Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето

Днес той беше арестуван от лондонската полиция
11 апр 2019 21:45,
161
Герой или престъпник? Джулиан Асандж - миналото, арестът и бъдещето
Снимка: Reuters

"Този човек е син, баща и брат. Печелил е десетки награди за журналистика. Номиниран е за носител на Нобелова награда за мир всяка година след 2010г. Могъщи играчи, включително ЦРУ, полагат по изтънчен начин усилия да го демонизират".

Думите са от официалния Twitter акаунт на Уикилийкс, а поводът за тях е, че днес, на 11 април, след седемгодишно изгнание в еквадорското посолство в Лондон, създателят и главен идеолог на Уикилийкс Джулиан Асандж беше арестуван от британската полиция.

"Скотланд Ярд" обявиха, че той е задържан по обвинение за нарушаване на условията на пускане под гаранция и по искане за есктрадиция от САЩ.

След като през последните месеци отношенията между Асандж и Еквадор бяха доста обтегнати, южноамериканската страна обяви, че отнема политическото му убежище.

Още по темата
Британските власти бяха поканени в посолството и със сила го отведоха в полицейски участък в централен Лондон.

Световните новинарски агенции гръмнаха, а реакциите не закъсняха и отново разделиха света.

Европейската комисия заяви, че счита задържането му за "съдебно дело" и няма да се намеси. Австралия заяви, че е сигурна, че Асандж ще бъде третиран по безпристрастен начин от британското правосъдие.

Русия пък обяви ареста за "задушаване на свободата", а говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, изрази надежда, че правата на арестувания ще бъдат спазени.

"Изборът на Асандж за мишена заради това, че той предоставяше на журналистите информацията на Уикилийкс, представляваща информация от обществен интерес, е наказателна мярка. Тя създава опасен прецедент за журналистите и техните източници", коментира пък Кристоф Делоар, генерален секретар на организацията "Репортери без граници".

Най-чаканата реакция дойде няколко часа след задържането на Асандж - френското издание "Франс Прес" обяви, че Американското министерство на правосъдието повдига обвинения на Джулиан Асандж за "компютърно хакерство".

Кой е Джулиан Асандж?

Роден през 1971г в Австралия, Асандж е журналист и интернет активист, основател на онлайн платформата Уикилийкс. Израснал в семейството на шотландски и ирландски имигранти, малкият Джулиан от малък показва сериозен афинитет към програмирането. На 16-годишна възраст се сдобива с модем и започва да работи в мрежите, предшестващи интернет. Използва псевдонима Mendax. Заедно с още двама свои приятели създават хакерска група, наречена "Международни подразделения".

Смята се, че той е част от международна хакерска операция, коята успява да хакне НАСА през 1989 г., но той самият отрича своето участие. Тогава започват и проблемите му с правосъдието - като тийнейджър е арестуван по обвинение за кражба на 500 000 долара от сметките на "Ситибанк". Разследването обаче не успява да потвърди подозренията и той е освободен.

На 4 октомври 2006 г. Джулиан Асандж регистрира домейна wikileaks.org. Според създателите му - целта на проекта е "публикуване и анализ на документи, получени вследствие изтичане на информация". Проектът разчита на доброволци от всички точки на планетата и от всички прослойки на обществото - китайски дисиденти, журналисти, математици и технократи от Силициевата долина в САЩ, активисти от Тайван, Европа, Австралия и Южна Америка.

Началото на един от най-големите кошмари на американските служби за сигурност започва.

Обвиненията

В началото акциите на платформата и лично на Асандж са сравнително неизвестни на широката публика. Това се променя рязко през 2010г., когато Уикилийкс публикува серия от секретни документи и видеа, доказващи военни престъпления на американската армия в Ирак и Афганистан. Следват още стотици хиляди документи със секретно съдържание, журналистите из целия свят черпят информация от непресъхващите извори с данни на Уикилийкс. Съединените щати започват криминално разследване на течовете, а в основна мишена се превръща именно Асандж. 

