В битката за Арктика: Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6

Русия е готова да се бие до смърт за богатствата на Арктика
148
В битката за Арктика: Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6
Снимка: Reuters

САЩ и Русия се сблъскват на още един фронт, а от Москва вече прехвърчат искри.

Съединените щати вземат мерки, включително нечестни, с цел да намалят влиянието на Русия в Арктика. Това заяви Андрей Кошкин от руската Асоциация на военните политолози в ефира на армейската телевизия "Звезда", пише "Известия".

Осъзнал, че изостава от Русия в надпреварата за Арктика, Вашингтон прибягва до всевъзможни хитрини, за да укрепи своето положение в този регион, използва в свой интерес и НАТО. Съединените щати най-вероятно ще се мъчат с всички сили да наваксат, също както и в случая с хиперзвуковите оръжия - модерните бойни системи, представени през последната година от Москва, отбелязва експертът.

По думите му САЩ се опитват да формират фалшива информационна атмосфера, за да "изтласкат" Русия от Арктика. Щатите обаче надали ще станат истински конкурент на Русия, защото флотът им е твърде изостанал и слаб.

"Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6. Четири са за бракуване. Реално плава само един - "Полар стар". Налага им се спешно да строят флот от ледоразбивачи, но ние имаме атомен, какъвто в момента няма никой в света", обяснява експертът.

Повреди ли се единственият американски ледоразбивач, Вашингтон ще бъде принуден да моли за помощ Москва и "ще се опозори пред цял свят", смята той.

На 5 март Пентагонът съобщи, че САЩ по принуда променят оперативните си планове в Арктика, за да възпрат растящото влияние на Русия и на Китай. А в края на февруари американският адмирал Джеймс Фого заяви, че Вашингтон няма да позволи на Русия да контролира Северния морски път, напомня "Известия".

Русия е готова да се бие до смърт за богатствата на Арктика, заявява "Свободная пресса".

Руското правителство разработи строги правила за преминаване на чуждестранни военни кораби по Северния морски път. Занапред чуждите командвания ще трябва да уведомяват ресорните органи на Русия 45 дни предварително, като посочват имената на корабите, основните технически параметри, военните звания и фамилните имена на капитаните, целите, сроковете и маршрутите на плаването и др. Чужденците ще бъдат задължени да качват на борда руски лоцмани, а при произшествия незабавно да докладват в най-близкото руско пристанище или военноморска база.

Ако руската страна сметне, че даден кораб не отговаря на условията, за да плава в северните ширини, може да откаже да го пропусне. А при неразрешено преминаване по Северния морски път Русия ще има право да използва спрямо нарушителите всякакви мерки, дори да ги арестува или унищожи. Руската администрация се мотивира с необходимостта да запази контрола на първо място върху екологията, а също и над търговското корабоплаване в региона, добавя вестникът.

Контролът върху Северния морски път е "жизнено необходим" за Русия, по-специално защото чуждите кораби "могат например да разположат на борда си американска система за ПРО "Иджис" - това е много опасно", защото някои траектории на руските балистични ракети са изчислени така, че да минат през Северния полюс, обяснява военният експерт Игор Виборненко.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои другари русофили които не обичат да четат може би не са запознати с най-новия икономически закон на товарищ Путин. Който гласи:Скопростта на руските хипер звукови ракети расте обратно пропорционално на падането на руската рубла спрямо долапра и еврото.За зле загряващите обяснявам с пример. Когато $1 струваше 25 рубли през 2005г скоростта на руските хипер звукови ракети беше 3 Маха. Преди 2 месеца когато $1 струваше 70 рубли скоростта достигна 20 Маха а днес при $1=66 руб само 11 Маха.
79
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Това са ядрени ледоразбивачи работещи с уран."Да навремето имаше един такъв. Името му беше В.И.чЛенин само че той отдавна е разкостен за скрап а реактора му е хвърлен на остров Огнена земя. От 1956 г руснаците не са и помисляли за нов ядрен ледоразбивач.
78
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви дърва бе *** миндилл ? Това са ядрени ледоразбивачи работещи с уран. Нещо от което не разбираш
77
26
 
15
 
! Отговори
Браво Русия преди 5 години
Краварите са в шок. Новите модификации на Кинжал и Циркон чиито анимации ще излезнат всеки момент се движат със скорост 3 пъти по-висока от тази на светлината. Лаиците ще кажат че това е невъзможно, но истинските професионални военни знаят че това е възможно благодарение на новата физика измислена от Путин и наречена путинска физика на името на откривателя и.
76
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Единственото слабо място на руските ледоразбивачи е овлажняването на дървата ползвани за гориво. Руските специалисти са помислили и за това и всяко дърво е завито в стречфолио срещу намокряне, огнярите виждат малко зор докато ги развият за да ги метнат в пещите но и този въпрос е решен с удвояването на кочегарския състав.
75
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е 84. Американците не ги е страх от руските ледоразбивачи, но им треперят мартинките заради арктическата модификация на Москвичите и Жигулите с гъсенични вериги и ядрени двигате с вътрешно горене. Ако ги изпуснат през Аляска за 24 часа ще превземат Вашингтон.
74
7
 
