договорености от преди 7-8 години ,начело на новата държава на ротационен принцип белоруския президент да е президент на общата държава ,Лукашенко друга песен ще запее.Щеше да бъде като Сталин и Хитлер ,грузинец начело на Русия и австриец начело на Германия!
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лукашенко плямпа глупости белорусите не искат Русия ама с удоволстви искат руски газ руски петрол електроенергия и тн и тн да не говорим колко белоруси работят в Русия нещо не се врьзва на приказките му просто дьрдори глупости страх го е да не му спретнат революция янките по просто казано лицемер то на лицето му е написано
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По данни на едно преставително социологическо проучване проведено от белоруската аналитична агенция BAW , белорусите смята, че отношенията между Русия и Белорусия трябва да бъдат следните Те трябва да бъдат същите, както с другите страни със затворени граници, визи, митници (6,6%); Беларус и Русия трябва да бъдат независими, но приятелски страни с отворени граници, без визи митници (73%); Беларус и Русия трябва да се обединят в една съюзното държава (13,1%); Беларус трябва да влезете в Русия като субект на федерацията (1,7%)