В края на тази съдбоносна за Асандж година, идва и поредният удар срещу него. Швеция издава международна заповед за неговия арест във връзка с дело за сексуално насилие. Няколко месеца преди това Асандж вече е дал показания и е отрекъл всички обвинения. Убеден е, че атаката срещу него е изфабрикувана от американските власти и целта им е екстрадирането му в САЩ. Предава се на британската полиция и е освободен под гаранция след 10 дни.

След като обаче защитата му не успява да оспори заповедта за екстрадиция, нарушава гаранцията си и бяга. През август 2012 година, еквадорското посолство в Лондон му предлага политическо убежище и Джулиан Асандж започва своята самоналожена изолация.

Въпреки че не е излизал от посолсвото толкова време, той не спира да влиза в новинарските емисии по света.

Името му е замесено в пореден скандал през 2016 година. По време на предварителни избори за кандидат-президент на демократическата партия в САЩ, Уикилийкс публикува частните имейли на Хилари Клинтън по времето, когато тя е Държавен секретар. Асандж лично е  обвинен в заговор с руското разузнаване за операцията и в опит за подкопаване на американската демокрация. В този смисъл подкрепата, която Русия му оказва в момента, е обяснима. Самият Асандж многократно е отричал каквато и да е връзка с руските служби за сигурност.

Бъдещето

Съдбата на Джулиан Асандж за момента остава неясна. Според повечето коментатори той вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ и ще се изправи пред правосъдието. Не се знае и какво ще се случи с обвинението в изнасилване в Швеция. Въпреки че преди време скандинавската държава прекрати делото, днес, веднага след задържането му, стана ясно, че предполагаемата му жертва ще се опита да възобнови делото.

Едно обаче е ясно - почитан от едни като герой и смятан от други за опасен диверсант, Джулиан Асандж е една от най-противоречивите фигури на нашето време.

Евентуално дело би извадило наявя доказателствата, които неговите обвинители имат, както и би дало публичност на неговата защита. Вероятно, точно от този процес, ще разберем и бъдещето на модерната журналистика, методите й на работа и мястото на държавата в нея.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го унищожат, търсят отмъщение и внушение какво се случва с всеки, който по някакъв начин засегне интересите на Щатите. Ще постъпят така, че случаят Асандж да бъде плашило за всички и да демонстрира, че където и да си по света ЦРУ може да те докопа. Сигурно няма да го осъдят на смърт, най-вероятно с него ще постъпят по такъв начин, че човек би предпочел смъртта. *** империя с мръсни ръце и мръсни методи, но са силни и правят каквото си поискат.
23
3
 
28
 
! Отговори
З преди 5 години
Той не е арестуван защото е престъпник. Той е арестуван за назидание на другите да стоят послушни и да не говорят ако не им е разрешено от ФАЩ. Комунизъм 2.0. Свобода на словото но не на вашето.
22
1
 
23
 
! Отговори
Откровено преди 5 години
Колкото и човек да е оптимист, не мисля, че от сега нататък Асандж ще види бял ден!
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Събодетете се бе хора. Днес е той а утре може да е всеки един от нас.Има и такива случай в които по искане на САЩ,български граждани очакват екстрадиране за да бъдат съдени там.Спомням си случай за един млад българин който бе обвинен за нарушаване на санкции срещу Иран.
20
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя ще свърши със инжекция във САЩ,там така процедират с руските шпиони
19
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Австралия заяви, че е сигурна, че Асандж ще бъде третиран по безпристрастен начин от британското правосъдие."Австралия още е колониална държава. Много ясно, че така ще каже.
18
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВОБОДА ЗА АСАНДЖ!!!
17
0
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Някакви предположения как ще го убият.Самолета катастрофира над АтлантикаСамоубил се в килиятаПТП подобно на ПринцесатаОтровен с Новичок.......
16
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в какво е виновен? Че публикува мръсните тайни на САЩ, които те предпочитат да не видят бял свят? Нима всеки на този свят е длъжен свято да пази щатските тайни. Може би това е някакво задължение за американските граждани, но като че ли на света има и хора, които не са американци. Откъде накъде САЩ ще разпростират юрисдикцията си над целия свят...
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо всъщност е задържан?Нали и той има праваНито е убиец,нито е терористКъде по-големи престъпници от него са на свобода и под протекциите на демократични държавиДори военопрестъпници са на свобода,без дори нещо да ги заплашваТова,че САЩ са поискали да бъде екстрадиран без дори да е осъден съвсем не значи че е престъпникДемокрацията не е ли за всички?Позорно е като не му се зачитат правата и свободата,преди да бъде съденВсе пак той е невинен до доказване на противното.Що за демокрация е това?
14
3
 
