Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!

Белград е ключът на Москва към европейската политика
20 мар 2019 16:18, Елка Василева
216
Оказва ли Западът натиск? Ако Русия изгуби Сърбия, губи и Балканите!
Снимка: архив, Reuters

Сърбия е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Но какво ще стане, ако Вучич падне от власт? В Москва смятат, че протестите в Сърбия са направлявани от Запада – като подготовка за приемането на страната в НАТО.

Руснаците, които пътуват до Сърбия, просто преливат от възторг: „Сърбите ни харесват, нас, руснаците“, казват си те. И това въодушевление се отнася не просто до отношението към туристите, а и до политиката. Поне досега беше така. Сегашните протести срещу президента Александър Вучич обаче биха могли да променят този факт. Затова и Москва гледа с безпокойство към събитията в Белград, пише Дойче веле.

Сръбският президент се смята за приятелски настроен към Русия, а неговата политика спрямо Кремъл – за напълно предвидима. Но колко ли дълго още ще се задържи на този пост? Неговата страна е сред малкото съюзници на Русия в Европа. Какво ще стане, ако Вучич падне от власт? Как ще повлияе това на добрите стари връзки между двете страни? И застрашено ли е руско-сръбското приятелство?

Освен политически в случая на карта са заложени също и големи икономически интереси. Сърбия купува руски оръжия и руски суровини. Белград проявява интерес към руския проект за газопровод "Турски поток", който в момента се изгражда. Едно от отклоненията от основната тръба трябва да мине през Южна Сърбия, близо до Косово.

Натиск от страна на Запада?

Ако президентът Вучич падне от власт, всичко това ще бъде заложено на карта, казва Олег Бондаренко от руската "Фондация за прогресивна политика". В интервю за Дойче веле той  казва, че се опасява за руските инвестиции в сръбската икономика, както и за стабилността на Косово: "Русия се нуждае от стабилна Сърбия и от сръбски президент, чиито действия са предвидими, като тези на Александър Вучич". Руският наблюдател допуска, че Западът се меси, упражнявайки натиск над президента, за да признае независимостта на Косово.

Още по темата

И други в Москва мислят така - виждат "дългата ръка на Запада". Още повече, че САЩ открито говорят за нуждата да се ограничи руското влияние над Балканите. В тази връзка московската радиостанция "Коммерсантъ FM" цитира политолога Александър Сафонов, който казва, че този натиск има за цел да привлече Сърбия към евроатлантическите структури.

"Така се подготвя почвата за приемането на страната в НАТО. Сърбия печели от това, че не подкрепя санкциите срещу Русия, а сръбската опозиция - за разлика от президента Вучич – не би защитавала руските интереси на Балканите", добавя Сафонов.

Факт е, че Сърбия е единствената страна в Европа, която отхвърля международните санкции срещу Русия. Затова Белград е ключът на Москва към европейската политика, казва Олег Бондаренко. "Сегашните протести целят да отслабят сръбско-руските отношения", твърди политологът.

Проруската ориентация на Сърбия ще си остане

Несъгласие с тази позиция изразява московският публицист Иван Преображенский, според когото нищо съществено няма да се промени: "Москва никога не е смятала Вучич за истински проруски политик. Това обаче не попречи на президента Путин да изгради добри отношения със сръбското ръководство".

Преображенский не вярва, че ще се стигне до смяна на властта в Белград. Но дори и да се стигне дотам, в бъдещата коалиция навярно също ще има достатъчно симпатизанти на Москва, добавя експертът. Подобно на Бондаренко той също смята, че Сърбия играе ключова роля за руската политика в Европа.

"Ако загуби Сърбия, за Русия това ще означава да загуби Балканите", добавя Преображенский – поради това, че сърбите са против международните санкции срещу Русия. Московският наблюдател обаче не вярва, че ако се смени управлението в Белград, това ще промени проруската ориентация на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: СърбияРусияБалкани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
8
 
11
 
! Отговори
Велико преди 5 години
До venixДа , но Русия не е с нас, държат се с нас като с подчинен народ, а това няма , как да стане.
103
4
 
12
 
! Отговори
Сърбия е Бг провинци преди 5 години
Глупости, Русия загуби Балканите, когато реши, че България не и е важна, още при Горбачов
102
11
 
13
 
! Отговори
българин преди 5 години
Само четейки епитета "рашка" И ми става пределно ясно.Че е писано от с ополанко.Който освен НАТО и ЕС и Америка друго не знае! Даже и не си е задавал въпроса..Каква аджеба е разликата между тези 2 организации ( НАТО И ЕС?) Хайде дечица да ви видя правите ли разликата? Едва ли! Та?
101
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
RUSIA E VELIKA.
100
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За свободен Казан дори и ще ги набием рашките Нее като да не са капитолирали пред нас
99
21
 
23
 
! Отговори
venix преди 5 години
Абе тия нормални ли са?! Как си представяте БГ войски да се бият ср/у Русия?! Няма как да стане! Народът ни е с Русия!
98
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой неще свинарника русия ФАКТ
97
15
 
