Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!

Белград е ключът на Москва към европейската политика
20 мар 2019 16:18, Елка Василева
216
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград, пише Дойче веле.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за Дойче веле той  казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

Още по темата

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури.

"Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство".

Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа.

"Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: СърбияРусияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
7
 
10
 
! Отговори
Ицо Ханша преди 5 години
за 30 години далеч от *** България стана 5 милиона.. младите са предимно от етноса!Вместо очакваните 12 млн станахме, 5млн. Абе или математиката ти куца, или канчето ти дрънка. Силно вероятно и двете
83
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите като нас останаха без сърби и се напълниха с албаци после дойде видов ден и решиха да ги намалят малко като ги поизтрепят-- от света им казаха ,че така нестава -- те обаче решиха ,че ще победят НАТО и че Русия ще воюва с тях---естествено бяха направени на нищо и то без да видят натовски войник сега запада им виновен отново що давал на албанците автономия и прочие --- дава им защото албанците ва изместиха с раждаемост просто ва подмениха няма в Косово сърби има албанци....
82
3
 
3
 
! Отговори
куйхг преди 5 години
а защо така опозицията не е проруска?при демократизъма не може да има проруско! което е про му намират цаката!!
81
4
 
18
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До касандраСърбите бяха по-добре защото Тито не беше полегнал ниско на руснаците. Водеше двойна политика. В момента новите нямат тези топки.
80
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Усещате ли медийното затъмнение по телевизии и сайтове, нищо за България и политиката която водят управляващите, за цени, безобразията в социалното министерство и обществените поръчки!Само посредствени статии за други страни, жълтини и други глупави истории!
79
8
 
10
 
! Отговори
уи-уи преди 5 години
всички демо/но/крати са нискоинтелигентно стадо и не виждат че западът е в агония; малко му остана.новият световен лидер е русия ,искат или неискат западните индивиди
78
12
 
18
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Мдаа, братята сърби са ги хванали за топките. Бях преди месец в Белград, всичко е Газпром и руски банки. В краткосрочен план може и да пляскат с ръце доволно, в дългосрочен план всички знаем до къде води мечешката прегръдка. Колкото по-далеч от ***, толкова по-добре. Уви, не се отказват от региона.
77
14
 
10
 
! Отговори
касандра преди 5 години
Вие какво си мислите? че българския народ не е проруски настроен ли, ама нали сме натовци и членове на ЕС а там е гласувай, ръкопляскай. Никой не те пита дали си съгласен. Сърбите са горд народ, и при соца бяха по добре от нас с СССР и сега са по добре с Русия.
76
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БАЛКАНИТЕ-БЕЗ РУСКИ БОТУШ!ДОЛУ РУСКОТО РОБСТВО!
75
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не западът Русия ще прави каквото си поиска.Хубаво е да се контролира че иначе става страшно.
74
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
73
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30-години Свобода, без руска робия!Слава на ЕС и САЩ!!!!
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
статиите на дойчевеле и изобщо швабите не са със всичкия си; германия винаги е бита и винаги ще бъде бита заради вашингтонския хазарски ционизъм,защото е васално зависима а не суверенна държава.това важи и за останалите държави от гейропа
71
12
 
14
 
! Отговори
РУСОМРАЗ преди 5 години
НАЙ-ГОЛЯМ КЕФ МИ Е ДОСТАВЯЛО ДА ЧЕТА КАК ГЕНЕРАЛ ВАЗОВЕ МАЧКАЛ РУСНАЦИ
70
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чичко Шорош (Сорос) , еврейско-унгарският ционист- масон колко ли милаирда е отпуснал за "Майдан по сръбски"...........................интересна работа!!
69
15
 
12
 
! Отговори
РУСОМРАЗ преди 5 години
СКОРО ЩЕ СЕ НАВЪРШАТ 30 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТРУСКОРОБСТВОСАМО ЕС И САЩ
68
8
 
10
 
! Отговори
РУСОМРАЗ преди 5 години
Прав е един колега по-долу................време е за военен и икономически съюз Русия-България-Сърбия!!!ЧЕКАЙ ТИ ПРОПОМНИМТВА ГО ИМАШЕ 45 ГОДИНИИ БАЛОНА СЕ ПУКНА
67
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Май ще има "Белградска пролет".................така искат от Вашингтон!!!
66
14
 
12
 
! Отговори
РУСОМРАЗ преди 5 години
СКОРО ЩЕ СЕ НАВЪРШАТ 30 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТРУСКОРОБСТВО
65
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прав е един колега по-долу................време е за военен и икономически съюз Русия-България-Сърбия!!!Това е една отлична идея...............поздрави на колегата!