Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни

Москва щяла да опита да се намеси в евроизборите през май
400
Русия се готвила за война с НАТО, първата цел – балтийските страни
Снимка: Reuters, архив

Русия ще опита да повлияе на изборите за Европейски парламент, ще продължи операциите за разузнаване и оказване на влияние срещу Запада и ще се готви за въоръжен конфликт с НАТО, според доклад за заплахите на сигурността  на естонското разузнаване.

Още по темата
Документът на службата е от 70 страници.

В него се разкриват действията и целите на руските разузнавателни служби в Естония, съобщава NBC.

Русия вероятно ще се намеси на евроизборите през май, като предимно ще се съсредоточи върху големите страни членки Германия, Франция и Италия, тъй като може да окаже по-голямо влияние върху разпределението на местата в Европейския парламент.

"Много е вероятно Русия да се опита да се намеси на изборите за Европейски парламент, за да си осигури колкото е възможно повече места за проруските или евроскептичните политически сили", обявява Мик Маран, шеф на външното разузнаване на Естония.

Отбелязва се, че руските служби ще продължат с мащабната кампания за кибершпионаж срещу Запада.
Спецслужбите на Русия събират информация, включително чрез подслушване на комуникациите на цивилни граждани във и извън страната.

Набляга се и на военните действия на Русия. През миналата година се е засилило струпването на руски въоръжени сили по западната граница, като са разположени седем нови полка на по-малко от 50 километра от границата. Повечето са разположени до Украйна и Беларус, но една дивизия е близо до естонската граница.

"Руските въоръжени сили се подготвят за възможна война на широк фронт", се алармира в доклада. Пояснява се, че "руските въоръжени сили постоянно практикуват широк военен конфликт с НАТО". Ръководството на Русия се страхува от разпространението на демокрация и лидерите на руските въоръжени сили вярват, че ще започне военен конфликт с НАТО в резултат на "цветна революция" в една от съседните държави на Русия.

Ако избухне конфликт, Русия най-вероятно първо ще атакува балтийските държави, но конфликт между Русия и НАТО ще доведе и до нападения в Западна Европа.

Владимир Путин продължава да следи изкъсо ситуацията в Беларус. Ако нещо се случи лично с президента Александър Лукашенко или с режима му, ще възникне голям риск от бързи военни действия на Русия, за да се предотврати превръщането на Беларус в прозападна демокрация, предупреждава Естония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


400
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименВладислав и полско-унгарски крал. Не е Варненчик, а това прозвище получава, че умира край Варна. Освен това католиците никога никого не са освободили, а само окупират. За справка Венеция завладява от Турция адриатически острови с хървати и гръцки острови и не им дава свобода, а ги присъединява и се опитва да покатоличва населението къде успешно къде не. Варненчик е един окупатор и се лъже, че е щял да ни освободи. Русия сама освобождава България, Гърция, Сърбия и Румъния от турско
203
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eстония има население колкото град Пловдив, а половината са руснаци. Вервайте им. Ще ви оправят за 800 дни.
202
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно, просто за да си получават финансирането от ЕС, прибалтийците са длъжни да се оплакват от Русия.
201
5
 
25
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Нормално е братушките да се готвят а война срещу държавите, в които са разположени американските ракети и радари, нацелени срещу Русия.Затова никакви ракети, бази и войски на сатаНАТО в България !!!
200
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако стане война познайте кой черноморски държави ще изгорят първо?Де ли ше са Монката Паси и Плевчик тогава?На фронта?
199
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще ви гази руската мечка.............да...............държавите - джуджета............Литва, Латвия и Естония!!!Добро утро, селяни прости!!
198
4
 
23
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
'Баси гнусният пасквил - отъждествява западната джендерасия с демокрацията!?А иначе какво очакват, след като НАТО пълзи агресивно към Рисия тя да си затваря очите ли?
197
5
 
19
 
! Отговори
Scaremongering преди 5 години
Англосанксонският елит винаги се фашизира, когато военно-икономическите му лостове да източва останалия свят започнат да отслабват. В такива случаи нещата свършват с унищожителна война, в която сметката накрая плащат редовите хора. За жалост в случая няма да останат такива, освен ако не се осъзнаят на време. Хора, събудете се, водят ви за носа към заколение! Спомнете си втората световна, тя ще е последната завършена война.
196
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Злото дебне 100 год вечве.
195
1
 
1
 
! Отговори
Benhamin преди 5 години
10 000 Evro
194
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До не знам кой....освен Русия е направило опит да освободи България точно по това време - Владислав Варненчик... ПО ГОЛЯМА ТЪПНЯ НЕ БЯ ЧЕЛ !!! Абе хора учете малко история. Владислав Варничек е поляк, католик, кръстоносец !-----Владислав Варненчик е с българско потекло и е управлявал в Унгария,той е наследник на онези български боляри,които са станали васали на Унгария,след нахлуването на турците на Балканите.
193
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен най-малко са планували инвазия едновременно на всички континенти без Антарктида, с цел да поробят де що мърда на два крака. А пингвините само са отложени, не забравени. Абе вий от Хеуропата за прости ли ни имате бе?
192
4
 
3
 
! Отговори
Жуков преди 5 години
Втори път няма да ме прецакат неподготвен.
191
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Муй за путин
190
7
 
23
 
! Отговори
от Германия преди 5 години
Русия "ЩЯЛА"...., "ВЕРОЯТНО" ще се намеси....," много е вероятно"....,абе стига спекулации и предположения да нагорещявате обстановката. Затова ви наричаме ЛЪЖЛИВА ПРЕСА. Аман от "прозападни демокрации", видях за 30 години що за стока са - водещи към планово унищожение на Европейската Цивилизация. Надявам се на победа на националните патриотични партии и движения в страните от Западна Европа на ЕС-изборите през май. В Германия само в "Алтернатива за Германия" ми е надеждата.
189
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 201 Точно това кралство на Владислав Варненчик е искало да заграби и покатоличи България,а не да я освободи!Точно Полша която се е простирала ,чак до Молдова ,вместо да помогне на молдовците ,ги удря в гръб!Молдова не успява да се бие на два фронта и се съгласява на васалитет на Истанбул!
188
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 211 Нещо си се объркал с тези географски ширини !!Според теб излиза ,че освен в Русия по-голямата част от Швеция,Норвегия,Финландия,Канада,Аляска не може да има никакъв живот!!
187
5
 
12
 
! Отговори
Ебасси преди 5 години
Естонците не бяха ли с правителство от слуги на САЩ ? Както нашите управници ?И какво ? Руснаците щели да нападнат балтийските страни СЛЕД КАТО БЪДАТ НАПАДНАТИ от СААЩ .Значииии, не е честно . Страните ОКОЛО Русия ще позволяват НАТОвски бази на територията си , ще бъдат превъоръжавани от САЩ ще *** гъ*за на Тръмп и ЦРУ .......... ама като започне война много ще се натъжат ,дори разплачат ако Русия нападне първо тях за да унищожи американските бази там . Ба Маааму .
186
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
чакам да напишат и покажат как днес Порошенко бягаше от митинга ....по бързо от охрана си....ще ни го покажат ли??? демократично ли ще бъде...
185
5
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
А колко обичах рукола..... докато не разбрах как ГЕРБев е повръщал здраво след консумация на рукола обработена от зъл руски агент.