7
 
! Отговори
Янчо преди 5 години
То хубаво тва ама хАмериканците имат много самолетоносачи ръийиш ли.
73
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичките ледоразбивачи са въоръжени до зъби с Кинжали, Циркони, Калибри, Албатроси, Игли и Губерки, а също и Москвичи и Жигули на вериги за десант в Аляска. Сега ще видят краварите кон боб яде ли и крава фасул пасе ли.
72
19
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
леда не трябва ли да се пазизаради климатичните промени, няма ли кой да спре тези нагли ватенки
71
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се намираме в 1941 година а 2019. Това е време в което само 10 руски ракети могат да унищожат цяла Северна Америка и да избият цялото население. Съмнително е че ще оцелеят дори и ***.
70
8
 
9
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До АнонименЕкспертеДа СССР имаше 1941 20000 танка но от тях само 1000 са модерниОстаналите Т-18(Рено ФТ-17), Т-26(Викерс 6тонен) БТ-2,5,7(Танк на Кристи), Т-28(Викерс незнам какъв си) и Т-35(с 5 купола!!!) са не само че морално остарели но и са релно с противокуршумна броняДа Факт Един съвременен брониран джип тежи повече от тези тъй наречени танкове от онова времеА да довършим ИСТОРИЯТА ЗНАЧИТЕЛНА САЩ ПОМОЩ ПО ЛЕНД ЛИЗ започва да постъпва от Март 1943 година до тогава са прщани подаяния
69
6
 
9
 
! Отговори
Аборигенът преди 5 години
Ванга рече:- Арктика 'ке пребъде ! Русия ще спре топенето на ледовете и ще запази белите мечки живи. Русия ще сътвори още 259 ледоразбивача, а флотът на САЩ ще бъде потопен от митичното чудовище Кракен. Северният отвор към долната земя ще се отвори, Путин ще е първия първенец там долу. Скоро Русия ще е синоним на вътрешната земя и слънце.
68
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин дали е виждал хиперзвуковите си ракети освен във вид на анимация? Дълбоко се съмнявам. Колкото е виждал светлото комунистическо бъдеще на СССР толкова ще види и измислените си хиперзвукови оръжия. Ще си навлече само беля с лъжите си, ще впрегне бедния си народец да се състезава с гиганта САЩ.
67
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Факт е, че Русия дръпна доста във военно отношение (и не само) през последните години. САЩ изостават в доста сфери. Не само военно, но и в технологиите. Хюавей вече разпаботват 5g, а Айфоните са в застой - *** за сноби. При колите немците и японците са недостижими. САЩ залязват.
66
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия има 41 ледоразбивачи, а САЩ - 6Видяхте ли бе алкашите имат 41 ледоколи а пък нещстните кравари само 6. Нека сега да си спомним какво стана през 1941 г когато Сталин имаше 20000 танка а Хитлер разполагаше с 5000 на източния фронт. За периода юни-октомври 1941 год СССР загуби 19500 танка а Хитлер 500. И тогава краварите се притекоха на помощ на алкашите и им спасиха задниците с хиляди танкове, самолети, кораби и хиляди тонове храни, водка и цегари. Днес руснаци се фукат с ледоколи.
65
25
 
10
 
! Отговори
Мир преди 5 години
На руснаците им дай само битки и войни. Не може ли за нещо друго да мислят. Сякаш им е малка завладяната територия.
64
4
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До българин 73 Да живеят , ама те не искат да живеят. Искат да воюват.Такъв им е гена.
63
4
 
7
 
! Отговори
Така е .. преди 5 години
До до 67 69 Сега е същото като едно време. Каквото кажеше Русия това е.
62
7
 
7
 
! Отговори
Я па я..! преди 5 години
А при самолетоносачите е обратно.Ха , ха ..! За какво им е на САЩ да разбиват ледовете ?
61
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67НЕ ЗНАМ ЗА АРКТИКА, НО ПО ПОСЛЕДНА ИНФОРМАЦИЯ ЕНЕРГЕТИЦИТЕ НА ЕВРОСЪЮЗА ИСКАТ ДА НИ РЕЗНАТ ТУРСКИ ПОТОК! ЧЕСТИТО ПОТЪВАНЕ!Турски поток не е наш и няма как да ни го резнат.Ще го резнат на Русия.Честитто потъване на Русия!