26
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
НАЙ-ВЕРОЯТНО ВЕЧЕ ГО ТЪПЧАТ С ХИМИКАЛИ ЧАК МАЙЧИНОТО СИ МЛЯКО ЩЕ КАЖЕ С КАКЪВ ВКУС Е !!!ЩЕ ГО ПОМНИМ КАКЪВ Е БИЛ ДОСЕГА ЩОТО ЗА ТОЗИ ЗЕМНИЯ ЖИВОТ В РАЗСЪДЪК ПРИКЛЮЧИ!
13
33
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Тоя "мъченик" защо няма куража да публикува нещо против Путин?
12
1
 
18
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
2016: "Обичам Уикилийкс"11.04.2019: "Не знам Нищо за Уикилийкс"
11
1
 
41
 
! Отговори
Герой и Мъченик е ! преди 5 години
иска се доста къраж да се изправиш срещи световния юдо-масонски заговор !Асандж го направи и това ще му струва живота !!!спомнете си Доминик Щрос-Кан - предишния председател на МВФТой поиска да направи ревизия на златните запаси на МВФ ужким пазени в САЩ2 месеца след това го поканиха в САЩ и една бивша ***, незаконна имигрантка в САЩ, съдена 2 пъти за лъжесвидетелство го обвини в изнасилване.Доминик Щрос-Кан беше арестуван и докато не си подаде оставката не беше освободен
10
26
 
6
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Абе ако някой хакне сървърите на руското разузнаване и ги пусне в интернет, *** как ли ще реагира?Апропо, прави впечатление, че Уикилийкс не публикува руски и китайски секретни документи. Чудя се защо? Дали защото това занимание би било несъвместимо с живота?
9
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ареста на Асандж е демонстрация на Липсата на Свобода на Словото в така наречените "стари демокрации"!!!!Това е открито Предупреждение към всички Журналисти които разследват Политическия Западен Елит и техните Престъпления!!!!Демокрация???????Хм, майтапчии!!!!!!
8
4
 
17
 
! Отговори
до 4 ХА-ХА-ХА преди 5 години
Прав си за 1 нещо - САЩ не е онази демократична държава от много време.Обаче грешиш, че в Русия нещо ще му бъде гарантирано. А ако нищо не му се случи, ще е само за да "натриват носа" на запада.Въпроса е: коя от 2те държави е по-долна и пропаднала - САЩ или Русия! Еднозначен отговор няма.
7
4
 
54
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
Дали е герой не знам, ама че е един от съвременните будители на човечеството е факт.Този смел човек отвори очите на милиони хора, за да успеят да прогледнат и да видят, че царят е гол.САЩ не е онази демократична държава, която беше някога в миналото.САЩ днес е новата империя на злото.И благодарение на хора като Джулиан Асандж и Едуард Сноудън успяхме да видим в каква измама живеем.Грешката на Асандж е, че не успя да стигне до Русия ...Там животът и правата му щяха да бъдат гарантирани.
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма и да чуем повече за него.
5
1
 
32
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
СЕГА ГО ЧАКА СЪДБАТА ОТ ФИЛМА: ИЗВЛИЧАНЕ 2007И ТО БЕЗ ДА НАПУСКА БРИТАНИЯ ТАМ ЩЕ ГО МАЛТРЕТИРАТ ДОКАТО НЕ СКАПЯТ МОЗЪКА МУ НАПЪЛНО! СЕГА Е РЕД НА РАЗПИТИТЕ А ЩОМ ПРИКЛЮЧАТ НЯМА ДА Е ОСТАНАЛО НИЩО ЗА ПРАЩАНЕ В ГУАНТАНАМО!