16
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе каква проруска ориентация на сърбите бе ?!Сърбите сами се натискат да влязат в ЕС , сърбите не ходят да живеят в русия , а идват в Германия ! А санкциите срещу русия не подкепят заради това ,че са зависими от руски газ и др. , а не че са проруски ориентирани ! Разбирам да си проруски ориентиран ,ама да отидеш да живееш там от обич към тази страна ! С руската *** никой не иска да има нищо общо освен да купува газ и нефт на ниски цени от русия !
96
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия е едно Косово поле през което минава нашия аутобан за Европа !
95
1
 
2
 
! Отговори
хахахахахаааа преди 5 години
До Хитри го раздаватоткъде знаеш "истината..."
94
1
 
7
 
! Отговори
Хитри го раздават преди 5 години
Естествено получава някакви таинствени минуси от руските тролчета който явно не им отърва да се пише че на сърбите им дреме за матушката--ама пак ще ви кажа още по времето на социализма те не ви искаха физиономиите ,ако можеше жив щяха да го одерант Тито за свободата дето им беше дал на сърбите...какъв живот си живееха никога не биха го сменили за вашите целини и военни филми--тяхното беше ЛАИФ не ЖИЗНЬ---е за това не им вярвате на сърбите--защото знаете истината..
93
1
 
6
 
! Отговори
хитри го раздават преди 5 години
Ако по време на разпада на СФРЮ--имаха някакъв умен политик разпада щеше да се случи мирно и тихо териториите на Сърбия щяха да са такива каквито са сега и Сърбите щяха да са 100 г пред нас по всичко--- Те стъпиха на националистическа ЧУРУК дъска ,че териториите са си изконно сръбски --което в далечен исторически план може да е било вярно защото в миналото всички държави чрез войни са се свивали и разширявали в различни етапи --- и тази грешка ги противопостави с останалия свят ....
92
3
 
11
 
! Отговори
хитри го раздават преди 5 години
Още преди 89 имаха поне 6-тв канала имаха си чалга и сега си е я имат постоянни реклами филми за ВЪЗРАСТНИ караха си застави и западни коли вестници и списания дори за възрастни --бяха си почти западняци ---тука беше дивия социализъм с високия морал с една тв. и с 3-вестника дето нищо освен на Тошо пленумите нямаше...на сърбите хич не им говорете за Руско -полу-комунистическо управление и неговия хаир ---те са 100 пъти по умни от нас и никога няма да са с Русия ако трябва да избират...
91
2
 
13
 
! Отговори
Хитри го раздават преди 5 години
Още по времето на Тито Сърбия си играеше тяхното хоро уж социализъм ,ама не руски и български а Титовски половин Сърбия още от тогава си работеше на запад те запада не биха го дали за нищо -- нацонализма им изяде главите и хитрото разрастване на албанската популация но на тях денгите никога не са им харесвали искат си марки и евро--е ако ще падне някой безплатен миг и на приятели на Путин ще го играят за да подържат съспенса--тях не ги мислете никога няма да станат и не са били руснаци...
90
14
 
8
 
! Отговори
Дядо Соци преди 5 години
Още малко и Путин ще остане гол.
89
9
 
16
 
! Отговори
Пич преди 5 години
А най-много се радвам когато потомците на комунистическите се ляни, чиито бащи цял живот са орали нивите гонейки петилетката, започнат да ми обясняват от апартамента в града с двете коли отпред, колко е било хубаво по социализма. Ейй, чукунени глави, по време на "прекрасния" социализъм хората имаха по една кола за цял живот (ако имат късмет), по едни панталони и чифт обувки, и се ходеше на почивка на Китен ама докато сте живи. Стига сте ревали за нещо което дори не сре преживяли.
88
3
 
11
 
! Отговори
до 99 преди 5 години
с тебе съм брато, ние сме силни и напредваме с бързи темпове! Представям си след 10 години как ще изглежда нашата демократична ЕВропейска България!! Мед и мляко от чешмите ще тече, а ние ще сме Швейцария на Балканиее!
87
17
 
10
 
! Отговори
бай ви Ганя преди 5 години
Долу Россия! САЩ и Турция са нашите верни съюзници в най-трудните български моменти! България никога не е имала такъв подем, както през последните 30 години свобода, демокрация и равенство!!Долу Россия, за прогресираща и силна България
86
16
 
21
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Аз съм българин!Моята майка се казва България!Стига с това русофилство бе хора, ограмотили сме руснаците, азбука и език сме им дали, вяра сме им дали, после ни помогнаха, благодарили сме им.Квит ли сме, квит сме!Ако искат да сме приятели, да не ни се мешат в работите.Ние сме европейци, в Европейския съюз, щом искат отношения те да се съобразяват или да влязат, ако могат при нас.......
85
12
 
20
 
! Отговори
Пич преди 5 години
С огромно задоволство мога да пожелая на сърбите много успехи и благоденствие под руския ботуш. Винаги са се правели на много хитри и отворени и определено са демострирали надменно поведение спрямо нас. Колкото пъти срещна сърби, винаги се опитват да гледат отгоре на българите. Остатъци от голямото им комунистическо самочувствие, което беше подкрепено и от руснаците. Дори искха да ни присъединяват към СФРЮ. Сега са извън EU и не пукат от завист. Правят се, че не им пука, но не е така.