Арестуваха бивш руски министър за присвояване на $62 млн.

Абизов започва своя бизнес с внос на храни от България
Обновена: 27 мар 2019 07:42 | 27 мар 2019 07:38, Елка Василева
89
Арестуваха бивш руски министър за присвояване на $62 млн.
Михаил Абизов. Снимка: БТА

Бившият министър в руското правителство Михаил Абизов е бил арестуван по обвинения за присвояване на 62 милиона долара, съобщи Асошиейтед прес.

Абизов е обвинен в ръководство на престъпна група, за която се твърди, че е източила 4 милиарда рубли от две енергийни компании в Сибир и ги е внесла в банки в чужбина.

Михаил Абизов беше министър по координацията на дейността на отвореното правителство в периода 2012 - 2018 г. и отговаряше за информационните технологии и усилията за увеличаване на прозрачността в работата на правителството.

Обвиненията срещу него са за създаване и ръководство на престъпна група, злоупотреба със служебно положение и измама в големи размери. Адвокатът на Абизов каза пред Интерфакс, че клиентът му категорично отрича обвиненията.

Абизов беше близък сътрудник на бившия руски президент Дмитрий Медведев, който беше държавен глава в периода 2008 - 2012 г., когато ограниченията за последователни мандати накараха Владимир Путин да се премести на премиерския пост. След завръщането на Путин в президентството през 2012 г. Медведев стана министър-председател и постави Абизов на висш пост в кабинета, припомня БТА.

Абизов напусна правителството миналата година, но продължи да бъде негов съветник като член на работна група по въпросите на държавния контрол над публичните разходи.

Според руски медии напоследък Абизов живее в Италия и САЩ и преди ареста си е бил подмамен да се завърне в Русия с покана за тържество за рождения ден на дългогодишен негов колега. Той е бил арестуван веднага след кацането си в Москва с частен самолет.

Настоящите обвинения се отнасят до частния бизнес на Абизов в периода 2011 - 2014 г. Руски следователи обаче са изразили намерение да разследват и дейността му като министър за евентуални престъпления.
Това би могло да има последствия за неговия политически покровител Дмитрий Медведев. Според политически наблюдатели е възможно той да се надява да се завърне на президентския пост след изтичането на настоящия шестгодишен мандат на Путин през 2024 г.

Абизов започва своя бизнес като студент в началото на 90-те години с внос на хранителни продукти от България. В началото на новия век той купува няколко строителни компании, с които създава Група Е4 - един от най-големите частни подизпълнители в руската енергетика.

Според "Форбс" през 2014 г. Абизов е имал активи на стойност 1 милиард долара, но от следващата година изпадна от класацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
некъфф преди 5 години
Още един престъпник и бъдещ опозиционер като Навални..
39
1
 
4
 
! Отговори
авс преди 5 години
все пак в русия ги арестуват пъхат ги на топло в бг дават им голям почит и уважение за корупционерите и крадливите мутри кравари
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кои са му били бизненес партньотите в България ? За да стане ясно кои български политици обичат да играят казачок.
37
1
 
2
 
! Отговори
До Винету преди 5 години
Ти какво слагаш в лулата на мира и виждаш истината? Дай и на тези около теб да прогледнат.
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоз явно нещо е сгазил лука пред Путин.Сигурно не се отчита на бащицата.
35
2
 
9
 
! Отговори
Плевенски преди 5 години
Този откраднал пари колкото струва ТЕЦа на Доган .Само че го посрещат с пранги на летището. А тук ги величаят като големи играчи и политици. Егати държавата!
34
1
 
9
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Абизов е собственик на компаниите Сибеко и Руком. В данъчната му декларация от 2008 - 2018г. е посочил печалба от компаниите си по около 750 млн. рубли годишно. От 2018г. е напуснал министерския пост и живее в имение за 10 млн. евро в Тоскана. Има доказани 600 млн. $ в няколко евробанки. Причините за ареста са явно икономико-политически, но по-важно е Путин да разбере, защо бивши министри от ЕС не си купуват имения в Русия и нмат влогове в руски банки.
33
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е една корумпирана държава, където крадците и корумпираните изведнъж се оказват репресирани борци за свобода, равенство и евроатлантизъм. Поне според западните и българските медии. Само за тази година Путин е уволнил над 200 висши управляващи кадри от всички възможни държавни сектори и сега ги разследва за кражби и корупция. А бойко обеща да вкара някой в затвора и не успя дори да докара поне 1 пред вратите му... Това е разликата между великите и посредствените.
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как така ще арестуват този виден демократ, защитник на човешките права в Русия, борец против олигархията, корупцията и тоталитаризма!
31
4
 
13
 
! Отговори
Винету преди 5 години
Русия е една корумпирана страна, където корумпирани министри биват арестувани непрекъснато. България от своя страна е с нулева корупция, затова и няма арестувани министри. Откакто герб е на власт, бележим само успехи и развитие. Катерим нови и нови икономически висини с асансьорите на Артекс. Аз казах, хау!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оставете човека на мира!
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ли човек да си даде оставката от неформалната длъжност организатор на изборни фалшификации?
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А у нас само си подават оставките, често не им се приемат, прокуратурата не ги съди, назначават ги на нови, често по-високи постове и продължават да крадатъ ъъ да работят за благото на отечеството си, там на чия държава са шпиони или на няколко посолства едновременно, кой как се е уредил.
27
0
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 5 години
До Ицо Камата 9 Емил Хърсев каза че ние нямаме милиардер.Колкото и да се напъваш няма да вземете властта. А и не трябва.
26
1
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
А !!! Тука от КТБ едни тарикати гепиха четири милиарда и половина...
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъки каца днес, трябва ли да очакваме подобно действие?
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъки, учи се! Ей така се прави - не кат тебе, да ти се смее цял народ!
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лоши хора, зли! Добро момче изглежда - има и коса! Не кат' наш'те голи поляни!
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Ще се сбогува с парите но те няма да идат при народа а при друг крадец.
21
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крал и Путину не дал.